Kadınlar Tekkesi

1956
Inkılap Kitabevi

2020 249. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2020 21:36
Tekkeler ve zaviyeler kapatılınca, Kıztaşı Tekkesinin şeyhi Baki, (Devlet-i Aliye’den emekli mektupçudur), Zeyrek’te bir konakta, “Kadınlar Tekkesi”nin şeyhi olur.Tasavvufu ve dini kullanan Şey Baki, etrafında özellikle zengin, güzel, kültürlü kadınları toplar.Müridlerinin olanakları ile zengin bir yaşam süren Şeyh Baki, çok tanıdık geldi bana. Refik Halid Karay, Şeyh Baki’nin karşısına Fikri Can karakterini çıkararak, gerçekten ilmi ve tasavvufi bilgisi olan din adamlarının da bulunduğuna dikkat çekmiş. Refik Halid Karay yine zamansız bir kitaba imza atmış. Çok severek okudum Kadınlar Tekkesi’ni.
Kadınlar TekkesiRefik Halid Karay · İnkılâp Kitabevi · 2021216 okunma
KADINLAR TEKKESİ ve ADNAN OKTAR'CILAR...
·212 syf.·
2025 37. kitabı
Refik Halid Karay bu romanını 1956 yılında kaleme almış. Cumhuriyet'ten sonra teşekkül eden yüksek sosyete muhitinde, -özellikle kadınlar arasında- şuur bozukluğundan başka bir özelliği olmayan, şehvanî arzularla dolu, şahsiyeti bozuk bir Şeyh(!) olan Baki Efendi'nin itibar bulmasının sebebi; tatlı dilinden başka, okuduğu tasavvufî şiirler ve rastgele söylediği aynı mahiyetteki sözlerle kendisine inanan ve sığınan kadınlarla, şeyhin münasebetleri, cismanî (aşkları) ilişkileri hikâye edilmiş. Kadınlar tekkesinde vak'a, sahte Şeyh Baki'nin etrafında dönmekte ve burada, yüksek sosyetedeki zengin kadınları nasıl ve niçin etrafında toplayıp, halayık gibi kullanıldığı bütün teferruatı ile anlatılmış. Baki Efendi'yi zengin ve sosyetik çevre ile tanıştıran, ortamı hazırlayan bir hanımı (Bersad Hanım) vardır ki, bu kadının erken yaşlarda başladığı cinsî hayatı, sadistçe, isterik hattâ hastalık derecesine çıkmış, çevresine "Şeyh" olarak tanıttığı, reklamını yaptığı adam da şehvet hastasıdır. Zeyrek'teki tekke denilen konakta ise ne ayin ne de zikr yapılır. Bu nev-i şahsına münhasır tarikatın bütün özelliği, Şeyhin aşka dair okuduğu beyitler ve ikna edici sohbet ve konuşmalardır... Yakın zamanda tutuklanan ve binlerce yıla mahkûm olan Adnan Oktar'cıların cemiyeti gibi bir Şeyh(!) bir tekke(!) ve bunlar gibi Sahtelerin tuzağına düşen genç, dul, zengin, sosyetik gençler ve aileler... Müellif dinî duyguları istismar eden bozuk tipleri anlattığı gibi, Şeyh Baki'nin karşısına Fikri Can tipini çıkarmış ve ciddi, ilmî ve tasavvufî malûmatları olan gerçek Şeyh, Mutasavvıf ve Mütefekkirlerin de bulunduğunu ve onların kendi hâllerinde mütevazı, dindar ve temiz bir hayat sürdüklerinden de bahsetmiş...
Roman-Edebiyat
2019 8. kitabı
Sabık mektupçu, modern görünümlü evliya, Kıztaşı Tekkesi (Kadınlar Tekkesi) kurucusu Şeyh Baki Efendi ve ona gözü kapalı bağlı, her dediğini lütuf ve ihsan sayan kadınlar topluluğu.. Din ve tasavvuf adı altında yapılan çeşitli merasimler, toplantılar, sohbetler, akıl ve mantığın kabul edemeyeceği ahlak dışı ilişkiler.. Kadınlar Tekkesi tüm bu çarpık ilişkilerin, bozuk düzenin, çıkarlarına göre taraf değiştirenlerin, insanların temel değerlerinin nasıl yok edildiğinin romanı.. Okurken çoğu yerde "Bu kadarı da fazla!" demekten kendinizi alamıyorsunuz.. Edebiyatımızın bilinmeyen, duyulmayan, geride kalmış o kadar güzide eserleri var ki.. Kadınlar Tekkesi de bunlardan biri.. #kzlgezegenöneriyor
2026 1. kitabı
697 sayfalık Refik Halit karay 'kadınlar tekkesini sonunda bitirdim ,tam dizisi çekilecek bir roman çok akıcı yazılmış 1940 lar türkiyesine gidiyorsunuz, sokaklarında dolaşıyor, insan ilişkilerine dalıyorsunuz ve görüyorsunuz ki insan her dönem insan,kıskançlıkları ,dedikodoları ,arkadan iş çevirmeleri ile hiç değişmiyor.Dizisi çekilecek bir roman dedim gerçi ama o dönemde yasaklanmış bir roman bu, bu dönemde yapılabilir ama yine çok konuşulur ve türk halkını ikiye böler çunki konusu kadın delisi bir şeyh ve ona tebaa olmak için can atan yolunu kaybetmiş kadınlar ile ilgili, yakışıklı ağzı iyi laf yapan tasavvuf konusunda, felsefe konusunda çok okumuş , konuşurken insanı delip geçen hipnotize edecek kadar etkili gözlere sahip olan ,giyimine kuşamına dikkat eden ,avrupai ve dönemine göre çok şık giyinen bir zat bu şeyhimiz, tabiki de kendisine kul köle olan dönemin zengin kadınlarının onun için şaçtıkları paralarla .Bu dayanılmaz şeyhimiz bir kıza aşık olur ve istediği etkiyi onun üstünde kuramaz aslında kuracak gibi olur da kıza bi şekilde aydınlanma gelir ve kendini onun tuzağına düşmekten kurtarır . Şeyhimizin bu kızı elde etmek için verdiği çabalarla kitap 697 sayfayı bulur . Bu kadar basit gibi gelen konuda yazarın dili sizi öyle bir romana bağlıyor ki içinden çıkamıyorsunuz ve ben neden şimdiye kadar Refik Halit takılmamışım diyorsunuz daha uzun inceleme yazmak isterdim ama sonuçta bu iş için para almıyoruz ve yazdıklarımız çok alt sayfalara düşüyor bence bu kadar yeterli .Yaşadığımız dönemden sıkılmış 1940 lar dünyasına dalmak isterseniz mutlaka okuyun derim .
2019 2. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2019 23:17
Kadınlar Tekkesi hem büyük ve güçlü bir aşkı hem de dinin nasıl insan nefsine alet edildiğini anlatan çok güzel bir roman. Okurken aklıma "adnan oktar"ın bu kitabı okuyup esinlendiğini düşündüm. Kitaptaki şeyh insanları silah zoruyla tutup tecavüz etmiyor ama kadınları etkisi altına alıp onlarla din adına beraber oluyor. İşte son göz koyduğu Neşide her şeyi değiştiriyor. Neşide karakterini o kadar çok sevdim ki. Herkese böyle irade ve merhamet lazım diyorum. Çok heyecanlı ve büyük dersler veren bir kitap. Yedi yüz sayfa dolu dolu geçiyor. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Nadide bir Türk klasiği.
2019 82. kitabı
Sabık mektupçuluktan centilmen evliyalığa, orta sınıftan başlayarak yüksek tabakadakilere uzanan HANIMLAR ŞEYHLİĞİ. Partilerden, gezintilerden sıkılan zengin ve dul hanımların bir de tekke- tarikat yolunu deneyelim diyerek etrafında toplanmasıyla Kıztaşı Şeyhi Baki Efendi olmuş, her taraftan kendisine adak ve hediyeler yağan, şilte atılma merasimi sırasında mürit ve müridelerin ayakta beklediği, atılan pamuklara hanımların yüzlerini, gözlerini sürdüğü bir şeyhlik saltanatı sürmüştü. Taa ki güzellikte ve iradede emsalsiz Neşide ile karşılaşıncaya dek... 700 sayfalık, akıcı bir dille yazılmış, merak uyandıran oldukça sürükleyici bir eser. Dönemin seçkin muhitlerinde yaşananları ve dinin türlü entirikalara alet edilmesini, yaptığı bir röportajı roman sekline sokarak anlatmış yazar. Çok severek okudum. Türk edebiyatının kesinlikle tanışılması gereken kalemlerinden Refik Halid ve bu eseri de okunması gerekenlerden.
Kadınlar Tekkesi
2022 65. kitabı
Tum çevrenin zengin tanınmış kadınlarının sahte bir dervişin etrafinda sözüm ona tasavvuf öğretileri din, Allah Adıyla türlü yalan dolan yozlaşmış ilişkilerin konu edildiği kitap fakat konu tanidik olsa da şu kedicikler meselesini hatırlattı bol bol kitap bana, kadınların türlü doyurulmadiklari şeyin ne olduğunu çözüp onları maddi ve manevi tatlarını kullanan bu sahtekar adamın icselini anlamak için çabalıyor ve sinirleniyor siniz.ben çok beğendim,dönemin kadınları batıya özenen,icselindrki yalnizliklari gideremeyen,yurtdisindakilerin hayatlarına ozenisleri güzel duru bir Türkçeyle anlatılmış.kalin olsada kitap akip gidiyor. @kitap pyorumluyorum
Edebiyat & Roman
2020 46. kitabı
Her yaşadığımız gün, farkında olmadan kullandığımız kelimelerden bir tanesi, belki de en önemlisinden söz etmek istiyorum. Belki dedim ama aslında benim için en önemli kelimesinden, “İNANMAK”tan. Kelimelerin en büyük güç olduğunu düşünen bir insan olarak şöyle bir “inancım” vardır: Her kelimenin anlam bakımından bir özelliği olduğu kadar, sahip oldukları bir ruhları da bulunduğu... Anlam ile başlayacak olursak, tabii ki başvurulacak en sağlam kaynağa, TDK’nın yayınladığı Büyük Türkçe Sözlük’e bakalım. “İnanmak”: Bir şeyi doğru olarak benimsemek; Birini doğru sözlü olarak bilmek, güvenmek; Bir şeyin varlığını, doğruluğunu kabul etmek; Sevecek, güvenecek ve bağlanacak en yüksek varlık olarak bilmek, iman etmek; Kanarak aldanmak. Görüldüğü gibi gerçekten de anlam bakımından çok güçlü bir kelime, değil mi? Ama bence asıl gücü, yani anlamının taşıdığı bu güçten çok daha büyük olan tarafı tamamıyla ruhunda taşınıyor. Kendinize olan “inancınızın” hiç olmadığını düşünün. Onsuz neyi başarabilirsiniz? Bir yakınınıza, anne-babanıza/kardeşinize/eşinize/çocuklarınıza olan “inancınızın” hiç olmadığını düşünün. Onları nasıl sever, onlara nasıl güvenebilirsiniz? Bir yaratıcının olduğuna “inanmazsanız” ruhunuzu nasıl huzura kavuşturabilir veya yalnız kaldığınızda kime sığınabilirsiniz? Yaratıcının varlığını yok sayıp evrildiğimizi düşünenler de sonuçta Evrim Teorisi’ne “inanmıyorlar” mı? Sayfalar dolusu örneklerle süsleyebileceğimiz bir güce sahip bu kelimenin, insanoğluna lütfedilmiş ilk his/düşünce/özellik olduğuna dair de bir “inancım” var. Hz.Âdem’e ruhu üflendiğinde tattığı ilk his iman etmek, yani dolayısıyla “inanmak” değil miydi? Veya evrimin ilk insanı olarak tanıdığımız Lucy’nin en büyük düşüncesinin yeme-içme olduğunu göz önüne aldığımızda, hayatta kalabilmek için beslenmesi
Otosansürün cisimleşmiş hali: Kadınlar Tekkesi
Puan vermedi·212 syf.·
2026 29. kitabı
Refik Halid Karay’ın 1956 yılında yayımlanan Kadınlar Tekkesi romanı, gerçekten de döneminde büyük yankı uyandırmış ve edebiyat tarihinin en çok konuşulan "roman-gerçek" çatışmalarından biri olmuştur. Refik Halid’in polis muhabirliği geçmişi, onun gözlem yeteneğini ve cemiyet hayatının karanlık dehlizlerine sızma becerisini beslemiştir. Kadınlar Tekkesi, sadece bir aşk veya inanç romanı değil; aslında bir polis muhabiri titizliğiyle yazılmış, sosyete ve tarikat ilişkilerini deşifre eden bir "ifşa romanı" niteliği taşır. Romanın başkahramanı olan Şeyh Baki, dönemin kamuoyunda ve entelektüel çevrelerinde doğrudan Kenan Rifaî (Büyükaksoy) ile özdeşleştirilmiştir. Refik Halid, her ne kadar karakterin kurgu olduğunu söylese de, romandaki tasvirler, müridelerin profilleri ve tekkedeki ritüeller Kenan Rifaî’nin Ümmü Kenan Dergâhı’ndaki atmosferini fazlasıyla anımsatmaktadır. Samiha Ayverdi, Safiye Erol ve Nezihe Araz gibi isimler sadece yazar değil, aynı zamanda devletin üst kademelerinde ve kültürel hayatta ciddi nüfuz sahibi entelektüellerdi. Bu isimlerin, hocalarının hatırasını korumak adına hem yayınevi hem de yazar üzerinde baskı kurdukları, metindeki bazı "rahatsız edici" kısımların sonraki baskılarda törpülendiği akademik çevrelerde kabul gören bir görüştür. Baskı değişiklikleri ve yumuşatma süreci, edebiyat araştırmacıları tarafından da sıkça dile getirilen bir husustur. İlk tefrika edildiği dönemde ve ilk baskıda, tarikat yapılarına ve "şeyh-müride" ilişkilerine yönelik eleştiriler çok daha keskindi. Refik Halid’in muhalif ve iğneleyici kalemi, bu çevreleri oldukça rahatsız etmişti. Özellikle Kenan Rifaî’nin vefatından kısa bir süre sonra yayımlanması, bu müdahalelerin dozunu ve çevresindeki kadın yazarların savunma refleksini daha da artırmıştır. İki kapakta da
2024 19. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2024 13:03
Harikulade bir eser olduğunu düşünüyorum. Yazarın 150'liklerden biri olması tanınırlığını etkilemiş, oysa zannımca cumhuriyet döneminin en iddialı yazarlarından biridir. İstanbul'da 1940'lı yılların ikinci yarısında geçer hikaye. Baki adında, Osmanlı'nın son zamanında mektupçulukla iştigal eden, romanın geçtiği yıllarda ise Zeyrek'de şeyh payesiyle kendini tasavvuf ehli olarak gösteren biri vardır. Lakin bu kişi esasta zengin kadınları Allah, tasavvuf, iman konularında büyüleyip kendine bağlayıp sömüren bir sefil ruhludur. Günümüzdeki benzerini Adnan O. olarak düşünebilirsiniz. Bu sefilin ağına düşüremediği bir Gürcü kızı olmuştur. Neşide isimli bu karakteri sağlam kız kendini zor kurtarmış olmasına karşın gösterdiği dirayet ve karakter üstünlüğü şeyh bozuntusunu bile doğru yola taşımıştır. Yazar kitapta karakterce sefil insanları gösterdiği gibi ahlaken zirve insanları da karşılarına koyup toplumun bu üstün ahlaklılar sayesinde ayakta durduğuna işaret etmiştir. Öte yandan kitap Osmanlı ve Cumhuriyet Türkiyesinin bazı yönlerden karşılaştırmalarına, 1940 lardaki tek parti dönemine ve gelmekte olan Demokrat Parti hareketine de dokundurmalar yapmaktadır.
Kadınlar TekkesiRefik Halid Karay · İnkılap Yayınevi · 2010216 okunma

Refik Halid KarayYazar · 67 kitap
Bolu Mudurnu'dan İstanbul'a göçen Karakayış ailesinden Maliye Başveznedarı Mehmed Halid Bey'in oğlu olarak 15 Mart 1888’de İstanbul’da doğdu. Galatasaray Sultanisi'nde ve Hukuk Mektebi'nde okudu. Maliye Nezareti'nde (Hazine ve Maliye Bakanlığı) memur olarak çalıştı. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra gazetecilik ile uğraşmaya başladı. 1909 yılında girdiği Tercüman-ı Hakikat gazetesinde mütercimlik ve muhabirlik yaptı. Fecriâtî topluluğuna katıldı ve "Kirpi" imzasıyla mizah dergisi Kalem'e yazılar yazmaya başladı. Yazıları yüzünden 1913'te önce Sinop'a sürüldü. Daha sonra Çorum, Ankara, ve Bilecik'e gönderildi. İstanbul'a dönünce bir süre Robert Kolej'de Türkçe öğretmenliği yaptı. Posta-Telgraf Umum Müdürlüğü'ne atandı. Bu sırada Hürriyet ve İtilaf Fırkası'na üye oldu, Aydede adlı siyasi mizah dergisini çıkarmaya başladı. İstiklal Savaşı aleyhine yazdığı yazılardan ötürü vatan hainliğiyle suçlandı, Yüzellilikler listesine alındı. Uzun süre yurt dışında, Beyrut ve Halep'te sürgün yaşadı. Mustafa Kemal Atatürk'e yazdığı şiir ve mektuplarla, Yüzellilikler listesindekilerin affedilmesinde önemli rol oynadı. 16 senelik sürgün hayatının ardından 1938 yılının Temmuz ayında yurda döndü. 1948 yılında, Aydede dergisini tekrar yayımlamaya başladı. 18 Temmuz 1965’te İstanbul’da vefat eden Karay, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Türk Edebiyatındaki Yeri Refik Halid, Türk edebiyatında ilk defa Anadolu'yu tanıtan eserleri ile ismini duyurmuş, yergi ve mizah türündeki yazıları ile de üne kavuşmuştur. Gözleme dayanan eserlerinde, tasvirler, portreler ve benzetmeler kullanarak sade, akıcı dili ve güçlü tekniği ile 20. yüzyıl romancıları arasında seçkin bir yere sahip olmuştur. İstanbul'u bütün renk ve çizgileriyle yansıtarak Türkçeyi ustalıkla kullanan Refik Halid, Türk edebiyatına birçok eser kazandırmıştır. Seyit Kemal Karaalioğlu onu şöyle tarif eder: Refik Halit Karay; «Yeni Lisan» akımının tutunmasında önemli payı bulu­nan, konuşma dilini yazılarında büyük bir ustalıkla uygulayan bir yazardır. Hikâyeleriyle romanlarında renkli bir görgü ve gözlem zenginliği göze çarpar. Ro­manlarında, çoğunlukla aile üstünde durur. Hiçbir belli teze bağlanmaksızın, sağlam bir teknikle, başarılı çevre tasvirleri içerisinde nefis bir üslupla olayları anlatır. Ağır fikre, derin çözümlemelere, tezli saplantılara girmeden, «ak rea­lizm» diyebileceğimiz bir görüşle yazardır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Refik_Hali...