Puan vermedi·264 syf.·
2022 58. kitabı
En sevdiğin, en beğendiğin kitap ne diye sorsalar eminim ki kitaplardan biri Eylül olur artık. Türk edebiyatında ilk psikolojik roman olan bu kitapta olaylardan çok kahramanların ruh halleri anlatılmaktadır. Okurken onlarla yaşadım bu aşkı.. İçeriğine değinmek gerekirse; Süreyya ve Suad 5 yıllık evli bir çift. Necib Süreyya'nın akrabası. Necib ve Suad'ın yasak aşkını ele alıyor. Okumayan varsa kesinlikle tavsiye ediyorum...
2019 65. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2019 18:38
Bildiğiniz üzere ilk psikolojik romanımızdır Mehmet Rauf'un Eylül romanı. Başta ana kahramanım olmak üzere bütün kahramanların iç dünyasını çok net bir şekilde görebildiğimiz bir kitap. Yazıldığı dönemden ötürü anlamını bilmediğim birçok kelime karşıma çıktı. Oluşturduğum sözlüğümün bir kısmını doldurdu kelimeler diyebilirim. Bunun yanı sıra hangi kahraman erkek hangi kahraman kadın anlamakta ilk başlarda güçlük çektim, karışıklık yaşadım. Bitişi de hiç beklemediğim bir hadiseyle bitti. Genel itibariyle beğendiğim bir kitaptı. Okuyacak olanlar için keyifli okumalar dilerim
2023 8. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2023 06:06
Kitap, ismini baskahramanlardan biri olan Suat’ın kendi durumunu içinde oldukları eylül ayına benzetmesinden alıyor. Süreyya, eşi Suat ve Necip’in başkahramanları olduğu eserde Suat ile Necip’in
Eylül hüzün ayı...
·264 syf.·
2026 1. kitabı
Yıllar önce okumuştum şimdi ikinciye okumuş oldum. Onca yıl geçmesine rağmen sonu aklımda kalmış. Mehmet Rauf çarpıcı bir son yazmasaydı belki de bu kadar konuşulmuş olmayacaktı bu eser. Romanın psikolojik tahlillere yer vermesi herkesi cezbetmeyebilir. Ben genel olarak okurken keyif aldım. Zaman zaman Süreyya'ya, Suad'a kızacağınız anlar olacak. Necib'e zaten kızacaksınız. :) Servet-i Fünun'u anlayabilmek açısından okunabilecek en önemli kitaplardan biri. Okuyacaklara keyifli okumalar...
Eylül
2020 1. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2020 15:10
Eylül, özellikle karakterleri bakımından sevdiğim bir kitaptı. Kitap, ilk psikolojik roman olmanın hakkını veriyordu ve bir bakışın, bir gülümseyişin hissettirdiklerini sayfalar boyu anlatıyordu. Bu durumdan dolayı Eylül pek sürükleyici olmasa ve yaklaşık bir ayda bitirmiş olsam bile yine de güzel bir kitaptı.
2022 3. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2022 23:48
Eylül.. Türk edebiyatında ilk psikolojik roman.Hakikaten de öyle..Kitabın gidişatı ara ara sıkıcı olsa da yazarın güzel toparladığını söyleyebilirim. Betimelemelere fazlasıyla yer verilmiş. Kitabın son sayfasını okuyunca ahh Suad ahh Necip demekten kendinizi alıkoyamayacağınız bir eser.Ahlaki erdemlere değinilmiş, bazı imkansız meseleleri mümkün oldurmaya çalışmamak gerektiği vurgulanmış( tabi bu benim nacizane kendi düşüncelerim). Etkilendiğimi belirterek spoiler vermemek adına incelemeyi kısa tutuyorum. Fakat kitap için şunu da yazmak isterim ki keşke dediğim yerler vardı. Keşke şu karakteri de yakından tanısaydık. Yazar bize biraz da ondan bahsetseydi. Bunun dışında güzeldi. Okumanızı tavsiye ederim.
2021 5. kitabı
kendisi ilk psikolojik roman özelliği taşır. Bir derginin serilerinle parça parça yayınlanırken kitap halini almış daha sonrasında. betimlemeler o kadar fazla ki bazı yerlerde çok sıkılmış olsam da karakterleri fazlasıyla hissettiğimi fark ettim bu sebeple kitabın sonu beni etkiledi. yazar tüm aksiyonu son 10 sayfada kullanmış diyebilirim.
2019 29. kitabı
Uzun uzun psikolojik tahliller, kalem ustalığı ve iç burkan bir aşk hikayesi. Türk Edebiyatı'nın ilk psikolojik romanı olan Eylül'ü özellikle Eylül'e ertelemiştim. İyi yapmışım. İyi ki okumuşum. İyi ki Mehmet Rauf'la tanışmışım.
Eylül
2019 4. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2019 23:56
Yazar: Mehmet Rauf Karakterler: Suad, Süreyya, Necip, Fatin, Hacer, Beyefendi, Hanımefendi
EylülMehmet Rauf · Antik Kitap · 201749,9bin okunma
Başyapıt... Peki kime göre, neye göre?
2025 23. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2025 17:51
Bugün incelemesini yapacak olduğum kitap ömrümden ömür yiyen ve uzun bir süre Türk klasiklerinden uzak durmama neden olacak bir kitap. Türk edebiyatının ilk başarılı psikolojik eseri sayılan Eylül...
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)