Çevirmen:
Anar Mahmudov

Dracula ile ilgili az bilinenler
2025 12. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2025 20:36
1. “Dracula” aslında “Vampir Kontu” değildi Bram Stoker romanın ilk taslaklarında baş karakterin adını “Count Wampyr” olarak belirlemişti. “Dracula” adını daha sonra Transilvanya tarihini araştırırken buldu. Kelimenin anlamının “ejderha oğlu” veya “şeytan oğlu” olduğunu öğrenince bu ismi daha etkileyici buldu. --- 2. Stoker, Romanya’yı hiç ziyaret etmedi Romanın neredeyse tamamı Transilvanya’da geçse de Stoker Romanya’ya hiç gitmedi. Tüm bilgilerini kütüphanelerdeki coğrafya kitapları ve seyahat notlarından topladı. --- 3. Gerçek Vlad Drakul’dan sadece ismi aldı Halk arasında inanıldığı gibi Dracula, “Kazıklı Voyvoda” Vlad III Drăculea’dan esinlenmiş olsa da Stoker onun yaşamını veya zalimliğini doğrudan romana taşımadı. Yalnızca “Dracula” adını ve Transilvanya kökenini kullandı. --- 4. Romanın ilk baskısı neredeyse çıkmadı 1897’de yayınevleri Stoker’ın el yazmasını “çok uzun ve karmaşık” buldu. Hatta ilk baskıda romanın önsözündeki bazı bölümler sansürlendi — çünkü Stoker hikâyenin “gerçek olaylara dayandığını” ima ediyordu, bu da halkta panik yaratabilir diye düşünüldü. --- 5. İlk film uyarlaması izinsizdi
2026 2. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2026 23:27
Kitabdaki obrazlara o qeder baglandim ki... Deyesen darixacam biraz. Ve kitabın ab-havasi, gerilimi... Sah eserdi cidden. Inceleme yazmamisam hec, yaza da bilmirem sirf obrzlari cox sevdiyim ucun yaziram bunu. Mina senden ozellikle darixacam :( Amma sonu daha heyecanli ve aksiyonlu bite bilerdi, cox qisa cekdi ve daha ferqli seyler xeyal etmisdim. Yene de deyesen bu kitab mene reading slumpdan cixmaga komek eledi.
Ürkünç bir seri
Puan vermedi
Kitaplığınızın En "Karanlık" Köşesi İçin Şık Bir Dokunuş Bazı kitaplar sadece okunmak için değil, sergilenmek içindir. "Ürkünç Hikayeler" serisi, gotik edebiyatın ruhunu yansıtan kapak tasarımları ve modern illüstrasyonlarıyla hem göze hem de zihne hitap ediyor.  • Sanatsal Tasarım: Klasiklerin karanlık atmosferini çocuklara uygun bir estetikle buluşturan özel çizimler.  • Koleksiyon Değeri: Birbirini tamamlayan beş dev eser; Dorian Gray'den Frankenstein'a eksiksiz bir set.  • Hediye Alternatifi: Genç okurlara nitelikli bir edebiyat zevki aşılamak için en şık başlangıç.
2020 53. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2020 04:56
Selam Bram Stoker “Dracula”.. Tarihte gerçek bir Dracula vardır. Kazıklı Voyvoda diye de bilinen 1430-1476 Eflak’ta voyvodalık yapan, Türklerle savaşlarıyla ünlü Vlad Tepes. Dracula adı, Türklere direnişinden ötürü Roma Cermen İmparatorunun babasına “Dragon” ünvanını vermesinden geliyor. Kitabın alt metninde olduğu gibi bu ünvanla da gelen teolojik kodlamalar mevcut. Romen Halk Hristiyanlığında Dracula, hem dragon hem şeytan anlamında. Hem oğul hem de babanın, şeytanın işbirlikçisi olduğuna inanılmış, isimleri tarihe, kanlı eylemleriyle geçmiş. Ortaçağdan başlayıp 19. yüzyıla kadar, öykünün taş baskısı kitaplarında “Dracula/Dragon oğlu Vlad” olmuştur. Lakin tüm zalimliğine rağmen, kan emicilikle ilgisi yoktur. Stoker’e bu anlamda, Vlad’tan 200 yıl sonra yaşamış Macar Kontes, Elizabeth Bathory ilham olur. Yaşamı boyunca 600’den fazla genç kızı katlettiği düşünülen Kontes, kızların kanlarını içmiş, kanlarında banyo yapmış vs gibi birçok eylemden hüküm giymiş, tutukluyken de ölmüştür. (Filmi de var izleyebilirsiniz) Vampirliğin örtük eşcinselliği de barındırdığına inanıldığından, tarihten bu iki kişi, hem erkek hem kadın, tek karakterde birleştirilip, toplumsal olarak da sanayileşmenin beraberinde birey olmayı imkansızlaştıran sürecin habercisi sayılmış. Abraham Stoker, Kraliçe Victoria döneminde yaşamış, Balkan ülkelerini gezip araştırmalar yapmış. Buradan edindikleri de kitaplarına yansımış. Yazar, doğumundan 8 yaşına kadar, teşhis edilmeyen bir hastalık sebebiyle, annesinin bakımına muhtaç, yatalak olarak yaşamış. Bu hal, sonraki yıllarda, annesine bağımlılık, Dracula öyküsündeki “kendini yaratanla birleşerek ölmek ya da daha üstün bir yaşam formuna ulaşmak” olarak aksetmiş. 21 yaşında, bir tiyatro topluluğundan, aktör Henry İrving ile tanışıp, annesine olan
Kont Dracula
2023 21. kitabı
spoiler içerir ... bu yerde o kadar tuhaf bir şey var ki, huzursuz hissetmekten kendimi alamıyorum. Güvenle burayı terk etmeyi diliyorum ya da hiç gelmemiş olmayı. Şato gerçek bir hapishane, bense bir tutsağım. Fatih Sultan Mehmet döneminde esirleri kazığa oturtarak öldürdüğü için "Kazıklı Voyvoda" diye anılan Eflak Prensi III. Vlad yani Kont Dracula'yı bilmeyen yoktur herhalde. Osmanlı askerlerini kazıktan geçiren, kendisine karşı gelen devlet adamlarının kanını içmesiyle meşhur Kazıklı Voyvoda 15. yüzyılda Tokat Kalesi'nde 4 yıl boyunca esir tutulmuştur. Bram Stoker bu eserini yazarken Eflak Prensi III. Vlad'dan esinlenmiştir Katip Jonathan Harker Kont Dracula'nın Londra'dan satın aldığı mülklerin satışı için Transilvanya'ya gider. Şato'ya geldiğinde üzerindeki siyah elbiseleri, solgun yüzü, kırmızı gözleri ve sivri dişleri ile onu karşılayan yaşlı Kont Dracula vardır. Şatoda kalmaya başlayan Harker, Kont'un hiç yemek yemediğini, gün ışığında ortaya çıkmadığını fark eder. Harker şüphelenip şatoyu gezer bazı kapılar kilitli ve şatoda kimse yoktur. Kan içtikten sonra uyuyan Kont'u gördükten sonra şatodan kaçmaya karar verir ancak bir ay daha kalmak zorundadır. Nişanlısı Mina Murray ve onun arkadaşı Lucy, şatoya giden Harker'dan haber alamaz. Bu arada Lucy evlilik hazırlıkları yapar, ancak Lucy'nin de başına garip olaylar gelmektedir; geceleri garip sesler duyar, yüzü solgun ve yorgun görünmektedir. Tedavisi için eve Dr. Seward ve Profesör Van Helsing gelir ve iyileştirmeye çalışırlar. Profesör olayı çözmüş Lucy'nin bir vampir tarafından ısırıldığını anlamıştır. Artık tek bir amaçları vardır Dracula'nın kalbine kazık çakıp, başını kesmek.
Polisiye / Gerilim
2025 17. kitabı
Okunma: 30 Mart 2025 00:16
Bram Stoker'ın Drakulasını nihayet okudum ve söylemeliyim ki... Artık sarımsak gördüğümde sadece mantıya değil, güvenliğe de yatırım yaptığımı hissediyorum :) Bu kitap hem gotik edebiyatın amiral gemisi hem de “bir vampir nasıl karizma yapılır?”ın kullanım kılavuzu gibi. Öncelikle, kitap mektuplar, günlükler, gazete kupürleri ve hatta gemi günlükleriyle ilerliyor. İlk başta “bu ne şimdi?” dedim ama sonra olayın güzelliği orada zaten: Her karakterin gözünden bakıyorsun, adeta bir dedektif gibi olayları birleştiriyorsun. Jonathan Harker’ın Transilvanya’da yaşadıkları… yani adam resmen Booking.com’un kara listesine girecek bir şatoya düşmüş. Drakula karakteri ise tam anlamıyla kült. Karizmatik, zeki, ürkütücü ve ciddi anlamda gece hayatına düşkün. Gündüzleri yok ortalıkta zaten. Vampirliğin ağır sorumluluklarını taşıyan bir beyefendi kendisi. Ama ben asıl Mina’ya bayıldım. Dönemine göre fazla ileri görüşlü, akıllı ve her şeyi toparlayan kişi. Tam bir “takımın beyniyim” tipi. Van Helsing ise bambaşka bir figür. Bilgili, karizmatik ama bazı cümleleri “sınavda çıkmaz, geç” dedirtiyor. Gerilim çok dozunda, olaylar tam kararında. Yani korku edebiyatı okumak isteyen ama “çok da tırsmasam iyi olur” diyenler için birebir. Kitap bittikten sonra aynaya bakıp “beni yansıttı mı?” diye kontrol etmedim desem yalan olur.:) Genel olarak Drakula, sadece vampir değil, aynı zamanda toplumsal normlar, korkular ve insan doğası hakkında da düşündüren bir eser. Hem tüyler ürpertiyor, hem zekâyla yazılmış olmasıyla kendine hayran bırakıyor. Bonus: Gece geç saatte okuyunca hayal gücünüzle baş başa kalmak garantili.:)
DrakulaBram Stoker · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20236,3bin okunma
2025 10. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2025 20:25
“Ne kadar tuhaf olursa olsun, kimsenin inançlarına gülmemeyi öğrendim.” Diyor kitabında Bram StokerBram Stoker DraculaDracula Kapağı hafifçe kaldır… Kıpkırmızı dudaklarıyla Kont birazdan seninle görüşecek. Popüler vampir mitinin temellerini oluşturan eserde hukukçu Jonathan Harker'ın Transilvanya'ya, Kont Dracula'nın şatosuna yaptığı yolculukla başlayan dehşet, denizi aşarak Londra'nın sokaklarına dek ulaşır. Yaşadığı dönemin ahlakçı ve bilimci ütopyacılığını, kana susamış bir vampirin şahsında ustalıkla eleştiren Stoker’ın unutulmaz karakteri Kont Dracula'nın korku senfonisi de böylece başlar. Bram Stoker'ın eşsiz hayal gücü ve incelikli hikâye anlatıcılığının zamana meydan okuyan ürünü. Bir yandan da ölümsüz bir aşk öyküsü... Çok severek okudum. Herkese naçizane tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Değerli çevirisi için Niran Elçi’ye teşekkürler.
Vampir Romanlarının Atası: Dracula
2024 20. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2024 00:00
Son okuduğum kitapta Dracula’dan çokça bahsedilince sanırım bu bir işaret, Dracula’yı okumalıyım dedim. Anlık bir kararla raftan Dracula’yı çektim ve okumaya başladım. Baştan söyleyeyim, bu incelemede tadınızı kaçıracak bir detay, yani bilinen adıyla ‘‘spoiler’’ yok. Kitap, 1897’de yayımlanmış, artık kült bir eser özelliği gösteren önemli bir korku romanı. Korku romanlarının belki en eskisi değil ama özellikle vampir temalı korku-gerilim romanlarının atası diyebiliriz. Kendisinden sonra yazılan vampir romanlarını etkilemiş, yüzlerce filme konu olmuş bir roman Dracula. Burada bahsedilen Kont Dracula ise Kazıklı Voyvoda olarak bilinen Vlad Dracula’dır. Hikâye o kadar benimsenmiş ve yayılmıştır ki sanki gerçekten Vlad Dracula’nın vampir olduğu gibi bir inanış ortaya çıkmıştır. Tabii bunun herhangi bir gerçekliği yoktur. Ben normalde korku olsun, gerilim olsun bu tip konularda kitaplar okumam çünkü korkarım. Fakat artık bu alandan da eksik kalmak istemediğimden kült bir eserle okumaya başlamak istedim. İşin garip tarafıysa daha çocuk yaşlarda ‘‘Küçük Vampir’’ serisini yalayıp yutmuş, Thomas Brezina’nın korku kitaplarını da ayıla bayıla okumuş biri olarak büyüdükçe korku kitaplarından ve filmlerinden uzaklaşmış olmam. Dracula hemen hemen baştan sonra günlük ve mektuplardan oluşan bir kitap. Bazı kaynaklarda mektup roman şeklinde adlandırılmış ama bence tam olarak öyle de değil. Mektup, hikâyenin anlatımında çok bir yer tutmuyor. Anlatımda asıl kullanılan tür günlük. Günlük şeklinde yazılmış bir roman desek daha doğru olur. Romanın konusuna pek değinmeyeceğim. Özetini okumak isteyen her yerden bulur ve okur. Ben daha çok bu romanı önemli kılan, dikkatimi çeken bazı noktalardan bahsedeceğim. Öncelikle hikâye kurgusunun günlük ve mektuplara dayanması çok hoşuma gitti.
2023 13. kitabı
Vampirler, hem yazılı hem görsel sektörler için her zaman bir çekim merkezi olmuştur. Gizemli yapıları, kanla bağlantıları, yarattıkları dehşet her zaman ilgiyle okunmakta ve izlenmektedir. Bram Stoker'in yazmış olduğu "Dracula" ise, dünya edebiyatındaki en önemli vampir eseridir. Geçmişten günümüze rekor sayılabilecek derecede senaryolaştırılmış ve filmleştirilmiştir. Bu konuda rekoru elinde barındırıyor desem, yanlış bir yorum olmayacaktır. İrlandalı yazarın 1897 yılında yayımladığı bu eser, gotik ve korku türünde nitelenir. Teknik olarak mektup ve günlük şeklinde yazılmıştır, olay örgüsü hep bu teknikle ilerler. Oldukça yalın; ancak okuyucuyu germeyi amaçlayan bir üslup kullanılmış anlatımda... Tüm bu kaotik olaylar, merak duygumuzu da harekete geçiriyor tabii, sayfaları birer birer çevirirken buluyorsunuz kendinizi... Stoker, romanına korkuyu, gizemi ve mistik öğeleri başarıyla uygulamış. Çoğu forumda, Stoker'in Dracula konusunda Eflak Prensi III. Vlad'tan etkilendiğini okudum; ancak ne derece kesin bir bilgi olduğu konusunda emin değilim. Çok iyi bir gözlemcidir ve titiz çalışır aslında Stoker, bunu romanını yazmadan önce Transilvanya ve kültürü hakkında topladığı derinlemesine notlardan görebilirsiniz. Bu detaycılığı da ortaya harika bir roman çıkarmış. Oldukça sürükleyici bir roman, bu meraka kapılırsanız bir günde bile bitirebilirsiniz. Yalnızca ara ara sözlerin ve olayların tekrarı sizi sıkabilir, ben de 1 puanımı bu yüzden kırdım. Jonathan Harker bir avukat ve gerilim dolu romanımızın baş karakteri olarak dikkat çekiyor. Jonathan Harker, Kont Dracula'nın Londra civarından aldığı gayrimenkullerin satış işlerini tamamlayabilmek adına Transilvanya'ya gider. Uzun yollar gider ve Kont'un arabasının yarı yolda onu almasıyla Kont Dracula'nın ürkütücü şatosuna
Roman
#1001kitap~~~
2022 330. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2022 03:29
~~~ViktoriaDönemiGotikEdebiyat~~~ ~~~KaranlıkDöneminAydınlıkEdebiyatı~~~ BRAM (ABRAHAM) STOKER, 1847 yılında Dublin'de doğdu, 1912'de Londra'da öldü. Çocukluk yıllarını, teşhis edilemeyen 1hastalık nedeniyle yatalak olarak geçirdi. Sekiz yaşında kendiliğinden iyileşerek Dublin Trinity College'in en çok ödül alan sporcusu oldu. Öğrenimi bittikten sonra devlet memuriyetine girdi. Aynı zamanda başyapıtı Dracula'yı yazmaya başladı. Memuriyetini sürdürürken tiyatro eleştirileri de yazdı. 1875'te Shamrock dergisinde dört bölüm olarak yayımlanan ilk korku öyküsü The Chain of Destiny'yi (Kaderin Zinciri) yazdı. 1876'da yazdığı 1yazı üzerine dönemin ünlü oyuncusu Henry Irving tarafından keşfedildi. Memurluktan istifa ederek Londra'ya yerleşti ve Irving'in yanında çalışıp sahne amirliğinden özel sekreterliğe yükseldi. Bu arada yazarlığı da bırakmadı. 1897'de Dracula romanını baskıya verdi. Ününü hâlâ koruyan Dracula'nın yanı sıra başka eserleri de vardır... Dracula'da Bram Stoker , korku türünün en büyük başyapıtlarından birini oluşturarak, vampirlerin ve vampir avcılarının kabus dünyasını zekice kurgulayarak, Viktorya dönemi cinselliğinin ve arzusunun karanlık yönlerini de vurgulamaktadır. Dracula, şimdiye kadar yazılmış en popüler romanlardan 1i haline gelip 1çok kez filme ve dizilere de konu olmuştur fakat kitaba sadık kalınmadığı belirtilmiş, henüz ben her zamanki gibi filmini izlemedim :((( fakat izlemeyi çok istiyorum... Edebiyatın ürkütücü karakterleriyle 1gerilim ve korku hikayesi oluşurken: Canlıların kanıyla beslenen ve şeytani tutkuları masumları avlayan trajik, gece yaşayan 1hayalet olan Kont Drakula, gece vahşeti, ahlaki çağın karanlık yanını ve yozlaşmış arzuları yansıtan, ebediyen lanetlenmiş 1varlığın kasvetli 1destanı olup, genç avukat Jonathan Harker, gizemli
Edebiyat & Roman

Bram StokerYazar · 22 kitap
8 Kasım 1847 yılında İrlanda'nın Dublin şehrinde doğan Stoker, nedeni bilinmeyen bir hastalık nedeniyle bir süre ayağa kalkamaz. Daha sonra iyileşir ve sıradan bir çocukluk dönemi geçirir. Eğitimini tamamladıktan sonra memurluk yapmaya başlar ve aynı zamanda Drakula (Dracula) isimli eseri yazmaya başlar. Takip eden yıllarda tiyatro eleştirilerine dair birçok yazı yazan Bram Stoker, yazdığı Drakula kitabını Londra'da basma şansını yakalar. Bu roman ile elde ettiği ün sonunda geri kalan hayatını bir edebiyatçı ve yazar olarak sürdürür. Yaşadığı toplum tarafından karakteri ile de beğeni kazanan İrlandalı yazar 1912 yılında, 64 yaşındayken yaşamını yitirmiştir.