Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Arifler Allah'ı Nasıl Bilir?

Özün Özü

Muhyiddin İbn Arabi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
103 syf.
10/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Aldığımız her nefes "NEFİSLE" mücadeleden geçiyor. Hakikat arayışı bu mücadelenin akabinde, içinde, dışında.. Tecelliyat-ı Hudâ iledir kamû dü-cihân Cemâl-i Hakk’a nazar kıl, pây-i veche kân (İki âlemin tamamı Hakk’ın tecellîsi iledir. Hakk’ın cemâline nazar et) Hakkın cemaline nazar etmek... O’nun cemal ve kemali, zât’ının güzelliği, esmâsının güzellikleri, sıfatlarının nihayetsizliğine nasıl erişilir.. Erişilir mi? Ancak kusur kişinin kendindedir ki, isti‘dâdını ziyan eder... Hakikati aramaya çalışmaz bile.. E tez‘umu enneke cirmun sağîrun Ve fîke intave’l-âlemu’lekber (Sen kendini küçük bir cisim sanırsın, hâlbuki âlem-i ekber sensin ve o sende gizlidir.) Peki arayanlar... Şeribtu’l-hubbe ke’sen ba‘de ke’sin Femâ nefide’ş-şerâbu ve mâ raveytü (İlâhî aşkı kadeh kadeh içtim. Ne şarap tükendi, ne de ben kandım.) "Hakk’tan her neyi talep ettilerse talep ettikleri şey kendilerine feyzolunmuştur." İman ediyorum ya Rab. Talep ediyorum ya Rab. Adalet, iffet, kemal ve istikametine talibim. Gönül Hakk Teâlâ'nın servetidir. Gönül zikrin, tefekkürün, aşkın yurdudur.. Şer, gönülden uzak ola... De ki: ‘Eğer benim Rabbimin kelimelerimi yazmada bütün denizler mürekkep olsaydı denizler tükenirdi de Rabbimin kelimeleri yine de tükenmezdi’" (Kehf, 109) Bir kelimeden bin mana üreten İbn Arabiye ve özün özünü arayan, arayışta olanlara selam olsun. Allah en doğrusunu bilir!
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Hayykitap · 2010586 okunma
Reklam
103 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
“Yer üzerindeki herkes fanidir. Senin Celal ve ikram sahibi olan Rabbinin yüzü bakî kalır.” İbni Arabi -Özün özü- ”Müminin kalbi Allah‘ın evidir, Müminin kalbi Allah‘ın arşı’dır. Müminin kalbi Allah‘ın hazinesidir Müminin kalbi Allah‘ın aynasıdır.” Dil ile kelimelerle kalbe giden yolda ,sözleri temiz tutmak,kalbi temiz kılar şüphesiz. Kirlenmiş bu dünyada ,sözlerimi temiz tutmaya çalışmanın,ağırlığını yaşıyorum. Bu eser ruhuma şifa gibiydi ramazan ayında okuduğum*
Özün Özü
Özün Özü
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Hayykitap · 2010586 okunma
103 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Bilinsin ki, bir güzel sevgilinin güzelliğine bakılsa ve onun etrafına yüz binlerce ayna koyulsa o sevgili yüz binlerce görünür. Görüntüler, o aynaların kendi kabiliyet ve istidatlarına farklı farklı olabilir. Sevgilinin bir aynada görünen yüzünü görüp diğer yüzleri inkâr eden ârif değildir. Ârif olan hepsini kabul eder. Ârif sevgiliyi ayna ile de görür ayna olmadan da. Çünkü o bir sevgili ve bir tek yüzdür. Bu Hakk’ın bir yüzüdür. İlâh-ı mutlak hiçbir şeye sığmaz. Gönle de sığmaz. Hem nasıl sığsın ki, O her şeyin aynıdır ve kendisinden başka bir şey yoktur. Bu anlamda gönlün de aynıdır.
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Hayykitap · 2010586 okunma
110 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Bu eser,aşk,vecd içinde yanan ,mana zenginliği ile dolan bir büyük zatın eseridir.Onun derinliği,bilinen bir gerçektir. O aşk ile doğmuş,vecd ile yaşamış bir insandır.O ölmeyen varlığı arayan ve daima hayır yüklü kafayı taşıyan olmuştur.Kapısını çalan bir dilenciye ,evini bağışladığı bilinir.
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Kurtuba Yayınları · 2014586 okunma
Reklam
110 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Büyük mutasavvıf İbn Arabi'nin yazdığı eserlerle alakalı öncelikle şunu söylemek gerekir ki; kendisi "Benim seviyeme gelmeyenler eserlerimi okumasınlar" demişlerdir. Ki buradaki seviyeden murad Vahdet-i Vücut anlayışıdır. Tasavvufi kaynaklara göre vahdet bir haldir. Yani okumakla öğrenilecek bir şey değildir. Bu eser dahil İbn Arabi'ye ait kitaplar zaten konuya aşina olanlar tarafından anlaşılacak şekilde tasnif edilmiştir. İbn Arabi k.s. nin eserinde temel olarak inceledikleri konular şu şekildedir: Kişinin kendi aslını (nefsini) bilmesi "Nefsini bilen rabbini bilir" sözü ile açıklanmıştır, Hazarat-ı Hamse olarak ifade edilen beş makam, Ariflerin itikadları ki şu sözle işaret edilmiştir: "Ariflerin dini olmaz", Seyr-i Sülük olarak da söylenegelmiş "İnsanın manevi yolculuğu", Kaza-kader bahsidir. Kitabı okuyacak olanlara keyifli okumalar, keskin anlayış dilerim...
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Kurtuba Yayınları · 2014586 okunma
106 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Okuduğum anlamlı, düşürücü, güzel bir kitaptı. Dili ağır geldi bana. Yalnız benim gibi tasavvuf kitaplarını pek okumamış, okusanız da anlamakta güçlük çekiyorsanız pek tavsiye etmem. Önce daha sade anlaşılır dildeki kitaplardan başlamanızı tavsiye ederim..
Özün Özü  Arifler Allah'ı Nasıl Bilir?
Özün Özü Arifler Allah'ı Nasıl Bilir?Muhyiddin İbn Arabi · Hayy Kitap · 2010586 okunma
130 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Asırlar boyunca manevi dünyamızın zirve isimlerinden olmuş ve eserleri hakkında çok sayıda şerh ve çalışma yapılmış olan Muhyiddin-i Arabi hz. bu eserinde manevi yolun yolcularını, mana aleminde bekleyen makamları, seyr-i süluk esnasında karşılaşılan manevi halleri detaylarıyla anlatmaktadır. Derin bir ilmi ve fikri ziyafet sunan eseri Osmanlı dönemi mutasavvıflarından İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri dilimize çevirmiştir. Nefsini bilen, Rabbini bilir...
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Ehil Yayınlar · 2015586 okunma
129 syf.
·
Puan vermedi
Aklet/Tefekkür et ve Şükret...
Bismillahirrahmanirrahim... Yanlış bir söz sarf etmekten âlemlerin Rabbi olan Allah'a sığınırım. Hamd yalnızca Allah'a mahsustur. Bu yıl itibariyle okumaya başlamış olduğum bir çok kitap tevafuk sonucu birbirini takip etti. Okuduğum her kitapta verilen en net mesaj şu idi... Sen yoksun! Sadece O var! Herşey O'nun esmalarının tecellisi... Ki bu durum yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim de de defaten bizlere bildirilmektedir. Bizler ise işin özünden habersiz bir hayat kavgası sürdürmekteyiz... Hakeza bu kitapta farklı bir mesaj vermedi. Anlatılara göre yorumlamak bile güç geliyorken nefse, uygulamak güç gelmez mi.? Ne diyor Allah Azze ve Celle Kudsî Hadiste... "Kulumun zannı üzereyim." Biz cuzi aklımız ile nasıl tahayyül edebiliyorsak o şekilde tecelli ediyor... Ve bundan sebep Kur'ân'ı Azimüşanda bildirilen emre işaret ediyor. "Her an O yeni bir iştedir." (Rahmân,29) Ve yine bir Kudsî Hadis tefekkür deryasına götürüyor bizi... "Yere ve semaya sığmam, mü'minin kalbine sığarım." SübhanAllah... Bize düşen aslında nefsimize ağır gözükse de bir an düşünmekten başka bir şey değil. Zira Kur'ân'ı Azimüşanda defaatle insan için uyarı niteliğinde akletmez mi, şükretmez mi, düşünmez mi emirlerin tekrarıdır.
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Büyüyenay Yayınları · 2018586 okunma
Reklam
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Lübbü’l Lübb, Muhyiddin İbnü’l-Arabî’nin tasavvuf sisteminin özü mahiyetindeki alıntılarla örüldüğü için Özün Özü olarak isimlendirilmiştir. Zira tasavvuf ile alâkadar olanların âşinâ olması gereken temel kavram ve fikirler burada özetlenmiştir. Kendi hakikatine ârif olmak meselesi, insan-ı kâmilin Allah tasavvuru, kişinin kendisi ve Rabbi hakkındaki hakîkat bilgisine ulaşabilmesi için vâkıf olması gereken yedi tavrın, beş ilâhî mertebenin ve üç seferin izahı, vahdet-i vücud anlayışının temeli bu risâlenin muhtevasını oluşturmaktadır.
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Büyüyenay Yayınları · 2018586 okunma
110 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ramazan ın ilk günü bitirdim kitabı. An itibariyle demekki bazı yerleri okumak ve anlamak için kalıbın sindirim için efor sarfetmeden tüm gücünü kalp ve akla yönlendirmesi gerekiyormuş diye düşündüğüm bu hoş kitap için incelemeden ziyade bir kaç kelam da ben edeyim niyetiyle birşeyler yazacağım inş. 16 gün önce okumaya başlamışım. sitenin güzelliği her türlü kaydı tutması :) lakin zaman koşuyor adeta.ne çabuk geçti 16 gün.. 110 sayfalık bu özün özü yani damıtılmış bir nevi, bilgileri okumam kolay olmadı açıkçası. bi bitiremediniz diyenlere ismi lazım değil (ismail yk :) )selam ederim bu arada :) Beni etkileyen kısımları alıntı yaptım fakat değinmek istediğim bir kaç nokta var. İbn i Arabi Endülüs ve Şam da yaşamış bir Zat. şu halde gitmek istediğim ama gidemediğim bir yer olması hasebiyle çok üzüldüm açıkçası. inş Endülüs e yani ispanya ya gitmek nasip olur. Nitekim çok okuyan değil okuduğunu yerinde gören daha makbul zannediyorum. Tercüme eden sadeleştiren İsmail Hakkı Bursevi ve Abdülkadir Akçiçek in de ruhları şad olsun büyük bir hizmet bizlere ulaşmasına vesile olmaları. .bu ilimler için ve aktarmak için bir ömürlerini verdiklerini görünce kendi adıma "ne yaptım ben bu yaşıma kadar kendime hizmet etmekten başka" diye ciddi esef duydum.ne bıraktık ardımızda değil mi insanlığa yararlı bir şey olarak?? İçerik anlamında kitapta silsile ve tekvinin anlatıldığı yerler çarpıcı..zan ile İlah kavramları mükemmel anlatılmış.. Damıtılmış özün özü isteyenler buyursun lar efendim..iyi okumalar anlamalar ve hazmetmeler diliyorum.
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Kurtuba Yayınları · 2014586 okunma
110 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Özün özü Arapça kendisi anlamını taşımaktadır. Muhyiddin İbn-i Arabi bu eserinde tasavvufun varlık anlayışının temel ilkelerini aktarırken, aynı zamanda kişiden kişiye farklılık gösteren tanrı imgesinin esasında mutlak birlikte nasıl buluştuğunu ve Arifler için tanrıyı bilmenin ne manaya geldiğini anlatmaktadır. Tanınmış mutasavvıflardan Yunus Emre Sevelim Sevilelim şiirinde şöyle yazar; " Hak cihana doludur, kimseler Hakkı bilmez. Onu sen senden iste, o senden ayrı olmaz" Arabi'ye göre Tanrının varlığını anlamanın yegane yolu da bu dizelerde aktarıldığı gibi, kişinin içinde yatan özü tanıyarak evrendeki sonsuz ve dayanılmaz kasrete rağmen vahdeti görebilmesidir. Allah tüm evreni ihata etmektedir. O'nun her yerde olduğu düşüncesine referans olarak rahman suresinin 29. ayet-i kerimesini gösterir; " o, her an yeni bir iş ve oluştur." İnsan-ı Kamil bir gün özünden kopup geldiği yere gideceğini ve dünyadaki hasretin son bulacağını her daim hisseder. Ve yine Arifler bilirler ki akıl Allah'ın varlığını anlamakta yetersizdir, bu yüzden kalp ile bakmak gerekir. İbn-i Arabi'nin meşhur sözünde de değindiği gibi; " İnsanın kalbi insanın yüküdür, ne mutlu yükünü itina ile taşıyanlara."
Özün Özü  Arifler Allah'ı Nasıl Bilir?
Özün Özü Arifler Allah'ı Nasıl Bilir?Muhyiddin İbn Arabi · Hayy Kitap · 2010586 okunma
110 syf.
·
Puan vermedi
özün özü / sırrınn sırrı
kitap çok ağır olmasına rağmen bilgi akıtışı ile kalem, kağıt ve not alma üçlüsüyle ders çalışıyor gibi hissettiriyor yarım günde yarısını tüketmiş ve bir çok kez elime telefonu alıp bilgi arayıp bilgi eklemiş oldum heybeme. Kitap 2 ana bölümden oluşuyor yazarın kim olduğu ve onu sadeleştirenin kim olduğu hakkkında bilgi veriyor . Kitabın en güzel yanı tasavvuf kitaplarında kaynakçanın sunulmuş olmasıdır bana göre.
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Kurtuba Yayınları · 2014586 okunma
110 syf.
6/10 puan verdi
Özün Özü kitabı ve Muhyiddin İbn-ül Arabi Hz Hakkında
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: (Büyüklerimizin beğendiği, büyük bildiği Muhyiddin-i Arabinin, birçok sözlerinin ehl-i sünnete uymaması, şaşılacak şeydir. Hataları keşfinde, kalbde doğan bilgilerde olduğu için, ictihaddaki hatalar gibi bir şey söylenemez. Onu büyük bilir ve severim. Ehl-i sünnete uymayan yazılarını yanlış ve zararlı
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Kurtuba Yayınları · 2014586 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.