Yıllar önce meşhur “Denemeler” adlı eserini büyük bir keyifle okuduğum ve fikirlerini çok önemsediğim Fransız yazar Montaigne’nin yaşamını, fikirlerini, yaşam felsefesini, Stefan Zweig kitabında çok güzel bir şekilde aktarmıştır. Bireysel özgürlük, kişinin kendini gerçekleştirmesi, erdem, temel hak ve özgürlükler, sevgi ve bilgi gibi değerlere çok önem veren büyük düşünce insanının, yaşadığı dönemde ortaya çıkan halk ayaklanması ve iç savaşlarda binlerce insanın işkence görmesi ve öldürülmesi gibi acı olaylar, yaşam felsefesinin henüz çocuk yaşlarında şekillenmesinde çok etkili olmuştur. Otoriteye, hükümranlığa karşı duruşu, özgünlüğe ve bağımsızlığa olan tutkusunu pekiştirmiştir. Beni en çok etkileyen ise; “Dünyanın en önemli şeyi, insanın kendi kendisi olmayı bilmesidir. İnsanı soylu kılan, makam, kanının ayrıcalığı, yeteneği değil, kişiliğini korumayı ve kendine özgü biçimde yaşamayı başarma ölçüsüdür.” şeklindeki yaşam görüşü olmuştur. Kısaca; Montaigne’nin acılarını, mutluluğunu, içine düştüğü bunalımları, ölüm korkusunu, tutkularını, misyonunu çok güzel bir şekilde, açık ve anlaşılır bir dille aktaran ZWEİG’ın bu seçkin kitabını değerli kitapsever dostlara tavsiye ederim. Keyifli okumalar