Düzeltmeler

Sel Yayıncılık
Orijinal Adı:
The Corrections

2022 44. kitabı
Düzeltmeler, yaşlı bir çift ve onların üç yetişkin çocuğunun anlatıldığı muazzam bir aile romanı. Romanı benim için çok etkileyici yapan iki özelliği var. Birincisi, karakterleri. Her biri ayrı bir dünya olan karakterlerin hepsi oya gibi ince ince işlenmiş. Travmaları, bunların getirdiği bagajlar, gündelik sorunları, hayatları, iyi ve kötü yönleriyle hepsi son derece gerçekçi detaylandırılmış; gerçek hayatta tanıdığınız insanlarmışçasına gözünüzün önünde canlanıyor kitap boyunca. İkincisi -ki bu ilk özelliğe de bağlı olarak- yazarın her bir karakterin penceresinden dünyaya bakabilme, olayları karakterlerin kendi açılarından yansıtabilme başarısı. Farklı cinsiyet ve yaştan bu kadar farklı insanı anlayabilme ve anlatabilme, okurla hepsi arasında empati kurdurabilme yeteneği muazzam. Özellikle anne karakterinin iç dünyasını yaratmadaki başarısına hayran kaldım; o yaşta bir kadın dönüp evliliğine, hayatına bakınca neler düşünür neler hisseder, diğer insanlara ve kendine dönüp baktığında aklından neler geçer, bunları çok iyi gözlemlemiş, çok gerçekçi tespitlerde bulunmuş bana göre. Büyük trajediler yok romanda. Dışarıdan toz pembe görünen, sıradan bir ailenin hikayesi bu. Herkesin kendi açısından haklı, farklı açılardan haksız olduğu; dışarıdan bakıldığında toz pembe ve bir arada görünen ama içeriden mutlu anların yanında, olağan mutsuzluklar, bencillikler ve pişmanlıklarla da dolu bir aile, tıpkı gerçek hayattaki birçok aile gibi. Tüm bunları okurun merakını her bölüm sonunda tırmandıran, sürükleyici bir kurguyla aktarmış Franzen. Yazarla tanışma kitabımdı. Herkesin kendinden bir şeyler bulup, bir mutsuzluk ya da utanca ortak olabileceği, o kadar gerçek ve gündelik, insani duyguların o kadar başarılı anlatıldığı bir roman ki çok ama çok beğendim. (İza’nın Şarkısı tarzında
2025 137. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2025 23:14
Çok sevdim ben Jonathan Franzen'in kalemini. Özgürlük kitabını da çok sevmiştim. Düzeltmeler’e de bayıldım. Ocak ayında da Saflık kitabını okuyacağım. Düzeltmeler, Lambert ailesinin merkezinde, aile dinamikleri açısından herkesin kendinden bir şeyler bulacağı bir roman. Anne, baba ve üç kardeşten oluşuyor Lambert ailesi. Neredeyse elli yıldır evli olan Enid ve Parkinson hastalığına yakalanmış Alfred'in çocukları Gary, Chip ve Denise çoktan yuvadan uçmuş, kendi hayatlarını kurmuşlardır. Enid, kalbini ulaşılması zor bir hedefe yöneltir: Ailesini son bir kez evde, Noel’de bir araya getirmek en büyük isteğidir. Geçmiş ve günümüz şeklinde ilerleyen roman, okuyucuya aile bireylerinin her birinin çocukluk, gençlik ve yetişkinlik dönemlerini; Amerikan rüyasının çöküşü, yaşlanma ve hastalık, aile içi suçluluk ve beklentiler gibi konular üzerinden anlatır. Beni etkileyen, kalbime çok dokunan yerleri oldu. Gülümsediğim anlar da… Dediğim gibi, kitapta hepimizin aile içinde yaşadığı çekişmeler, sevgiler, üzüntüler, kıskançlıklar; anne-baba ve kardeşlik ilişkileri var. Ülkeler farklı olsa da yaşananlar benzer. Umarım tekrar baskısı olur ve okumak isteyenler okur.
Puan vermedi·496 syf.·
2022 273. kitabı
Düzeltmeler Birbirlerine duydukları, güvenle kusursuz bir aile olmak isteyen, ama birbirlerini sürekli hayal kırıklığına uğratan farklı hayatlar içinde, çırpınırken ortak bir alanda, tutumda buluşamayan beş kişinin çarpıcı, sürükleyici... Yasamlarını anlatan Düzeltmeler.. Hergun yaptıkları hataları düzeltmeye çalışırken, yenı hatalar yapan, tüm insanlarda olduğu kadar Gerçekci hüzünlü,, zamn zamn, düşündüren, acı ve huzun kokan bir romanı daha okumuş olduk.. Bazen bazı kitaplar Ohh İyiki de Bıttı dedirtir ya buda öyle oldu Benım için Ozamn Buyurun #OKUYUN efendım
Edebiyat & Roman
2017 82. kitabı
Okunma: 23 Mart 2017 20:13
Oldukça etkileyici bir kitap olmasına rağmen okurken emek isteyen türden. Hazmedebilmek adına özenle okunması gerekli. Kısaca anlatmak gerekirse; bir çiftin üç çocuğunun yetişkinlikleri sırasında aileden uzaklaşması ve kadının eşinin de hastalığını bahane ederek Noel'de bütün aileyi bir araya getirmek istemesini anlatıyor. Ancak bu kadar basit değil tabii ki. Her karakterin hayatına değiniyor kitapta. İlk olarak Enid yani annenin hayatına yer veriliyor. Çocuklarına olan düşkünlüğü, tutuculuğu ile baba Alfred ile olan anlaşmazlıkları göze çarpıyor. Sonraki bölümlerde ise küçük erkek çocuk olan Chip'in anlatıldığı bölümde fazlasıyla hissettim süklüm püklüm olan hayatını. Diğer bölümde ise Garry'den bahsediyor. İlk çocuk olan Garry başarılı, iyi bir geliri ve çocukları olan bir adam gibi anlatılsa da aslında ciddi bir bunalımın içinde, eşiyle olan problemleri dolayısıyla bir hayli depresyon dönemine giriyor. Diğer üçüncü kardeş olan kız kardeş Denise ise görünürde tercihleri doğrultusunda iyi bir hayat sürse de bir süre sonra alt üst olan hayatın içinde buluyorsunuz kendinizi. Kitap boyunca Alfred'in yanı babanın kötü birisi olarak anlatılmasına rağmen ailesi uğruna yaptığı fedakarlıkları görünce sizde derinden etkileniyorsunuz. Kısacası kahkaha atacağınız, duygulanacağınız hatta gözyaşı dökeceğiniz anlara sahip bir kitap okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
2025 48. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2025 21:18
21.Y.Y ın en iyi yüz kitap listesinde beşinci sırada olan üç ödüllü #düzeltmeler kitabı hem kullanılan teknikler hem de kurgusu yönünden benim için çok keyifli bir okuma yolculuğu oldu… Beş kişilik bir Amerikan ailesinin iç ve dış dünyada yaşadıklarını geriye dönüş tekniği ve uyku metaforunu ön planda tutarak bilinç akışına inen #jonathanfrazen detayları çok sık kullanmasına rağmen okuyanı yormayan çok güzel bir kitap kaleme almış… 6 bölümden oluşan kitapta her bölümde bir aile bireyinin şimdiki zamanı ile çocukluğuna inan döngüleri,başarısızlıkları,ilişkide tutunamama sebepleri despot baba Alfred ile romantik narsist Edie’ nin üç çocuğu üzerindeki olumsuz etkileri örneklem yöntemi ile olaylarla harmanlanarak verilmiş… Ben kitabı çok beğendim ve umarım en kısa zamanda baskısı yapılır… Chip:ortanca çocuk olmanın zorluğunu neden aynı senaryoyu yazmak için çabaladığını ilişkilerinde ise neden başarısız olduğunu çocukken cezalandırılma sisteminden çok iyi anlamış oldum… Denise:üçüncü ve tek kız çocuk olmanın sıkıntısını aşçı olarak aşmaya çalışsan da yanlış cinsel seçiminle okuyuculara çocukluk dönemindeki yaralarını göstermiş oldun… Gary:büyük çocuk başarılı evlilik üç erkek çocuk babası olmana rağmen sorumluluklarının ağırlığı ile depresyondan çıkamadın… İyi ki geçtiniz dünyamdan…
Alıntı
2019 18. kitabı
Okunma: 28 Mart 2019 17:54
Hasta bir baba, ona yıllarca bakmak zorunda olan bir anne ve bu annenin sadece bir Noel günü üç yetişkin çocuğunu bir araya getirebilmek için verdiği çabayı ön plana alan romanın arka planında ise Amerikan toplumsal yaşamının, eğitim, sağlık ve adalet sisteminin inceden bir eleştirisini gördüm. Eleştiriden en çok da Amerikan kapitalist sistemi payını almış. Romanın bazı bölümleri geriye gidişli ve özellikle romanın beş ana kahramanının yaşamlarının birbirleriyle kesişme noktalarını kaçırmamak gerekiyor. Ağır dram içermiyor ama bazı bölümlerde hüzünlenirken bazı bölümler insanı gülümsetebiliyor. Kitabın bitimiyle (her kitap bitimi sonrası yaptığım gibi) "Şimdi bu romandan bana ne kaldı" sorusunu kendime sorduğumda aslında çok da bir şey kalmadığını söyleyebilirim ama okumak için harcadığım yaklaşık beş gün için de boşa gitmiş diyemeyeceğim. Okumanızı tavsiye eder miyim; eh işte...
Düzeltmeler
·496 syf.·
2024 26. kitabı
Bir aile, bunayan bir baba, kendi hayatlarını iyi kötü çizmiş üç çocuk ve umut dolu, hafızası sağlam sürekli kendi doğularını çoçuklarına aşılamaya çalışmış bir anne. Her şeyin sorumlusu gibi duran babanın gittikçe hayattan kopması, çocuklarının bu duruma mesafeli yaklaşmaları ve annenin gerçeklerden uzak olması. Amerikan aile yaşamından bir kesit anlatılmış. İçerik olarak gereksiz ağır argo kelimeler karşımıza çıkabiliyor. Beklentinizi yüksek tutmamanızda fayda var. İyi okumalar.
2019 36. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2019 14:43
Coğrafyalar ve yaşam biçimleri ne kadar farklı olursa olsun insana ait sorunların ve mücadelelerin her yerde benzerlikler gösterdiğini görüyoruz roman boyunca. Muhafazakar Orta Amerikalı bir çift ve üç yetişkin çocuklarının hikayesi. Her biri kendi hayat mücadelesi içinde, sorunları, hataları ve bencillikleriyle yaşamlarını sürdürüyorlar. Yakın ve uzak geçmişe dönüşlerle hem ailenin hikayesini hem de kişiliklerini ve psikolojik özelliklerini ustaca göz önüne seriyor Jonathan Franzen. Hatalarıyla yüzleşip pişmanlıklar yaşarken nasıl yeni hatalar yaptıklarını görüyoruz. Otorite figürü olan babanın çok sevdiği çocuklarına uzaklığı ve eşinin otoritesini kullanarak çocuklarıyla ilişkisini şekillendiren, çoğu zaman taraf tutan annenin idareci davranışları hikayede beni en çok etkileyen bölüm. Üstelik buna her iki kuşakta da şahit oluyoruz. Ve bu da bize erkeklerin hayata ne kadar düz kadınların da karmaşık baktığını tekrar tekrar gösteriyor. Diğer bir çarpıcı nokta da yaşlılıkta ebeveynlerin, çocuklarının ‘çocukları’ olmasının hüzünlü bir şekilde anlatılması. Hayat hep ileriye doğru akıyor maalesef; ‘Çocuklar’ roller değiştiğinde ebeveynlerine karşı hoşgörülü ve sabırlı olamıyorlar. Son derece gerçekçi ve hüzünlü bir roman.
2019 6. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2019 23:09
Giriş "Bozkırda sonbahar soğuğunun çılgınlığı içeri sızıyor. Kötü bir şeyler olacağını hissedebilirsiniz. Güneş soğumakta olan bir yıldız, önemsiz bir ışık kaynağı gibi alçalmış. Düzensizlik rüzgarları ardı ardına esiyor. Ağaçlar huzursuz ... Sanırım Düzeltmenler Franzen ile yapılan ilk tanışma kitabı. Keza benim için de öyle.İlk satırlarıyla Franzen, okura ne kadar zekice ve edebi anlamda doyurucu bir evrenle karşılaşabileceğini yukarıdaki cümlelerle duyuruyor. Okuduğum anda kitabın ilk cümlelerinde huzursuzluk öncesi her şeyi metaforlar içinde genişleterek anlatan ağız sulandıran, kendimi bazı sayfaları defalarca tekrar tekrar yüksek sesle Franzen'in diyeceklerini duyabilmek için okuduğum müthiş bir kitap. Devamında, yazar yaşanılan yer kavramını, mekanların getirdiği her türlü sosyo-kültürel yapılanma içinden en salt küçük birime doğru müthiş bir projeksiyon tutarak bir aile teması kurguluyor. Aile dinamiklerini ve politikalarını birden fazla nesiller içinde mutasyona uğratıp, okuru paranoyak derecesine getirip huzursuzluk metaforlarını teker teker okura deneyimlettiriyor Konu En basit anlamda orta-batılı 5 yetişkin olan Lambertlerin berbatlaşan ilişkilerini okuyoruz. Franzen'in Amerikan toplumuna Foucaultvari şekilde tüm çıplaklığıyla internet dolandırıcılığında, biyoteknolojiye kadar kendi işlevselliğini kaybeden bir aileye aynaya tutuyor. Sonuç Öncelikle, Düzeltmeler sakin kafayla okunması gereken bir kitap. Bu nedenle eline kitabı alıp sürüklenmeyi umut eden okura çok fazla hitap edebilecek bir kitap değil. Franzen'in edebi şairselliği ve betimlerini bir yana bırakacak olursak, olay örgülerini kurgulayışında ritmik yapısı değişken. Bu durumda, kitabı ilk bitirdiğimde 4 mü olsa 5 mi olsa diye beni çok ikilemde bıraktı. Fakat, baştan sona kadar yazarın
2020 26. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2020 18:24
Yazarın diğer eseri kadar beğenmedim çeviri sorunuda olabilir bilemeyeceğim bazı eserleri orginal dilinden okumak daha iyi olur ne yazık ki ingilizcem o kadar yeterli değil.Fazla kelime kalabalıklığı var konuyu tam bir pazar yerinde bağıra bağıra anlatıyor gibi. İlginç konu ve kesinlikle çeviri sorunu olduğunu düşünüyorum. Umarım ilerde tekrar iyi bir çeviriciden okumak kısmet olur.

Jonathan FranzenYazar · 5 kitap
1959’da Illinois, Western Springs’de doğdu. Swarthmore Üniversitesi’nde Alman edebiyatı eğitimi aldı. 1987’de yerleştiği New York’ta ilk romanı The Twenty-Seventh City yayınlandı. Bunun ardından yazdığı Strong Motion (1992) adlı kitabı da ilk romanı gibi aile ilişkilerini konu alıyordu. 2001’de yayımlanan Düzeltmeler’le (çev. Füsun Doruker, Sel, 2012) Ulusal Kitap Ödülü ve James Tait Black Memorial Ödülü gibi önemli ödüller kazandı ve National Book Critics Circle ve 2002 Pulitzer ödüllerinin finalisti oldu. Geniş bir okur kitlesinin ilgisini çeken Düzeltmeler, 2001’de New York Times Yılın En İyi Kitapları Listesi’ne girdi. 2010’da yayınlanan Özgürlük’le (çev. Sevin Okyay, Sel, 2012) birlikte, Franzen ABD’nin en çok okunan yazarlarından biri haline geldi. 2000 yılındaki Stephen King’den sonra Time dergisinin kapağında yer verdiği ilk yazar oldu. How to be Alone (2002), The Discomfort Zone (2006), Uzaktaki (çev. Zarife Biliz, Sel, 2015) adlı deneme ve anı kitapları da yayınlanan Franzen yazın hayatını New York ile California’da sürdürüyor.