Mayıs ayında okuyacağım kitaplar arasında Fowles’un Koleksiyoncu’su olduğu ve Koleksiyoncu kitabında Fırtına’ya birçok kez atıfta bulunulduğunu bildiğim için kitaba bir zemin olması açısından aldığım bu kitabı 16 sayfadan fazla okuyamadım. Annem dün Koleksiyoncu’ya başladı ve bugün bitirdi. Öncesinde o da Fırtına’yı okuyamadı. Fakat Koleksiyoncu’yu çok beğendi. Bu yüzden ben de illa Fırtına’yı okumak gerekmediğini düşünüyorum. Dilini sevmedik ve bir türlü okumaya devam etme isteği uyandırmadı. Shakespeare’i çok severim. Daha önce 5-6 eserini okudum ve ilk defa sevmediğim bir kitabına denk geldim. Biraz araştırınca yalnız olmadığımı gördüm. Ben bu kitabı okumasam, yahut sizler okumasanız Shakespeare ne kaybeder Shakespeare’liğinden? Sizlere iyi okumalar dilerim
FırtınaWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20198bin okunma
2022 197. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2022 22:55
Shakespeare 'in son oyunu olarak biliniyor Fırtına. Diğer eserlerine göre biraz geride kaldığı söylenebilir ama çok beğendigimi söylemeliyim. Oyundaki Prospero karakterini shakespeare'in kendisi gibi düşünerek okursanız farklı bir bakış açısıyla okumuş olacaksınız. Oyunla ilgili şunu belirteyim, intikam erdemin önüne geçmeli mi? İntikam alırken gözümüzü tamamen karartmali miyiz? Yoksa en iyi intikam affetmek midir? Son söz Can Yücel'e . Harika bir uyarlama. Çok etkileyici. Bu bir çeviri değil, oyunun uyarlaması. Bu metin tiyatro oyunu olarak sahnelenmis, bunu bilerek okumalısınız.
·116 syf.·
2024 4. kitabı
Son zamanlarda okuduğum kitaplardan bir kaçında Shakespeare'in bu eserindeki Caliban karakterine atıfta bulunulduğu için kitabı okumak istiyordum. Okulun kütüphanesinde bulmuşken alıp okudum. Kitaba yönelik bir söylemde bulunamayacağım çünkü bu konuda yetersiz buluyorum kendimi ve daha fazla Shakespeare okumam gerektiğini düşüyorum. Kitapta Caliban ve Prospero iki ayrı kaynağı temsil ediyor. "Doğal" insan ve "uygar" insan. Shakespeare'in, uygar insan olarak oluşturduğu Prospero karakteri, yıllar önce ihanete uğrayarak bir adaya sürgün edilen, kendini geliştirmekten vazgeçmeyen, affetmeyi bilen ve yüce gönüllü bir karakter olarak kaleme alınmış. Onun tam tersi bir karaktere sahip olan Caliban ise kendisine eğitim verilmesine rağmen kötü olanı öğrenmeye, gelişimden, yenilikten uzak, aşağılık güdüleri olan bir karakter olarak yaratılmış. Can Yücel'in önsözünü okuyunca kitapta anlamadığım kısımları anlayabildim diyebilirim. Kısacası bu kitapta insanın elinde bulundurduğu en büyük gücün ilim olduğunu ve Prospero karakteriyle bize yansıtıldığını düşünüyorum. Çünkü Prospero, ıssız bir adada bir yaşam sürmesine rağmen doğanın gizlerini anlamlandırabilmiş ve bu gücü elinde bulundurarak Ariel gibi bir ruhani varlığın dilinden anlayabilmiş. Kitap ilk okumada anlaşılabilecek bir yapıya sahip değildi benim için o nedenle birkaç defa okunmalı ve daha fazla bilgi edinilmeli diye düşünüyorum. İşte o zaman Shakespeare'in asıl anlatmak istediği mesajı anlayabiliriz...
William Shakespeare' e Giriş !
2023 6. kitabı
Okunma: 06 Mart 2023 22:06
Benim için henüz Taze bir başlangıç oldu yazarın Fırtına isimli eseri. Başlangıcı bu eseri ile yapmış olmak ile doğru mu yaptım yanlış mı yaptım bilemiyorum çünkü malum kendisinin son oyunlarından birini okuduk bu süreçte. Ben kabataslak ilk bakışımda belki kişisel belki pek çoğunuz katılır bana, Can Yücel çevirisi ile okumuş olduğum için üzgünüm. Bana pek hitap etmediğini fark ettim diğer çevirmen işlerine bakınca.Oyun, şiddetli dalgalara karışan, okyanusun içinde adeta yutulan Bir gemi ve soylular ve gemi tayfasının yaşadığı ölümün çaresizliğini anlatan bir başlangıç ile açıyor ilk perdesini. Her şeyden, içinde bulundukları tüm planlı oyunun içindeki bir çareler ölümü yaşadıklarını, kabullenişlerini izliyoruz. Prosperonun acı hikayesi, okuma sevdasından başına gelen ihanet temalı bir düzmece kurbanlığı olarak sunuluyor. Her ne kadar başına gelenlerin sebebi olan bu kitapları olan sevdası, bugün bu sahne geldiğinde de bu intikam oyununu oynamasına müsaade eden sihri ve sanatı da yine bu sevdaya borçlu. -- Kitap iris Venüs Neptün sikalgaks ve kaliban gibi mitolojik karakterleri de sahneye alıyor. Bunların içinde en çok yer alan kaliban karakterinin betimlemesi adeta gözlerde canlanıyor. Çok iyi ve detaylı şekilde işlenmiş bu karakter,her yönüyle görülebiliyor. -- Başından sonuna her şeyi ile planlanan bir intikam oyunu.. Ve hatta pek çok kez akşam 6 olarak belirtilen saate kadar planlı. Düzmece bir fırtına, nasıl hayatta kaldığını anlamadan kendini adada uyanmış bulan ve adanın 3 farklı yerinde uyanan gruplar, miranda'ın Napoli veliahtı Ferdinand ile yaşadığı aşk, alonso'nun pişmanlıkları vb. Konu kusursuz bir şekilde zincir halkaları gibi işleniyor. Kitabın mizahi yönünü ise stephano, trincula ve kaliban üçlüsü taşıyor. Pek çok kısmı tebessüm ile okumuştum. Kitabın
2021 6. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2021 21:03
|kelime: affetmek| Shakespeare asla kendi dili dışında okunmaz derken ahh Can Yücel sen ne yapmışsın! Sanki Türkçe yazılmış bir metin gibi aktı gitti, kayboldum ifadelerde. Çok güzel bir çeviri. Shakespeare için çok sade, çok entrikasız bir oyun, evet, ama iyi ki okudum mu? Kesinlikle evet.
Tiyatro
2022 92. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2022 00:24
Herkese merhaba! Bu 1600lü yıllardan gelip günümüze kadar uzanan bir fırtına. Insanın doğa üstünde kurduğu - veya kurmaya çalıştığı - tahakkümmün, doğa ile insanın çatışmasının hikâyesi. Insanın doğayı dizginlemeye çalıştığı bir savaşımın hikâyesi. Kaliban ve Prospero. Doğa ile Uygarlık. "Yeniyi bulmak yeniyi yaratmak Prospero'ya vergidir" diyor Ataç. "Türkçe söyleyen" diyor kapakta, ki bu bağlamda içerisinde çok yerinde tabir. Can Yücel'in kendine has çevirisiyle. Keyifli okumalar! Kitaplarla kalın!
Edebiyat-Tiyatro
Can Yücel Türkçesiyle okudum. Oyunun bazı yerlerini anlayamadım, gerçeküstü ögelerin bulunduğu, cin tayfasının cirit attığı bir oyun. Ariel karakteri Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası’ndaki Puck karakterini anımsattı bana. Hamlet’teki trajedinin aksine sonu mutlu biten bir oyun bu.
Fırtına
2021 9. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2021 10:07
Fırtına’yı bitirdikten sonra burada okuduğum incelemelerde bahsedilen temel konular dışında dikkatimi çeken tek şey Gonzalo’nun Montaigne’in bir denemesinden alınmış ütopya kurgulu repliği olmuştu. Doğrusu, Fırtına’nın Shakespeare’in neden en önemli sayılan eserlerinden biri olduğunu anlamak için biraz araştırma ihtiyacı duydum. Çok detaylı analizlerle karşılaştım: İngiliz Sömürgeciliği, iştah kabartan yeni dünya topraklarında karşılaşılan yerli/vahşi/yaban insanla tanışma deneyimi, uygar ve ilkel insan ikilemi, öteki imgesi bağlamında açılan Fırtına analizleriyle. Bir de Can Yücel’in çevirisine yazdığı Önsöz var ( insanokur.org/firtina-william... ) Bunları düzgün biçimde özetlemek çok zaman alacak, ancak meraklısı için birkaç çözümlemenin (ilk ikisi politik bir bakış açısını yansıtıyor) linkini aşağıya bırakıveriyorum: 1. Mimesis Dergisi 7. sayısında çıkan bir çeviri, (benim okuduğum en ayrıntılı analizdi, Mimesis dergide bir analiz daha var ancak aşağıdakinin daha kapsamlı olduğunu düşündüm): Fırtına ve Sömürgecilik Söylemi – Paul Brown halksahnesi.org/2002/05/23/firt... 2. SHAKESPEARE‘İN “FIRTINA” ESERİNDE SÖMÜRGECİLİK BAĞLAMINDA “BEN/BİZ” VE “ÖTEKİ” - Dr. Öğr. Gör. Engin Bölükmeşe journalofsocial.com/Makaleler/44081... 3. Shakespeare’in Fırtına Oyunu - Gamze Haklı Geray oggito.com/icerikler/shake...
༺ William Shakespeare ༻
·136 syf.·
2022 26. kitabı
Fırtına ilk kez 1623'te Firs Folio'da yayınlandı. Mükemmel denebilecek bir metindi, çünkü Shakespeare'in ayrıntılı sahne açıklamalarını içeriyordu. Bu oyunun ilk ses getiren temsili, kralın kızı Elizabeth'le saray Seçicisi Palatin Frederick'in düğünü dolayısıyla, 14 Şubat 1613 gecesi "king's Players" topluluğu tarafından gerçekleştirilmiştir. Ancak bu oyunun daha önce, 1 kasım 1611'de Ermişler günü kutlamalarında, kralın huzurunda oynandığını gösteren bir belge vardır. Oyunun yazılış tarihine dair ipuçlarından bu belgeden ediniyoruz. Diğer ipucu ise, bir kasırganın ve Prospero'nun adasına benzer bir adanın 1610 sonbaharında kayıtlara geçmiş olmasıdır. Shakespeare'nin fantezi dünyasını tetiklemiş ve onu Fırtına'yı yazmaya sevk etmiştir. Bu yüzden oyunun büyük olasılıkla 1611'de yazılmış olduğunu söyleyebiliriz.
Madem mutluluk haram, çevir gemiyi kaptan rotamız intikam!
·136 syf.·
2021 169. kitabı
Keşke herkes intikam alma konusunda Prospero kadar şanslı olabilseydi. İntikamını almak isteyen herkese büyü gücü mü verilmeliydi o zaman.... Ya da affede bilme huzuru ...#142203615 Yada sezgi gücü... (#142190419 ) Shakespeare'nin tek başına kaleme aldığı son eser olduğu düşünülmekte. Diger eserleri kadar herkes tarafından bilinmese de ömrünü Shakespeare eserlerini araştırmaya adayanlar bu eseri sanatçının doruk noktası olarak adlandırır. ( Açıkçası ben de ayrı bir tat aldım- diğer eserlerine göre) Avrupa insanının kolonileşmesi ve sömürgecilik anlayışını yansıtan bir politik eserden tutunda insanoglunun doğaüstü güçlerini ve bilgeliğini irdeleyen, bireylerin rollerine değinen bir toplumbilim eserine kadar bir çok yorumu vardır. Bunlardan en çok inanılanı ise veda bölümünde Shakespeare'in en güzel kelimeleri kullanarak yaptığı veda konuşması ve beni alkışlarla uğurlayın (#142205243) sözünden yola çıkılarak ulaşılan, Prospero, Shakespeare'in ta kendisidir. Bu durumda, Ariel Shakespeare'n yetenegi, Caliban eski tiyatro eserleri, Miranda Shakespeare nin eserleri, Antonio ve Alonso gibi salaklar eski tiyatro yazarları, Stephano ve Trinculo da toplumun sıradan bireyleri olarak degerlendirilebilir. Yada yeni ve eski dünyaya Shakespeare gönderme yapmaktadır şeklinde yorumlaya biliriz eseri. Prospero'nun Caliban' a davranışları, Prospero'nun adaya çıkıp her şeyi kontrol altına alması Avrupalıların Amerikalılara karşı nasıl davrandığını yansıtır. "Oh brave new world" Miranda.... *hell is empty and all the devils are here (: Çünkü hiç bir Shakespeare oyunu ilk bakışta göründüğü, okunduğu gibi basit bir hikayeden ibaret değildir. Tiyatro okuyun tiyatro ile kalın... Ankara 2021 Ekim eh

William ShakespeareYazar · 128 kitap
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi. Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür. Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı. Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir. Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/William_Sh...