Sadık Hidayet
Tasarımcı:
Suat Aysu

2022 75. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2022 19:52
Aşk ve acı… Esrarengiz bir rüya… Gizemli bir kadın, toplumdan soyutlanmış bir adam… Zamanın ve mekânın belirsizliği içine gömülmüş, sanrılarla geçen esrarengiz bir hikâye... 20. yüzyıl İran edebiyatının en önemli ve bilindik eserlerinden Kör Baykuş. Sembolizmin sınır tanımayan yoğunluğu içinde yaşamı sorgulayacak, güzelliği arayacak ve kendi ruhunuzun derinliklerinde kaybolacaksınız. Kör Baykuş, sürrealist yoklayışlarıyla büyüsünü hâlâ korumakta, yazarının fikir dünyasını okuyucuya sunmaktadır. Hayal ve gerçek arasında ilerleyen bu mistik yolculukta, Sadık Hidayet’in melankolik hayatının kasvetli yansımalarını da göreceksiniz. “Hayatta kimi yaralar vardır ruhu bir cüzzam gibi yavaştan ve sinsice yalnızlıkta kemirip bitirir.” Uyuşmuş, bunalımda ve varoluşsal sancılar çeken bir ruhun hikâyesidir birnevi. Yüksek bir edebiyat eseri okumak isteyenler kesinlikle listesine eklesin. Kitaplarla kalın
İnceleme
2022 3. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2022 00:25
İran edebiyatına ve İran sinemasına olan hayranlığım günbegün artıyor. Kitap varoluşu ve varoluşçuluğu en keskin haliyle okuyucusuna sunuyor. Kimi zaman tüylerinizi ürpertecek kimi zaman beyninizi bulandıracak bu kitap, oturup düşünmenizi sağlamakla kalmıyor " acaba?"lı sorularınızı cevaplamaya hazır ve nazır bir şekilde karşınızda duruyor. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar...
2025 12. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2025 16:25
Yalnızlık ve Ölüm: Romanın isimsiz anlatıcısı, hem fiziksel hem de ruhsal bir yalnızlık içindedir. Geçmişle hesaplaşmaya çalışan bu karakter, sürekli ölüm üzerine düşünür ve yaşamı bir tür ıstırap olarak görür. Eserin başından itibaren ölüm, kaçınılmaz bir gerçeklik olarak sunulur ve anlatıcının ruh hali de bu karamsarlıkla şekillenir. Roman boyunca anlatıcının bilinç akışı içinde kayboldum durdum . Gerçekle rüya arasındaki sınır belirsizleşiyor Hatta zaman ve mekân kavramları bile birbirine girer. Okuyucu olarak bir noktadan sonra, anlatıcının anlattıklarının gerçekten yaşanıp yaşanmadığı konusunda şüpheye düşeriz. Romanın dili oldukça yoğun ve kasvetlidir. Uzun, betimleyici cümleler, anlatıcının içine düştüğü umutsuzluğu daha da derinleştirir. Kitabın her satırı, ağır bir melankoli ve psikolojik gerilim hissi taşır. Kitap sadece bir hikaye anlatmıyor okuyucuyu içine çeken ,onu zorlayan hata bazen rahatsız eden nir deneyim sunuyor . Hidayet Karakuş Kör Baykuş
2025 179. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 23:47
Kendime not! ilerde kitap bana ne hissettirmişti diye merak edersem okumak için. “Bu kitabı okurken sürekli ‘Ben ne okudum?’ dedim. Hayalle gerçeğin birbirine karıştığı, zihnimle oynayan bir hikâyeydi. Aslında tam olarak ‘benlik’ bir tarz değil ama yine de beni etkiledi ve düşündürdü. Zorlayıcıydı ama gerçekten güzeldi. İyi ki okumuşum.” Sonuç Kör Baykuş, kolay hazmedilen bir roman değil; fakat karanlık edebiyatı sevenler için benzersiz ve unutulmaz bir deneyim. İnsan ruhunun en kırılgan, en gölgeli taraflarına korkusuzca dokunan bir başyapıt.
2024 1. kitabı
Karamsarlık, ölüm, yalnızlık, rüya hepsi bir arada. Okudukça insanı depresifliğe itiyor. Kitabı sessiz bir ortamda okumanızı tavsiye ederim. Çünkü hayal nerede bitti gerçek nerede başladı ayırt etmek sakin kafa istiyor. Doğu'nun Kafka'sı olarak tanımlanan yazar yaşamına kendi son vererek aslında bu eserinde bazı şeylerin sinyalini vermiş oluyor.
2024 13. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2024 21:02
Bu kitabı iyi bir yazardan başkası yazamazdı. Bu kadar fazla karakteri tümüyle birleştirmek ve sunmak hayal ve gerçeği karıştırmak, yaşanılan olayları okuyucuya aktarmak, çok iyi düşünülerek yazılmış bir romandı.
Edebiyat & Roman
·111 syf.·
2021 20. kitabı
Doğu' nun Kafkası olarak da bilinen Sadık Hidayet' in daha orijinal kendine has bir adla anılmasını isterdim . Kitabın bazen uzaktan bir seyircisi gibi hissettim bazen de kahramanın yanı başındaymışım gibi hissettim. Öyle bir kitaptı kısacası. Yazarın da intiharını göz önüne alırsak, Aşırı karamsar ve melankoli kişilere tavsiye etmiyorum. Sadık Hidayet' in bu kitabı otobiyografik bir kitap olarak değerlendiriyorum. Tasvirleri çok iyi, kalemi çok iyi. Yalnızlığı, ölümü ve maziyi çok iyi harmanlamış. Tekrara düştüğü yerler oldu. "Gölgem için yazıyorum, kendimi ona tanıtmalıyım" demesi kitabın özeti mahiyetinde. Tanıdığı ve çevresindeki, bütün kişileri aslında, kendi benliğinde olduğunu ifade etmesi çok yerinde bir tespitti bence. Çok fazla şey yazmak istediği bir kitap ama spoiler vermemek için yazmıyorum. Okumak isteyen herkese iyi okumalar . :)
Puan vermedi·111 syf.·
2023 1. kitabı
Bence bazı kitapların okunmak için özel bir zamana ihtiyacı vardır. Kör Baykuş’u okurken bunu daha iyi anladım. Kendinizi hiç kör bir kuyuya düşmüş ve sesinizi duyuramamış gibi hissettiniz mi ? Ya düşüncelerinizin sizi ele geçirip delirtme noktasına getirdiği bir an… Kör Baykuş sessiz çığlıkların kitabı. Kitap bittikten sonra içimde yaşadığım tüm acılar ruhuma karşı hücuma geçti sanki. Sanki ömrümce hep bağırmışım bir boşluğa sesimi hiç duyuramadan. Sözün özü eğer böyle bir ruh halindeyseniz ve kendinizle yüzleşmek istiyorsanız okuyun, okutturun! Kör Baykuş Sadık Hidayet
·111 syf.·
2022 30. kitabı
Ne desem nasıl anlatsam bilemediğim bir kitaptı. Okuduğum kitaplar arasında en sıradışı olanıydı. Çok fazla tavsiye edilmiş çok fazla önerilmiş olduğu için okumaya karar verdim. Gelin görün ki 2 saatte bitirdiğim kitaptan hiçbir şey anlamadım Bana şiddetli bir şekilde ölümü ve karamsarlığı hissettirdi. Duygular o kadar yoğundu ki kayboldum içerisinde. Çok ağır bir üslupla yazıldığından, kitabı bitirdikten sonra bir 5 dakika boş boş bakındım. Sonra da yazarın hayatına bir bakış attım. İntiharla biten bir hayat.. Bu romanında da kendi iç dünyasından bol bol örnekler mevcut. Ama ne yazık ki pek tarzıma uygun olmadığını düşünüyorum. Umarım bir sonraki okumamda daha fazla keyif alırım :')
İnceleme
2025 5. kitabı
Okunma: 04 Mart 2025 22:56
hem toplum eleştirisini hem varoluşçu felsefeyi hem de bireyin içsel çöküşünü bu kadar kısa sayfa sayısıyla işlemek biraz yoğun bir anlatım istiyor ve bu da okumayı biraz zorlayıcı kılabiliyor ancak yine de fazlasıyla sembolizm barındıran fazlasıyla sürrealist ve her okuyuşta yeni şeyler keşfedilebilecek bi kitap.

Sadık HidayetYazar · 27 kitap
Sadık Hidayet (Farsça: صادق هدایت) ‎ (17 Şubat 1903, Tahran - 9 Nisan 1951, Paris), modern İran edebiyatının önde gelen düzyazı ve kısa hikâye yazarı. 17 Şubat 1903 tarihinde Tahran'da dünyaya geldi ve bu kentteki Fransız Lisesi'nde eğitim gördü. 1925 yılında eğitimini sürdürmek amacıyla Avrupa'ya gitti. Bir süre diş hekimliğine ilgi duyduysa da mühendislik okumak için diş hekimliğinden vazgeçti. Fransa ve Belçika'da geçirdiği dört yılın ardından İran'a döndü ve kısa sürelerle çeşitli işlerde çalıştı. İlk hikâyelerini Paris'teyken yazdı. 1936'da Hindistan'a giderek Sanskritçe öğrendi. Buradayken Budizm'i inceledi ve Buda'nın kimi yazılarını Farsçaya çevirdi. Sadık Hidayet sonunda tüm hayatını Batı Edebiyatı çalışmalarına ve İran tarihi ile folklorunu araştırmaya adadı. En çok, Guy de Maupassant, Çehov, Rilke, E.A. Poe ve Kafka'nın eserleriyle ilgilendi. Hidayet birçok hikâye, kısa roman, iki tarihi dram, bir oyun, bir seyahatname ile bir dizi yergili komedi ve taslak kaleme aldı. Yazıları arasında ayrıca birçok edebiyat eleştirisi, İran folkloru ile ilgili araştırmalar ve Orta Farsça ile Fransızcadan yapılmış çeviriler yer alır. Sadık Hidayet, İran Dili ve Edebiyatını uluslararası çağdaş edebiyatın bir parçası haline getiren yazar olarak kabul edilir. Sonraki yıllarda, zamanın sosyo-politik problemlerinin de etkisiyle, İran'ın gerilemesinin sebebi olarak gördüğü monarşiye ve ruhban sınıfına yoğun eleştiriler yöneltmeye başladı. Eserleri aracılığıyla bu iki kurumun su-i istimallerinin İran milletinin sağırlığının ve körlüğünün sebebi olduğunu gösterme çabasına girdi. Çevresine, özellikle de, çağdaşlarına yabancılaşan Hidayet, son eseri Kafka'nın Mesajı'nda ancak ayrımcılık ve baskı sonucunda yaşanabilecek bir melankoli, umutsuzluk ve ölüm halinden bahseder. Sadık Hidayet'in en tanınmış eseri 1937 yılında Bombay'da yayımlanan Kör Baykuş'tur. Beethoven ve Çaykovski dinlemeyi seven ve afyon tiryakiliği bilinen Sadık Hidayet, resimle de uğraştı. Günümüze kalabilen resimleri Hassan Qa'emian tarafından bir araya getirildi. Kimileri bu eserlerde sanatsal bir değer bulmazken, kimilerine göre de bunlar geleceğin resimleridir. Ölümünü yirmi beş yıllık arkadaşı Bozorg Alevi şöyle anlatır: "Paris'te günlerce, havagazlı bir apartman aradı, Championnet caddesinde buldu aradığını. 9 Nisan 1951 günü dairesine kapandı ve bütün delikleri tıkadıktan sonra gaz musluğunu açtı. Ertesi gün ziyaretine gelen bir dostu, onu mutfakta yerde yatar buldu. Tertemiz giyinmiş, güzelce tıraş olmuştu ve cebinde parası vardı. Yakılmış müsveddelerin kalıntıları, yanıbaşında yerde duruyordu." Yılmaz Güney'in de yattığı Père Lachaise (okunuşu: per laşez) mezarlığında gömülüdür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Sâdık_Hidâyet