Yaponların Uzun və Xoşbəxt Yaşamasının Sirri

Orijinal Ülke:
İspanya
Azerbaycan
Azerbaycanca

Sabah Yataktan Kalkma Sebebiniz ?
2026 24. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2026 21:56
Ikigai - Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı kitabını okuduktan sonra Ikigai sadece ‘hayatın amacı’ anlamına gelmemektedir. Ikigai aslında basitçe söylemek gerekirse, ‘sabahları yataktan kalkma nedeni’ anlamına gelen bir Japon kavramıdır, yani bir şeyin ya da bir kişinin var olma sebebi, varlık sebebi. ‘Ikigai’ sadece ‘sabahları yataktan kalkma nedeni’ değil, aynı zamanda ‘sabahları kalkmak istiyorum’ demektir. Ikigai yaşama sevinciyle ilişkilidir. Ikigai - Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı Kitabını okurken kendime sık sık Ikigai’mi nasıl bulurum sorusunu sordum. Kendi kendimize bulmaya çalışmak zor olabilir. Ikigai kavramında tutku, misyon, meslek, yetenek gibi şeylerin birleşimi vardır. Bazı insanlar zaten Ikigailerinin farkındadır, ancak diğerleri için bu bir arayıştır. Kendi Ikigainizi bulmak için kendinizde keşfetmeniz gereken 4 alan vardır (bunları kitaptaki bilgileri derleyerek başlıklar haline getirdim) : Neyi seviyorum ? Gerçekten iyi olduğum şeyler neler ? Dünyanın neye ihtiyacı var? Nelerle para kazanabilirim ? 1. Sevdiğiniz Şeyler (Tutku) Ne yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz? Hangi konular hakkında okumaktan, konuşmaktan veya öğrenmekten keyif alıyorsunuz? Çocukken en çok ne yapmaktan hoşlanırdınız? 2. İyi Olduğunuz Şeyler (Yetenek/Uzmanlık) Hangi konularda insanlar sizden yardım veya tavsiye istiyor? Doğal bir yeteneğiniz olduğunu düşündüğünüz (öğrenmesi kolay gelen) beceriler neler? Eğitiminiz, iş deneyiminiz veya hobileriniz sayesinde ustalaştığınız alanlar hangileri? 3. Dünyanın İhtiyaç Duyduğu Şeyler (Misyon) Çevrenizde veya dünyada nelerin daha iyi olmasını isterdiniz? Hangi sorunları çözmek için tutku duyuyorsunuz? Başkalarının hayatına nasıl değer katabilirsiniz veya hangi eksikliği giderebilirsiniz? 4. Para Kazanabileceğiniz Şeyler (Meslek) Hangi becerileriniz için insanlar size
Ikigai - Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam SırrıFrancesc Miralles · İndigo Kitap · 202024bin okunma
İkigai
2022 13. kitabı
Okunma: 27 Mart 2022 21:55
Kitabı okurken hiç sıkılmadım, çok akıcı, rahatlatıcı ve bilgi yüklüydü bu nedenle okurken çok keyif aldım. Kitap yaşama amacınızı bulmanız, uzun ve dinç yaşam sürmeniz icin bilimsel makalelerden alınmış bilgiler içeriyor ve birebir insanlarla röportajlarla desteklenerek fayda sağlamak amaciyla yazilmis harika kaliteli bir kitap. “Su anda bir tek bu an var ve bir daha gelmeyecek”
Kitap Yorumu
IkigaiFrancesc Miralles · Penguin Books · 201724bin okunma
2025 8. kitabı
İkigai,Japonların özellikle Okinawa bölgesindeki uzun ve huzurlu yaşamlarının ardındaki temel felsefeyi anlatıyor. İkigai insanın hayatına anlam katan, her sabah kalkma sebebi olan şeydir. Bu sevdiğin, iyi olduğun, dünyanın ihtiyaç duyduğu ve karşılığında para kazanabileceğin şeylerin kesişimidir. Mutluluğun ve uzun yaşamın büyük değişimlerden değil, sürekli ve küçük iyi alışkanlıklardan geldiğini söylüyor. Kitap, uzun ve mutlu yaşam için şu alışkanlıkları vurguluyor Amaç sahibi olmak Aktif kalmak Topluluk ve dostluk Basit ve dengeli beslenmek Hareketli yaşam tarzı Stresi azaltmak Şükür ve farkındalık Kitabın dili ve görselliği(spor, yoga, güneşi selamlama gibi) oldukça güzeldi ve faydalıydı. Fakat bir süre sonra sıkılmaya başladığım için yarıda bırakmıştım, yeni fırsat bulup bitirdim. Kitapta anlatılan birçok şey aslında bildiğimiz ama uygulayamadığımız noktalar. Bunun da alışkanlıklarımızın farklı olmasından ya da irade eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum (en azından kendi adıma). Bu düşünceleri gerçekten içselleştirebilsek, hayattan daha fazla keyif alır, yaşamın anlamını, kimin ve ne için yaşadığımızı daha iyi benimseriz aslında. Ayrıyeten bazı kısımlatı Türkiye şartlarına uyan bir kitap olduğunu düşünmüyorum, Japonya da yaşıyorsanız evet bu kitap size faydalı olabilir. :)
Araştırma-İnceleme
2022 93. kitabı
Bir şeylerin o kadar harika olmadığını kabul etmek iyidir ama olasılıklarla dolu bir dünyada şimdi ve burada olmanın bir ayrıcalık olduğunu unutmayın... Ikigai kısaca : yaşlanırken genç kalma sanatı demektir. Buna dayanarak, kitap Okinawa isimli Japonya'nın Kuzey kısmında kalan bölgenin yerli halkının yaşam felsefesine dayanıyor. Uzun yaşamın anahtarları aslında hepimizin tahmin ettiği gibi : iyi beslenme, egzersiz ve hayat amacı edinme ile güçlü sosyal bağlar oluşturmada yatar ki bu da iyi ailevi ilişkiler ve arkadaş çevresi ile tamamlanır. Çünkü fiziksel ve zihinsel sağlık bir bütündür ve ait olma, desteklenme hissi de bireye güvende olduğu algısı vererek yaşamını uzatır. Şimdi bu eser için beğendiğim ve yetersiz bulduğum noktalara değinmek istiyorum çünkü burda amacım bu incelemeyi okuyan insanlara fikir vermek, asla yazarı veya eseri değersizleştirmek değildir. Öncelikle, Yeterli miktarda uyuyun Alkolden uzak durun Az stres iyidir Çok oturmak yaşlandırır vs başlıkları gördükçe ciddi (!) mi diyorsun dedim. Bunlar kesinlikle yanlış değil, hatta çok doğru ama bu tavsiyeleri bence hayatı boyunca en az bir kez bile olsun duymayan yoktur diye düşünüyorum, ben farklı bir şeyler aramıştım, günümüz için bakıldığında özellikle de Türkiye'de yaşayan bir insanın yaşam koşulları değerlendirildiğinde bana göre sadece kendi kültür ve geçerliliğine oturtulmuş yetersiz söylemler ve kitapta uzun yaşamış insanlara bunu nasıl başardığının sırrı sorulduğunda çoğu kişiden şu yanıt geliyor : "bilmiyorum, henüz ölmedim." Sadece birkaç tane makul kayda değer cevap var. Bunların aksine beğendiğim birkaç nokta oldu, onları da ekleyeyim : Tıpta bazı varoluşsal nevrozlar üzerinde çalışmada kullandığımız Logoterapiye ve onun psikanalizden ayrımına, Morita terapisi, Naikan meditasyonu gibi
Puan vermedi·176 syf.·
2022 44. kitabı
Japonların herkesin bir ikigaisi olduğuna inanır, her sabah yataktan kalkmaları için bir sebepleri vardır. Uzun yaşamın, düzenli yaşamın anlatıldığı bir kitap. Hector Garcıa & Francesc Mıralles kitap uluslar arası çok satanlar arasına girmiş kısa soluklu bir başucu kitabı. Bu kitap bizlere kendi ikigaimizi keşfetmemiz için gerekli bilgiler sunuyor aceleci davranmamamızı, hayat gayemizi keşfetmemizi, ilişkilerimizi canlandırmamızı sağlıyor. Günlük hayatımızda bu bilgileri uygulamamız dileğiyle. “Hayat çözülmesi gereken bir sorun değildir. Sadece etrafınızda sizi seven insanlar olsun ve sevdiğiniz şeylerle meşgul olun.” Haydi sizin de her sabah yataktan kalkmak için bir sebebiniz olsun.. Keyifli okumalar…
2026 10. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2026 14:01
Ocak ayının başında okuduğum bir kişisel gelişim kitabı yüzünden uzun süre kişisel gelişim kitabı okumayacağım demiştim. Zaten bu kitabı da sesli dinledim, bir nevi okumamış oldum :d her neyse kütüphanemde olmasını istediğim türden bir kitapmış. Beğendim tavsiye ederim.
2026 35. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 21:36
İkigai, Japonca yaşam amacı ya da sabah yataktan kalkma sebebin demek. Yazarlar, dünyanın en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı Okinawa’ya gidip bu insanların sırrını araştırıyor. Bazı bölümlerde aynı fikirler farklı örneklerle tekrar ediyor. İyi okumalar
Alıntı
"Tutkunu Bul"
2022 119. kitabı
Bu kitabı sevdiğim bir arkadaşım ile beraber sesli okumuştuk. Her sayfada ne demek istedi diye tartışmış kendi fikirlerimizi öne sürmüştük. Ancak vakit bulabildim inceleme yazmaya. Dili sade, günlük, akıcı ve anlaşılır. Beni şu yönden sıkmadı. Zaten bildiğimiz ve uygulamakta ayak dirediğimiz şeyleri muazzam bir sanat gibi önümüze edebi dille uzun uzun ve detaylı ülke insanları örnekleriyle verince bize farklı imiş gibi gelebilir. Özetle. Stresten uzak bir yaşam istiyor isen beslenmene dikkat et hareket et bol sebze ye ve mümkünse insanlar ile ilişkilerine dikkat et. Alışkanlık edinmek istiyor isen bunu yapan kişilerle birlikte olarak kolay uyum sağlar ve hedefe ulaşırsın. Benim hep uyguladığım bir şeyi güzel anlatmış. Az yersen daha hızlı daha akılcı daha doğru ve daha berrak düşünürsün. Tıka basa doymuş bir zihin üretemez. Üretmeye yer bırakmıyorsun çünkü. Vücut sindirime vakit harcadıkça hantallaşıyor. Öte taraftan yine çok sevdiğim görüş. Eğer hayatta meşguliyet edinirsen de stresten uzak kalırsın buna kısmen katılsam da "kendi işi ile meşgul olan insanlar" ın daha başarılı ve daha mutlu olduklarına şahidim. Ben de bunu yapmaya çalışıyorum ne kadar başarılı olur isen artık. Kitapta Japonların sosyal hayatta nasıl bir düzen oturttuklarını görüp haset ettim bolca ki bunları zaten onların kültürünü okuyanlar bilir. Yine kitapta alıntılar araştırma sonuçları ve bol bilimsel terminoloji var açıklamaları ile birlikte, fakat anlaşılır. Özetle "yaşamak için sebep bul" ..yani eğer yaşamayı seviyor isen. Mutlu olmak istiyor isen. Günümüz "depresyon" toplumu malesef. İkigai'yi başaranlara ödül verseler keşke. Şu da bir gerçek ki herkesin kendisine özel "ikigai" si var. Yine de okurken sıkılmadım. Yarım bırakmak istemedim. Zevkli. Tavsiye ediyorum.
Hayata Dair
IkigaiFrancesc Miralles · Penguin Books · 201724bin okunma
Sevdiğiniz şeyleri yapmaya devam edin...
2024 146. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2024 06:27
Sizi sıkmadan akıcı bir dille yazılmış bir oturuşta okuyabileceğiniz bir kitap. Kitap bizlere uzak doğu felsefesi üzerine uzun süre mutlu sağlıklı yaşayan Japonlarla ilgili değerli bilgiler sunuyor. Her insanın hayatında olması gerekenler aslında olaylara olgulara olumlu bakış açısı, sporun etkileri, sosyal çevrenin etkileri, an'da yaşamanın güzelliği, gülümsemenin ruhtaki etkileri, belli amaçlara ulaşmak bağlanmak için ve kendi ikigainizi keşfederek hayatı daha mutlu ve uzun Yaşamının sırları ile dolu dolu bilgiler. Japon kültürünü, yaşam felsefesini ve çok çeşitli beslenme alışkanlıklarının olmasını sevdim. " yaşamdaki mutluluğun ana şartları; yapacak bir şey, sevecek biri Ve umut edecek bir şey" Sizde kendi ikigai'nizi keşfedin ve hayatı an'da yaşayın. Keyifli okumalar dilerim.
Ikıgai-İnceleme
2025 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2025 19:15
"Ikigainin on kuralı" aktif kalın, emekli olmayın Ağırdan alın Midenizi tıka basa doldurmayın Çevrenizde iyi arkadaşlarınız olsun Bir sonraki doğum gününüze kadar şekle girin Gülümseyin Doğayla tekrar bağlantı kurun Teşekkürlerimizi sunun Anı yaşayın Ikigainizi takip edin "Hepimizin ikigaisi farklıdır ama ortak olan tek şey herkesin bir amaç edinmeye çalışmasıdır, bize anlamlı gelen şeylere bağlı kaldığımızda hayatı dolu dolu yaşar ama bağlantıyı kopardığımız anda umutsuzluğa kapılırız. Modern yaşam bizi gerçek doğamızdan uzaklaştırır ve bir gayeden yoksun yaşam sürmeye iter. Kuvvetli güçler ve teşvikler günlük bazda dikkatimizi dağıtır, yaşamınızı ele geçirmelerine izin vermeyin." Yazar kitabın sonuç kısmında bu paragrafa yer vererek bitirmiş kitabını, içeriği ile alakalı az çok bilgi alıyorsunuz aslında buradan bile. Ben çok sevdim, düşüncemizi ve irademizi nasıl sağlıklı tutabilirizden tutunda, nasıl sağlıklı besleniriz, uzun yaşamın sırları neler, uzun bir ömre sahip olanların vermiş olduğu kısa örnekler kendi anlatımlarıyla kitapta yer verilmiş. Hatta bedensel çalışmalara, fiziksel aktivitelere bunların örneklerine de yer verilmiş, bunlar çizimlerle desteklenmiş, kavram haritalarıyla iki kavram birbiriyle karşılaştırılarak daha iyi anlaması sağlanmış. Yani kitabı bitirdiğinizde herhangi bir soru işareti kalmıyor aklınızda aksine bir çok şeyi kendi içinizde mantığına oturtmuş oluyorsunuz. Kesinlikle ara ara açıp okunmalı bir kitap, tavsiye ederim. Ikigai - Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı Francesc Miralles

Francesc MirallesYazar · 9 kitap
1968 Barcelona doğumlu Francesc Miralles Alman Dili ve Edebiyatı mezunudur. Yayınevlerinde editör olarak çalışmış olan yazar, Franz Kafka ve Hermann Hesse’ye ithaf ettiği birkaç makaleden sonra roman yazmaya karar vermiştir. Yetişkin ve gençlere yönelik yazdığı romanlarının çoğu çok satanlar listesine girmiş ve çeşitli edebiyat ödüllerine layık görülmüştür. Kalp Hapishanesi başta olmak üzere yetişkinlere yönelik romanları birçok ülkede yayınlanmıştır. Miralles Álex Rovira’yla birlikte Einstein’in Son Sırrı ve Mutluluk Labirenti kitaplarını yazmıştır. Yazarın yoğunlaştığı bir diğer alan da kişisel gelişim, rehberlik ve spiritüel edebiyattır. Miralles bu alanlarda birçok kitap yazmış, Kalp Hapishanesi kitabı ülkemizde Pena Yayınları tarafından yayımlanmıştır.Ayrıca Care Santos ile ve Alex Rovira ile yazdığı kitaplar bulunmaktadır.