Kötü Yol

Orhan Kemal

2025 22. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2025 11:58
Kötü Yol, insanın umutla çıktığı yolculukların bazen beklenmedik yönlere savrulabileceğini sade ama etkili bir dille anlatıyor. Kitap, şehirde hayatta kalmaya çalışan bir kadının ve çevresindekilerin hikâyesi üzerinden dönemin toplumsal gerçeklerini de hissettiriyor. Orhan Kemal’in dili çok akıcı ve doğal; karakterlerin düşünceleri ve diyalogları o kadar gerçekçi ki, okurken olayların içinde gibi hissediyorsunuz. Roman, bireysel bir hikâyeden öte, insanların umutları, hayal kırıklıkları ve hayata tutunma biçimlerini de yansıtıyor. Cemile’yi okumuş biri olarak, karakterlerin iç dünyasına odaklanışı burada da dikkat çekici; ama Kötü Yol, kendine has bir tonla farklı bir deneyim sunuyor. Okurken hem karakterlerin hem de dönemin ruhunu hissetmek, bana sadece bir hikâye okumak değil, insanı anlamak gibi bir his verdi. Orhan Kemal’in klasik eserlerini sevenler için kesinlikle tavsiye ederim.
Kötü Yol
2025 72. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2025 00:00
~ Kötü Yol – Orhan Kemal ~ Orhan Kemal’in kalemi hep insana dokunur; sokaktaki sıradan insanların hayallerini, çıkmazlarını, umutlarını gözümüzün önüne getirir. Kötü Yol da böyle bir roman. Kitabın yarısı Adana Çukurova'da yarısı ise İstanbul’da geçiyor ve o dönemin parıltılı gibi görünen ama aslında içten içe çürüyen dünyasına bizi götürüyor. Orhan Kemal’in dili yalın ama çok güçlü. Onun kitaplarında hep bir Yeşilçam havası vardır. En önemlisi de kendine özgü dili… Mesela bu kitapta ilk kez duyduğum “kayarto” kelimesi buna güzel bir örnek. Kötü Yol’u okurken bir yandan karakterlere kızıyor, bir yandan da üzülüyorsunuz. Çünkü bu roman sadece bir hikâye değil, aynı zamanda toplumun aynası gibi. Romanın merkezinde, Adana Çukurova’dan Yeşilçam artisti olmak için İstanbul’a kaçan Nuran var. Hayalleri ve kendini kanıtlama arzusu, onu kötü yollara sürüklüyor. Bu sürüklenişteki en büyük etki ise hiç şüphesiz şerefsiz Reşat. Kitabı okurken Reşat’ın olduğu bölümlere gelince, içimden “Ula Reşat, ula şerefsiz Reşat!” diye geçiriyorum. :D :D Benim kitapta en sevdiğim karakter ise Nuran’ın abisi İhsan oldu. Onca şeye rağmen kız kardeşine iyi davranıyor, yanında duruyor… Onun o sahiplenici duruşu kitabın en iç ısıtan yanlarından biri. Kısacası bu kitabı okurken hem bir genç kızın hikâyesine tanık oluyor, hem dönemin İstanbul’unu, hem bireysel dramı hem de toplumun çarpık düzenini keşfediyorsunuz. Samimiyetiyle, derinliğiyle ve gerçekçiliğiyle Orhan Kemal yine ustalığını konuşturuyor. --- Küçük Bir Not: ● Merak edenler için söyleyeyim: Kötü Yol kitabının 2012 yılında bir dizisi çekilmiş. (Başrollerde Şükran Ovalı, İlker Aksum, Cansel Elçin var.) Ama dizinin kitapla neredeyse hiç alakası yok. Yani, neden dizilerde birebir aynı kurguyu işlemezler anlamıyorum… Hadi bir iki şeyi
Alıntı
Kötü YolOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2017974 okunma
Ölüm 'kötü yol'un çözümü değildir! :)
2025 153. kitabı
Ben Orhan Kemal'i çok seviyorum sanırım ya. :)) Yeşilçam Sineması (birkaç güzel yapım hariç) ne kadar itici geliyorsa Orhan Kemal'in "Yeşilçamvari" tarzından da o kadar keyif alıyorum.:) O çiğ, yavan, kötülüklerle, arabesk kültürle, eril tahakkümle dolu filmlerin satirik, eleştiren, sorgulayan, seçenek üreten, umut veren, mizah yüklü, edebi versiyonu sanki Orhan Kemal. Tek tek önemli toplumsal sorunları derinlemesine ele alıyor ve "Böyle olmak zorunda değil!" diyor, çıkış yolu gösteriyor adeta. Neyse, çok seviyorum işte Orhancığımı. :))) ****Spoiler başlangıcı**** Kötü Yol 'a gelecek olursak, İstanbul'a gitme ve film yıldızı olma hayalleri kuran Nuran'ın kendini bir anda pavyon ve gazinolarda dansöz olarak bulmasını, yani 'kötü yol'a düşmesini, annesinin çamaşır yıkayarak evi geçindirmeye çalışmasını, abisi İhsan'ın geçim derdiyle ailesini yakın arkadaşı Raşit'e emanet ederek - ki Nuran'ı bu yola düşüren de bu "yakın arkadaş" Raşit oluyor - gurbete gitmesini okuyoruz. Olaylar birbirini izliyor, sonunda İhsan kardeşini kurtarıyor ve burada harika bir toplumsal gerçeği sorguluyor Orhan Kemal. Bilirsiniz, özellikle devrin Anadolu insanının "namus temizleme" anlayışına göre, "kötü yola düşen, kirletilen, ailenin namusuna leke süren kadın" infaz edilir. Orhan Kemal ise İhsan karakteri üzerinden o devre çok yabancı bir pencere açıyor. Pişman mısın, diye soruyor İhsan kardeşine, kurtulmak istiyor musun? Tüm kalbimle diyor Nuran ve sorun çözülüyor, bu kadar basit. İhsan'la birlikte terk ediyorlar İstanbul'u ve o kokuşmuşluğu. Kendi sade ama "namuslu" hayatlarına dönüyorlar. Kaosun, dramın, acıların içinden kocaman bir umut, yepyeni bir gelecek hayali, tüm kirlenmişliklerden ölmek/öldürmek zorunda kalmadan bir arınma yolu gösteriyor Orhan Kemal. "Pişman mısın? Peki öyleyse,
2023 53. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2023 13:48
Bu kitaptaki konu sinema aşkıyla tutuşan, oyuncu olmak isteyen ve bunun için insanları üzen, yoldan çıkan Nuran'ın hikayesidir. "Aile de zamanında kıza destek olsa mıydı?" diye düşünmedim de değil. Nuran, felaketlere sebep oluyor, bir takım olaylar yaşandıktan sonra pişman oluyor. Abisi İhsan yine de ona sahip çıkıyor. İhsan da az gönül işine girmedi ama kimse Reşat kadar şerefsiz değil. Kaç kadını birden idare etmiş ve sonunda da kadınlar başına bela oldu. Diğer kötüler de kendi sonunu buldu. Kitap çok akıcıydı, o dönemin yaşanan olaylarından birini okuduk ve bu kitabı çok beğendim.
Kötü YolOrhan Kemal · Tekin Yayınevi · 1995974 okunma
Spoiler içerir
2026 3. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2026 23:13
Kitabın sonu tahmin ettiğim gibi bitti. Eden ettiğini buldu ne güzel. Kötülere de üzülecek değiliz ya! Bir çırpıda okunabilen bir hikâye. Birçok yerinde Reşat'a sinir oluyorsun. Nefret edilesi insan! Nuran güzel olduğu kadar cahil bir kız. Komşu kızların da telkinleriyle film artisti olma hayalleri kuruyor. Bu hayallere ulaşmanın yolunun abisinin iş arkadaşı Reşat'tan geçtiğini sanıyor. Reşat Nuran'ı kandırmakta hiç zorlanmıyor, tıpkı diğer kızlarda da zorlanmadığı gibi. Bence güzel bir eser. Okurken sıkılmadım.
2023 5. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2023 14:50
İnsanı hayali kahramanlara çevirmeden, zayıflıkları, güçsüzlükleri ile benimseyen ve olduğu gibi seven yazarların başında gelen Orhan Kemal, edebiyatımızda sıradan insanın yaşam kavgasını en iyi anlatan yazarların başında gelir. İnsanın yitirdiği onurunu yeniden kazanışını anlatan Kötü Yol, maceralı kurgusu ile de okurların ilgisini çekecek romanların başında geliyor. Orhan Kemal'in kitapları bir okurun hayatta rastlayabileceği o çok nadir hazineler arasında yer alır. Çok az yazar okurunun dünyasında onun kadar iz bırakır, okurunu onun kadar biçimlendirir. Orhan Kemal umudu ve aydınlığı yeniden kazanmamız için yol gösterir bize.
Kötü YolOrhan Kemal · Tekin Yayınevi · 1995974 okunma
"Kötü Yol"a Düşen Nuran'ın Sergüzeşti
2025 23. kitabı
Bu kitapta 3 şey dikkatimi çekti: 1- Ağızdan çıkan her söz kaderin olur. 2- Rüyaların gerçekleşmesi. 3- Fala inanma falsız kalma. 1) Çamaşırcı Ayşe'nin üçkâğıtçı kocası, kızını "K*hpe kızım, y*sma kızım." diye seviyor. "Canım kızım, güzel kızım..." sevgi sözleri ne güne duruyor, anlamış değilim. Çocuğa doğduğu andan itibaren böyle dersen ya davulcuya ya zurnacıya... Nuran da takıldı karaktersizin biri olan şoför Reşat'a. Eserdeki kilit isim Reşat aslında. Nuran'ın ağabeyi İhsan'ın yakın arkadaşı. Klasik Orhan Kemal karakterlerinden bir kişiliğe sahip: Önüne gelen kadına kıza sulanan, kendi hesabına bakan, ipsiz sapsız bir genç. Güzelliğine güvenen Nuran'ın oyuncu olma isteğini körükleyen, bu vaatle kandırıp yakınlaşan, parayı bulduğu anda kaçmaya yeltenen Reşat, yaptıklarının bedelini nihayetinde canıyla öder. 2) Kitapta gerçekleşen ve olay örgüsünde önemli rol oynayan 3 rüya var. İlki Nuran'ın rüyası: Reşat ile İstanbul'a kaçıyor, annesi ve ağabeyi peşlerine düşüyor. İkincisi Nermin'in rüyası: Hayalini kurdukları şekilde İhsan Nuran'ı bulmuş, hep birlikte kırmızı kiremitli bir eve yerleşmişler, mutlu mesutlar. Üçüncüsü Reşat'ın rüyası: Müteahhidin karısı Bedia'yı kandırıp paralarla İstanbul'a kaçtıktan sonra Bedia'nın gelip kendisini bulması ve tabancayla vurması. 3) Yol yapımında puvantörlük işçisi olarak çalışan İhsan'a eğlendikleri bir sırada çingene kızın fal bakması. Falda gördükleri: Yakın zamanda kötü bir haber alacaksın, bir sevdiğin var ama onunla ayrılacaksın, başka yerde daha güzel bir nasibin var, asıl sevdiğin o olacak, onunla mutlu yuva kuracaksın. Bu sırada kötü haber -Nuran'ın Reşat'la İstanbul'a kaçması üzerine annesinin ölümü- yoldadır, gece kendisine ulaşır ve İhsan apar topar evine döner. Bu yüzden çalıştığı köydeki sevdiği kızdan ayrılır.
Değerlendirme
2019 3. kitabı
Okunma: 30 Mart 2019 15:50
Bu kitap bir kızın daha toy zamanlarında hiç olmayacak yakışıklı, bir o kadar doyumsuz adama aldanışını, kabuğundan çıkarak şan şöhret uğruna İstanbul’un kirli insanlarının bulunduğu semtlerinde ansızın hengameli yollarında bir kadının çırpınışını anlatan yapıt ve tabii dişini tırnağına takmış elleriyle çamaşır yıkayarak yetim çocuklarının geçimini sağlayacak vefakar, onurlu, ölümü kızının derdinden olan bir anne. Bu kızının sanki sonunu başından bildiğini düşündüğü delikanlı bir oğul. Neyse ki mutlu sonla bitti.. Kötüler cezasız kalmamalı her ne kadar bir kurgu bile olsa! Okurken sizi sürükleyen bir anlatımıyla yazar yapmış yapacağını. Tavsiye ediyorum.
2021 67. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2021 23:22
Topluma yerleşmiş normları tamamen derinden sarsan bir kitap olan Kötü yol ustanın naif kalemiyle birleşince tadına doyulmaz bir eser olmuş. Kalabalık bir kişi kadrosu oluşturmuş olan yazar, eserinde genellikle “küçük adamlar” olarak nitelediği işçiler, ırgatlar, fahişeler, suçlu çocuklar, mahpuslar, gardiyanlar, işçi kâhyaları, dilenciler, çöpçüler, işten atılanlar, gurbetçiler, simsarlar, emekliler, dullar, ihtiyarlar, ezilen ve sömürülen insanlar gibi birçok şahsı eserinde okuyucusuyla buluşturmuştur. Yazar esere 1966 yılında bir ailenin çektiği zorlukları anlatarak başlamıştır. Alkolden ölen eşinden sonra ihtiyar kadın (anne karakter) hayatını çocukları üzerine kurmuş. Evlere çamaşırcılığa gitmiş. Zorluklarla iki çocuğunu ( İhsan ve Nuran) büyüten anadolu kadını çocukları için iyi bir gelecek hayali kurarken istediği olmadan dünyadan göçüp gitmiştir. Kurgunun asıl vermek istediği mesaj ise toplumun bilincine yerleşmiş "namus" meselesinin tek çözümünün bir kurşun olmadığı ve namus denilince yalnızca kadın sorumlu tutulmadığıdır. Edebiyatla kalın...
Kötü YolOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2012974 okunma
2026 17. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2026 01:18
Yeşilçamda izlediğimiz; o ‘kötü insanlar ‘ , ırz düşmanları , ünlü olmak isteyen uçarı güzeller güzeli bir kız , cefakâr ve dul bir anne , fakirlik Orhan Kemal kitaplarından esinlenilmiş olmalı . Hiç uzatmadan , sıkmadan karakterleri ince ince işleyerek o kadar güzel anlatıyor ki Orhan Kemal ,kısa sürede su gibi akıp gidiyor her kitabı . Kitabın son sayfaları polisiye roman tadında kovalamaca ile gitti sonunda iyilerin kazanıp kötülerin cezalandırılması tam da istediğim gibiydi . Çünkü kitabın başından sonuna kadar Reşat karaktersizine sövdüm :) Nazan’a ağladım , kızdım , annesine acıdım . Kadın olmanın hele bir de güzel ve fakir bir kadın olmanın toplumdaki zorluklarını toplumun bakış açısını , erkeklerin iğrençliğini çok güzel anlatmış yazar . Okuyun .

Orhan KemalYazar · 78 kitap
Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı öz yaşam öyküsü roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı. Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. Adanaspor'da futbol oynamıştır. Golcü Raşit olarak bilinmektedir. HAYATI; Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası Çanakkale cephesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise öğretmen Azime Hanım’dı. Çocukluğu Adana’da geçti, I. Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali nedeniyle ailesiyle Niğde ve Konya’ya taşındı. Babası Kuvâ-yi Milliye’de yer aldı ve daha sonra TBMM’ye milletvekili seçildi. 1931’de aile Beyrut’a taşındı; Orhan Kemal burada orta öğrenimini bırakıp çeşitli işlerde çalıştı, bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937’de evlendi ve ilk çocuğu Yıldız doğdu. 1938’de askere gitti; Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okuduğu için 5 yıl hapis cezası aldı ve Kayseri Hapishanesi’nde tutuldu. Burada ilk şiirlerini yazdı ve 1940’ta Nazım Hikmet ile tanışarak onun etkisiyle öykü ve romana yöneldi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan adıyla yayımladı, Orhan Kemal ismini ise 1943’te kullanmaya başladı. Tahliye olduktan sonra Adana’da işçilik ve hamallık yaptı; geçim sıkıntısı yaşadı. 1945’te öyküleri yayımlanmaya başladı ve kısa sürede tanındı. 1948’de ilk öykü kitabı Duygu, 1949’da ilk romanı Baba Evi yayımlandı. İstanbul’a taşındıktan sonra edebiyat çalışmalarını sürdürdü, önemli eserleri arasında Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde ve 72. Koğuş bulunur. 1960’larda tiyatroya da adım attı ve çeşitli ödüller kazandı. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca yoksul ve emekçi sınıfların yaşamını, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde eserlerine aktardı ve Türk edebiyatında bu türün öncü isimlerinden biri oldu. Anısını yaşatmak için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Cihangir semtinde Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir.