Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rubailer

Ömer Hayyam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dipnotum: Bu satırları yazarken, şarap nehirlerinde yüzmenin ne güzel ve farklı bir tat olacağını hayal ediyorum. Özel Notum: Umursamamak, umursamamayı başarmak. Kitap Yorumum: Hayyam’a karşıdan bakanlar; (İçkiye şid-detle, bilinçsizce karşı olduklarını söyleyenler.) içtiği şarapla-rın etkisi ile içkiyi öven satırları yazan bir insan görürler. La-kin Ömer Hayyam bilim dünyasının ileri gelenlerinden biridir. Hatta savaş karşıtı ilk eylemide kendisi düzenlemiştir. Bir roman yorumu yapsaydık, yazı üzerine konuşabilirdik. Ama söz konusu Ömer Hayyam’sa yazdıklarının anlamını anlayabilmek için önce onu tanımamız gerekmektedir. Rubailer’i okuyun, günde bir-iki tane… umursamamak, umursamamayı başarmak (Belki kendi içinde çelişkiler yaşıyordu bilemeyiz.) nedir size öğretir.
Rubailer
RubailerÖmer Hayyam · Alter Yayınları · 200822,4bin okunma
Reklam
290 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Ömer hayyam İslam'ın ileri döneminde yaşamış rubai türünün mimari şair ve bilim insanıdır. Kitabı tek cümle ile özetleyecek olursam Allah korkusunu Allah sevgisi ile değiştirmiş biri görüyorum. Yer yer bize ağır gelebilecek yerler olsada samimiyet taşıyor mısralardan. Şarabı seven biri iseniz hayyamin rubaileri eşliğinde bir daha için derim. Mekan arıyorsanız Diyarbakır da Sülüklü handa okuyup transa geçebilirsiniz :)
Rubailer
RubailerÖmer Hayyam · Kabalcı Yayınevi · 201222,4bin okunma
202 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Ömer Hayyam dinsiz, kadın düşkünü ve şarapçı olarak lanse edilse de tasavvufta kullanılan metaforlar gibi onun rubailerinde geçen sevgilinin Allah’ı, şarabın Allah aşkını, sarhoşluğun da vecd halini simgelediğini düşünüyorum. Bu bakış açıyla okunduklarında anlamları bambaşka bir boyut kazanıyor. Hatta biraz daha ileriye gideyim, dörtlüklerinde sadece sufizmi değil melamiliği de seziyorum. Melami, bildiğiniz üzere, gerçek özelliklerini saklayarak halkın kınamasını üzerine çekendir. Görünen o ki Ömer Hayyam bu hususta gayet başarılı olmuş.
Ömer Hayyam
Ömer Hayyam
Dörtlükler
Dörtlükler
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,4bin okunma
216 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
“Gül der ki yüzüm yüzlerden güzelken Ezer suyumu çıkarırlar bilmem neden. Bülbül de şöyle der ona sanki içinden: Bir yıl dert çekmeden var mı bir gün sevinen?” Ömer Hayyam, Horasan- Nişabur doğumludur. Hayatının büyük bir kısmı da burada ve Semerkant’ta geçmiştir. Selçuklu Sultanları ve Vezir Nizamülmülk Sarayında da görev yapmak istememiş,
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,4bin okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.