Makiler
2022 20. kitabı
Sunay Akın, yazar olmasının yanında İstanbul'un Göztepe semtinde 2005 yılından bu yana bulunan İstanbul Oyuncak Müzesi'nin kurucusudur. Şair kimliğini tanımadan önce bu şirin müzeyi ziyaret etme fırsatım oldu. Yeğenlerimi götürdüğüm müzeden, asıl memnuniyeti bizzat kendim alarak ayrıldım. Sizi çocukluğunuza götürecek bu müzeyi ziyaret etmenizi öneririm. Kitaba dönecek olursak.Cemal Süreya yorumunda "Lirizme ve dünya sularına batırılmış bir düşünce...Budur gibi geliyor bana Sunay Akın'ın şiiri." diyor. Şiirlerinden de anlaşıldığı üzere Sunay Akın oldukça duyarlı bir insan. Çocukların iç dünyalarına yoğunluk verdiği şiirlerinde bunu yeterince hissettiriyor.Evet kendisi de şiirleri gibi kısacık bir kitap olan Makiler'den bir alıntı; ... Her akşamüstü oyuncakçı camekânından çocuk ellerinin izlerini siler ... Yoksulluğun dünyadan ve evvela çocuklardan silinmesi dileğiyle, iyi okumalar.
1000k
2024 46. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2024 20:13
Sunay Bey'i pek çoğumuz televizyonda ve çeşitli platformlarda ki "Bakın bakın size ne anlatacağım" diye başladığı sonunda "Aaaaa" diye tepki vereceğimiz anlatıları ile
Edebiyat & Roman
2021 22. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2021 15:32
Kendi yolunu bulmuş şairlik yönü bana göre çok iyi bir yazar, gerçi daha hikaye kitaplarını okumamışım ama okuduğum kadarıyla şairliği çok iyi. Bu adam daha çok şiir yazsın daha çok şiirle uğraşsın. Şiirleri toplumun hüznünü anlatıyor, birazda imkanın el vermediği durumları imkansızlığı, şiirle başarılı bir şekilde aktarıyor. Farklı bir tarzı var. Durup ince şeyleri düşünmüş bir şair var burda. Gözyaşı Odunsuz bir sobanın yanında titreyen çocuğu görse yağmur gözyaşlarını odaya tavan arasındaki delikten usulca bırakır Miğfer Yağmur sinmiş toprağa usulca geceden su içiyor göçmen kuş ölü bir askerin ters dönmüş miğferinden
MakilerSunay Akın · Çınar Yayınları · 20011,002 okunma
2022 11. kitabı
Genel hatlarıyla beni çok muallakta bırakan bir kitap oldu. Hangi ucundan tutsam, sanki bir diğer ucunda elimden kaçacak. 27 yaşında yayımlata bildiği bir kitap fakat eminim ki kitabın içinde çok genç olduğu zamanlardan da şiirler barındırıyor. Bazı şiirler bir abi edasıyla arada kalan şiirleri kitaba taşıyor. Kitabın yazıldığı dönemde Sunay Akının kuşlarla ciddi bakışmaları olduğu da aşikar. Çoğu şiirinde Serçeler, Güvercinler ve Martı gibi kuş türlerinin olgusunu görebiliyoruz. Kitaba Adını veren şiirin sadeliği ve güzelliği tartışılamaz, belki de tartışılır, size bağlı. Makiler ismi Cemal Süreya'nın önerisi ile birlikte bu kitabın kapağında bizi karşılıyor. Kitabın başında Süreya'nın Sunay Akın'a övgülerini görüyoruz. O dönemden bu döneme büyüyen Sunay Akın figürü Cemal Süreya tarafından daha gençken keşfedilmiş. Nikahına kadar birbirleri ile hiç tanışmasalar bile mektuplaşarak Sunay Akının şiirleri için öneriler, yorumlar yapmış. Şu an günümüzde insanların bir yazdığını başka bir yerde görmesinden çekinmesi bir yer de dursun, yazdığı olgunun okuyucunun şahsi fikirlerine sıkışması neticesinde gerçekleşen aşağılama kültürü farklı bir yer de dursun. Günümüzde şiirin ya da yazının bu kadar çok üretildiği halde, bu kadar başarısız olmasının en büyük müsebbibi bu kültür olsa gerek.
2021 66. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2021 01:40
Sunay Akın’ın şiirleri önünüze hayatın acı, tatlı, ekşi bütün yönlerini sunuyor. Size de arkanıza yaslanıp zevk almak kalıyor. Her sayfada ayrı bir duyguyla haşır neşir oluyorsunuz. Bir sayfada aşık olup çıkmışken öteki sayfada küçük bir çocuk için hüzünleniyorsunuz. Bunu size o kadar az sözcük kullanarak yaşatıyor ki sayfalar çevrildikçe birer birer şairliğine daha da hayran oluyorsunuz. Beni en çok etkileyen şiirini de yazmak istiyorum buraya. Elişi Savaş haberleriyle dolu renkli gazete sayfasını katlayıp bir çocuk üst üste kesiyor özene bezene elindeki makas ile Ve insanlar oluşuyor kağıttan tutuşmuşlar elele.
2018 159. kitabı
Hiç şiir okumadınız mı? Şiir kitapları çok kısa diye para etmez mi? Yahut şiir "Yaa Ne Biliyim Abi" cümleleri mi kurdurur size. O zaman; Meşaleleri Yakın, Var Bir Sunay Akın! diyoruz çığlık atan sessizliğimize. Buyrun efendim, güzel bir Sunay Akın kitabı daha. Gene dayanamadık bu da bitti. Yastığa başımı koydukça aklım gidiyor bir tane daha okuyorum. Dayanamıyorum kitaplara ben. Size bu konuda uzun zamandır başıma gelen bir şeyi anlatacağım ve bana bu durumu yaşayan varsa yorum atamasa bile mesaj atsın. Gerçekten sadece bende mi oluyor yoksa bunu yaşayan başka kardeşlerim var mı bilmek istiyorum dostlarım. Şimdi bazı geceler oluyor tam böyle uyanma vaktime yakın -öyle sanıyorum çünkü hemen akabinde uyanıyorum- kitap okuduğumu görüyorum. Bildiğiniz yazılar, satırlar ilerliyor ve okuyorum. Hiç bilmediğim bir kitap ve sürükleyici ama kalktığımda ne kadar uğraşsam da ne okuduğumu geçtim, tek kelimesini bile hatırlamıyorum. Tabi devam edeyim diye yattığımda da ne yazık ki iş işten geçmiş oluyor. Eh artık sahiden uyuyalım. Tamam bu sefer kesin yatıyorum. Gene kalkmaya yeltenirsem kendimi yatağa bağlatıcam, iyi geceler dilerim..
2024 30. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2024 13:35
Yavaş bir okurun yarım saatte bitireceği nicelikte bir eser ancak iyi bir okursanız, saatlerinizi satırların dansında kaybolurken geçirebilirsiniz. Yalın ve güncel türkçesiyle güncel kaygıları bam telinize dokunarak titretiyor sunay akın. mutlaka edinilmesi ve hissedilerek özümsenerek okunması gereken bir eser. enfes.
2022 150. kitabı
Sunay Akın
Sunay Akın
daha önce
Antik Acılar
Antik Acılar
şiir kitabını okumuştum ve incelemesini yapmıştım. O inceleme de aslında söylediklerimin aynısı geçerli. Kitabın dili sade basit, akıcı ve çabuk okunabilen bir kitap. Kitabın genelinden maalesef duygu alamadım . Kitabı beğenmedim çerezlik bir kitap denilebilir. On dakika hatta daha kısa sürede okunabilen bir kitap. Ben yazarın diğer okuduğum kitaplarını daha çok beğendim. Kitabı size önerir miyim ? Evet. İyi okumalar dilerim.
MakilerSunay Akın · Çınar Yayınları · 20011,002 okunma
2020 16. kitabı
Çocuk Hastanesi'nin karşısındaki oyuncakçı gün geçtikçe artan kazancı için şükreder Tanrı'ya Yem satan ihtiyarın yıllar önce kanatlarına taş attığını bilmeden her sabah aynı meydanda toplanır güvercinler Ve kitapçı tezgahının en önüne sıralanır bir şairin öldükten sonra bütün kitapları
2025 18. kitabı
Uzun sureli bir ekran bağımlılığından kurtulabilmek için şiir okuyayim dedim ve MUHTESEMDI niye böyleydi anlamadım ama hani 1 şiiri okumak 1 dakika ise yarım saniye falan dusununce direkt aşırı etkilendim. Anlamadığım bazı şiirler oldu ama muhtesemdi o yuzden 9/10 veririm, tesekkurler️

Sunay AkınYazar · 29 kitap
Şükrü Sunay Akın (d. 12 Eylül 1962), şair, yazar, gazeteci, araştırmacı, tiyatro oyuncusu. 12 Eylül 1962 tarihinde Trabzon'un Maçka ilçesinde doğdu (bu yüzden 18 yaşından beri doğum gününü kutlamamaktadır). Ailesi, onun daha iyi eğitim görebilmesi için, 10 yaşındayken İstanbul'a taşındı. Lise öğrenimini İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Fizik Coğrafya Bölümü'nden mezun oldu. İlk şiirini, Meteoroloji Müdürlüğü'nde çalışan bir memurun kızına yazar. Henüz 9 yaşındadır. Kızın isminin baş harflerinin dizelerini oluşturduğu şiiri, evlerinin terasında bulunan odunluk kapısının iç kısmına yazar. Kız, balkona geldiğinde odunluğun kapısını açar mahsusçuktan!. Ama şiir kızın gözüne hiçbir zaman takılmaz. Sunay Akın yıllar sonra (ki bir şairdir artık) çocukluğunun geçtiği Trabzon'a gittiğinde, sert geçen bir kışta, içindeki odunlarla birlikte kapının da sökülüp yakıldığını öğrenir. Şairin ilk şiiri "hava muhalefeti" nedeniyle kayıptır!.. 1984 yılında yayınlanan ilk şiiri de bir sobanın içinde kütürdeyen odunu anlatır! İlk şiir kitabı 1989'da "Makiler" adıyla yayınlanır. Arkadaşlarıyla birlikte 1989'da Yeni Yaprak şiir dergisini ardından, 1990 yılında da Olmaz adlı şiir dergisini çıkardı. Adını Cemal Süreyya'nın koyduğu bu kitabı "Antik Acılar, Kaza Süsü, 62 Tavşanı" izler. 1987 yılında Halil Kocagöz Şiir Ödülü'nü Noktalı Virgül adlı dosyasıyla aldı. 1990 yılında ise Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü'nü Makiler şiiri ile kazandı. Anlık ilhamlara dayanan ve genellikle kısa olan şiirleri, Orhan Veli'nin şiirindeki bazı özelikleri günümüzde sürdüren bir yapıya sahiptir. Ayrıca, bu tür şiirlerde genellikle rastlanmayan, yumuşak, lirik bir tonu vardır. Şiirlerinde özellikle ince yergi ögelerini kullanmadaki rahatlığı ile dikkat çeker. Cemal Süreya'nın etkisinde sürdürdüğü şiirlerde, dil oyunlarına dayalı yoğun bir alaycılık ve şaşırtma; çocuklar ve hüzünle birlikte şairin ilgi ve duyarlılığını göstermektedir. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde ders verdi, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde 5 yıl boyunca hem ders verdi hem ders aldı. Bu deneyimin de yardımıyla, tek kişilik oyunlar hazırlayıp oynamaya başladı. Türkiye'nin çok sayıda merkezinde ve yurtdışında (Frankfurt, Nürnberg, Londra) sayısız kez tek kişilik oyunlarını sergiledi. Halen Sunay Bey Tarihi adlı gösterisini sunmaya devam etmektedir. 23 Nisan 2005 tarihinde 11 yıldır dünyanın dört bir yanından topladığı oyuncaklarla, yıllardır hayalini kurduğu İstanbul Oyuncak Müzesi'ni Göztepe, İstanbul'da ailesine ait dört katlı tarihi bir konakta açtı. Müze, Türkiye'de türünün ilk ve tek örneği olup, Avrupa Konseyi'ne bağlı Avrupa Müze Forumu (European Museum Forum) tarafından verilmekte olan Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne 2010 yılı için aday olmuştur. TRT 2 ve CNN Türk'te "Stüdyo İstanbul", "İzler", "Akşama Doğru", "5N1K" gibi kültür sanat programları ve belgeseller hazırlayan ve bunlara katkıda bulunan Sunay Akın, TV8'de de "Gezgin Korkuluk" ve "Mahya Işıkları" adlı programları hazırlayıp sundu. Yaşam Radyo, Radyo Kent ve Best FM'de radyo programları yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Müjdat Gezen Sanat Merkezinde öğretim görevlisi olarak ders verdi.[5] Atv'de Hıncal Uluç, Haşmet Babaoğlu ve Nebil Özgentürk ile birlikte "Yaşamdan Dakikalar"da yer aldı. Skyturk360'ta "Hayat Deyince" programını sunmuştur.