Tezer Özlü
"Doğumum bile bir kökünden kopma idi. On yaşıma kadar, çevremi, özellikle çevremdeki sessizliği kavramaya çalıştım... Yirmi yaşım ile otuz yaşım arasında aklın bittiği yerleri ve çıldırmanın sınırlarını aradım... Otuz yaşım ile kırk yaşım arasında ne akıllı ne de çılgındım. Dünyayı kavradığını sandım... Kırk yaşındayım. Bugün, gecenin bazı saatlerinde kitlenin anlamsız gürültüsü içinde boğuluyorum... Kendimi öldürmeye çalışıyorum... Özlemlerim kalmadı. Bıraktım. Hepsini kendi ve benim dünyamı anlamaları için bıraktım... Ve bana ölümsüzlerin sonsuz acıları kaldı." Efsane sahibiyle yüzleşiyor.
76 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1990

10/10 puan verdi
*Bu incelemenin çok büyük bir kısmı Tezer Özlü'nün kitaplarında geçen sözlerden oluşmaktadır. Tezer Özlü okumayanların içi rahat olsun, hangi cümlenin alıntı olduğu anlaşılmayacağından spoiler mevzusu yoktur. O kendini anlattı. Ben yazdım. Siz de dinleyin: "Ölemiyorum... Eylül 1943. Doğdum. Nerde doğduğumun önemi yok. Ben belli bir
Puan vermedi
"Kitap derleme türünde bi eser; Anılar, denemeler, aforizmalar var. Hep bir arayış içinde olmuş yazar. Huzursuzluğunu, kalemine yansıtmış. Sanki ölümünü biliyormuş gibi, sık sık ölümden bahsetmiş ama korkmamış üzerine üzerine gitmiş. Çoğu insandan farklı, değer yargıları var yazarın. Aşka, ölüme, yaşama daha farklı, tekçil bakmış. Korkmadan haykırmış kalemi içindekileri, "kim ne der?" diye düşünmeden. Okuyun ve değişik tadlar alın. Farklı bakış açılarıyla, hayatı irdeleyin!
Puan vermedi
Geçmişten ana uzanan bir el
Hiç Tezer Özlü okumamıştım daha önce. Kitaplarımdaki üslubum benzetildiği için merak edip tüm kitaplarını satın aldım. Aramızdaki tek benzerliğin kadınsal duyuş olduğunu söyleyebilirim. Onun dışında ise Tezer Özlü önünde şapka çıkarılmayı hak eden bir üstat oldu benim için. Düşünceleri yüzünden özyurdunda işkenceye maruz kalan, özgürlüğü elinden alınmış bir kadın ve serzenişi var. Zamanla özlem duygusu ölmüş ama gittiği ülkeye de ait olamamış. Almanya'ya işçi olarak giden ailelerin durumları da dokunmuş yüreğine. Onlara yaptırılan çöpçülük gibi işlerden bahsetmiş. Zamanının ötesinde bir yazar. Bugün bile kadınların yüksek sesle söyleyemeyeceği her şeyi yaşadığı dönem için ileri bir tavırla haykırmış. Kitabın sonunda yer alan cümlelerin üzerine oturup saatlerce düşünebilirsiniz. Atasözü değil de Tezersözü olmuş. Melankolik bir tavırla yazılmış. Biraz karamsarlık biraz Tezer... Çocukluğundan yaşlılığına uzanan travmalarla dolu bir anlatı. Nobel Ödüllü Annie Ernaux ile içerik, üslup ve dil olarak benzeşiyor. Yapı Kredi gibi bir yayın dil bilgisi kurallarına hakim olan editörlerle çalışmalı. Çünkü acemi işi dedirten basit hatalar var ve metni katlediyor. Seni duydum ve seni anladım Tezer...
6/10 puan verdi
"Haykırmak istediğim çok şey var." Demiş
Tezer Özlü
ve haykırmak isteyip haykıramadıklarını kağıda dökmüş.
Kalanlar
onun ardında kalanlardan, yayımlanmamış yazılarından ve günlüklerinden oluşuyor. Bu kitapta
Tezer Özlü
'nün acılarını, çocukluk yaralarını, varoluş bunalımlarını, aklın sınırlarından çıkıp kliniğe yatırılmasını kendi
8/10 puan verdi
Canımın içi Tezer Özlü Bu kitapta tezerden kalanlar var Ardında bıraktıkları. Yaşadığı anların notları. Hiç yayımlanmamış. Ama yayımlanmak üzere yazılmış. Evet, anları severdi tezer. Onları yazdı. Acıyla, Yalnızlıkla, ama aynı zamanda coşkuyla, aşkla dolu anlarını. Anlarının anlarını Başkaldırma anlarının.... Kitap kısa kusa 7 bölümden oluşuyor. . gece, gündüzün devamı değildir. . Ben, belli bir ülkesi olmayan insanlardanım. . Özlem’in içindeyim şimdi. Ama özlemeye gene de devam ediyorum. Okunası kitap
8/10 puan verdi
Ben, insan olma çabasının sürekli üstüne giden ben? Artık beni benden alsınlar... Sezen Duru tarafından düzenlenmiş bir Tezer Özlü kitabı. Bütün Tezer Özlü yazıları gibi o da vurucu, dengeleri alt üst edici bir tarzı, anlatımı var. Resmen yaşıyorsunuz anlatılanları sanki yazan kendinizmişsiniz gibi. Yüreğinize işliyor. Biraz aşk, biraz acı, biraz yalnızlık, Çokça hüzün. Biraz savruk yazılmış olsa da, tatlı bir yorgunluk için de keyifle okudum. Okunası kitaplardan. Keyifli okumalar, kitapla kalın. Aklını en acı olana, en derine, en sonsuza atmışsan korkma. Ne sessizlikten, ne dolunaydan, ne ölümlülükten, ne ölümsüzlükten, ne seslerden, ne gün doğuşundan, ne gün batışından. Sakin ol. Öylece dur. Yaşamdan geç. Kentlerden geç. Sınırları aş. Gülüşlerden geç...
62 syf.
"Teşekkür notu "
Ondan "kalanlar" ı okurken aslında bize "elimizde olanlar"a sahip çıkma duygusunu aşılıyor .. Onu yıkıma götüren bu "acı" bağımlılığı Bize "her şey gelip geçer " olarak aksediyor .. bana öyle en azından .. Bir mekana ,bir duyguya ,bir insana ,bir şehire _ancak_ "bir" "zaman zarfında "
7/10 puan verdi
Çeşitli zaman aralıklarında yazılmış olan "Kalanlar" da yaşamı sorgulatan cümleler yer alıyor. Yer yer günlük tarzında, yer yer sadece cümlelerden oluşan kısımlarıyla ve kısa öyküleriyle de bezenmiştir. Bazen okuduklarımı anlamak da zorlansam da sevdim. Tezer Özlü'nün farklı ve insanı içine çeken bir üslubu var. Derin ve dokunan bir kitap oldu. *Bu sabah yağmuru neden bu kadar çok sevdiğimi anladım. Ağlayan bir yüreğe benzediği için..
Puan vermedi
"Şunu öğrenmelisin: Sen hiçbir işe yaramaz değilsin. Seni senden çalan toplumdur." Özlü’nün ölümünün ardından yayınlanan ve Berlin’de yaşadığı döneme ait anılarını içeren Kalanlar, hiçbir kalıba sığmayacak türden bir kitap. Bütün hayatının izleri var satırlarda. Deliliğin sınırlarında gezen, kendi dilini, kültürünü sorgularken içinde bulunduğu bambaşka kültüre olan yabancılığını da akıcı bir şekilde aktaran, varoluşsal debelenmelerin içinde bir kadın. Nereden geliyorsun? sorusuna “Bana yabancı olan ana-babadan. Bana yabancılaşan bir ana dilden. beni sevindiren ve ürküten bir doğadan. Acı çektiğim, kaçmak istediğim bir ülkeden,” diyor. Kitabın büyük bir kısmı Almanca yazılmış ve sonradan Türkçeye çevrilmiş. Hayatı cebelleştiği ikilemlerle geçtiği belli Özlü’nün. İkinci dünya savaşının travmaları, çarpık aile hayatının izleri, aidiyetsizlik kokuyor sayfalar buram buram. Tuhaf hisler yaratan, yoğun ve üzerinde uzun süre düşündürecek ama maalesef kendisi çok kısa olan bir eser.
9/10 puan verdi
Mükemmel bir kadınla tanıştım, kısacık cümlelere bir hayat dolusu anlamlar sığdıran. Hiçbir kitap için "neden daha önce okumadım?" demedim; o vakte kadar beklemişse doğru zaman o olduğu içindir diye düşündüm. Elbet bu kitap için de bu geçerlidir. Belki neden daha önce okumadım diye üzülemem ama neden doğru zaman şimdi diye sitem ederim.

Tezer ÖzlüYazar · 10 kitap
Tezer Özlü (d. 10 Eylül 1943; Simav, Kütahya - ö. 18 Şubat 1986; Zürih, İsviçre), Türk yazar. Başta Çocukluğun Soğuk Geceleri ve Yaşamın Ucuna Yolculuk olmak üzere az sayıda kitabıyla tanınır. Yazar Demir Özlü ve yazar-çevirmen Sezer Duru'nun kardeşidir. Yaşamı Simav'da doğdu. Çocukluğu anne babasının görev yaptığı Simav, Ödemiş ve Gerede'de geçti. İstanbul'a 10 yaşındayken geldi. Avusturya Kız Lisesi'ne gitti; ancak mezun olmadı. 1961'de yurt dışına çıktı. 1962 - 1963 yıllarında otostopla Avrupa'yı gezdi. Paris'te tanıştığı tiyatrocu ve yazar Güner Sümer'le 1964 yılında evlendi. Birlikte Ankara'ya yerleştiler. Sümer'in AST'ta çalıştığı bu dönemde Özlü, Almanca çevirmenlik yaptı. AST'ta 1963-64 sezonunda Sümer'in yönettiği Brendan Behan'ın Gizli Ordu oyununda oynadı. Sümer'den ayrılarak İstanbul'a yerleşti. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kesintili olarak 1967 - 1972 yılları arasında İstanbul'da farklı hastanelerin psikiyatri kliniklerinde kaldı. Çocukluğundan başlayarak yaşadıklarını ve klinikte kaldığı bu dönemleri Çocukluğun Soğuk Geceleri kitabında yazdı. 1968 yılında yönetmen Erden Kıral'la evlendi. Bu evlilikten 1973'te kızı Deniz doğdu. Bir burs alarak 1981'de Berlin'e gitti. Bu arada Kıral'dan ayrıldı. Kanada'da yaşayan İsviçre asıllı sanatçı Hans Peter Marti ile tanıştı ve 1984'te Marti'yle evlenerek Zürih'e yerleşti. Göğüs kanseri nedeniyle 18 Şubat 1986'da burada vefat etti. Mezarı Aşiyan Mezarlığı'ndadır. Özlü, eski eşi Erden Kıral'ın Yol filminin çekimi döneminde yaşananları anlattığı filmi Yolda'da Yelda Reynaud tarafından canlandırıldı. Eserleri İlk kitabı 1963'ten itibaren dergilerde yayımlanan öykülerinden oluşan Eski Bahçe'dir. Kitap ilk kez 1978'de basıldı. 1980'de ilk romanı olan Çocukluğun Soğuk Geceleri yayımlandı. Kendisini derinden etkilemiş üç yazar olan Svevo, Kafka ve Pavese'nin izinden giderek yazdığı ikinci romanı 1983'te Auf den Spuren eines Selbstmords (Bir İntiharın İzinde) adıyla yayımlandı. 1983 Marburg Yazın Ödülü'nü kazanan kitap, yazar tarafından Yaşamın Ucuna Yolculuk adıyla Türkçe olarak bir anlamda yeniden yazıldı ve bu hâliyle 1984'te basıldı. İlk öykü kitabı Eski Bahçe yazarın ölümünün ardından, daha sonra yazdığı öykülerle birlikte Eski Bahçe - Eski Sevgi adıyla 1987'de okurla buluştu. Gergedan Dergisi 13. sayısında yazar anısına bir "fotobiyografi" yayımladı. Günce ve anlatılarından bazı parçalar ise Kalanlar (1990) adlı küçük bir kitapçıkta bir araya getirildi. Bu kitapta yer alan çoğu Almanca yazılmış metinler, Sezer Duru tarafından Türkçeye çevrildi. Özlü'nün yayımlanmamış senaryosu Zaman Dışı Yaşam da yazarın tüm yapıtlarını yayımlayan Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993'te basıldı. Bu seride, yazarın dostu Leyla Erbil'e yazdığı mektuplardan oluşan Tezer Özlü’den Leyla Erbil’e Mektuplar (1995) da bulunmaktadır. Ayrıca Özlü'nün yazar arkadaşı Ferit Edgü'yle mektuplaşmalarından oluşan Her Şeyin Sonundayım adlı kitabı da 2010'da SEL Yayıncılık etiketiyle basılmıştır. Wolfgang Hildesheimer'in "Bay Walser'in Kargaları" adlı eserini Türkçeye çevirmiştir ve radyoya uyarlamıştır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Tezer_Özlü
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.