Siddartha

Hermann Hesse

Bir Bakış Bir Özet
2021 37. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2021 00:27
İşte önünde bir yol duruyor sana düşen bu yolu izlemektir. Hayat yolunda önünüze ne çıkabilir, ne olabilirsin ? Bilge biri mi ? Acı çekmeyi öğrenmek mi ? Bir dini öğreti izlemek mi? iyi bir insan mı olmak ? Aşkı bulmak mı ? Dünyevi zevkleri mi tatmak? Para mı kazanmak? Hayat yolculuğunda siz hangi duraktasınız, Bunlardan hangisi de kendinizi buldunuz ? Kitabın Geniş Özeti btaltun.com/hermann-hesse-s... Hermann Hesse Siddhartha
2025 14. kitabı
Okunma: 28 Mart 2025 22:41
- Bir kendini arayış hikayesi- Siddartha, sadece bir karakterdi. Bu kitabın baş kahramanı. Aslında Siddartha, hepimizin içindeki biz yani insansı duygularımızdı, bizi biz yapan hırslarımız,tamahlarımızdı. Siddartha'nın arayış yolculuğu çocukluğunda başladı.Babasını zorla ikna eden Siddartha, iç huzuru bulmak için evinden çok uzaklara gitti. Oralarda dersler aldı ama gönlü yine tatmin olmadı. Artık yetişkin bir delikanlıydı. Kendini nefsiyle mücadele içinde buldu .Yavaş yavaş dünyanın nimet ve arzularının çekici akımına kapılıp, derin bir kuyunun içine daldı. Dünya nimetleri için çalıştı,çabaladı. Zengin oldu. Tüm ihtiyaçlarını karşılayacak gücü vardı fakat manevi huzuru hala bulamamıştı. Bir gün, her şeyi yüzüstü bırakıp kendini yine bir arayış içinde buldu. İnsanlardan uzak dingin bir hayat sürmeye başladı... Bu eser, kesinlikle okunmaya değer. Dili akıcı ve sade. Insanın iç dünyasını sorgulatan, iyinin de kötünün de insanın özünde var olduğunu, insanın kendi seçimiyle doğru ya da yanlış yolu seçebileceğini anlatan felsefi öğreti tadında bir eser.Bana Doğan Cüceloğlu'nun "Savaşçı" ve " Gerçek Özgürlük " adlı eserlerini anımsattı. Bu tür eserlere meraklı olanlara tavsiye ederim.Keyifli okumalar....
·150 syf.·
2020 186. kitabı
Hermann Hesse... Bir defa okuduktan sonra sürekli okumak isteyeceğiniz yazarlardan biri. İnsanlığın en büyük sorunu, bir çok yazarın eserlerine konu olan insanın nefsiyle mücadelesini en akıcı dille ele alan yazarlardan biri Hermann Hesse. Bu kadar güzel bir tarz olamaz. Gösterişli cümleler kurup da okuyucuyu yormuyor. Kitabın konusu genel olarak Hint felsefesiyle yetişen yazarın arayışı ve hikayesi. Siddharta, ana kahramanımız, arkadaşı Govinda ile birlikte Nirvana'ya ulaşmayı ve gerçeğe bulmanın peşine düşüyor. Okuru düşünmeye yönelten, sorgulatan eşsiz bir eser.
#Siddhartha
Puan vermedi
Kitap bilginin aktarılabileceğini fakat bilgeliğin ise yaşanılarak öğrenilebileceğini anlatıyor bizlere.Bilgeliği gösteriyor. Kendi başkaldırışına bir antitez niteliğinde. İyi okumalar :) Kitapla kalın.
2022 4. kitabı
Yakın zamanda çok fazla arayış ve kendini bulma hikayesi okudum, hepsini de çok sevdim. Budda öğretileri eşliğinde okunan şiirsel bir metin. Türü sevenlere tavsiyedir.
2024 112. kitabı
Aslında bir yandan da kendimi arıyordum desem abartmış olmam. İnsan bazen, özellikle kafası karışık olduğunda, anlam arayışıyla dolu bir kitaba ihtiyaç duyuyor ya, işte bu kitap da öyle bir zamanda elime geçti. Sidartha’nın sürekli arayışta olması, tam olarak bulduğunu sandığında yine eksik hissetmesi… Bunlar bana çok tanıdık geldi. Kitabı okurken günlük hayatta peşinde koştuğumuz ama çoğu zaman farkına bile varmadığımız şeyleri düşündüm. Her şeyin peşinden koşarken asıl aradığımızın bazen yanı başımızda olduğunu görmek, Sidartha’nın hikayesiyle daha da belirginleşti. Özellikle nehir kenarındaki sakin anlar... sanki kitabın bana “Bir dur, derin bir nefes al, her şey belki de düşündüğün kadar karmaşık değil,” dediği anlar gibiydi. Hesse öyle basit ve sade bir dille anlatmış ki, sanki biri bana hayatıma dair bir şeyler anlatıyor gibi hissettim. büyük bir huzur arayışında olanlara ve bazen durup sadece anda kalması gerektiğini unutanlara güzel bir hatırlatma.
2024 41. kitabı
Keyifle okuduğum bir kitap oldu. Hermann Hesse nin akıcı kalemiyle öğretici bir yolculuğa çıktım. Kendisi de dediği gibi bütün dinlerin ortak noktasını bulmuş insanın kendini aradığı Hiçlikte nirvanaya ulaşma çabasını ele almıştır. Sizlerle kitabı okurken dinlediğim parçayı da paylaşmak istiyorumm youtu.be/k-CAljIoJ6U?si=... Keyifli okumalar keyifli dinlemeler :)
Ben’i bulma çabası
2021 31. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2021 19:44
İnsanlar sürekli bir arayış içindedir. Bu süreçte de birçok kişi kendine iyi gelen, iyi hissettiren şeylerin arayışına yönelir. Kendine çeşitli hedefler belirler ve bu doğrultuda da yoluna devam eder. Fakat kaçırdığı bir şey vardır. Amacına ilerlerlediği süre boyunca yolda kaçırdıkları.. Herman Hesse bu durumu şu şekilde belirtiyor kitabında; ” Bir kimse arıyorsa, gözü aradığı şeyden başkasını görmez çokluk, bir türlü bulmayı beceremez, dışardan hiçbir şeyi alıp kendi içine aktaramaz, çünkü aklı fikri aradığı şeydedir hep, çünkü bir amacı vardır, çünkü bu amacın büyüsüne kapılmıştır. Aramak, bir amacı olmak demektir. Bulmaksa özgür olmak, dışa açık bulunmak, hiçbir amacı olmamak. Siddharta kitabı, kişinin kendini bulma yolunda okuyucuya ışık tutan bir görev edinmiş. Ailesinden ayrıldığı dönemden yaşlılığına kadar olan süreçte karşılaştığı her durumdan her kişiden çeşitli dersler, tecrübeler çıkarmıştır. Bunun sonucunda da budizm felsefesi ışığında, bilgelik yolunda kendini bularak anlatılanlardan ziyade bilgeliğin yaşanarak öğrenileceği sonucuna ulaşmıştır. Anlatım düz ve yalın, okuru asla yormuyor. Herkese tavsiye edebileceğim, akıcı, yaşama dair güzel bir kitap.
Felsefe
SiddarthaHermann Hesse · E Yayınları · 198946,9bin okunma
Okunabilir bir kitap. İnsan ruhu üzerine
2024 138. kitabı
İnsan ruhu üzerine yapılan bir yolculuk düşünün tabii belli bir bölgede o bölgenin din ahlak anlayışlarının anlatıldığı kısır bir yerle anlatım. Çokta vav be bir kitap değil
2021 2. kitabı
Hindistandaki inanış ve tarikatımsı grupların kısaca özetleri geçilmiş bunları deneyen ve yaşayan bir abimiz en sonunda bilge oluyor gördüğü herşeyden öğreti öğreniyor ve kitabın bir kısmında yok artık dedirtecek kişilerden bile öğreti alıyor o biraz ben yolumdan saptım ama onlardan da ne çok şey öğrendim olmuş ama neyse

Hermann HesseYazar · 54 kitap
1877'de Almanya'nın Calw Kasabası'nda doğdu. 1962 yılında İsviçre'nin Montagnola Kasabası'nda yaşamını yitirdi. İlk şiirini yirmi beş yaşında yazdı. Ardından Peter Camenzind, Çarklar Arasında, Gertrud, Rosshalde, Demian ve diğer romanları geldi. Birinci Dünya Savaşı'nda Alman militarizmini protesto etmek için İsviçre'ye yerleşti. İkinci Dünya Savaşı'nda hem Naziler, hem de antifaşistler tarafından sert şekilde eleştirildi. Bu eleştiriler, ayrıca sorunlu aile yaşamı ve savaş esirlerine yardım konusundaki yoğun çalışmasının sonucu ağır bir bunalım geçirdi. Jung'un öğrencisi Lang ona psikanaliz tedavisi uyguladı. Lang ile dostluğu ruhbilime ve Jung'a duyduğu ilgiyi körükleyerek şiirsel iç dünyasını zenginleştirdi. İnsancıllığı, barışseverliği ve insan yaşamını irdeleyen felsefesi, Bozkırkurdu, Narziss ve Goldmund ve Siddhartha adlı romanlarında özellikle belirgindir. Boncuk Oyunu adlı romanından sonra 1946'da Nobel Edebiyat Ödülü aldı. Doğu edebiyatına ve mistisizmine düşkünlüğü, ayrıca bireysel bunalımlara çözümü Doğu felsefesinde arayışı, 1960 yıllarında canlanan Budizm ve Zen Budizm akımlarının da yardımıyla özellikle Amerikan hippi gençliği arasında en çok okunan yazarlar arasına girmesini sağladı. Eserlerinin büyük bölümü Türkçe'ye çevrildi.