Nikolay Gogol
Usta yazar Gogol, bu eserde, 19. yy Rusyası'nın çürüyen yanlarını gerçekçi bir üslupla yansıtır. Kısa yoldan zengin olma peşine düşmüş Çiçikov'un amacı, ölmüş fakat kayıtları henüz nüfus kütüğünden silinmemiş ‘can'ları kâğıt üzerinde satın almaktır. Çünkü zamanın Rusyası'nda bir insanın itibarı ve zenginliği, sahip olduğu canlarla doğru orantılıdır. Gogol, düzenbaz Çiçikov'u ölmüş serflerinin belgelerini satın almak üzere köy köy dolaştırırken, okuyucuyu da o dönem Rusyası'nın bozuk düzenini üzerinde gezdirir.
384 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1842

Çiçikov vs Rus Halkı
9/10 puan verdi
İncelemeye nerden ve nasıl başlasam bilemedim. Çünkü incelemeye başlangıç yapmak zor geliyor bana. Meseleye nerden ve nasıl başlasam diye beyin hücrelerimi adeta falakaya yatıyorum. Zaten bu kitabı
7/10 puan verdi
Bir ahmağın sözleri ne kadar ahmakça olursa olsun, kimi zaman akıllı insanların kafalarını karıştırmaya yetebilir.. Syf 208 Gogol’un Ölü Canlar’ını okurken insan hem gülümsüyor hem de içten içe
412 syf.
7/10 puan verdi
Gogol bu eseri Dante’nin İlahi Komedyası adında üç bölümlü bir eser olarak yazmayı planlamasına rağmen yaşadığı dönemde eleştiri oklarını üzerine alınca bu cildi yaktığı ve eserin bu şekilde çıktığı söyleniyor. Gogol bu eserinde fazla betimlemelerinden dolayı akıcılık yavaş ilerlese de, dönemin Rusya’sının coğrafik koşullarını, halkın yaşam standartlarını, köylü ve soylu sınıfını çok iyi alır bu eserinde. Yıllar önce yazılmasına rağmen , insanın istek, arzu ve hırslarının hiç değişmediğini günümüzde de görürüz. Olayın kahramanı Çiçikov da bu hırs ve arzularda ilerleyen, ölü canları kurnazlığı sayesinde satın alarak zenginleşmeyi hedefleyen birisidir. Doğru yoldan ilerlemenin hiçbir yere varamayacağından dolayı yanlış yolu tercih ederek hayatını devam ettirir. Sadece bu eserde Çiçikov’u değil aynı zamanda toplumun ikiyüzlülüğünü, adaletsizliğini ve yozlaşmasıyla da tanışacaksınız. Keyifle okumalar.
Ölü CanlarNikolay Gogol · Ema Kitap · 201727bin okunma
7/10 puan verdi
Kitap yarisina kadar biraz zor ilerleyen ama yarisindan sonra daha eglenceli ve akicı bir hal aliyor kimi yerlerde eksik metinler mevcut malumunuz gogol un ölümüne yakin 1. Cildini tamamlayip 2. Cildinde de hastaliginin artik agirlasmasi sonucu tam tamamlanmis sayilmamistir aslinda 3 ciltten olusacagi soyleniyor yazarimiz cok sevdigi rusyasinin ilk cildinde olumsuzluklara ve tembel rus halkina deginiyor ikinci cildinde ise olumlu bir karakter icin ugraşsada malesef bulamiyor rus halkindan o karakteri kahramanimiz çiçikov ise oldukca eğlenceli ve yaramaz bir kisilige sahip herkese iyi okumalar :)
Puan vermedi
Gogol, Ölü Canlar’da Çiçikov adında çıkarcı bir adamın şehir şehir dolaşıp kâğıt üstünde hâlâ “yaşıyor” görünen ölü köylüleri satın almasını anlatıyor. Bu fikir hem ironik hem düşündürücüydü. Ama kitap ilerledikçe fark ettim ki, Çiçikov hiç değişmiyor. Hep aynı amacı sürdürüyor, gittiği her yerde benzer toprak sahipleriyle benzer pazarlıklar yapıyor. Yan karakterler ilginç ama onlar da belli bir sınırda kalıyor. Bence hikâye güzel ama bir yerden sonra tekrar ediyor gibi hissettirdi. Farklı olaylar ya da karakter gelişimi olsaydı daha akıcı olabilirdi. Yine de toplumsal eleştirisi ve Gogol’un dili çok güçlüydü. Okuduğuma kesinlikle değdi.
403 syf.
4/10 puan verdi
Herkese merhaba. Nikolay Vasiliyevic Gogol dan okuduğum 3. Kitap oldu. Daha önce Bir Delinin Hatıra Defteri ve Palto kitaplarini okumuştum. Rus klasiklerini çok severim. Özellikle Dostoyevski, Tolstoy ve Gonçarov çok severek okuduğum yazarlar. Ama nedense Gogolun yazdığı kitapları çok sevemiyorum. Kitabın konusu ve içeriğine gelince kahramanımız Çicikov çok hırslı, para kazanmak için her türlü yolu mübah sayan, yasa dışı ve hile yoluyla zengin olma ve para kazanma derdinde olan bir insan. Zaten kitapta o dönemin devlet memurlari ve tüccarlarının aç gözlülugu, duzenbazlik ve hilelerin toplumu nasıl yozlastirdigi açık bir şekilde anlatılmış. Bunun yanında köylü ve halkın iyilik ve saflığı da vurgulanmıştır.
Ölü CanlarNikolay Gogol · Kum Saati Yayıncılık · 201227bin okunma
Ölü Canlar - Nicolay Gogol
4/10 puan verdi
’ün
Ölü Canlar
kitabını okumaya başladığımda, klasiklere olan ilgim nedeniyle oldukça heyecanlıydım. Ancak itiraf etmeliyim ki, kitap benim için beklediğim etkiyi yaratmadı. Hikâyenin temeli olan Çiçikov’un ölü köylülerin isimlerini satın alma planı başta ilginç ve yaratıcı bir fikir gibi görünüyordu. Ancak bir süre sonra hikaye tekrara düştü ve bu durum okuma deneyimimi zorlaştırdı. Çiçikov’un sürekli benzer türde insanlarla karşılaşıp, aynı tarz konuşmalar yapması bir noktadan sonra sıkıcı hale geldi. Kitap ilerledikçe karakterlerin arasındaki farkları unuttuğumu fark ettim. Gogol’ün taşra Rusya’sını ve toplumsal yozlaşmayı hicvetme biçimini takdir ediyorum. Yazar, absürt karakterler ve mizahi bir üslupla toplumu eleştiriyor. Ancak bu mizah ve hiciv beni tam olarak içine çekemedi. Bazı bölümlerde uzun tasvirler ve gereksiz detaylar yüzünden hikayeden koptuğumu hissettim. Elbette Gogol’ün edebiyat dünyasına kattıkları tartışılmaz. Ancak bu kitabın bana hitap etmediğini söylemek durumundayım. Daha akıcı, karakter odaklı bir hikaye beklerken, daha çok bir toplumsal eleştiri ve sembolizm yığınıyla karşılaştım. Belki başka bir zaman, farklı bir ruh haliyle tekrar okursam fikrim değişebilir. Ancak şu an için Ölü Canlar, benim için sadece "tamamladım" diyebileceğim bir eser olarak kaldı.
Gogol - ölü canlar
Puan vermedi
19.yy feodal Rus toplumunun derinlikli katmanlarını, sefâlet, lüks ve eğlencenin atbaşı gidişini, resmî dairelerdeki önüne geçilemeyen yolsuzluk ve rüşvet çarklarını, Rusyanın çetin şartlar içindeki bitimsiz doğal güzelliklerini, hilebaz, hırslı ve kısa sürede zenginleşmek için usülsüz bir yolu kendisine paravan yaparak sürekli seyahat eden ve bu seyahatleri sırasında da en rezilinden en eğlencelisine kadar türlü türlü insanlarla dostluklar edinerek binbir çeşit karmaşaya sebebiyet veren Çiçikof ile birlikte Rusyanın en yalın gerçeklerini, eğlenceli ve bir o kadar da komik üslûbuyla yazınsal bir şölene dönüştüren Gogol usta ile tanıma mâcerâsına hazır mısınız?
Gogol-Ölü Canlar
7/10 puan verdi
Kitabı tüm emeklerimle okuyarak dün bitirebildim, Gogol beni çok şaşırttı açıkçası , böyle tasvirler beklemiyordum, din üzerine çok fazla aforizmalar var bir yerde okuduğuma göre Dante'nin İlahi Komedya ile benzerlik gösteriyormuş,henüz onu daha okumadım,siparişini yeni verdim,kendisine hem çekiyor hem bazı tasvirleri çok sıkıcı geliyor,Çiçikov'un Deccal gibi tasvir edilmesi oldukça tuhaf gelmişti,hukuk üzerinede bir çok aforizma var aslında Rusya'da dönemin değişik olgularından da kaynaklanıyor olabilir.Sonunda zaten ağır v e yıkıcı eleştirilerinden dolayı Gogol'un yazdıklarını imha ettiği yazıyor.. ALINTILAR; ''Her an gözümüzün önünde olduğu halde görmediğimiz,kayıtsız ruhların hiç fark etmediği ,hayatımızı dolduran binlerce ayrıntıyı ortaya çıkaran ,sıkıcı ve acı yollarla karşılaşan çeşitili tiplerin acı ve soğuk taraflarını tasvir eden yazarın talihi ise bambaşkadır.Halk onu alkışlamaz,coşturduğu ,heyecanlı okuyucularında minnet gözyaşları dökülmez,kahramanlık destanlarıyla başı dönmüş on altı yaşındaki genç kızlar onu karşılamaya koşmazlar.Ayrıca çağının verdiği duygusuz,iki yüzlülük yargıdan da kurtulamaz.Eserleri bayağılıkla suçlanarak küçümsenir,kendisi de insanlığı kötüleyen yazarların en sonuncusu sayılır''( sanki Gogol burda kendisini tasvir ediyor) "Hiç bir korkunun ,cezanın adaletsizliğini ortadan kaldıramayacağını biliyorum.Çünkü bu artıık iliklerimize işlemiştir." "Bir iradeci ne kadar akıllı olursa olsun memurlarının kötülük yapmalarını engelleyemez,ancak sınırlayabilir"
Gogol - ölü canlar
Puan vermedi
Rus edebiyati'nin klasigi. Dostoyevski Gogol Tolstoy okuyanların az cok anlayabilecegi gibi toplumsal gerceklik anlatiliyor.. Çarlık Rusya zamanlarinda gecen, mal sahiplerinin ölen köleleri ve calisanlarini satin alarak ün ve gelir elde etmeye calisan kurnaz bir adamin hikayesidir.. Tavsiyemdir

Nikolay GogolYazar · 73 kitap
Bu metin Türkmence dilinden otomatik olarak çevirilmiştir. Orjinali Göster
Nikolay Vasilyeviç Gogol (Rusça: Николай Васильевич Гоголь) (31 Mart 1809 - 4 Mart 1852), Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır. Gogol orta hâlli toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak Ukrayna’da Soroçinski köyünde dünyaya gelir. Gogol’ün çocukluğu köy hayatı ile ve yoğun Kazak kültürü etkisinde geçer. Bu hayatın etkisi ileride yazacağı eserlere de yansıyacaktır. Gogol, gençlik yıllarında şiir ve edebiyata ilgi duyar. 1828'de Petersburg’a gider. Orada memur olmayı ve bir şekilde geçinmeyi umar ancak işler umduğu gibi gitmez. Gogol, Petersburg’dan Almanya’ya gider ancak orada da parası bitene kadar kalabilir. Tekrar Petersburg’a dönüp iş arayan Gogol bu sefer çok düşük bir maaşla da olsa devlet memuru olarak çalışmaya başlar. Bu görevden de bir sene sonra ayrılır. 1809 yılında günümüz Ukrayna topraklarında yer alan Veliki Soroçintsi’de doğmuştur. Gogol, 1836’da Puşkin’in çıkardığı Sovremennik adlı dergide, yergili öykülerinin en neşelilerinden biri olan Araba’yı ve eğlenceli ve iğneleyici bir üslûpla yazılmış gerçeküstücü öyküsü Burun’u yayınlar. Yazar, yazı sanatında büyük ölçüde Puşkin’in etkisi altındadır. Öyle ki, onun eleştirileri ve telkinleri olmadan yazamayacağını düşünür. Yazarın Puşkin’le olan arkadaşlığı, onu aldığı acımasız eleştirilerden de koruyan en büyük güçtür. Gogol’un ilk ciddi ve dikkat çeken eserleri Ukrayna hayatı ile, halk deyişleri ile süslü halk hikâyeleridir. Gogol 1831 – 1832 yıllarında yazdığı bu hikâyeleri, Dilanka Yakınlarındaki Çiftlikte Akşam Toplantıları adlı kitapta toplar. Bu öyküler Rus edebiyat dünyasında Gogol’ün bir anda parlamasına yol açar. 1835 yılında Mirgorod ve Arabeski adlı eserlerini de yayımladı. Bu kitaplarında da halk hikâyeleri, özellikle Kazak geçmişi işlenmiştir. Hikâyelerinde günlük hayatı ve bayağı kişilikleri zaman zaman mizahi zaman zaman öfkeye varan bir şekilde yeriyordu. Eski Zaman Beyleri, Arabeski bu yergi kitaplarının ilkleridir. Arabeski kitabındaki hikâyelerinden biri olan Bir Delinin Hatıra Defteri bir memurun rutin hayatını ve işi yüzünden nasıl sıkıldığını anlatır. Hikayenin sonunda memur akıl hastanesine yatırılır. Portre adlı eseri ise dünyanın kötülüklerden kurtulamayacağı vurgusu ile sonlanır. Büyük komedisi Müfettiş adlı eseri ile bürokrasiyi alay derecesinde yeren Gogol, eserinin sahnelenmesi ile tüm şimşekleri üzerine çeker. Tepkiler yüzünden Rusya’dan ayrılmak zorunda kalır. Roma’da Puşkin’in tavsiyesi ile en büyük eseri olan Ölü Canlar’ı yazarken Puşkin’in öldüğü haberini alır. Bu haber onun için “Rusya’dan gelebilecek en kötü haber”dir. O zamana kadar Puşkin’i düşünmeden dikkate almadan hiçbir şey yazmayan Gogol için bu haber gerçekten bir yıkım olmuştur. Puşkin’in ölümünün yıkıcı etkisine karşın 1842 yılında iki önemli eseri olan Ölü Canlar’ın 1. cildi ve uzun hikâyesi Palto’yu bitirir ve yayınlar. Ölü Canlar dönemin Rusya’sının çürümüşlüğünü gerçekçi bir biçimde gözler önüne sererken Palto’da sıradan insanların yaşadıkları acılar, maruz kaldıkları haksızlıklar, ve yaşadıkları yoksulluk tüm gerçeklikleriyle, okuyucuyu sarsacak bir ustalıkla gözler önüne serilmektedir. Bu eser de dönemin en büyük eserlerinden biri olarak nitelendirilecektir. Rus edebiyatına sıradan insanların gerçekçi bir girişi olarak da nitelendirilebilir Palto. Öyle ki Dostoyevski hikâyeye hitaben “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık.” diyecektir. Ancak öykü yayınlaması ile soylu kesimin tepkisini tekrar Gogol üzerine çeker. Dönem aydınlar üzerinde büyük baskıların uygulandığı karanlık I.Nikola dönemidir. Gogol düzen savunucuları tarafından Rus insanını aşağılamakla onun kötü yönlerini göstermekle, halkına ihanetle suçlanır. Ancak onun yapmak istediği halkını aşağılamak değil onu bu hale sokan yozlaşmış düzeni tüm gerçekliği ile gözler önüne sermektir. Maruz kaldığı bu suçlamalar yazarın ruhsal sağlığına da ciddi zararlar vermiştir. Puşkin’in ölümünden sonra Gogol’ün popülaritesi daha da artar. Bu ilgi Gogol’da bir öncülük hissi yaratır ve kendine toplumu değiştirmek, insanlara yol göstermek gibi misyonlar edinir. Bu dönemde eski yaratıcılığını kaybettiği söylenebilir. Dine karşı ilgisi artar ve daha önce eleştirdiği kiliseyi dahi övmeye başlar. Bu davranış hayranlarının tepkisini çeker ancak o bu tepkilere dinsel yorumlar katar ve Tanrı’nın gönlünü almak için ona daha da yakınlaşır. 1848’de kutsal toprakları ziyaret etmek için Filistin'e gider. Moskova’ya geri dönen Gogol, orada Matvey Konstantinovski adlı gerici bir rahibin etkisi ile 1852 yılında Ölü Canlar romanının ikinci bölümünün el yazmalarını yakarak imha eder. Bu davranışından 10 gün sonra 42 yaşında Moskova’da ölür. Eserleri İki Soylu Kişinin Öyküsü Masallar Müfettiş Palto Ölü Canlar Burun Bir Delinin Hatıra Defteri Portre Eski Zaman Beyleri Taras Bulba Fayton Kumarbazlar Dava Evlenme Petersburg Hikayeleri Dikanka Yakınlarındaki Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.