Mrs. Dalloway

Virginia Woolf

"Ah hayatımı yeni baştan yaşayabilseydim!"
2025 25. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2025 19:10
》"Mrs. Dalloway çiçekleri kendisinin alacağını söyledi." diye başlıyoruz kitaba. Clarissa Dalloway bu şekilde evden çıkıyor, dışarıda karşılaştığı günlük olayları ve insanları aktarmaya başlayınca pek çok karakterle tanışıp geçmişlerine gidiyoruz. Sıradan bir günün detaylarında bir dönemi, bir ülkenin insanlarını, bir yaşamı görüyoruz. 》Clarissa akşam vereceği davete hazırlanmaktayken, ilk aşkı Peter'in ansızın çıkıp gelişini ve o gün içinde tüm yaşamını zihninde adeta yeniden yaşayışını anlatıyor kitap. 》Bir gün içinde geçiyor olaylar. Aslında belirgin bir olay örgüsü de yok. Hem şimdiki zamanı hem de geçmişi kapsayan bir tek günde geçiyor kitap ve olaylardan çok anılar, zihindeki sorgulamalar, imgeler, duygular ön planda. Çünkü yazarın bilinç akışı tekniğini en iyi uyguladığı kitaplardan biri bu. (Bilinç akışı tekniği: Karakterlerin düşünme halini okuyucuya iç diyaloglarla anlatma yöntemidir. 》Kitaptaki bir tema zaman... Bu tema İngiltere'deki meşhur saat kulesi Big Ben ile ilişkilendirilmiş. Big Ben'in her çalışında başka bir karaktere geçiş yapılıyor . Ve biz fonda o saat kulesinin sesiyle bir kadının Mrs. Dalloway olduğunda, Clarissa olmayı nasıl bıraktığını görüyoruz. 》Bir başka tema ölüm... Hayatının her döneminde ölmek için çırpınan, intihar teşebbüslerinde bulunan yazar, ölümden korkmamak gerektiğini vurguluyor. Sadece ölüm mü? Kitapta ölüm ve yaşam iç içe geçmiş. Aynı zamanda akıp giden zamanın her karakter tarafından ne kadar farklı algılandığını görüyoruz. 》Seçimlerimizi ve sonuçlarını, pişmanlıklarımızı, unutmaya çalıştıklarımızı, vazgeçişlerimizi, kabullenişlerimizi sorgulatıyor yazar. 》Hikaye Clarissa ve çevresinde dönerken, medeniyetin getirdiği yıkımı ve savaşı deneyimlemiş Septimus ve eşi Rezia da dahil oluyor kitaba. Clarissa ve yanındakilerle
Alıntı
2023 108. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2023 19:02
Mrs. Dalloway ~ Virginia Woolf Sevmek insanı yalnızlaştırıyor Selamlar, Virginia Woolf bana hep iyi gelen yazarlardan biri olmuştur. Karakterlerinin iç seslerini anlamaya çalışırken kendi iç sesimden biraz olsun uzaklaşmak ve onu anlamaya çalışmak, şairane cümlelerinde kaybolmak beni mutlu ediyor Kitapta bir olay akışı yok, bilinç akışı tekniği ile yazılmış. İnsanın bugünü ile geçmişi arasındaki tünelleri aşarak bir anlatım yolu izlemiş Woolf. Kitapta anlatılan olay aslında bir gün bile sürmüyor. Böyle kitaplara oldum olası hayran olmuşumdur. 1923 yılının Haziran ayı Mrs. Dalloway (Clarissa Dalloway) Richard Dalloway ile evli. İtibarlı, sevgi dolu, şevkatli bir kadın. Evinde dostlarına bir akşam yemeği vermek için hazırlıklar yapıyor ve çiçekçiye gidiyor işte tam o anda her bir adımıyla geçmişinin ondaki izlerine şahit olmaya başlıyoruz. Çiçekçide, daha önce konuşmadığı ama hep gördüğü Septimus’u görüyor (1.Dünya savaşında yanında ölen arkadaşıyla psikolojisi bozulmuş bir halde) Akşama doğru eve gelen misafirlerinden birinden Septimus’un intihar ettiğini öğreniyor. Shakespeare’in Otella’sında ki bir cümle her ne kadar hiç konuşmamış olsalarda bu iki karakterin (Clarissa ve Septimus) sürekli dilinde “Şimdi ölmek, şimdi çok mutlu olabilmek demektir” Bu olaydan sonra Clarissa kendi yaşamıyla hesaplaşıyor. Septimus’un yaşamın özünü korumak İçin intihar ettiği üzerinde duruluyor ve şöyle deniliyor; O genç bu önemli şeyi korumuştu. Ölüm bir deneyimdi. İntiharı seçerek yaşam onun onurunu korumuştu Hayata dair her şeyin anlatıldığı (özellikle ölüm ve yalnızlık) bir kitap #mrsdalloway Virginia Woolf farkıyla Herkese keyifli okumalar dilerim
2021 72. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2021 13:56
#okudumbitti #berkaninsayfasi Virginia Woolf'un 20. Yüzyılın en modernist romancılarından birisi olmasını sağlayan "bilinçakışı" tekniğinin en yetkin örneği olan "Mrs. Dalloway" isimli kitapta ana karakterimiz Clarrisa Dalloway, Londra'da, sıcak bir yaz günü evinde vereceği partiye hazırlanmaktadır. Woolf, "Clarissa Dalloway"'in hayatında bir günü, ustalıkla kullandığı bilinçakışı tekniğiyle anlattığı ve olayların neredeyse tümünün kahramanların biliçaltında sürdürdüğü romanda geçmişin imgelerini bugünün imgelerine katıyor, dış dünyanın zorlamasıyla bastırılan arzuları incelikle işliyor. Roman, hayatı her bir karakterinin gözünden ve zihnindem muhteşem bir açıyla sunarken, dönemin ( 1. Dünya Savaşı Sonu ) ruhunu da başarıyla yansıtıyor. #kitap #edebiyat #roman #bilinçakışı #virginiawoolf #mrsdalloway
2022 17. kitabı
Okunma: 09 Mart 2022 12:06
Virginia woolfa ait okuduğum ikinci kitap. Kitapta bir politikaciyla evli Clarrisa' nin evinde vereceği akşam yemeği ile ilgili bir gün içerisinde yaşadıkları, yaptıkları ve bu yemeğe katılacak farklı kesimlerden insanların düşündüklerini,  hissettiklerini  içsel hesaplasmalarini görüyoruz. Kitap bilinç akışı yöntemiyle yazıldığından karakterler arasında sürekli bir geçiş var ve bu geçiş beni okurken yordu kitaptan zevk almamı engelledi. Hatta ilk sayfalardaki geçişlerde olayı kavramak beni baya zorladı. Açıkçası çok zevk duyarak okumadım. İllaki okunmalı mi bence değil.
2024 6. kitabı
. Clarissa Dalloway üst sınıfa ait bir kadındır. 1920’li yıllarda I. Dünya Savaşı sona ermiş ve İngiliz toplumu savaş travmalarını atlamaya çalışmaktadır. Fakat üst düzey yönetim sınıfı bu durumdan çok etkilenmemiştir. Clarissa da evinde parti verecektir. O gün, rahatsızlık geçirmiş olsa da, hazırlıklarını eksik etmez. Clarissa hala gençliğinde olduğu gibi partiler vermekten hoşlanmakta, her partide “mükemmel ev sahibi” olmakta, partileriyle kendisini insanlara kabul ettirmekten ve etrafında ünlü insanlar görmekten mutluluk duymaktadır. Eski arkadaşları Peter Walsh ve Sally Seton alay etseler de, sonuçta O artık her yerde kocasının soyadı ile anılan “Mrs. Dalloway”dir. Roman 1923 yılında Londra’da, savaş sonrası bir küçük bir grubun düşüncelerini ve başlarından geçen olayları anlatıyor. Sosyete mensubu Mrs. Dalloway'ın bir gününü, diğer karakterler üzerinden mercek altına alıyor. Yazarın alışılmış ‘bilinç akımı’ tekniği ile yazılmış en iyi eseri. Bu teknikle yazar karakterlerin düşüncelerini, iç diyaloglarla betimliyor. Karakterlerinin duygu ve düşünceleri aktarılırken dış zaman ve mantığa bağlılık bulunmuyor. Hatırlamalara, çağrışımlara bağlı olarak, birbiriyle kopuk ve bazen bağlantısız olay, duygu ve düşünceler dağınık bir biçimde anlatılıyor. Psikolojik çağrışımlarla, insan ruhunun derinliklerinde dolaşıyor. Ayrıca konu olarak zaman ve ölüm temaları üzerinde odaklanan roman, deliliği ve intiharı incelediği gibi, toplumsal düzeni de eleştiriyor. Tavsiyemdir. #MrsDalloway ^ ^ #alıntı Sevmek insanı yalnızlaştırıyor. ^ Ne yazık, insan düşündüğünü hiç söylemiyor. ^ ^ @inkilapkitabevi #edebiyat #livanelikitaplığı #dünyaklasikleri #bloghemsire #virginiawoolf
2025 1. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2025 20:25
Hikaye güzeldi ama anlatım o kadar uzatılmış, o kadar sıkıcı ve bunaltıcı yazılmış ki ara sıra konuyu unutuyordum. Sonu da fena değildi işte ‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎‏‎
2025 6. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2025 22:47
Yirmi yıldır Londra’da yaşayan Clarissa Dalloway (Mrs.Dalloway) akşam büyük bir parti verecek. Parti için vereceği çiçekleri almaya çiçekçiye gelir. O sırada çiçekçinin bulunduğu sokakta yürüyen Septimus Warren Smith ve İtalyan eşi Lucrezia’yı karşılaşırlar. Septimus, Birinci Dünya Savaşı’na katıldı ve çok yakın bir arkadaşının ölümüne tanık olmuştur. Yaşadığı şok yüzünden zihni ileri geri gider ve merhum arkadaşı hakkında hayalleri vardır. Kocasına çok aşık olan Lucrezia, Septimus’u tanınmış bir psikiyatrist olan Sir William Bradshaw’a gitmeye ikna etmiştir. Birlikte adamın ofisine giderler. Muayeneden sonra doktor Lucrezia’ya Septimus’un durumunun ciddiyetini anlatır. Septimus’un gözetiminde bir kliniğe yatırılması gerektiğini söylüyor. Günün ilerleyen saatlerinde Septimus, hiç sevmediği eski doktoru Holmes’un evlerine gelmesiyle kliniğe gitmek yerine pencereden atlayarak intihar etmeyi seçer. Mrs. Dalloway çiçekleri alıp eve döndüğünde tavan arası odasından çıkar. Başka bir çocukluk arkadaşı, anlamsız Sally Seton’u ve onunla olan ilişkisini hatırlıyor; Kadınlara olan ilgisini ve erkeklere olan mesafesini düşünüyor. Odada gece elbisesini tamir ederken Peter Walsh ortaya çıkar. İki eski arkadaş biraz sohbet ediyor; ama gerçek düşüncelerini birbirlerinden saklarlar. Clarissa, Peter’ı bu akşam partisine davet ediyor. Daha sonra Peter evden ayrılır ve bir parkta uykuya dalar. Akşam parti başlıyor. Başbakan da dahil olmak üzere birçok aristokrat ve önemli hükümet yetkilisi eşleriyle Dalloways’e gelir. Mrs. Dalloway bu partiyi çok önemsiyor ve iyi gitmeyeceğinden korkuyor. Şaşırtıcı bir şekilde Sally Seton, Peter Walsh ile birlikte partisine gelenler arasındaydı. Bayan Dalloway, partisinde her iki çocukluk arkadaşını da görmekten heyecan duymaktadır. Ama ikisiyle de fazla
2020 31. kitabı
Virginia Woolf günlüğünde, Mrs. Dalloway'de: “Bu kitapta neredeyse çok fazla düşünce var. Hayatı ve ölümü, aklı ve deliliği vermek istiyorum; toplum düzenini eleştirmek istiyorum, onu işlerken göstermek istiyorum, en yoğun haliyle." der. Yapmak istediğini tam anlamıyla başarmış. Birbiriyle hiç tanışmayan ama yazarın aralarında bağ kurduğu iki ana kahramanla İkinci Dünya Savaşı'nın toplumun farklı kesimlerine etkilerini yansıtıyor. Fazla sayıda insanın yaptığının normal olduğu ve olması gerekenin buna uyum sağlamak olduğu hayatta iki farklı seçimin sonuçlarını gösteriyor ama işin şaşırtıcı yanı farklı seçimler yapan kahramanların ikisinin de tercihlerinden emin ve mutlu olmaması. Bütün dikkat kitaba verilerek okunmalı çünkü en ufak ayrıntı önemli ve her cümlede size anlatılmak istenen şeyler var.
2025 5. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2025 23:55
Kitap tek gün üzerinden geçmiş ve şimdi arasında baş ve yan karakterler üzerinden ilerliyor. Aslında yazım dili ve anlatımı hoştu ama bazen bazı yerlerde gereksiz detaylarda vardı. Daha çok Peter ve Clarissa okumak isterdim. Çünkü ilk aşk ve kitabın sonu...Ah...
·200 syf.·
2017 16. kitabı
İngiliz Edebiyatının feminist yazarı Virginia Woolf, her zaman ilgimi çeken bir yazar olmuştur. Gerek yazdıklarıyla gerekse hayatıyla dikkat çeken bir isim. Çocukluğundan itibaren psikolojik bunalımlar yaşayan Wollf, hayatı boyunca manik depresif ruh halinden kurtulamamıştır. 22 yaşından itibaren 3 defa intihara kalkıştı. Hayatının son zamanlarında iyice psikolojik bunalımlara yenik düşen yazar, yazma yeteneğini kaybettiği ve artık yeni bir fikir üretemeyeceği düşüncesiyle sık sık boğuştu. Bu düşünceler, bu stres onun ruhsal bunalımlara savrulmasına sebep oldu ve bu düştüğü buhrandan, bataklıktan çıkamadı malesef. “Canım, yine deliriyorum, eminim bundan. O berbat dönemlerden birine daha tahammül edemeyeceğimizi hissediyorum. Bu kez iyileşmeyeceğim. Sesler duymaya başlıyorum, dikkatimi toplayamıyorum. Bu yüzden en iyisi neyse onu yapacağım… Daha fazla mücadele edemem. Senin hayatını mahvettiğimi biliyorum, ben olmazsam sen çalışabilirsin. Çalışacaksın da, biliyorum bunu. Görüyor musun, şunu bile doğru dürüst yazamıyorum. Okuyamıyorum. Hayatımdaki bütün mutluluğu sana borçlu olduğumu söylemek istiyorum… Beni kurtarabilecek biri olsaydı, o kişi sen olurdun. Her şeyimi yitirdim, bir tek senin iyi biri olduğuna inancım kaldı geride.“ 59 yıla sığdırılmış yaratıcı bir hayatın son cümleleriydi bunlar. Bu satırları yazan Wollf, 59 yaşındayken eşine hayatını daha fazla mahvedemem diye seslendiği satırları ardında bırakarak evinden ayrıldı. Evinin yakınındaki nehre ilerledi, cebini taşlarla doldurdu ve kendini soğuk nehrin sularına bırakıp, defalarca başarısız olduğu intihar eylemini bu defa başarıyla sonlandırdı. Virginia Woolf ' un bilnç akışını en iyi uyguladığı kitaplardan biridir Mrs. Dalloway. Bilinç akışı tekniği: Karakterlerin düşünme halini okuyucuya iç diyaloglarla
Mrs. DallowayVirginia Woolf · İletişim Yayınları · 20215,9bin okunma

Virginia WoolfYazar · 55 kitap
Virginia Woolf, İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmendir. 1882'de Londra'da dünyaya gelen Virginia Woolf, Victoria devri'nin tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen'ın kızıydı. Annesi ve babası daha önce başkalarıyla evlenmişler, dul kaldıktan sonra ise bir araya gelmişlerdi. Her ikisinin de ilk eşlerinden çocukları vardı. Sir Leslie Stephen'ın ilk eşi, ünlü romancı William Makepeace Thackeray'nın kızıydı. Thackeray'nın eşi akıl hastası olduğundan, Leslie Stephen'ın bu kadından olan kızı Laura, anneannesine çekmiş, yirmi yaşında bir akıl hastahanesine kapatılmıştı. Virginia'nın annesi Julia Duckworth ile Leslie Stephen'ın beş çocukları oldu. Yaş sırasıyla Vanessa, Julian, Thoby, Virginia ve Adrian. Virginia on üç yaşındayken annesi ansızın ölmüştür. Woolf, o yıllarda kadınların ikinci planda kalması nedeni ile okula gönderilememiş fakat babası yardımı ile kendini geliştirmiştir. Kızkardeşi Vanessa Bell daha küçük bir yaşta iken bir ressam olmaya, Virginia Woolf ise bir yazar olmaya karar verir. Kendisini babasının kütüphanesinde geliştiren Virginia Woolf, 1895'de bir gazetede kısa hikâyelerini yayınlatır. Özellikle, Viktorya tarzı yaşamaya karşı olan Virginia Woolf, yazılarında da bundan bahseder. Bloomsbury Grubu 1904'te babasının ölümünden sonra kardeşleriyle Bloomsbury'ye taşınması ise hayatında ciddi bir dönüm noktası olmuştur. Bloomsbury grubu içinde birçok ünlü edebiyatçıyı barındıran ve cinsel konulardaki özgürlükçü tavırlarıyla tanınan bir grup entelektüelden oluşuyordu. Grupta bulunan birçok kişi eşcinsel ya da biseksüeldi. İnsanlar onları etik bir grup olarak görüyorlardı. Grupta John Maynard Keynes, E. M. Forster, Roger Fry, Duncan Grant ve Lytton Strachey gibi ünlü kişiler vardı. Woolf, 1909'da bir süreliğine Lytton Strachey ile nişanlanmıştır. Evliliği Virginia Woolf 1912 yılında Leonard Woolf ile evlenmiştir. Evlilikleri cinsel açıdan yeterli olmasa da, Virginia Woolf için çok önemli olmuştur. Leonard Woolf eşi için bir basımevi kurmuştu ve bu da Virginia Woolf'un yazdığı kitapları yayımlatması için bir fırsat olmuştu. Ölümü Perde Arası romanını yazdığı sıralarda artık kendini yeterince yetenekli hissetmiyor, yeteneğini kaybettiğini düşünüyordu. Her gün savaş korkusu ve yeteneğini kaybetmenin vermiş olduğu stres, dehşet ve korku sonucu ruhsal bunalıma girmiş, 28 Mart 1941'de içinde bulunduğu duruma daha fazla dayanamayıp evlerinin yakınlarında bulunan Ouse nehrine ceplerine taşlar doldurarak atlayıp intihar etmiştir. Virginia Woolf, geride iki intihar mektubu bırakmıştır. Birisi kardeşi Vanessa Bell'e diğeri ise kocası Leonard Woolf'a. "Sevgilim, yine çıldırmak üzere olduğumu hissediyorum. O korkunç yeniden yaşayamayacağımı hissediyorum. Ve ben bu kez iyileşemeyeceğim. Sesler duymaya başladım. Odaklanamıyorum. Bu yüzden yapılacak en iyi şey olarak gördüğüm şeyi yapıyorum. Sen bana olabilecek en büyük mutluluğu verdin. Benim için her şey oldun. Bu korkunç hastalık beni bulmadan önce birlikte bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemezdim. Artık savaşacak gücüm kalmadı. Hayatını mahvettiğimin farkındayım ve ben olmazsam, rahatça çalışabileceğini de biliyorum. Bunu sen de göreceksin. Görüyorsun ya, bunu düzgün yazmayı bile beceremiyorum. Söylemek istediğim şey şu ki, yaşadığım tüm mutluluğu sana borçluyum. Bana karşı daima sabırlı ve çok iyiydin. Demek istediğim, bunları herkes biliyor. Eğer biri beni kurtarabilseydi, o kişi sen olurdun. Artık benim için her şey bitti. Sadece sana bir iyilik yapabilirim. Hayatını daha fazla mahvedemem. Bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemiyorum."