O muydu?

Stefan Zweig
Çevirmen:
Erol Erduran

2021 11. kitabı
Bir köpeğin gözünden yaşadığı duygu durumlarını kıskançlığını içini kemiren duyguları, yakalandığını hissettiğinde kaçma çabası farkedilmemek için harcadığı enerjiyi okuyucuya çok iyi aktarmayı başarmış yazar. Her zamanki gibi harika bir hikayeye karşımızdaydı.
Puan vermedi·64 syf.·
2021 6. kitabı
Evli bir çiftin hayatına giren bir köpekle değişen hayatları. İnsanın aşırı ilgi ve düşkünlük karşısında onu esir aldığını ve ilgiyle başlayan sevginin kötülükle yer değiştiğini ifade eden mini roman. Tavsiye ederim.
2021 29. kitabı
OKUDUM BİTTİ @paradoks.okur.yazar Kitap Adı: O muydu? Kitabın Yazarı: Stefano ZWEIG Kitabın Yayınevi: Remzi Kitapevi Sayfa Sayısı: 62 Kitap Yorumu: Hangi canlı olursa olsun ilk günki özeni ister. Hatta bazıları ilk günki özen olmadığı için büyük bir kin bile besleyebilir. Yazarın kitaplarını seri şekilde okuyor ve etkileniyorum ama bu kitabı daha farklı geldi nedense. Aşırı ilgi ve düşkünlük, bir canlıya normalden fazla değer verip şımartması ve sonra ona köle olması ve yitirilen ilgide o canlının kendini nasıl kaybettiğini anlatıyor. Sayfa Sayısı az olduğu için bir solukta bitti. Böyle bir son beklemiyordum tabiki. Ne kadar kin tutmuş olursa olsun bir canlının gözü bu kadar döner miydi bilmiyorum. Belki de herkese ve herşeye hakkettiği kadar değer ve ilgi vermek lazım. Keyifli okumalar dilerim şimdiden. Kitap: Bölümkeri yok. (Alıntı) : ''Ama o günden beri o dehşet verici düşünceyi kafamdan atamadım.' O yaptı. Bunu yapan oydu'. '' #kitap #okumak #yazmak #mavi #omuydu #stefanzweig #roman #remzikitapevi #keşfet
2021 19. kitabı
Bir kere okumaya başlarsan bir vitamin gibi vücudunda ete kemiğe bürünür okuduğun kelimeler diye bahsederler faydasından kitabın. Tüm bu görüşlere katılmakla beraber ben okuduğum kitapta; hayatta bana yön verebilecek cümleler de okumak isterim ya da beni düşündürecek birkaç kelime. Evet bu kitabı okuyarak mutlaka bir şeyler kazandım ama asıl istediğim o tadı yakalayamadım. Okuduğum sadece gözlem ve ve bir olay örgüsüydü. Gelelim kitabın içeriğine; Yaşlı bir çift huzur bulmak için doğa ile iç içe yaşama arzusuyla yeni inşa ettikleri evde ömürlerinin son baharlarını yaşamaktadırlar. Yalnız bu durum bir süre sonra evlerinin yanına komşu olarak taşınan Limpley'lerin gelmesiyle değişir. Ve bir gün tahmin edilemez bir olay yaşanır? Peki yaşanılanların suçlusu kim? Zweig'in şüphe temalı ve güçlü tasvirlere dayanan bu eserini yüksek beklenti ile okumamanızı tavsiye ediyorum. İyi günde okumanız dileğiyle.
2021 50. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2021 20:55
son zamanlarda ponto ile ilgilenmemeleri bu hayvani çok üzmüş ve hırçın davranmalara neden oldu...sepetleri ırmağa atmasını kimse önemsemedi. en sonunda limpley kucağında gördüğü çocuğu görünce saldırdı. nefretiyle saldırdı ve sahibini kolunu ısırdı...ve sonunda izleyip bu çocuğun yalnız kaldığı anda ırmağa itip çocuğu öldürdü limpley karısını alıp burdan göçtü tabiki kızını mezara koyduğu günden sonra... limpleygil gideli bir hafta sonra ...ponto dik dik yürüyor ve ben yaptım der gibiydi...Ama bebegin katilini bulamadılar. bir köpeği kim suçlayabilirdi ki....
2021 14. kitabı
Okunma: 25 Mart 2021 10:40
Zweig'in bu öykü kitabında, şüphe eksenini konu alır. İngiliz taşrasında yaşayan ihtiyar çiftin bulunduğu güzel köyü gören, evli genç çift onların oraya taşınır. Genç çiftin kocası Mr. Limple bankacı, durumu iyi, heyecanlı, mutlu biridir. Eşi ise yıllardır çocuk özlemiyle yanan bir kadındır. Genç çift, komşuları olan ihtiyar çiftle tanışır. Daha sonra arkadaşları tarafından kendilerine hediye edilen köpeği Mr. Limple'ye hediye ederler. İsmi ise Ponto'dur. Buldog cinsi bir köpek. Günün her vaktini onunla geçiren, bütün ilgisini köpeğe veren Limple birgün eşinden güzel bir haber alır. 9 yıl aradan sonra çocukları olacaktı. Bu haberle deliye dönen koca, bütün ilgisini eşine yöneltir. Doğum vakti gelince, minik kız dünyaya gelir. Kendisini sahibinden uzaklaştıran, bu minik kıza intikam besleyen Ponto, acaba o yavrucağa ne yapacaktır.
Modern Klasik
2021 6. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2021 20:10
Ufak spoiler içerir. :)) Bu kitapta aslında konuşamayan bir yaratığın da kıskançlık, kin, hırs, öfke gibi konuşabilen bir yaratık olan insana ait bu duygu ve düşüncelere sahip olabileceğinden bahsediliyor. Ayrıca kitapta bahsi geçen Ponto adlı köpeğin sanki sahibinin onun sevgisine, onun varlığına muhtaçmış gibi hissettirmesinden ve sahibini kendi istediklerini yapan bir köle gibi kullanmasından söz edilmiş. En nihayetinde O muydu? da insan kendinden bile fedakarlık vererek bağlandığı, çok sevdiği herhangi bir şeye esir olduğunda bu şeyin o sevgiyi ne kadar kötüye kullanabileceği anlatılıyor. Yazarın betimlemelerinin, hayvanın duygu ve düşüncelerinin çok iyi yansıtıldığını düşünüyorum okunmasını tavsiye ederim. İyi okumalar ☆
2021 24. kitabı
Stefen zweig tarzını sevmesemde çok güzel bir kitaptı. Aşırı değer verdiğimiz ve gereğinden fazla emek harcadığımız şeylerin aslında sahibi değil, kölesi oluşumuzdan bahsediyor. Okurken bazı anlarda çok fazla öfke duyduğum bir kitap oldu.
2024 23. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2024 11:22
SPOİLER OKUMAKTAN HOŞLANMAYANLAR KUSURA BAKMASIN LÜTFEN... İlkez spoi veriyorum ve bu incelemeye "azıcık ucundan bakayım çok fazla içeriğine bakmayacam" diyorsan... geçmiş olsun spoilera maruz kaldın... -Evet O'ydu...
O muydu?Stefan Zweig · Tutku Yayınevi · 20186,7bin okunma
2026 10. kitabı
Biliyorsunuz Zweig hep insan ruhunun karanlık köşelerinde dolaşır. Bu sefer farklı bir şey yapmış. Huzurlu bir İngiliz taşrasında geçen, polisiye bir kurguyla sarılmış bu küçücük kitapta kıskançlığı, kibiri, kontrolü olmayan duyguların nelere sebebiyet verebileceğini anlatmış. Çocuk sahibi olamamış genç bir çift, yalnızlıklarını gidermek için evlerine bir köpek alıyor. Ponto adını verdikleri bu köpek, ailenin hayatını kökten değiştiriyor. Başta çok seviyorlar onu. Aşırı seviyorlar hatta. Ama sonra... bir bebek geliyor. Ve Ponto bir anda "köşedeki eski köpek" oluyor. Bir anda görünmez olmak, dün her şeyken bugün hiç olmak. Bu duygu sadece köpeğin hissettiği bir şey değil. Sevgi, sahiplenme, sevgisiz bırakılma, ceza ve cezasızlık, Zweig bunları yoğuruyor. Ve şunu soruyor aslında: Sınırsız sevgi verip sonra o sevgiyi aniden çekersen ne olur? Karşındaki köpek bile olsa bu bir travma değil mi? Bu bir ihanet değil mi? Katil olduğunu düşündüğümüzü biz mi bu hale getirdik acaba?
O muydu?Stefan Zweig · Can Yayınları · 20236,7bin okunma

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.