Siddharta

Hermann Hesse

İnceleme
·158 syf.·
2019 1. kitabı
Huzura kavuşmak: Olana direnmeyip olanı olduğu gibi kabul etmek. Buradaki yaşam dersini algılayabilmek. Evrenle, yaşamla bir olma birlik olmak. Herkesi ve her şeyi var olduğu haliyle sevmek. Geçmişin pişmanlığı, geleceğin kaygısını bırakıp an'a uyumlanmak. Son olarak belki en zoru akışa bırakmak, tam teslimiyet ve güvenle...#siddhartha
SiddhartaHermann Hesse · Cem Yayınevi · 197647bin okunma
Gelenekleri gereği her gün yerine getirdiği ibadetlerden tatmin olmamaya başlayan Siddharta,uzun bir yolculuğa çıkıyor. Bir arayış içerisinde ömrü boyunca geziyor,öz benliğini bulana dek. Nobel ödüllü yazar Herman Hesse ‘Bu kitapta,tüm dinlerde, insanların benimsediği tüm inanış biçimlerinde ortak olan yanı,tüm ulusal ayrımları aşan,tüm ırkların,tüm bireylerin benimseyebileceği şeyi yakalamaya çalıştım.’ diyor.
SiddhartaHermann Hesse · Cem Yayınevi · 197647bin okunma
Bir kez kaçar uçurtması, sonra gökyüzüne küser insan.
·158 syf.·
2021 50. kitabı
Mutluluk nedir? 1) Birçok insan mutluluğun zengin veya önemli biri olmak olduğunu düşünüyor. (Bilemiyorum, hiç zengin veya önemli biri olmadım. :D) 2) Mutluluk insanın kendini değil bir başkasını sevmesiyle başlar, sevilmek mutluluk değildir. Her insan kendi kendini sever; ama mutluluk bir başkasını sevmektir. Ve dinlemek, sevmektir. (: 3) Mutluluk, hikayenin tamamını bilmemektir. 4) Mutsuzluktan kaçınmak, mutluluğun yolu değildir. 5) Mutluluk, hayatının çağrısına kulak vermektir. 6) Mutluluk, olduğun gibi sevilmektir. 7) Mutluluk, kendini canlı hissetmektir. 8) Korku, mutluluğun önündeki engeldir. .... Şahsi mutluluğumuza odaklandık ve ondan daha da uzaklaşıyoruz. Senin mutluluğun başkalarını mutsuz ediyorsa söyler misin bu nasıl mutluluktur? Yapmamız gereken şey mutluluğu kovalamak değildir. Önemli olan neyi aradığımızdan ziyade neden kaçtığımızdır. Şunu da unutmayın ki; karşılaştırma yapmak mutluluğu mahvedebilir. Mutluluk insanı büyütür ya da olgunlaştırır belki de çocuklaştırır. Ya da her neyse işte ne fark eder? Mutlu olun doyasıya! (: Siddhartha! Yaşama dair güzel bir kitap. Herkesin kendinden bir parçalar bulabileceği, cevapsız kaldığı sorulara dair, arayış içinde olanlara, sorup sorgulayan insanlara mâl edilmişçesine, kişinin kendini bulma yolunda 'okuyucusuna ışık tutan bir görev edinmiş' desek doğru bir tanım olsa gerek. İncelemelerimde genelde yazara veya kitaba şarkı hediye etmeyi severim. Bu yazımda ithaf sevgili Siddhartha'ya! youtu.be/bGb7unM6QBk “Sevgi, dostum Govinda, her şeyin başı gibi görünüyor bana. Dünyanın iç yüzünü görmek, onu açıklamak, onu aşağılamak büyük düşünürlerin işidir belki. Ama benim için tek önemli şey, dünyayı sevebilmektir; onu aşağılamamak, ona ve kendime hınç ve nefret beslememek, ona, kendime ve bütün varlıklara
1000k
Puan vermedi·158 syf.·
2020 14. kitabı
Dünya ve içindeki tüm nimetlere ulaşmak üzere çıktığı yolculuktan asıl aradığının bu olmadığını farkeden sidhartanı dönüş yolculuğu.. Budist öğretilerin işlendiği kitap bir defa değil birkaç kez okunmalı
2020 2. kitabı
Önemli olanın bulmak değil aramak olduğunu anlatıyor Siddharta. Bir başkasının öğretisi ya da inancının doğru yol sayılamayacagını. En iyi yol kendi yolun, kendi günahların, kendi hataların ve kendi doğrundur diyor. Hayatın anlamını bulmaya çalışırken hayatı kaçırmaktan bahsediyor. Çok daha büyük bir beklentiyle başlamasaydım daha çok etkilenecektim muhtemelen. Bazı tekrarlar beni yordu. Yine de okuduğum için mutluyum.
Puan vermedi·158 syf.·
2019 105. kitabı
Nobel Edebiyat ödüllü Hermann Hesse’nin Siddhartha adlı eserini Can Yayınları’nın tasarımını çok sevdiğim Minikitap baskısından okudum. Anlattığı konu itibariyle ilgi çekici ve dünya genelinde çok beğenilen bir kitap olduğunu öncelikle belirtmeliyim. Kitaba da adını veren baş kahraman Siddhartha yaşamı boyunca hayatın anlamını arayan ve sonunda bunu bulan mistik bir kişilik. Hikaye de onun başından geçenler ve çok yakınındaki üç beş kişi ile olan diyaloglarından oluşuyor. Eser ile ilgili kendi fikrime gelirsem çok beğendiğimi söyleyemem. Sürekli tekrarlanan cümleler, sayfalar boyunca bitmeyen maneviyat arayışı ve felsefe ile mistisizm kokan diyaloglar beni genelde sıktı. Yine de yumuşak bir hikaye sevenler ile maneviyat arayışında olanların okumaktan sıkılmayacağı bir kitap olduğunu söyleyebilirim.
2019 9. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2019 22:47
Kitabi genel olarak begendim.Begenmedigim bi kismi yoktu ama mutlaka okumalisinizda diyemem.Bazi seylere farkli acidan bakmanizi sagliyor.Yeni bi bilgi vermiyo,bildiginiz seyleri tekrar ettigini soyleyebilirim.Maneviyat,anlam arayisi, kendini bulma,buda,meditasyon konulari ilginizi cekiyorsa okuyabilirsiniz.Dili akici sade hizli okunan bi kitap.
SiddhartaHermann Hesse · Cem Yayınevi · 197647bin okunma
İnsan, yalnızca kendi deneyimiyle öğrenir.
2026 107. kitabı
Siddhartha, bilgili bir Brahman’ın oğlu olarak her şeye sahiptir; saygı, bilgi, disiplin. Ama içindeki boşluk dolmaz. Çünkü başkasının öğrettiği hakikat, kendi gerçeği değildir. Önce çileciliği dener. Aç kalır, susar, nefsini bastırır. Sonra Buddha’yla karşılaşır; aydınlanmış bir insan görür ama onun yolunu izlemez. Çünkü şunu anlar: Bilgelik öğretilemez. Daha sonra dünyaya karışır. Aşkı, parayı, tutkuyu, hırsı yaşar. Zengin olur, düşer, yıpranır. En sonunda bir nehrin kenarında her şeyden vazgeçmiş haldeyken, hayatın akışını dinlemeyi öğrenir. Nehir ona şunu öğretir: Zaman bir yanılsamadır. İyi ve kötü ayrımı zihnin oyunudur. Hayat bir bütündür. Siddhartha’nın yolculuğu aslında şunu anlatır: Ruh da tek başına yetmez, dünya da. Gerçek bilgelik, hayatı olduğu gibi kabul etmektir. Bu kitap bir hikâye değil; bir içsel dönüşüm haritasıdır.
Siddhartha – Hermann Hesse
Puan vermedi
Siddhartha – Hermann Hesse "Kendi yolunu yürüyen insan, ne kadar uzak olursa olsun doğru yere ulaşır." Hayatın cevabı dışarıda değil; adım adım kendi içimizde saklı. Sessizce ilerlemek, bazen en büyük keşifleri getirir."
İnsan ve Duygular
2019 232. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2019 00:21
Brahman(Kast sistemine dayalı hint dini) bir ailede doğan, geleceğin prens adayı, ailenin göz bebeği Siddhartha, içinde dolmak bilmeyen boşluğu keşfettiği yaşlarda, babasına kafa tutarak ailesini terkeder... Arkadaşını da yanına alıp Samanalara(çilekeşlere) katılır, yıllarca riyazet(nefsin isteklerini kırma) içinde, sersefil, aç-susuz, dünyevi hazlardan arınmış, göçebe bir hayatı seçer...İçindeki özü, manayı, Ben'i aramaktadır...Ama içindeki boşluğu bu yolda doldurmaz, yirmili yaşlarda Buddha ve keşişlerle tanışır, acaba anlama götüren doğru yol bu mudur...Burda da aradığını bulamayan Siddharta, yirmili yaşlarda Kamana adlı bir kadınla taşınır ve bodoslama dalar dünyevi hayata, cinsel hazdan kumara, paradan ticarete, hırstan açgözlülüğe, efendilikten zenginliğe kadar herşeyi, önceden iğrendiği herşeyi 20 yıl yaşar... Ve kırklı yaşlarda herşeyini terkedip bir ırmak kenarında yaşlı bir kayıkçı ile dostluk kurar...Irmağı dinler, kendini dinler, yıllarca arayıp bulamadığı Ben'ini dinler... Siddhartha çocukluktan yaşlılığa kadar bir arayışın öyküsü, ama öyle öğretilerle, bilge kişilerle, tarikatlarla, cemaatlerle değil, herkes aradığını kendisi yaşayarak, deneyimleyerek kendi içinde bulacak...Doğu felsefesi ve mistik ögeler taşıyan, dili sade, akıcı, düşündürücü, Nobel ödüllü Hesse'nin en önemli kitaplarından, tavsiye edilir, keyifli okumalar...

Hermann HesseYazar · 54 kitap
1877'de Almanya'nın Calw Kasabası'nda doğdu. 1962 yılında İsviçre'nin Montagnola Kasabası'nda yaşamını yitirdi. İlk şiirini yirmi beş yaşında yazdı. Ardından Peter Camenzind, Çarklar Arasında, Gertrud, Rosshalde, Demian ve diğer romanları geldi. Birinci Dünya Savaşı'nda Alman militarizmini protesto etmek için İsviçre'ye yerleşti. İkinci Dünya Savaşı'nda hem Naziler, hem de antifaşistler tarafından sert şekilde eleştirildi. Bu eleştiriler, ayrıca sorunlu aile yaşamı ve savaş esirlerine yardım konusundaki yoğun çalışmasının sonucu ağır bir bunalım geçirdi. Jung'un öğrencisi Lang ona psikanaliz tedavisi uyguladı. Lang ile dostluğu ruhbilime ve Jung'a duyduğu ilgiyi körükleyerek şiirsel iç dünyasını zenginleştirdi. İnsancıllığı, barışseverliği ve insan yaşamını irdeleyen felsefesi, Bozkırkurdu, Narziss ve Goldmund ve Siddhartha adlı romanlarında özellikle belirgindir. Boncuk Oyunu adlı romanından sonra 1946'da Nobel Edebiyat Ödülü aldı. Doğu edebiyatına ve mistisizmine düşkünlüğü, ayrıca bireysel bunalımlara çözümü Doğu felsefesinde arayışı, 1960 yıllarında canlanan Budizm ve Zen Budizm akımlarının da yardımıyla özellikle Amerikan hippi gençliği arasında en çok okunan yazarlar arasına girmesini sağladı. Eserlerinin büyük bölümü Türkçe'ye çevrildi.