Sadık Hidayet

2022 92. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2022 17:19
Merhaba arkadaşlar; Sâdık Hidâyet'in Biyografyasından alıntı ile başlayalım. "Hayat hikâyemde önemli bir şey yok, başımdan ilginç olaylar geçmedi. Ne yüksek bir mevki sahibiyim, ne de sağlam bir diplomam var. Okulda hiçbir zaman örnek bir öğrenci olamadım, başarısızlıklar her yerde buldu beni. Nerede çalışırsam çalışayım silik, unutulmuş bir memurdum; şefleri memnun edemedim. İstifa ettim mi seviniyorlardı... Bırak gitsin, yaramaz! Çevrem böyle görüyordu beni, haklıydılar belki de." Bugünkü İran'ın en büyük yazarı olmasına rağmen maalesef hayat bazen ya da çoğu zaman insana bu tarz düşüncelerin içine girmeyi zorluyor. Sâdık Hidâyet kendi canına kıyarak hayatına son vermiştir. Kitapla ilgili söylenecek çok şey var lakin içerik vermediğim için sadece okumanızı tavsiye edebilirim. Kitapla Kalın...
·96 syf.·
2020 6. kitabı
Kahramanın içine düştüğü ruh halini, kafa karışıklığını siz de yaşıyor ve hissediyorsunuz. Kendi ile çelişkileri, kendini tamamlamamış olma hissi, geçmişe karşı sorgulamaları ve kararsızlıkları kahramanı tasvir ederken aslında birçok insana da ayna tutmakta.
2021 38. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2021 00:03
Onu aldattığını bildiği halde karısını deliler gibi seven hasta ,ölümü bekleyen bir adamın ağzından anlatılan bir ölüm öyküsü. Tuhaf bir şekilde korkutucu değil; hatta şiirsel bir anlatıma sahip.Bu kitabın bir zaman dilimi olsaydı, gece derdim.Mevsimi olsa o da kış olurdu.Karanlık ama kendini okutan güzel bir kitap.Tavsiye ederim.İyi okumalar.
Puan vermedi·96 syf.·
2021 17. kitabı
kitap bana okurken kendi rüyalarımdan etkilenip gerçekliğe ve kendime karşı hissizliğimi anımsattı. Doğunun kafkası olarak bilinen sadık Hidayet’in muazzam eseri. varoluşsal sancıları iliklerinize kadar hissediyorsunuz okurken. İran edebiyatının tartışmasız en iyi psikolojik romanı. Dönüp dolaşıp aynı yere gelinen noktanın adıdır sadık Hidayet'in kör baykuş romanı. kısa bir kitap olmasına rağmen uzun sürede bitirdim ilk defa. dili gerçekten ağır ve betimlemeleri çözümlemek oldukça zor. anlatmak istediği şeyi sadece anlamıyorsunuz, adeta yaşıyorsunuz.
2021 1. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2021 16:28
Her sayfasına binlerce anlam yükleyerek okudum o kadar güzel o kadar anlamlı ki , okudukca şaşırdım bir o kadarda kendi başımdan geçmiş gibi hissederek okudum ,
2021 2. kitabı
Sadık Hidayet'in etkileyici cümlelerle okurları içine hapsettiği başarılı bir roman. Az sayıda cümleyle çok şeyin anlatılabileceğini mümkün kılabiliyor. Bu da derin duyguların, güçlü anlatımla birleşmesiyle mümkündür ancak. İnsanın kendisini gölgesi ile var edip anlatabileceğini gösteren bir eser. Bunu romanda Hidayet'in farklı ve paralel gerçeklik oluşturduğu kurguları ile görebiliyoruz. Ayrıca yazar ürkütücü hayat gerçeğinden alkolün ve uyuşturucunun insanlar için zihinsel bir sığınak olabileceğinin bir gerçeklik olduğunu güçlü ifadelerle göstermektedir.
2022 35. kitabı
.....Kitap tam bir paranoya etkisi.. okurken rahatsız olarak okudum ki çoğumuzu rahatsız edecek cinsten.. ama etkileyici akıcı bir anlatım mevcut....
2021 2. kitabı
Uzun zaman önce okuduğum kitaplardan. Sadik Hidayet. Yine tavsiye ile okuyup pişman olmadığım kitaplardan kisa ve öz. Günü kurtaracak güzel Bir kitap
2021 13. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2021 01:21
Bir hazine keşfetmenin mutluluğu içindeyim kitabı anlamakta anlatmakta çok zor.yaşadıkları rüya mıydı gerçek miydi hepsi o kadar karıştı ki ,her şey o kadar iç içeydi ki sık sık ben neyi kaçırdım acaba dedim.Ama bu karışıklığa rağmen yazarın hayatı, düzeni ,metafiziği ,ölümü sorgulaması ,kullandığı cümlelerin derinliği betimlemeleri kelimelerin uyumu mükemmeldi. olayların karışıklığının iç içe geçmişliğinin bile bi anlamı olduğunu düşünüyorum bunu kasten mi yapmaya çalıştı bilmiyorum ama öyleyse kesinlikle başardı daha kitabı okurken bile ben bunu bi daha okumalıyım dedirtten nadir kitaplardan .mutlaka okuyun.
Doğunun Kafka'sı 'SADIK HİDAYET'
2021 85. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2021 16:58
Bu kitap hakkında inceleme yapabilecek düzeyde olduğumu düşünmüyorum ama bir kaç şey hakkında bahsedeceğim. Öncelikle kitabı her hangi bir konuya sığdırmakta zorlanıyorum. Zaman zaman içinde ve mekan farkındalığı yok. Ama bir konu içine sığdırmak gerekirse afyon ve şarap tiryakisi bu gencin varoluşsal amacı sorgulaması yaşamı sorgulaması diyebilirim. Çok derin çağrışımlar bulunuyor kitapta ve okumama rağmen tek seferde anlayabileceğim bir kitap olmadı. Sadık Hidayet bu kitabını 'Baş Yapıtım' olarak bahsediyor ve kesinlikle sonuna kadar hak ediyor. Bu arada Sadık Hidayet Doğunun Kafka'sı olarak bilinmektedir. Bu bilgiyide paylaştıktan sonra tek belirtmek istediğim bu kitap hayatımın farklı evrelerinde tekrar tekrar okunup anlamaya çalışacağım bir kitap olacak. Okuyun okutturun.

Sadık HidayetYazar · 27 kitap
Sadık Hidayet (Farsça: صادق هدایت) ‎ (17 Şubat 1903, Tahran - 9 Nisan 1951, Paris), modern İran edebiyatının önde gelen düzyazı ve kısa hikâye yazarı. 17 Şubat 1903 tarihinde Tahran'da dünyaya geldi ve bu kentteki Fransız Lisesi'nde eğitim gördü. 1925 yılında eğitimini sürdürmek amacıyla Avrupa'ya gitti. Bir süre diş hekimliğine ilgi duyduysa da mühendislik okumak için diş hekimliğinden vazgeçti. Fransa ve Belçika'da geçirdiği dört yılın ardından İran'a döndü ve kısa sürelerle çeşitli işlerde çalıştı. İlk hikâyelerini Paris'teyken yazdı. 1936'da Hindistan'a giderek Sanskritçe öğrendi. Buradayken Budizm'i inceledi ve Buda'nın kimi yazılarını Farsçaya çevirdi. Sadık Hidayet sonunda tüm hayatını Batı Edebiyatı çalışmalarına ve İran tarihi ile folklorunu araştırmaya adadı. En çok, Guy de Maupassant, Çehov, Rilke, E.A. Poe ve Kafka'nın eserleriyle ilgilendi. Hidayet birçok hikâye, kısa roman, iki tarihi dram, bir oyun, bir seyahatname ile bir dizi yergili komedi ve taslak kaleme aldı. Yazıları arasında ayrıca birçok edebiyat eleştirisi, İran folkloru ile ilgili araştırmalar ve Orta Farsça ile Fransızcadan yapılmış çeviriler yer alır. Sadık Hidayet, İran Dili ve Edebiyatını uluslararası çağdaş edebiyatın bir parçası haline getiren yazar olarak kabul edilir. Sonraki yıllarda, zamanın sosyo-politik problemlerinin de etkisiyle, İran'ın gerilemesinin sebebi olarak gördüğü monarşiye ve ruhban sınıfına yoğun eleştiriler yöneltmeye başladı. Eserleri aracılığıyla bu iki kurumun su-i istimallerinin İran milletinin sağırlığının ve körlüğünün sebebi olduğunu gösterme çabasına girdi. Çevresine, özellikle de, çağdaşlarına yabancılaşan Hidayet, son eseri Kafka'nın Mesajı'nda ancak ayrımcılık ve baskı sonucunda yaşanabilecek bir melankoli, umutsuzluk ve ölüm halinden bahseder. Sadık Hidayet'in en tanınmış eseri 1937 yılında Bombay'da yayımlanan Kör Baykuş'tur. Beethoven ve Çaykovski dinlemeyi seven ve afyon tiryakiliği bilinen Sadık Hidayet, resimle de uğraştı. Günümüze kalabilen resimleri Hassan Qa'emian tarafından bir araya getirildi. Kimileri bu eserlerde sanatsal bir değer bulmazken, kimilerine göre de bunlar geleceğin resimleridir. Ölümünü yirmi beş yıllık arkadaşı Bozorg Alevi şöyle anlatır: "Paris'te günlerce, havagazlı bir apartman aradı, Championnet caddesinde buldu aradığını. 9 Nisan 1951 günü dairesine kapandı ve bütün delikleri tıkadıktan sonra gaz musluğunu açtı. Ertesi gün ziyaretine gelen bir dostu, onu mutfakta yerde yatar buldu. Tertemiz giyinmiş, güzelce tıraş olmuştu ve cebinde parası vardı. Yakılmış müsveddelerin kalıntıları, yanıbaşında yerde duruyordu." Yılmaz Güney'in de yattığı Père Lachaise (okunuşu: per laşez) mezarlığında gömülüdür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Sâdık_Hidâyet