Hacı Ağa

Sadık Hidayet

Dünyanın düzeni bu; biri açlıktan ölür, biri tokluktan çatlar!
2023 138. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2023 10:27
Kör Baykuş'u bilir misiniz? Birçoğumuzun yazarla tanışma kitabı. Onunla tanıdık, onunla benimsedik Sadık Hidayet'i. Ruh hali, melankolisi, ölüme bakışı etkisi altına alır bizi. Bir süre o etkiden çıkmak zor gelir insana. Zira yaşamadığı bir duyguyu anlatmamıştır Hidayet. Kendisi de intihar ederek hayatla vedalaşmış, aslında kendi yürüdüğü yolu kaleme almıştır. İran edebiyatının dünyaya açılan kapısı... Yaşadığı coğrafyaya göre kendini geliştirmiş, resim sanatıyla uğraşan, Berthoven ve Çaykovski dinleyen bir isim. Hikayeleri de oldukça başarılı. Geçtiğimiz günlerde Aylak Köpek kitabını ilgiyle okumuş ve yeni bir kitabını daha okumak üzere veda etmiştim esere. Nitelikli yazarlar ele aldığı her konuyu derinlemesine işlemeyi başarıyorlar. Ölüm de olsa, zulüm de olsa... Hacı Ağa Zübük kitabını okumuş ya da filmini izlemiş miydiniz? Orada bir İbrahim Zübükzade vardı. Hatta rolü Kemal Sunal canlandırıyordu. Dönemin toplum ve siyasetini ele alan bir yapıttı. Hacı Ağa'yı okurken sık sık geldi aklıma. İran toplumunun Hacı Ağa karakteri üzerinden eleştirisi... Bir "Ali Şan" tiplemesi Hacı Ağa: Üç kağıtçı, paragöz, çıkarcı... Tüm bunlara rağmen kendisini yardımsever, cömert, mübarek görüyor ve içten içe diğer tarafta ödüllendirileceğini düşünüyor. Hani Aziz Nesin'in soyadının bir hikâyesi vardır: "Dünyanın en cimrileri 'Eli açık', dünyanın en korkakları 'Yürekli', dünyanın en tembelleri 'Çalışkan' gibi soyadları aldılar. Her türlü yağmada hep sona kaldığım için, güzel soyadı yağmasında da sona kaldım. Bana, ortada böbürlenebileceğim bir soyadı kalmadığından, kendime 'Nesin' soyadını aldım." Hacı Ağa'nın da Hacı unvanını alması bundan olsa gerek... 1940'lı yılların İran'ında geçiyor eser. O coğrafyadaki kadına ve çocuğa bakış açısını net olarak görebiliyoruz. Hem kadınlar hem çocuklar ikinci
2021 3. kitabı
Son çevirim, İranlı büyük yazar Sadık Hidayet'ten "Hacı Ağa" [Ağustos, 2020] eşliğinde, yazar-çevirmen sayfamı da şuraya bırakayım: Mehmet Akif Koç Bir süre burada dursun :)
Hacı Aga !!
2021 42. kitabı
1945 yılında yazılan bir eser. Ancak insanın dünya sevgisi, menfaatperestliği, güce tapınması çağlar üstü bir durum. Bir bakıma zamansal evrensellik. Başlangıçtan beri var. Hacı Aga da dönemin cimri, menfaatçi ama bir o kadar da yüzsüz kaypak adamı. Hani biz de derler ya her devrin adamı diye, araplarda şöyle diyor buna (كلما هبت ريح هب معها) türkçesi "rüzgarla beraber savrulanlar". Bu tür insanlarda çarkım dönsün de ben dansöz olurum anlayışı vardır. İşte Hacı Aga denilen adam da böyle bir kimse. Okunası bir eser. En güzel bölüm adamın karşısına "İsmet Özel" vari bir şair çıkıyor. En dayanılmaz olan ise karakterin hala gamsız ve pişkin olması..
2021 7. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2021 00:44
İran edebiyatından okuduğum ilk yazar/kitaptı. Okuyunca ne kadar zamansız bir hikaye olduğunu anlıyorsunuz. Kitapta anlatılan şeyler, bu zamanda da hala bir yerlerde yaşanıyor. Gönül isterdi ki bundan mesela elli yıl sonra yaşanmasın ama işte... Geçmişi, günümüzü ve geleceğimizi anlamak, bu dönemler arasında bağlantıyı kurabilmek adına okuyunuz efendim..
2023 16. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2023 15:04
Hacı Ağa, karşı tarafa söz hakkı vermeden gerekli gereksiz ve haddinden fazla konuşan, kınadığı ve şikayet ettiği insan hareketlerinin hepsini kendisi yapan, insanları masumiyetine inandırmış fakat son derece çıkarcı, evindeki eşlerinin ve çocuklarının burnundan getiren bir karakterdir. Kısacası Hacı Ağa karakteri, beni çok yoran bir karakter oldu. Sayfalarca onun ahkâm kestiği konuşmalarını okudum. Kitabın büyük bir bölümü, Hacı Ağa'nın hep aynı yerde oturarak misafirlerini ağırlamasından ibaret. Daha ne kadar bu şekilde devam edecek diye sorgularken gelen misafirlerden birisinin Hacı Ağa'nın yaptığı bütün davranışları yüzüne vurması ile içim çok ferahladı. Sözde iyiliksever bu adama birisinin gerçekleri söylemesi gerekiyordu. Kitap, İran'daki yolsuzluğun, siyasetin ve sosyal ilişkilerin iç yüzünü gösteriyor. Okumanızı tavsiye ederim.
2020 58. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2020 13:30
Sadık Hidayet, bolca kullandığı siyasi hicivlerle okuması oldukça kolay, yalın, sade ve anlaşılır bir dönem kitabı kitabı yazmış. Kitap, İkinci Dünya Savaşı’nın devam ettiği yıllarda İran toplumunun ve siyasetinin gerçek dünyasını anlatıyor. Bunu yaparken kullandığı karakter -Hacı Ağa- aslında hepimizin çok aşina olduğu, günlük hayatta zaman zaman karşılaşabildiği, yabancısı olmadığı bir karakter. Kitabı beğendim, tavsiye de ederim. Kasım/2020
2021 26. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2021 20:56
Zevkle okuduğum bir kitap oldu. İran edebiyatı pek ilgimi çekmese de sadık hidayetin anlatım dili ve konusu çok iyiydi. Okudukça tanıdık geldi, okudukça bazı yerlerini çevreme benzettiğim çok oldu. Tarih ile politikayı öykü tadında birleştiren eserlere bayılıyorum. Bu kitap da öyle bir kitap. Tarih ve hiciv seviyorsanız güzel bir kitap. Tavsiye ederim. İran toplumu hırsız, düzenbaz, yalancı ama bir o kadar da sevilen hacı ağa karakteri üzerinden eleştiriliyor.
2021 3. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2021 02:37
Her çağda ve her toplumda kendisine rastlayacağımız bir karakter Hacı Ağa. Farklı farklı dinlere mensup, bambaşka hayatlar yaşasa da bakış açısı ve toplumu sömürme şekli aynı, başka başka yalanlar da kullansa insanları elinde tutmanın yolunu bilen biri. İran toplumu baz alınarak yazılmış olsa da genel toplum düzenine çok güzel bir eleştiri getirmiş bence kitap.
2021 12. kitabı
Sadık Hidayet’in okuduğum ilk kitabı ve başarılı buldum, beğendim. Döneminin insanının ne kadar bozulduğunu şark kurnazı, hilekâr, din ile aldatan sözde sofu tipli bir karakter üzerinden çok güzel eleştirmiş ve anlatmış. Son kısımdaki kısa bir rüya ile de A’mak-ı Hayal’i de andırmış, iyi okumalar.
2023 35. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2023 21:24
Hacı Ağa, Türkiye'nin sosyal ve siyasal hayatında sıkça karşılaşabileceğimiz bir tipoloji. Hacı Ağa siyasette, ekonomide, dinde hep gemisini yürüten, tarlasını yağan yağmurun altına çeken bir oportünist. İkinci Dünya Savaşı'nda İran'ın içinde bulunduğu sosyal ve siyasal ortamı çok güzel resmeden kitabın sonunda biraz fazla propaganda içermesi okuma zevkini az da olsa düşürüyor.

Sadık HidayetYazar · 27 kitap
Sadık Hidayet (Farsça: صادق هدایت) ‎ (17 Şubat 1903, Tahran - 9 Nisan 1951, Paris), modern İran edebiyatının önde gelen düzyazı ve kısa hikâye yazarı. 17 Şubat 1903 tarihinde Tahran'da dünyaya geldi ve bu kentteki Fransız Lisesi'nde eğitim gördü. 1925 yılında eğitimini sürdürmek amacıyla Avrupa'ya gitti. Bir süre diş hekimliğine ilgi duyduysa da mühendislik okumak için diş hekimliğinden vazgeçti. Fransa ve Belçika'da geçirdiği dört yılın ardından İran'a döndü ve kısa sürelerle çeşitli işlerde çalıştı. İlk hikâyelerini Paris'teyken yazdı. 1936'da Hindistan'a giderek Sanskritçe öğrendi. Buradayken Budizm'i inceledi ve Buda'nın kimi yazılarını Farsçaya çevirdi. Sadık Hidayet sonunda tüm hayatını Batı Edebiyatı çalışmalarına ve İran tarihi ile folklorunu araştırmaya adadı. En çok, Guy de Maupassant, Çehov, Rilke, E.A. Poe ve Kafka'nın eserleriyle ilgilendi. Hidayet birçok hikâye, kısa roman, iki tarihi dram, bir oyun, bir seyahatname ile bir dizi yergili komedi ve taslak kaleme aldı. Yazıları arasında ayrıca birçok edebiyat eleştirisi, İran folkloru ile ilgili araştırmalar ve Orta Farsça ile Fransızcadan yapılmış çeviriler yer alır. Sadık Hidayet, İran Dili ve Edebiyatını uluslararası çağdaş edebiyatın bir parçası haline getiren yazar olarak kabul edilir. Sonraki yıllarda, zamanın sosyo-politik problemlerinin de etkisiyle, İran'ın gerilemesinin sebebi olarak gördüğü monarşiye ve ruhban sınıfına yoğun eleştiriler yöneltmeye başladı. Eserleri aracılığıyla bu iki kurumun su-i istimallerinin İran milletinin sağırlığının ve körlüğünün sebebi olduğunu gösterme çabasına girdi. Çevresine, özellikle de, çağdaşlarına yabancılaşan Hidayet, son eseri Kafka'nın Mesajı'nda ancak ayrımcılık ve baskı sonucunda yaşanabilecek bir melankoli, umutsuzluk ve ölüm halinden bahseder. Sadık Hidayet'in en tanınmış eseri 1937 yılında Bombay'da yayımlanan Kör Baykuş'tur. Beethoven ve Çaykovski dinlemeyi seven ve afyon tiryakiliği bilinen Sadık Hidayet, resimle de uğraştı. Günümüze kalabilen resimleri Hassan Qa'emian tarafından bir araya getirildi. Kimileri bu eserlerde sanatsal bir değer bulmazken, kimilerine göre de bunlar geleceğin resimleridir. Ölümünü yirmi beş yıllık arkadaşı Bozorg Alevi şöyle anlatır: "Paris'te günlerce, havagazlı bir apartman aradı, Championnet caddesinde buldu aradığını. 9 Nisan 1951 günü dairesine kapandı ve bütün delikleri tıkadıktan sonra gaz musluğunu açtı. Ertesi gün ziyaretine gelen bir dostu, onu mutfakta yerde yatar buldu. Tertemiz giyinmiş, güzelce tıraş olmuştu ve cebinde parası vardı. Yakılmış müsveddelerin kalıntıları, yanıbaşında yerde duruyordu." Yılmaz Güney'in de yattığı Père Lachaise (okunuşu: per laşez) mezarlığında gömülüdür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Sâdık_Hidâyet