Dorian Gray'in Portresi

Dorıan Gray' in Portresi
Puan vermedi
"Dorian Gray' in Portresi" sevgili 'Oscar Wilde' nin yazdığı tek roman olma özelliği taşıyor. Bu kitap onun roman konusunda da ne kadar başarılı olduğunun en güzel örneğidir. Dorian Gray herkesin hayranlıkla adından söz ettiği inanılma ölçüde yakışıklı, zengin zarafet sahibi bir gençtir. Çevresinde onunla ilgilenmeyecek ona gıpta ile bakmayacak tek bir insan yoktur. Sürekli aldığı övgüler ve insanların ilgisini egosunu fazlasıyla şişirir ve benliğinde yozlaşma başlar. Bir gün Ressam Basil' e poz verir ve ortaya devasa bir portre çıkar. Ressam Basil, Dorian'ı Henry ile tanıştırır. Henry'nin azğından çıkan her cümle felsefe kitaplarından alınmış gibidir. Hayata, evliliğe, aşka hatta dine karşı nokta atışı denilebilecek saptamaları vardır. Ve bu durum Dorian'ı oldukça etkiler ve aralarında uzun yıllara yayılacak bir dostluk başlar. Dorian'ın portresi Basil' i de değişik düşünceler uyandırır. Tüm benliğini potreye yansıttığını ve bunun insanlar tarafından anlaşılacağındam korkmaya başlar. Fakat bu korkusunu zamanla geçer ve sergilemeye karar verir. Ancak Dorian buna şiddetle karşı çıkar ve resmi ondan alır. Olaylar tamda bu noktada başlar resimde ki yüz Dorian'ın günahlarını yansıtırcasına ifade değiştirir adete kötü bir kalbin yüze yansımış haline döner. Dorian bu durumdan çok fazla etkilenir ruhununun derinliklerinin potreye bıraktığı izler onu çılgına çevirir. Olayın burdan sonrasını heyecanını kaybetmemesi adına paylaşmıyorum.
Edebiyat & Roman
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Bilge Yayınevi · 198598,8bin okunma
Dorian Gray'in Portresi /Ruh sağlığınıza dikkat edin!
2022 7. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2022 23:31
"Olmasaydı sonumuz böyle!" Şiştt... Sakin.
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202398,8bin okunma
·192 syf.·
2017 13. kitabı
Dorian Gray ' in Portresi, Oscar Wilde ' nin tek romanı olma özelliğini taşıyor. Ama 10 kitap yazacağına tek bir kitapla 10 kitaba bedel bir etki bırakması onun nasıl bir yazar olduğunu ortaya
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Yabancı Yayınları · 201798,8bin okunma
Portredeki Gerçek
2022 74. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2022 14:55
Oscar Wilde
, diyince benim ilk aklıma Ramiz Dayı nın meşhur şiiri geliyor. Herkes öldürebilir sevdiğini, Ama herkes öldürdü diye ölmez! diye devam eden o güzel şiir.
Okumadan yapılan beğenilere karşıyım :) dikkat spoiler içerir.
·272 syf.·
2026 51. kitabı
Öncelikle ilk kez incelememde isimler üzerine yorum yapıyorum bilginiz olsun. Spoiler içerir…
Duygu ve Düşünce
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · İş Bankası Yayınları · 202198,8bin okunma
İNSAN SİYAH VE BEYAZI KENDİ İÇİNDE TAŞIR
2023 61. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2023 23:01
_____________Spoiler içerir._______________ Not:
Dorian Gray’in Portresi
2022 1. kitabı
(Spoiler) Dorian Gray Okuduğum en iyi kurgu! Bir kitabı tekrar okumakta zorlanan biri olarak bu kitabı 3 defa bitirdim. Oscar Wilde’ın tek romanı ve bence çoğu klasik romandan kurgu ve anlatım
Roman
2025 39. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2025 08:36
Bu kitabı okurken kendimi zaman zaman hikâyeden uzaklaştırıp düşünürken buldum. “Acaba ben olsam ne yapardım?” sorusu kafamdan hiç gitmedi. Wilde, sadece güzel cümleler kurmamış; resmen insanın içine işlemiş bazı gerçekleri. Dorian Gray genç, güzel ve neredeyse kusursuz biri. Ama işin ilginci şu: O bu güzelliği hep korumak istiyor… ve bu istek onu hiç tahmin etmeyeceği bir yola sürüklüyor. Beni en çok etkileyen şey, dışarıdan bakıldığında her şey mükemmel görünürken, içeride çürümeye başlamasıydı. Bu durum bana bir yandan sosyal medyada gördüğümüz 'mükemmel hayatları' düşündürdü. Görünenle gerçeğin farkı işte... Bazı yerlerde durup düşündüm, bazı satırları geri sarıp tekrar okudum. Özellikle Lord Henry’nin cümleleri hem sinir bozucuydu hem de yer yer “acaba haklı mı?” dedirtti. Dorian Gray’in Portresi, insanın hem kendine hem de yaşadığı dünyaya başka gözlerle bakmasını sağlayan bir kitap. Toplum olarak dış görünüşe verdiğimiz değeri, iç dünyamızı ne kadar ihmal ettiğimizi sorgulatan bir roman. Bence okunmayı fazlasıyla hak ediyor.
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · İş Bankası Yayınları · 202198,8bin okunma
2024 42. kitabı
Oscar Wilde'nin kendisini tanımadan, Victoria Dönemi'ni bilmeden Dorian Gray'in Portresi'ni okumak yeterli gelmeyecektir. Kendisinin de belki içinde olduğu Victoria Dönemi'nin tartışılan Ahlak Anlayışı'na atıfta bulunarak güzellik ve hazzın ardına gizlenen ahlaksızlıklardan çürüyen Asiller Sınıfı'nın yozlaşmışlığını; varsayımsal olarak tartışılsada şekilciliğin ahlaki tüm değerlerin üstünde tutulup günümüzde de benzer bir algının varlığı ve bu yüzden zamanın ötesine geçen bir yapıt olduğu; ayrıca, Oscar Wilde'nin sözlerine baktığımızda kendisi ile özdeşleştirdiğini de düşünebiliriz. "Basil Hallward benim düşündüğüm kişidir; Lord Henry Wotton dünyanın beni gördüğü kişidir; Dorian Gray ise olmak isteyebileceğim kişidir, belki başka bir çağda." Oscar Wilde İyi okurlar.
Duygu ve Düşünce
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Can Yayınları · 201898,8bin okunma
2025 7. kitabı
Oscar Wilde'n tek romanı olarak bilinen Dorian Gray'in Portresi Oscar Wilde dair nasıl tek romanı olabilir ki diye başlamıştım hatta ilk okuduğumda..Yazar eşcinsel kimlikte olduğundan kitabın ilk başlarında eşcinsellik konusunu işliyor inceden ve kitap yayınlanınca bir süre yasaklanır ve Oscar Wilde kürek cezasına çarptırılır daha sonra kitabın sansürlü hali basılır o yüzden rahatsiz edici değil romandan korkmayın gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz hatta hazzın yaşamımızda ki yerinin kötülüklere bulaşılmakdan uzak olması gerektiğini vurguluyor. Herşey Dorian'in bir dileğiyle başlar... Dorian kendisi için yapılan portresine bakıp kendisinin yerine portresinin yaşlanmasını diler ve dileği kabul olur kendi dilediği gibi zevklerine göre hazzına dair yaşamaya başlar güzeli çirkinden ayırt edemez..güzellik kişi için bir lütuf ama görünen o ki herkesin taşıyabileceği bir şey de değilmiş &..Gerçeklerin dünyasında kötülerin cezalandırılıp iyilerin ödüllendirildiği falan yoktu. Başarı güçlüye veriliyor, yenilgi zayıfın eline tutuşturuluyordu. Hepsi buydu.
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Can Yayınları · 201898,8bin okunma

Oscar WildeYazar · 87 kitap
16 Ekim 1854 yılında doğdu, Ünlü cerrah William Wilde'ın oğludur. Dublin'de Trinity College'ta okudu, 1874'te Oxford'a girdi. 1881 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti orada estetik üzerine bir dizi konferans verdi. İlk tiyatro oyunu Vera New York'ta sergilendi. Bir süre Paris'te yaşadı, orada Verlaine ve öbür sembolist şairlerle tanıştı. İngiltere'ye dönünce Mutlu Prens'i (1888) yazdı. Oscar Wilde, 1884 yılında Constance Lloyd'la evlendi. Wilde, İngiltere'de estetizmin ve 'sanat sanat içindir' hareketinin başlıca temsilcisi olmuştur. Wilde, eşcinsellikle suçlanarak iki yıl cezaevinde yatmıştır. Daha sonra Fransa'ya sürgün olarak gitmiş, 30 Kasım 1900 yılında yoksulluk içinde ölmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde