Mecburiyet

Stefan Zweig

2020 34. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2020 23:09
Mecburiyet içinde, öyle her şeye boyun eğip yaşadığımız kısacık ömrümüzün dar kalıpları içinde oluşturduğumuz düzenin yine bizi kölesi haline getirmesine engel olamamak... İnsan kendi kendinin zindanıdır. Belki hepimiz bir yerlerde şuan yalnızız ama bir şekilde birbirimize ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bir şeylere kızsak da nefret etsek de yine ondan vazgeçememek... İşte hepimiz zincirlerle birbine bağlı, kendi kendimizin zindanında birbirimizden ne kadar uzaklaşmak istesek de birbirimizin kölesiyiz. insan münferit olarak özgürdür ama toplumun bir ferdi olarak özgür olabilir mi?
2021 27. kitabı
“Özgüvensiz zihinlerin kadim dostu olan mecburiyet, mecbur kalmak, mecbur hissetmek. Dostoyevski den sonra, bir duyguyu etme kemiğe büründürebilen, adı konulamayan hallere bir isim konduran ender yazarlardan. Kitap mecburiyet duygusu üzerinden askerliğe, savaş terimine, ölmeye ve öldürülmeye, hainliğe ve kahramanlığa yönelik ince, düşündürücü, göndermeler yapmış. Kaliteli bir yazın. Evet, okunması gerekir.”
Fikir Güzel, Etki Eksik…
·64 syf.·
2026 4. kitabı
Mesela bu sene okuduğum ama sevemediğim bir diğer kitap da Mecburiyet oldu. Kısa bir kitap, evet, ama beni içine alıp içselleştireceğim bir durum oluşmadı. Savaştan kaçan bir adamın başka bir yerde yine savaşa çağrılması fikri ilginçti; hikâyesi ve ana fikri aslında hüzünlüydü. Yine de anlatımda detay az geldiği için bende bir eksiklik hissi bıraktı. Adamın eve kapanması, karısıyla aralarının bozulması derken kitap bir noktada olduğu yerde kalmış gibi hissettirdi. Anladım ama içimde pek bir şey bırakmadı… :(
Alıntı
Mecburiyet
2020 36. kitabı
Stefan Zweig'in okuduğum kitaplarında fark ettim ki, bu adam insanların ruh hallerini çok ama çok iyi ve gerçekmişçesine yansıtıyor. Bu kitap konu itibariyle kendi hayatıyla da çakıştığından dolayı belki de, ayrı bir güzelliği var. Kitap içerisinde, eşiyle beraber Dünya Savaşına girmemek ve kan dökmemek amacıyla İsveç'e taşınmış bir adama celp gelmesiyle beraber yaşananlar anlatılıyor. Eşiyle tartışmaları, savaşa bakış açıları, birkaç daktilo darbesinin-kalem sürtünsünün ne kadar kuvvetli olabileceğini... çok iyi aktarmış yazar. Öneririm
MecburiyetStefan Zweig · Bilgi Yayınevi · 201875bin okunma
Savaş cinayettir ve haklı bir sebebi olamaz
2025 108. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2025 17:57
Savaş karşıtı bir manifesto. Sanırım yazarın gerçek düşünceleri de bu şekildeydi, bununla ilgili bir şeyler bir yerde okumuştum ama şimdi hatırlayamadım. Konunun işlenişi de iyi, kitap zaten az sayfalı ve kesinlikle okunmaya değer.
Gönüllü Mecburiyet:Savaş CİNAYETTİR
2023 1. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2023 01:10
Kim olursa olsun ne olursa olsun savaşın bir katliam bir cinayet olduğunun farkında olan bir adam baş kahramanımız ferdinand,cehaletin insanı savaşa sürüklediğini düşünen biri olarak sevdim kendisini iyi anlaştık. Kitabımız ferdinand'ın bunu istemese bile yüreğinde duyduğu mecburiyet nedeniyle savaşa gitmek zorunda olduğunu düşünmesiyle ilerliyor.Şöyle ki bunu anlayabiliriz aslında çünkü insan kendini borçlu hissediyorsa siz onu ne kadar ikna etmeye çalışsanız bile ikna edemezsiniz,ferdinand'da savaşa gitmek zorunda olduğunu düşünüp neden yaptığını bilmediği halde gitmek istiyor,bu durumda eşide onu vazgeçirmeye çalışıyor.Sonunu söylemiycem kısa bir kitap bir solukta bitti. Kitabın anlattıklarını hissederseniz güzel olur, yeni kitap yorumlarına kadar kitapla kalın mutlu kalın♤
·64 syf.·
2025 12. kitabı
Yazarın otobiyografi tarzındaki romanında yazar kendi vicdanı ile toplum kuralları arasında kalışını o kadar güzel işlemiş ki hop romanın içinde Ferdinand olmuşsunuz. Genel olarak özetlemek gerekirse; 1. Dünya savaşı sırasında Avusturya'dan İsviçre'ye sığınan ressam Ferdinand tekrardan askere çağrılır. Karısı Paula bu çağrıya karşı çıkar fakat Ferdinand garip bir korku ile gitmesi gerektiğine inanır. Fakat buradaki kesinlikle çağrıya uymazsam ne olur korkusu... Vatana ihanet, ya da vicdanın verdiği bir korku değil bence. Avusturya' ya gitmek için bindiği trende pek çok güzel muhasebe yapar iki ülke arasında yer alan köprüyü koruyan askerler ona anlamsız gelir. Sayfa 55'te düşünsel gelgitler çok anlamlı... "Peki nehir, nehir savaş bölgesinde miydi barış bölgesinde mi? Peki ya balıklar, balıkların savaş bölgesine yüzmesi serbest miydi?..." Savaşın anlamı ve insanların duygularından arınmış birer makinalar gibi hareket ettiklerini düşünerek sürekli gitmemesi gerektigini savunur ve sonunda kendini evinde karısı ve köpeğinin yanında bulur... Derin sorgulamaları olan kısa bir kitap okunması gerekir...
Stefan Zweig - Mecburiyet
2023 10. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2023 17:21
Kitap Stefan Zweig'un "Mecburiyet" adlı kitabı, yazarın dünya savaşı sonrası Avrupa toplumunun ruh hali üzerine yaptığı bir incelemedir. İnsanların birbirlerine karşı artan nefreti, milliyetçilik, faşizm ve savaşın yarattığı travma gibi konulara odaklanırken, savaş sonrası dönemin Avrupa toplumunu anlamak için tarihi olayları, kültürel ve sosyal değişimleri, insanların yaşadığı kayıpları ve travmalar ele alınır. "Mecburiyet", Zweig'in diğer eserleri gibi akıcı bir dille yazılmıştır ve okuyucuyu derin bir düşünce ve içgörü yolculuğuna çıkarır. Kitapta yazarın özellikle insanın özgürlüğüne duyduğu saygı ve özleme dikkat çekilir. Zweig, insanların özgürlüğünü kaybetmesinin, ruhsal ve fiziksel yıkımına sebep olduğunu ve insanların bu özgürlüğü korumak için mücadele etmesi gerektiğini savunur. Sonuç olarak, "Mecburiyet" okuyuculara mecburiyetin insan yaşamındaki önemli rolünü anlatan etkileyici bir eserdir. Zweig'ın kendisini ve okuyucularını sorgulattığı bu kitap, okuyuculara kendi hayatları üzerinde düşünme ve kendilerine duydukları mecburiyet hissini anlama fırsatı sunar.
2022 7. kitabı
Okunma: 22 Mart 2022 11:21
İsviçre'de yaşayan ferdinand'ın kendi ülkesinde askerlik yapması için çağrılır ama o birilerinin çıkarları için savaşmak istemez. Özgürlüğünden kopmak istemez. O gidip gitmemek arasında kararsızdır. Sıkışmıştır. Karısı kesinlikle gitmesini istemez. Karısı onu ikna etmek için elinden geleni yapıyor. Kitapta mecburiyetin verdiği çaresizliği hissediyorsunuz.
2026 6. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2026 13:11
Savaştan kaçan Ferdinand adında karakterimizin bir mektup aracılığıyla savaşa tekrardan çağırılmasını ve karısının onu yollamamaya çalışmasını konu alan bir eser. Karakterin düşüncelerine bolca yer verse de inatçılığı ve mecburiyet hissetmesi bana pek geçmedi çünkü öyle ya da böyle buna zorunlu olduğunu düşünse de kitabın sonunu az çok tahmin edebiliyorsunuz. Genel olarak asker ve savaş temalarını pek beğenmiyorum maalesef.
Edebiyat & Roman

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.