Mutluluk

Lev Tolstoy

Tolstoy'a Bakış
2021 137. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2021 14:28
Ekim ayında okuma grubumuzun kitaplarından ilki Tolstoy'un Aile Mutluluğu. Kitabı bugün birkaç açıdan değerlendireceğim. Uzun bir inceleme olacak gibi görünüyor. Ancak Tolstoy'u az da olsa anlamak
Aile MutluluğuLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,7bin okunma
Bilinçle taşınmayan sevgi
Puan vermedi·120 syf.·
2026 15. kitabı
“__Her an, hep yeniden kurmamız gereken bir bilinç temeli üzerinde yürüyebilir ilişkimiz ancak. Bu aynı zamanda ö z g ü r bir temel : çünkü 'karar'ımız, 'isteğ'imiz,
Düşünce
Aile MutluluğuLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20256,7bin okunma
2023 130. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2023 17:29
Çok duygusal ve düşündürücü bir hikaye. Genç bir kızın yaşlı bir adamla olan aşkını anlatıyor. Aklın imkansız gördüğü bir birlikteliğin isteyerek ve zorlayarak nasıl mümkün olduğunu ve fakat ne kadar kırılgan olup, korunması gerektiğini... Adamı da kadını da sevdim, inandırıcı, sürükleyici ve çokça düşündürücü bir hikaye. Bahtınıza düşen mutluluğun kıymetini bilin, bilhassa onun için imkansızı aşmışsanız. Kitapla kalın...
2025 7. kitabı
Kitap, aşkın ilk coşkusunun ardından gelen sessiz sınavları anlatır. Okurken anlıyorsun: Gerçek mutluluk, alışkanlıkta değil, birbirine yeniden bakabilme cesaretindedir diye. Tolstoy'un tüm kitaplarının okunması gerektiğine bir kez daha şahit oluyoruz
2026 9. kitabı
Okunma: 14 Mart 2026 17:30
Aile Mutluluğu, genç bir kız olan Marya Aleksandrovna (Maşa)’nın hayatını ve duygusal gelişimini anlatan bir romandır. Maşa anne ve babasını kaybettikten sonra kız kardeşiyle birlikte kırsalda yaşamaya başlar. Ailenin dostu olan Sergey Mihayloviç, onları sık sık ziyaret eder ve Maşa’nın hayatında önemli bir yer edinir. Başlangıçta aralarında dostça bir ilişki vardır; ancak zamanla bu ilişki aşka dönüşür ve evlenirler. Evliliklerinin ilk döneminde doğayla iç içe, sade ve huzurlu bir hayat sürerler. Bu dönemde Maşa kendini çok mutlu hisseder. Fakat zaman geçtikçe Maşa gençliğinin verdiği merakla daha hareketli ve gösterişli bir hayat istemeye başlar. Şehir yaşamı, balolar ve sosyete hayatı onu etkiler. Bu durum eşler arasında bir uzaklaşmaya yol açar. Sergey Mihayloviç daha sakin ve sade bir yaşamı tercih ederken Maşa dış dünyanın cazibesine kapılır. Yaşadığı deneyimler sonucunda Maşa, gerçek mutluluğun gösterişli yaşamda değil; sevgi, sadelik ve aile bağlarında olduğunu fark eder. Romanın sonunda evlilikleri daha olgun bir anlayışla yeniden şekillenir. ......Herkese Keyifli Okumalar Diliyorum.....
2021 99. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2021 10:14
Keyifle okudum bir nöbette bitti. Kitap annesi ve babasını kaybeden bir genç kızın, babasının genç bir arkadaşı ile evlenmesi ve evlilik hayatından bir kesit. Kahramanın ağzından anlatılıyor olaylar. Kitabın kahramanı olan genç bir kadın ve kocasının şehir değiştirmesi farklı ve tanımadığı hiç alışık olmadığı bir ortama girmesi... Bu ortamda yaşadıkları ve olayların bakış açısını değiştirmesi, mutlu bir çiftin birbirine yabancılaşması, iletişimin kopması, farklı beklenti ve düşüncelere kapılması... sonunda hatalarını anlamaları ve yaşları statüleri gereği yani bir başlangıç yapmaları konu edilmiş. Keyifle okudum.
Edebiyat Toplum İçin Edebiyat
2024 29. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2024 21:21
Kendisinden yaşça büyük, ölen babasının arkadaşı olan Sergey Mihayloviç ile 17 yaşındaki Maşa'nın aşkı mı? İlk sayfalarda adamın duygusal hislerini sapıkça buluyorken Tolstoy'un güzellemesiyle okuyucunun romantik bir ilişkiyi devralması üzerine yine Tolstoy'a özel kilise İncil inanç serpiştirdigi pardon bocaladığı bir eser. Realtide olan bir inceleme için anne ve babasını kaybetmiş 17 yaşında bir çocuğu etkilemeye çalışan babasının arkadaşının çeşitli taktiklerle başarıya ulaşmasını okuyor ve konusu itibariyle linçliyoruz.Edebiyat toplum için edebiyat sloganını iliklerimize kadar hissediyoruz. İki bölümden oluşan eserin ilk bölümünde birbirilerine olan duygularını açıp evlenmeye karar veren karakterler .İkinci bölümde çalkantılı bir ilişki ile ortaya çıkıyorlar. Yüzde yüz Tolstoy tarzı bir eser.
Aile Mutluluğu
2024 34. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2024 19:21
Bu kitabı çok beğendim. Tolstoy'un değerli kaleminden çıkan bir Aile Mutluluğu kitabı. Bence her insanın, toplumda aile olmaya karar vermiş olan bireylerin kesinlikle okumasını istediğim bir
2025 2. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2025 16:48
Uzun zamandır kişisel gelişim ve fikir kitapları okuduktan sonra Nabizade Nazım'ın Karabibik kitabını okuyuverdim bu kitaptan evvel. Şöyle bir korkuya kapıldım sanırım dedim ben daha roman okuyamicam öyle denirdi fikir okuyan roman okuyamıyor diye Tam ben de böyle düşünürken Tolstoy'un Aile Mutluluğu kitabıyla karşılaştım neyseki bu korkumdan kurtuldum çünkü severdim roman okumayı bir anda soğumuş olmak istemezdim. Bana göre kitap birkaç kelam bile olsa kişiye birşeyler katabilmeli, bu kitapta onları bulabildim Mutluluğun ve aşkın resmi oldu başroller Az biraz da kendimi gördüm Maşa'ın o bitmek bilmez enerjisinde ve sevgisinde Bir çok yöne değindi yazar ama en çarpıcısı ve dikkatimi çeken şu oldu ki Kişi tecrübe edindiği, bildiği bir şeyi sevdiğine de güzel bir lisanla aktarabilmeli onun da illaki yaşayıp tecrübe edinmesini beklerse o kişinin hayata dair hevesi şevki kalmaz oysaki seven sevdiğini dinler. Evet bir musibet bin nasihatten yeğdir buna da katılırım lakin bu her zaman için geçerli olmamalı. Kendisinden yaşça büyük olan Sergey Mihayloviç’le evlenen on yedi yaşındaki Maşa’nın kendi arzu ve isteklerince yaşaması için onu bir başına bırakıp aylarca bir başına bırakan Sergey Mihayloviç'a yorulmuş ve eski güzel neşesini ve sevgisini yitirmiş bir şekilde geri dönmesi üzdü beni Oysaki o güzel duygularindan olmak zorunda bırakılmamalıydı Seven sevdiği için çabalamalıydı.
Bir Daha Var Olamayacak Geçmiş Aşka Ağlıyorum...
Puan vermedi·120 syf.·
2025 285. kitabı
Lev TolstoyLev Tolstoy un genç bir kız olan Maşa ile kendisinden yaşça büyük olan Sergey Mihayloviç'in evliliği üzerinden sevgi, aşk ve kişisel değişim konuları üzerine 1856 yılında kaleme aldığı kitabı. Maşa evliliğin başlangıcında sevgi dolu, romantik giderek artacağına inandığı aşk hayali kursa da zamanla yaşam koşullarının değişmesi, Maşa'nın farklı çevreleri de tanıması, sosyete hayatına duyduğu merak ve gündelik hayatın gerçekleriyle yüzleşmeye başlaması evliliklerinin sıradanlaşmasına neden olur. Sergey her ne kadar sakin bir yaşam sürmek istese de Maşa'nın eğlenceye olan düşkünlüğü ve dahil olduğu sosyal çevrenin onu farklı karakterler üzerinden içine çekmesi ikisi arasındaki aşkı zamanla dostluğa dönüştürür ve artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır. Lev TolstoyLev Tolstoy eserinde karakterler üzerinden içsel yalnızlığı, kişisel değişim, yaşama tutkusu, sakin yaşama arzusunu kısa ama edebi derinliği olan bu kitabında ustalıkla aktarmış. Severek okuduğum bu esere veda ederken sürçü lisan ettiysem affola temennisinde bulunarak keyifli okumalar dilerim.

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.