Korku-yu Beklerken
2021 95. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2021 12:03
Bu kitap hakkında bir şeyler karalamak istedim. Fakat ne karalayacağım? bilmiyorum ki, ama kendime kızdığımı söyleyebilirim, kendime kızmamın sebebi ise bu kitabı fazlasıyla erteledim. Nedeni kısa kitap sevmeyişimdi. Nitekim kısa kitaplar da kitaplar dolusu duyguları yaşatabiliyormuş, kısa kitaplar da acıyı, üzüntüyü, pişmanlığı, şevheti, KORKU'yu iliklerine kadar hissettirebiliyormuş. Aslında bunu Kör Baykuş kitabında deneyimlemiştim bu kitapla daha da pekiştirmiş oldum. Bu kitabı okuduğum sırada ya da daha doğru deyişle bu kitabı yaşadığım sırada Oğuz Atay'ın Korkuyu Beklerken hikâyesi yadıma düştü. Aralarında fazlasıyla benzerlikler vardı bana göre. Kitabı okurken bir tarafın korkusundan, acısından zevk duyuyorken, diğer tarafın korkusundan, acısından, ezilişinden üzüntü duyuyordum. Bir tarafta hakedilmiş bir korku varken, diğer tarafta hakedilmemiş bir korku ve korkunun sonucunda yaşanılan,eziyetler, üzüntüler ve acılar vardı. Peki hangi kitap korkunun doğurduğu sonuçları hakediyordu? Korkuyu Beklerken mi? Korku mu? Bu sorunun cevabını iki kitabı da okuyan arkadaşlara bırakıyorum.
·112 syf.·
2023 36. kitabı
Zengin ve kültürlü bir kadın olan İrene, bir hata yaparak kocasını aldatır kendisinden genç olan bir erkekle. Son buluşma da bir kadına yakalanarak korkuya kapılır ve bu kadın tarafından şantajlar başlar. Tüm korku bedenini esir alır ve kadının şantajlarına boyun eğmek zorunda kalır. Kocasının duymasindan korkar ve korku başlar sonunda bu şantaja dayanamayarak ölmek ister ancak kocası tarafından engellenir çünkü o kadını tutan kocasının ta kendisi sırf karısına ders vermek için bu yola başvurduğunu gerçekleri görmesini sağladığını itiraf eder. Kitap sürükleyici ve etkileyiciydi, kitap 2 günde bitebilirdi ben 11 günde okudum işlerimin yoğun olduğu için. Ben çok beğendim herkesin okumasını tavsiye ederim. Ve bu kitabı benimle eşlik ettiği için @ktp_ask_kelebek çok teşekkür ederim
2020 21. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2020 13:22
Zweig’ın bugüne kadar okuduğum en beğendiğim eser diyebiliriz. Konusu her zamanki gibi değişikti ve tema ve konu olarak kitap buram buram Zweig kokuyordu yine. Kitabı kapağına göre yargılamayın sözü vardır bildiğiniz gibi fakat ben kitabı kapağına yargılamıştım. Ünlü bir yayınevinin kapağındaki piyano tuşları ve bir kadın silüetinden dolayı aklımda belli bir travma yüzünden piyano çalmaktan korkan bir kadının hikayesi diye oluşturdum. Fakat konu tamamen farklıymış. Bir piyanist ile aldatan evli bir kadının bir şantajcı kadın tarafından tehdit edilmesi ve o kadının da kocasına yakalanma korkusunu anlatıyor. Sonu farklıydı. Düşüncemden farklıydı. Mutlaka okunması gerekiyor. Korku Stefan Zweig
2021 9. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2021 12:35
Yazar, korkuyu kadın karakterle anlatmış bu sefer. Yaptığı bir hatanın insanı nasıl değiştirdiğini, dalgalı deniz gibi ruh halinin nasıl değiştiğini satırlarda okuyorsun. Önce örtbas etmeyle başlayan duygunun sonra suçlulukla devam ettiğini ve çaresizliğe dönüştüğünü okudukça ne yapacak acaba diye kendi kafanda sorular sormaya başlıyorsun. İlk defa bu yazarın kitabında sürpriz sonla karşılaştım. Hoşuma da gitti. Diğer kitapları gibi düz mantıkta bitirmemiş yazar. Kitap akıcı bir dille yazılmış, bir günde kolaylıkla bitiyor.
2021 1. kitabı
Bu kitap Stefan Zweig’ in o mükemmel ve kusursuz kaleminin bir örneği Korku soyut bir duygu , herkes için aynı şeye karşılık gelmez. Ama Zweig kitapta korkuyu bir karakterle özdeşleştirmiş ve bu kavramı bir karakter üzerinden bize anlatmış. Korkunun psikoloji üzerindeki etkilerini karakterle örneklendirmiş.Zweig’ın kalemini sevenler için güzel bir eser.
Stefan Zweig, Korku
2021 1. kitabı
Daha ilk sayfasından sizi içine çeken etkileyici bir hikaye. Bayan Irene her şeye sahip olduğu ancak monoton giden bir evliliğin içinde olmaktan memnun değil. Başarılı bir avukat ile sürdürdüğü evliliğinde heyecan olmadığını fark edince, bir gönül macerasına atıyor kendini. Ancak bu yeni macerada istemediği durumlar ile karşı karşıya kalıyor. Çünkü bu yasak aşkı bilen biri daha var. Irene’nin yaptığı kaçamaklardan haberdar olan bir şantajcı, Irene’yi hayatını alt üst etmekle tehdit ediyor. Sıkıldığı için kendini acınası bir maceraya atan Irene, şimdi bu sıkıcı hayatı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu şantaj karşısında ne yapacağını bilemeyen Irene büyük bir korkuya kapılıyor. Ve korku ki insana her şeyi yaptırabilir. Şantaj yapan kadını susturmak için elindeki maddi manevi her şeyi vermeye hazırdır Irene. İşte hikaye burada başlıyor. Sayfalar ilerledikçe ruhsal gerilimlerle, psikolojik tasvirlerle okuyucuyu baş başa bırakıyor Zweig. Bir kadının hayatının korkuları yüzünden nasıl mahvolduğunu, tedirgin ve uykusuz geçen gecelerini okuyoruz eserde. Okurken, Irene ne hissediyorsa aynısını hissettim korkularını ben de yaşadım sanki onunla. Kitap boyunca heyecanlı bekleyişlerim hiç son bulmadı. Ve kitabın sonu tahmin etmediğim bir yere bağlandı. Küçük bir alıntı ile eseri özetleyebilirim: “Korku cezadan çok daha beterdir, çünkü ceza bellidir , ağır da olsa, hafif de, hiçbir zaman belirsizliğin dehşeti kadar, o sonsuz gerilimin ürkünçlüğü kadar kötü değildir.” Zweig, bu eserinde belirsizliğin ne kadar acı bir durum olduğunu gözler önüne seriyor.
2021 43. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2021 23:38
Zweig kitapları genelde hep aynı düzlemde ilerler. Sade anlatımı, konunun dışına pek çıkmayan tekdüze kurgusu ve az sayıdaki roman kahramanı mevcuttur. Ama Korku beni beklentimin üstünde şaşırttı. Gerek konusu, gerek şaşırtıcı sonu ile okuduğum en iyi Stefan Zweig kitabıydı.
2021 88. kitabı
Mutlu ve saygın bir evliliği olan zengin bir bayan olan İrene’nın kocasını aldatmasını ve bu olaydan dolayı yaşadığı korku, vicdan azabı ve üzüntüyü anlatan psikolojik bir kitap. Dili gayet akıcı. İnsanı okudukça içine çekiyor. Benim yorumlarıma gelecek olursak Stefan Zweig’ ın en beğendim kitabı arasına girebilir. Okurken insanın kendine ders çıkarabileceği hatta her satırının altını çizmek isteyeceği bir kitap. Okuyun, okutturun arkadaşlar
Korku
2021 13. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2021 17:27
5/5 10/10 #kitapyorumu Bugün Stefan Zweıg'ın ilk okuduğum kitabı olan "Korku"kitabını inceleyeceğim.İncelemeye geçelim. İrene adınadaki evli ve iki çocuk annesi olan bir kadının.Heyecan aramak adına düştüğü bir yanlışı konu alır.Bu yanlış kocasını aldatmaktır.Bir gün sevgilisinin evinden ayrılırken bir kadınla karşılaşır İrene o günden sonra hayatı zindan olur.Çünkü kadın şantaj yapmaktadır irene'ye.Burdan sonra korku ve huzursuzluk içinde geçer günleri.Bu yanlışı kocasına itiraf edebilecek mi? Sonucunda neler olacak? Kitapta,insanın korkuyla neler yapabileceğini ve cezanın kimi zaman korkuyla beklemekten daha daha iyi olabileceğine vurgu yapılmış Yazarın kaleminden okuduğum ilk kitaptı,gayet akıcıydı elime aldığım gibi bitti.İrene'nin psikolojisini anlatırken ki ustalığı beni hayran bıraktı.Tavsiye ederim.İyi okumlar.
Korku
2021 6. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2021 17:36
Kitaba dün gece başladım ve okurken resmen içine çekti bir girdap misali. Elimden düşüremedim. Çünkü kitap merak duygusunu o kadar diri tutuyor ki tek bir an bile düşünmeden edemiyorsunuz. Çok keyifli ve akıcı bir kitaptı 1 gün içinde bitti sayılır. Zweig in diğer eserlerini de keyifle okumuştum fakat “Korku” benim için ayrı bir kategoride yer alıyor şu an.

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.