Sahilde Kafka

Haruki Murakami

2026 7. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2026 23:42
Kafka ve Nakata’nın paralel ilerleyen hayatları… Uzun zamandır okuduğum en ilginç kitaplardan biriydi. Bu kitap sayesinde birkaç gün boyunca sürekli bir gerilim hissettim; “şimdi ne olacak?” diye merak ederek okudum. Metaforlar arasında kayboldum, paralel dünyalar arasında gidip geldim. Gerçek ile rüyayı ayırt etmeye çalışmak, okuma deneyiminin en belirgin parçasıydı benim için. Bendeniz Nakata bu kadar uzun cümlelerden anlamam. Kısacası, etkileyici ve sıra dışı bir kitaptı.
Sahilde KafkaHaruki Murakami · Doğan Kitap · 202512,1bin okunma
2026 1. kitabı
Haruki Murakami'nin okuduğum diğer kitapları gibi hoşuma gideceği konusunda şüphelerim vardı ama Sahilde Kafka beni kesinlikle hayal kırıklığına uğratmadı. Dili diğer kitaplarına göre daha akıcıydı bu anlamda fazladan artısı bile var diyebilirim. Kitabın özetlerinde veya konusunda insanlar çok fazla hayal ile gerçekliğin iç içe geçtiğinden bahsediyor orası öyle. Ben bu tarz yorumları okuyunca kitabı okurken kafamın çok karışacağından korkmuştum ama kesinlikle öyle olmuyor Murakami'nin muazzam anlatış şekliyle hayal ile gerçekliği sürekli deneyimleyip aralarında geçişler yapsanız da asla kafanız karışmıyor. Kitapta ayrıca sevdiğim şeylerden biri geçen felsefi konuşmalar ve sohbetler. Hiç biri gereksiz değil hepsi olayla uyumlu. Karakterler konuşurken tabiri caizse gereksiz edebiyat yapmıyorlar olayların akışı da felsefi konuşmalar düşünceler ve sohbetlerde ayarında ve dozundaydı. Benim gerçek hayatta hep birileriyle yapmak istediğim o anlamlı konuşmalar, gerçek hayatta hiç sahip olmadığım derin arkadaşlıklar ve ilişkilerin kitapta işleniyor olması sanki hepsini ben yaşamışım gibi hissettirdi. Bir macera romanı değil bir fantastik roman değil bir makale veya romantik kitap da değil. Farklı tür bir kitap Sahilde Kafka. Kendine özgü. Herkese hitap edeceğini sanmıyorum. Ama eğer kitabın kendisine hitap edeceği türde biri olduğunu düşünüyorsa insan kesinlikle okumalı.
Sahilde KafkaHaruki Murakami · Doğan Kitap · 202512,1bin okunma
Kafka nedir?
2019 47. kitabı
Okunma: 20 Mart 2019 18:47
Haruki Murakami ile 1Q84 kitabı ile tanıştım.Farklı dili ve kurgusu yanında yaşadığımız dünyaya dair müzik, felsefe ve edebi konularda roman kahramanları ağzından okuyucuya verdiği bilgi ve hatırlatmalar beni çok etkiledi. Sahilde Kafka, yine farklı bir dünya ve düş içerisinde ama yine çok güzel paylaşımların da olduğu, romanı okurken kahramanlarla birlikte aynı havayı koklamayı sevenler için yine çok güzel müzikler eşliğinde düşe ortak olunan bir roman. Sevmeye devam ediyorum. Kafka'nın çek dilinde anlamını öğrenmek isteyenler okuyun mutlaka :-)
2020 80. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2020 09:29
Selam️ Haruki Murakami “Sahilde Kafka / Umibe No Kafuka”.. Öncelikle; böyle kompleks bir eseri “su gibi okudum”, “hemen iki günde bitiyor” diyerek, ne denli hızlı okuduklarını belirtmiş, tüm okurların önünde, saygıyla eğiliyorum. Zira bu su gibi hali, benim okuma ritmim için mümkün olmadı. Gayet yavaş ve zorlu bir okuma süreci ile imtihan oldum. Kalemimi rahat oynatmak, şu konuda mı açık verdim, burada mı diye endişe duymadan yazmak istiyorum. Bu sebeple, yakın zamanda kitabı okumak isteyenler, esere dair paylaşımlarımı es geçebilirler. Yazardan okuduğum altı yedi kitap sonunda, nedir okuduğum eserlerinin ortak noktaları diye, kabataslak bir daire çizip içini doldursam; “Sürreal, post-modern, bilinç akışı, bilinçaltı, bellek, kediler, ensest, pedofili, Oedipus ve Elektra kompleksi, paralel evren, Araf, kolektif bilinç, klasik müzik” diye giden tıklım tıkış bir liste elde ederim. Sahilde Kafka ile de, Murakami bir kez daha kendi kurallarıyla, müstakil evrenini yaratmış. Okurun birçok sorusuna yanıt bulamadığı, finalin; hayatın aslı gibi, savruk bırakılıp “son bu mu?” dedirtecek kadar, okuyanın muallakta kaldığı satırlar, benim için artık yazarın alışılagelen tavrı halinde.. Esere, kendine Kafka Tamura adını veren 15 yaşındaki delikanlının evden kaçışıyla giriş yapıyoruz. Babasıyla mesafeli ilişkisi, annesinin ablasını da yanına alarak, baba ve oğulu terk edişi, zaman içinde bu yarayla büyüyen çocuğun, tek ebeveyni tarafından “bir gün annen ve ablanla cinsel ilişkiye gireceksin” kehanetiyle; Kafkanın bilinç akışı şeklinde okuyoruz. Bunu belirtme sebebim, yazarın bakış açısını defalarca değiştiren tekniğine de değinebilmek. Kısa bir evden kaçışa hazırlık macerasına, Kafkanın sohbet ettiği Karga karakteri dahil oluyor. Ama, Karga bir hayali arkadaş mı, üst bilinç
Evden Kaçış (+18)
2024 4. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2024 16:20
Haruki Murakami, günümüzde dünyadaki en popüler yazarlardan birisi olabilir. Sürrealizm, postmodernizm, realizm, büyülü gerçeklik, pikaresk ve bildungsroman türlerini eserlerinde kullanan bir yazardır. Avrupa da ve ABD de yaşamışlığı vardır. Onu dünyaya tanıtan kitap İmkansızın Şarkısı adlı eserdir.ABD ve Avrupa da yaşadığından dolayı onu Doğu kültürünü kullanmıyorsun, batı zihniyetine sahipsin denilerek eleştirilse de kendi ülkesinde kitabı daha basılmadan bile önsatışta en çok satan olabilmiştir. Yağmur ve Cehennem Sıcağı kitabı Türkiye ve Yunanistan ı 1980 lerde gezdikten sonra 1990 larda çıkmıştır. Sahilde Kafka kitabı Murakami nin 10. romanıdır. Franz Kafka yı kitabı daha eline alırken bile ne kadar çok beğendiğini, etkilendiğini anlayabiliyorsunuz. Yunan trajedisi meşhur Oedipus'un hikayesini ve Genji nin hikayesini kitapta altyapı yapmış yazarken. Bu kitap New York Times tarafından yazıldığı yılın en iyi 10 kitabından biri olarak nitelendirildi. Şiddet, işkence, savaş, cinsel bazı sahneler rahatsız edici olduğundan 18 yaş altına kitabı önermiyorum. Kitabın anakahramanı adı Kafka olan 15 yaşında bir çocuk. Kitapta her tip yazı dili kullanılmış; ben ağzı, sen ağzı, dıştan bakan göz yazım şeklini görebiliyoruz. Yine gelecek dönem, geçmiş dönem, şimdiki zaman da var. Gizem unsuru, iki farklı karakter ve ormandaki çocukların başına gelen olay gibi kitabın sonuna kadar merakla beklenen olaylar bizi kitabın sonuna sıkılmadan rahat bir şekilde götürüyor. Kafka, babasının lanetinden kurtulmak için evden kaçan bir genç. O nedenle bu çocuğun yalnız başına o genç yaşında yapabileceklerini merakla bekliyoruz. Annesini ve ablasını tanıştığı kişiler sanması çok güzel düşünülmüştü, duygusal bir detaydı. Nakata, kedi katili Johnny Walker ve Kafka nın babası olayını spoiler vermeyeceğim ama bayıldım.
Bidünyakitapgrubu
“Sahilde Kafka” Kitap Yorumu
2022 16. kitabı
Çekçe’de “karga” demekmiş Kafka, bu kitapta bol bol karga var öyleyse! Dilerseniz yazıma kitabın konusundan bahsederek başlayayım. Roman; on beş yaşındaki, Kafka Tamura ismini kullanan gencin büyük bir kararlılıkla evden kaçmasıyla başlıyor. Babasıyla pek de iyi bir ilişkisi olmayan bu genç kendine gittiği şehirde kalabileceği bir kütüphane buluyor ve günlerinin çoğunluğunu burada geçirmeye başlıyor. Amacını istediği zaman gidebileceği ve kendisini oraya aitmiş gibi hissedebileceği bir yer bulmak olarak açıklıyor. Bunlar sırasında Kafka’nın başını babasının yıllar önce onunla ilgili söylediği bir kehanet bırakmıyor ve Kafka bu kehanetten kaçmak için türlü yollar deniyor. Aynı zaman diliminde bana göre akıllı olmasa da pek sevimli bir amca olan Nakata ile tanışıyoruz. Nakata, kedilerle konuşabiliyor ve iş olarak insanların kayıp kedilerini arıyor. Bir gün ise öyle olaylar gerçekleşiyor ki hem Kafka hem Nakata çok farklı yerlerde olmalarına rağmen kendilerini bir cinayet mahalinin içinde buluyor. Kitabın gerçek hayattan farklı bir dünyada geçtiği eminim ki konusundan da anlaşılıyordur fakat ben okurken yer yer eserin fantastik bir dünyada geçtiğini unutur gibi oldum. Bunun nedenini Murakami’nin duyguları fantastik bir dünyada geçen bir kitaba göre çok daha iyi ve gerçekçi aktartmış olmasına bağlıyorum. Bu bağlamda kitaptaki favori karakterim olan Oşima’nın çok zekice konuştuğunu, felsefeden anladığını, insanı ve duyguları iyi tanıdığını söylemek yanlış olmaz. Yazar kitabın yarısında hâkim bakış açısı, bir diğer yarısında kahraman bakış açısı kullanmayı tercih etmiş ki bu benim epey ilgimi çekti, sonuçta her eserde kolay kolay karşılaştığımız bir şey değil. Yine de bu durumun kitabın dilinin anlaşılmasını daha zor kıldığını söyleyemem. Doğrusunu söylemek
2024 23. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2024 20:05
(Spoiler içerir) Herkesin öve öve bitiremediği kitabı size nasil anlatmalıyım diye çok düşündüm. İlk başları ilgi çekici olsa da ilerleyen zamanlar da ensest ilişkiyi bize normal bir şeymiş gibi göstermeye çalışan bir kitap. Okurken hep kafamda sorular döndü, anneyle yada ablayla yaşanan ilişkiyi her ayrıntısıyla anlatmasının neresini mükemmel bulupta bu kitap beğenildi. Her sayfada midem alt üst oldu. Aklım durdu. 15 yaşındaki ergen çocuğun cinsel dürtülerini anlatmak için yazılan kitaptan başka bir şey değildi. Kedilere yapilan iskencelerin açık açık bu şekilde anlatılması ayrı bir soru işareti bıraktı kafamda. Kafamda soru işaretleri ile kitabı bitirmeye çalışırken bu kadar şey neden oldu diye öğrenmeyi beklerken yazar bize hiçbir şey anlatmadan herkesi öldurup kitabı bitirdi. Nereden tutarsam tutayım geçen zamana yazık. Kitabı beğenen insanların yorumlarını okudukça da aklım almıyor. Anneniz olabilecek 50 yaşındaki kadinla yaşanan cinsel iliskiyi mi beğendiniz, ablasına tecavuz edilmesini mi, yoksa kafalarda kalan soru işaretlerini mi? Daha önce de Japon edebiyatıyla ilgili kitap okudum. Ama bu kitap tamamiyle benim için hayal kırıklığı oldu.
Sahilde KafkaHaruki Murakami · Doğan Kitap · 202012,1bin okunma
Çünkü sadece rüyalarında özgürdür insan!
2024 14. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2024 20:29
Merak duygusunu oldukça yoğun yaşatan, sürükleyici, akıcı, fantastik, sürrealizm, postmodernizm, realizmle astral seyahatlerle geçişler yapan harika bir kitap. Okumuş olduğum birçok Uzakdoğu kitapları ve yazarları arasında en iyisi diyebilirim. Her bölüm ustaca kalemi alınmış ve kitabın son sayfasına kadar her daim merak duygunuz hiç bitmiyor. New York Times tarafından yazıldığı yılın en iyi 10 kitabı arasında seçilmiş olmanın hakkını fazlasıyla veriyor. Okuyucunun belleğinde ruhunda harika bir tat bırakıyor. Kitabın konusuna fazla girmek istemiyorum ama kitap 15 yaşında bir çocuğun babasının lanetinden kurtulmak için evden kaçması ile başlıyor. Kitapta birçok karakter mevcut ve hepsinden kendinizde bir parça bulabilirsiniz. Özellikle bir Beethoven hayranı olarak sıkça beethoven'un hayatından ve eserlerinden bölümlerin olması beni etkilerken, rüyalarında astral seyehatlar ile hayatlara geçişler yapabilmek ilgi duyduğum konular arasında olması sebebiyle bu kitabı merakla okudum. Güzel kurgulanmış bir dünya. Hepimizin içinde konuştuğu, yaşattığı bir dünyası var diye düşünüyorum. Hayallerimizin, hedeflerimizin, rüyalarımızın olması bile bize farklı dünyaların olduğunu göstermez mi? Kitap bittiğinde vay be diyerek kapattım ve bana hissettirdiği duygularla bir süre bakıştık kitapla :) Müzikten felsefeye, rüyalardan psikolojiye, oedipus felsefesinden bilinçaltına kadar çokça konuların yer almış olması hayallerinizi zorlayacak keyifli bir kitap mutlaka okuyun pişman olmayacaksınız Keyifli okumalar.
Bidünyakitapgrubu
2024 9. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2024 21:55
Bendeniz Banu bu kitap için en iyi kurgulanmış postmodern roman örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Kurgusu, olay örgüsü, güçlü karakterleri ile şaşırtıcı, okuru alıp götüren bir roman. Öncelikle belirtmemde fayda var ki Sahilde Kafka, alışılmış roman tarzının çok ötesinde, Batılı tarzda yazılmış ve varsayımlar, gerçek-düş yanılsamasını barındıran bir roman. Kitapta 15 yaşında bir çocuğun, Kafka Tamura’nın evini terk etmesi ile başlayan oldukça sıra dışı bir macera anlatılıyor. Babasının kehaneti romanın kahramanı Kafka Tamura’nın evden ayrılmasına yol açıyor. Böylece kahramanın yolculuğu da başlamış oluyor. Kafka Tamura’nın 650 sayfaya yayılan birkaç haftalık serüveninde, iyi bir edebiyat eserinde olması beklenen çoğu şey var, acı ve umut gibi yaşamın içinde birbirinin parçası olarak var olabilen karşıtlıklar, tadı ve kıvamı yerinde bir anlatımla sunulduğunu söyleyebilirim. Bendeniz Banu birkaç konuya takıldım. Kitabın okuyucuya bırakılan sır perdelerini çok fazla ve bir hayli başarısız buldum. Okuyorum, merak ediyorum ama başka bilgi yok bunu kendi hayal dünyamda değilde çoğunu kitapta bulmayı isterdim. Mesela Nakata'nın bilincini kaybettiği olayın açıklığa çıkarılması heyecanıyla çevirdim sayfaları fakat sonuca ulaşamadım. O olayı yorumlamakta bendeniz Banu'ya kaldı. Ayrıca bide giriş taşı meselesi. Ne neden aradığımızı biliyoruz ne giriş taşının ne yaptığını. En azından bazı bilgiler olsa yolumuzu görseydik bazı yorumlamaları yapmak daha kolay olurdu. Elimizde sıfır bilgi ile yorumlatılmak istenen olaylar olaylar. Bu da açıkçası biraz can sıkıcı. Çünkü ne düşüneceğinizi bilemeyecek kadar az bilgi var elinizde. Anlayacağınız Murakami okuyucuya neredeyse sınırsız bir yorumlama alanı bırakmış ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan olağanüstü ve acayip bir
2025 1. kitabı
Murakami, nasıl anlatacağımı pek bilemediğim, duygularımı sarmalayan bir yazar. Sahilde Kafka, yazarın okuduğum ikinci kitabı ve yine beni etkisi altına aldı. Kafka Tamura, on beş yaşında bir genç, bir gün evini terk edip bambaşka bir dünyaya adım atıyor. Kitap sadece Kafka’nın değil, aynı zamanda Nakata’nın da hayatını anlatıyor. Bu ikilinin hayatlarının kesişmesi, kitabın her sayfasında büyülü bir hikaye oluşturuyor. Murakami’nin yazı tarzı öyle bir şekilde iç içe geçmiş ki, okurken her an bir keşfe çıkıyorsunuz. Kafka’nın yalnızca bir genç olmadığını, Saeki Hanım’ın kütüphanedeki sıradan işinin çok ötesinde bir geçmişe sahip olduğunu keşfettikçe, kitabın gizemli yapısına daha da bağlandım. Sahilde Kafka, sadece bir hikaye değil, bir zaman yolculuğuna çıkaran bir deneyim. Gerçek ile hayalin arasındaki ince çizgide yürürken, kendinizi bir yanda çok tanıdık, diğer yanda tamamen yabancı bir dünyada buluyorsunuz. Murakami’nin dili, gerçekliği ve hayali birbirine öyle ustalıkla dokuyor ki, zaman zaman hayal gücünüzün ötesine geçiyorsunuz. Nakata’nın kedilerle kurduğu bağ, Murakami’nin eserlerinde her zaman bir anlam taşıyor; kediler sadece bir sembol değil, bir dünyayı anlatan unsurlar. Murakami’nin eserini okuduktan sonra, farklı bir bakış açısıyla dünyanın nasıl şekillendiğini sorgulamaya başlıyorsunuz. Sahilde Kafka, çok katmanlı bir anlatım sunuyor ve her bir katmanı farklı bir merak duygusu oluşturuyor. Kitabı bitirip başka bir dünyada bırakılmak, kendinizi o labirentte kaybolmuş hissetmek çok farklı bir deneyimdi. Hem gerçek hem de düşsel unsurların zenginliği, Murakami’yi okumanın büyüsünü yaratıyor. Bana kalırsa, bu kitapta sadece okuma değil, aynı zamanda düşünme, hayal kurma yolculuğu da var. Eğer hayal gücünüzü zorlamak ve biraz farklı bir dünyanın içine

Haruki MurakamiYazar · 36 kitap
1949 yılında dünyaya geldi, 1975'te Tokyo'daki Vaseda Üniversitesi'nden mezun oldu. 1986-1995 yılları arasında Avrupa ve ABD'de yaşadı. Yazarın ilk ve Gunzou Edebiyat Ödülü'nü alan romanı "Kaze no oto vo kike"dir (1979). Onu "Hitsuci vo meguru Bohken" (1982) isimli romanı izledi. Yazar bu eseriyle Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülü'nü aldı. Ardından "Sekai no ovari to hahdo bohrudo" (1985) geldi ve bu kitap da yazara Tanizaki Ödülü'nü kazandırdı. Ama ona asıl ününü kazandıran 16 dile çevrilen "İmkânsızın Şarkısı" (1987) oldu. 1995'te yayımlanan "Zemberekkuşu'nun Güncesi"yle 1996 yılında Yomiuri Edebiyat Ödülü'nü de kazanan Murakami, daha sonra baştan çıkarıcı bir aşk hikâyesi olan "Supuhtoniku no Koibito"yu (2001) yazdı. Yazar ayrıca, "Zoh no şohşitsu" (1993) ve "Kami no Kodomotaçi-va mina adoru" (2002) adı altında öykülerini de kitaplaştırmıştır. Japonya'nın XX. yüzyıldaki en büyük edebiyatçılarından biri olarak kabul edilmesine rağmen, Amerikan kültürünün etkisi altında kaldığı ve aşırı Batıcı olduğu eleştirilerine maruz kalan yazarın edebiyat dışı tek kitabı "Andahguraundo"dur (2001). Murakami'nin son eserleri ise "Kokky no minami, taiyou no nişi" (2003) ve "Dansu dansu dansu"dur (2003). Ödülleri : - 1996 Yomiuri Edebiyat Ödülü ("Zemberekkuşu'nun Güncesi"yle - 1985 Tanizaki Ödülü ("Sekai no ovari to hahdo bohrudo"yla) - 1982 Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülü ("Hitsuci vo meguru Bohken"le) - 1979 Gunzou Edebiyat Ödülü ("Kaze no oto vo kike"yle)