2009
İngilizce
Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

Bir pornodan ibaret değil.
2024 25. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2024 15:40
Bu esere şöyle başlamak istiyorum. Türkiyede cinsel içerikler sebebiyle toplatılması için şikayet edilmiş ardından eserin çevirmeni Funda UNCU için müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmekten 6 ay ile 3 yıl arasında dava açılmış. Ülkemizin gerçekleri malesef onlara Oscar Wilde'ın Dorian Gray'in Portresi eserinin ön sözünde söylediği bir cümle ile cevap vermek istiyorum. "Ahlaksız kitap yoktur, iyi ya da kötü yazılmış kitap vardır." Yeraltı edebiyatının amacı zaten budur "Dünyada böyle şeyler de vardır. Herkes bilmemezlikten gelse de." demektir yeraltı edebiyatı. Yazar Chuck Palahniuk'dan Dövüş Kulübü eserinden sonra okuduğum ikinci eseri. Yazarın kalemi harika bir anlatışa sahip. Porno gibi bir konu hakkında herkesin "ne anlatabilir ki?" dediklerini duyar gibiyim. Gelin size ne anlattığından bahsedeyim. Öncelikle romanda her bölümde farklı karakterlerin gözünden olayları görüyoruz. İnsanların birbiri hakkında içinden ne düşündüğünü ve dışından size ne konuştuğunu anlatmak istemiş sizler insanların yüzüne içinizden geçirdiğini söylemediğiniz gibi onlar da size söylemiyor. Porno filmi çeken insanların son çare bu işe girdiklerinden hayatını mutsuzluk ağıyla örmelerinden son bir umut ile hayatlarını temize çekmek istemelerinden bahsediyor. "Ne kadar zeki iyi çalışkan olursanız olun" diyor. "Yaptığın hata ile anılırsın. Hata yap ve sonsuza dek ölmüş ol." Bunu günümüzde ve geçmişimizde ünlü dediğimiz kişilerde sıkça gördük. Kendi hayatlarımız da böyledir. Bu böyleyken kendi yaptığımız kötü bir hata yüzünden insanlar tarafından ölene kadar öldürülmüşken, başkalarının bize karşı yaptığı hataları yaşamamamız gerektiğini bize öğretiyor. Tecavüz edilmiş bir kadın. Alkolik bir babanın dayakları. Bu gibi başkalarının yaptıkları kötü hatalar yüzünden hayatını harcamamalı insan. Porno sektöründe
Absürt Ama Fazlasıyla Gerçek
2026 13. kitabı
Okunma: 09 Mart 2026 10:54
Ölüm Pornosu, modern toplumun medya, şiddet ve pornografiye karşı duruşunu rahatsız edici ve kara mizah dolu bir dille ele alan çarpıcı bir romandır. Kitap, ilk bakışta absürt ve grotesk bir anlatı gibi görünse de, derininde toplumun gerçeklik algısından uzaklaşması ve tüketim kültürü üzerine güçlü bir eleştiri barındırır. Romanın en dikkat çekici yönlerinden biri, pornografik film isimlerinin klasik edebi eserlere gönderme yapacak şekilde değiştirilmesidir. Örneğin; Moby-Dick, Gazap Üzümleri İki Şehrin Hikâyesi gibi önemli eserlerin isimlerinin parodiye dönüştürülmesi, yazarın bilinçli bir tercihidir. Klasik edebiyat eserleri yüksek kültürün temsilidir, pornografik film isimleri ise popüler ve düşük kültürü simgeler. Bu tercih; klasik eserler, insanlık, ahlak, tarih gibi büyük konuları ele alırken, bu roman isimlerinin parodiye dönüştürülmesi modern kültürün ciddi ve anlamlı olanı yenmesini eleştirmektedir. Bu durum, kitabın temel eleştirilerinden biri olan ve Marx'ın tabiriyle meta fetişizmi (her şeyin metalaşması) fikrini güçlendirir. Yani, insan görünmez olur, ürün değer kazanır, ilişkiler piyasaya dönüşür. Kitap boyunca kullanılan dil sert, zaman zaman rahatsız edici ve bilinçli olarak aşırıdır. Yazar, pornografi ve şiddetin sıradanlaştığı bir dünyayı anlatırken, okura da bu sıradanlaşmaya alışmış olup olmadığını sorgulamaktadır. Bu nedenle romanda görülen grotesk sahneler okuyucuyu şoke etmek için değil, modern insanın duyarsızlaşmasını göstermek için kullanılmıştır. Eserde dikkat çeken bir diğer tema, medyanın ve popüler kültürün gerçeği bir gösteriye dönüştürmesidir. Ölüm, acı, seks ve şiddet gibi meseleler; artık anlam taşıyan olaylar değil, izlenen ve tüketilen ürünler haline gelmiştir. Sonuç olarak Ölüm Pornosu, konusu ve anlatım biçimiyle herkesin rahat
EVDE DENEMEYİN :)
2021 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2021 03:06
Tabularınızı bir bir yıkıyorum, sonra bulaşık ve çamaşırlara girişeceğim! Hazır mısınız? Aslında şu coğrafya denilen; yeryüzünü fiziksel, ekonomik, biyolojik, insansal ve siyasal yönlerden inceleyen bilim dalı KADER olmayaydı da biz de bu coğrafyada doğmayaydık bu kitap için çok rahatça düşünceler belirtilebilirdi. Ancak kitabı ve uyandırdığı düşünceleri AMSTERDAM Vatandaşı havalarında anlatmaya kalkarsam beni bir cemiyet pisliği olarak görür, adımı etiketler ve ''litfin şi sipiği bildirir misiniz yhaaa'' diyerek aforoz edersiniz. O yüzden bu çılgın pornoyu bir Anadolu çocuğu olarak yorumlamaya çalışacağım abilerim ablalarım :) Bizim sert yazıyor, iki küfür kullanıyor diye mırın kırın ettiğimiz yerli yeraltı yazarlarımızın testislerine kurban olsunlar ya! Millet neler yazıyor ABD Kültür Bakanlığı uyuyor mu kardeşim!? Bu ne rezillik demedi mi bu kitaba bandrol çakarrrken!? O coğrafya da onların kaderi mi? Kurban olaydım ben o kadere ya. Seviyorum seni emperyalist ve özgür ABD! Orgazmı bilmeyenlerin ülkesine, Klitoris'i Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı sananların ülkesine bu kitap çok fazla. Yorgan altında kapağını kese kağıdıyla kapatıp okumak mümkündür anca. Bu kitap tabu yıkar, ocak yıkar, hayal yıkar sonra da çamaşır ve bulaşığa geçer. Yazarın okuduğum ikinci kitabı. Dövüş Kulübü kitabı ve filminden sonra açıkçası konu olarak radikal olsa da, anlatış ve sunuş biçimi olarak çok konsantre olunamayan bir kitap. Rahatsız eder mi? Evet, cahil ve geleneksel yaşayan, yorgan altında tek pozisyonla halvet olan herkesi çok rahatsız eder. Rahatsız ederken de içten içe ahh ahhh çektirir! Palahniuk, ov yes bebeğim... Anne ve babası daha 14 yaşındayken ayrılan Palahniuk nevrotiğinin bütün kitapları karanlıktır. Yazdığı romanlar yayınevleri tarafından ilgi görmeyince daha daha
Deney
2024 38. kitabı
Merhabalar... Ben ne okudum sahiden diye başlarsam bu kitabı beğenenlere ayıp olmaz değil mi? Kitap yeraltı edebiyatı kategorisine ait, okurken bir an önce okusam da bitse dediğim bir kitap oldu. Gerek dili, gerek fazlasıyla açık üslubu beni rahatsız etti ama yarım bırakmak istemedim. Mizahi yönü kuvvetliydi ve bazı şeylere çok güldüm istem dışı da olsa. Ama hiç bana göre bir kitap değilmiş. Cidden neden okudum onu bile bilmiyorum uzun bir süredir kitaplığımda bulunuyordu ve hadi okuyayım da aradan çıksın kafasıyla okumuş bulundum. Sonu şaşırtıcıydı o açıdan birşey diyemiyorum tam olarak eleştirmeye de, kitabı iyice gömmeye de pek hakkım yok çünkü kimse silah zoruyla okutmadı sonuçta. Yazarın çok cesur olduğunu söyleyebilirim. Diyologlar ve 4 ayrı kahramanın gözünden okumak da farklılık katmış romana. İnsanı düşünmeye iten satır arası konular da mevcuttu ve sonu ziyadesiyle hüzünlüydü. Yeraltı edebiyatı sevip de henüz bu kitabı okumayanlar vardır. Yeraltı edebiyatı sevenlere tavsiye edebilirim. Okudum fakat okumasaydım da birşey kaybetmezmişim. Bana katacağı tek bir şey dahi olmadı çünkü. Kitaplarla kalın.. Keyifli okumalar. Sevgiyle...<3
Ölüm PornosuChuck Palahniuk · Ayrıntı Yayınları · 20214,075 okunma
geç kapitalizmin insanı bir nesneye dönüştüren yapısı
2025 34. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 07:11
“Ölüm Pornosu” herkesin kaldırabileceği bir roman değil. Şiddet, cinsellik ve sömürü temaları nedeniyle rahatsız edici olabilir. Fakat edebi niyeti sadece şok etmek değil; modern toplumun karanlık yüzünü aynayla gösterme çabasıdır.performans ve tüketim kültürü üzerine yapılmış en uç ve en provoke edici anlatılardan biridir. Yazar, romanın merkezine pornografi endüstrisini yerleştirerek aslında yalnızca cinselliği değil, geç kapitalizmin insanı bir nesneye dönüştüren yapısını sorgular. Eser, görünürde porno sektörünün sınırlarını zorlayan bir rekor girişimini konu edinirken, alt metinlerde medya kültürü, ünlü olma arzusu, kimlik erozyonu ve toplumsal röntgencilik gibi temaları katmanlaştırır.
2022 30. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2022 19:13
Bazı şeyler vardır, cinsellik gibi hissettirmezler. Bazı şeyler de o kadar cinsel hissettirirler ki sadece okurken bile bunu anlayabilir, görebilirsiniz. İlk başta uyarmalıyım, kitabı ne kadar aseksüel yönelimimi bir kenara bırakıp okumaya çalışsam da bir yerde, yoruldum... Seksüel kişilerin bile okurken bu gerçekçi anlatımla yeri geldiğinde iğreneceklerini yeri geldiğinde hissedeceklerini tahmin edebiliyorum. Ama sonuç olarak en önemli şey, bu kitaptakilerin 'gerçek' olması. Palahiusk bizlere kurgunun sadece romantize edilerek anlatılmayacağını gösteriyor. Oldukça realist, yalın ve bir o kadar da mizahi bir dille porno endüstrisini elden geçirmesini izliyoruz. Kitabın konusuna gelirsem, olduğunca spoilerdan kaçınarak anlatacağım. Cassie Wright adındaki porno yıldızı, artık yaşını almış ve kariyerini bitirmeden önce bir dünya rekoru kırmak istiyor. 600 adamla yapılacak olan bu çoklu-giriş rekorunu denemek demek, bir intihara teşebbüs demektir. Herkes de bunun farkında olmasına rağmen kimse onu durdurmaz. Çekimlerin yapılacağı yerde gelen 600 adamın hepsini sırayla içeri almak için kollarına numaralar yazarlar. Bu bekleme salonunda tanışan genç Bay 72, kariyerini kurtarmaya çalışan Bay 137, asla yaşlandığını kabul etmeyen Bay 600 ve Cassie'nin asistanı Sheila'nın gözünden sırayla anlatılır hikaye. Bu çekimlerden sonra, Cassie'nin daha da ünleneceği bilindiğinden ve zaten önceden de bir çocuğu olduğu söylentisi çıktığından herkes Cassie'nin çocuğu olduğunu iddia eder. Sonuçta bir porno yıldızının ölümünden sonra, özellikle de dünya rekoru kırmış ünlü bir yıldızın ölümünden sonra hiç de az bir meblağ miras kalmaz. Kitabın kurgusu, özellikle de son sayfalarda beni oldukça tatmin etti. Anlatımda ise daha önce hiç görmediğim bir dil kullanılmıştı, bildiğimiz yeraltı
2024 2. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2024 18:34
Kesinlikle beğendim! Satın almadan önce, bunun bir başka Grinin Elli Tonu kitabı olabileceğinden şüphelenmiştim ama hiç alakası yok. Son yıllarda okuduğum en iyi kitaplardan biri. Komik, şok edici ve bazen de iğrenç. Görünüşün aksine, kitap ahlaksız, vahşi seks sahneleriyle dolu değil. Hikaye, daha ziyade insanlar ve onların kusurları, arzuları ve yaşamları hakkında. Seks elbette var ama arka planda kalıyor. Her sayfada bir orgazm bekleyenler yanlış yere gelmiş demektir. ;) Kitabın kapağında okuyabileceğiniz gibi, yaşlanan porno yıldızı Cassie Wright, dünya rekorunu kırmak ve kameralar önünde altı yüz erkeği tatmin etmek istiyor. Ancak Cassie Wright bu romanın ana karakteri değil. Ana karakterler üç erkek: Bay 600, Bay 137, Bay 72 ve bu beyefendilerin yanında tüm projenin koordinatörü Sheila. Sadece şunu belirteyim ki, bu karakterlerin her birinin çoğu zaman ilkel güdülerine rağmen, bu hikayenin tamamında bir amacı var. Her biri psikolojik olarak karmaşık. Olay örgüsü ise sürprizlerle ve tartışmalarla şaşırtıyor. Hitler, Hollywood yıldızları, porno sektörü hakkında bir iki şey öğreneceğiz. Ama aynı zamanda Oedipus kompleksi, evlat edinme sorunu, mastürbasyon ve kimlik arayışıyla da boğuşacağız. Tüm bunlar, heyecan, sabırsızlık, öfke, hayal kırıklığı, kızgınlık ve soğukkanlılıkla hesaplanmış intikamın yoğun bir atmosferinde gerçekleşiyor. Okuma dünyasına yeni giren insanlara tavsiye etmiyorum, çünkü yazarın aktarmak istediği derinliği veya psikolojik alt metni kaçırabilirler. Eğer 600 adamın bir bodruma tıkılıp dünya seks rekorunu kırmaya çalışması fikrinden rahatsız olmuyorsanız, kara mizahı, psikedelik atmosferleri seviyorsanız ve bir miktar absürtlüğe tahammülünüz varsa, kesinlikle tavsiye ederim. #232366042
2020 188. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2020 17:52
Hiç kıvırmadan söylüyorum, kitabı beğenmedim. Palahniuk kitabı silah zoruyla yazmış sanki. Ya da kuzeni yazmıştır. Üçüncü ihtimal de, Dövüş Klübü'nden sonra gelen aşırı ego etkisiyle "ben bu saatten sonra osursam satar" gibi saçma bir düşünceye kapılıp yaratıcılığı ve "yuh bu da nerden çıktı?!" dedirten absürtlükleri sallamış olabilir. Ama bakıyoruz ki, sonraki kitaplarında kafa yakan süprizlere devam etmiş. Yani Chuck'ın konu örgüsü, kurgusu ve dili, bir seri katil titizliğiyle uyguladığı bir metoda tabidir aslında. Modus operandi bellidir. Ama bu kitap seriyi bozmuş. Ayrıca çok açık vermiş hikayeyle ilgili. Düşünme tarzını bildiğim için, karakterleri tanıttığı andan itibaren olayın gidişatını ve karakterlerin geleceğini tahmin edebildim. Bu da okurken heyecandan nasibimi alamamama sebep oldu ki Palahniuk kitaplarının en çarpıcı yanlarından biridir meraklandırıp heyecan yaratmak.. Chuck'ın pornografik diline alışık bir okur olarak söylüyorum; burda öyle bir dil yok. Çünkü adı üstünde pornografinin ta kendisi var. Pornografiyle alâkası olmayan konularda bile o dili kullanmayı sever, ama bu biraz fazla olmuş. Hardcore porn desem yeri. Dolayısıyla fazla bayağı. Bir diğer eksiyi de burdan aldı. Bir diğer konu da; kapitalizmi, popüler kültürü, insanlığın gidişatını v.s. rahatsız olduğumuz hemen her konuyu, her fırsatta topuyla dans eden Messi gibi oynaya oynaya eleştiren, eleştirirken sanat icra eden adam, sanki Rtük'ten ceza yemiş gibi sus pus olmuş. Nerde sistem eleştirisi? Nerde taşlamalar? Nerde "bu da mı gol değil be?!" dedirten, tam yerine rast gelen manzaralı aforizmalar? Dövüş Klübü, Ninni, Tıkanma gibi şaheserler yaratmış adama yakıştı mı? Cık cık cık.. Ayrıca şöyle bir durum da var: Tyler Durden ya da Victor Mancini gibi karakterleri her ne kadar kaçık olsalar
2022 11. kitabı
Okunma: 04 Mart 2022 12:38
Tabularınız varsa ve onları yıkmaktan korkuyorsanız bu romanı okumayın! İnsan cenininin mastürbasyona doğumdan bir ay önce ana rahminde başladığı gerçegiyle yüzleşmek size ağır gelecekse bu romanı okumayın! Ya da elektrikli vibratörün hayatımıza elektrikli süpürge ve ütüden önce girmiş olmasını kabul edilemez buluyorsanız bu romanı okumayın! Kısacası, düsüncesinden bile ürktügünüz insanı hallerle yüzleşmek istemiyorsanız Palahniuk sizin yazarınız değil! Benden söylemesi!
1000k
2022 75. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2022 20:52
Ünlü porno kraliçesi Cassie Wright, dünya rekoru kırmak için bir günde art arda 600 erkekle cinsel ilişki yaşamaya karar verir. Bu 600 erkek numaralandırılır ve bir mekanda sıralarını beklemeye başlarlar. Kitabı bu 600 kişilik gruba dahil olan Bay 72, Bay 137 ve Bay 600’ün, bir de Cassie Wright’ın sekreteri Sheila’nın ağzından okuyoruz. Bu dört kişinin hayat hikayelerini, hissettiklerini, kim olduklarını öğreniyoruz. Kitap güzel bir yeraltı edebiyatı kitabıydı. Fakat yazarın yanlış kitabından başladım sanırım, çünkü açıkçası mükemmel derecede sevmedim. Çoğu kişi Chuck Palahniuk okumak için ilk Dövüş Kulübü kitabından başlanmasını öneriyor. Yeraltı edebiyatı sevenler için güzel, sert bir kitaptı.

Chuck PalahniukYazar · 34 kitap
Chuck Palahniuk 21 Şubat 1962'de Washington'da doğdu. Asıl adı Charles Michael Palahniuk'tur. Palahniuk Washington eyaletinin doğusundaki bir çiftlikte büyüdü. Bir süre Eyalet Üniversitesi'ne devam ettikten sonra Oregon Üniversitesi'ne geçti ve öğrenimini orada tamamladı. Otuzlu yaşlarına kadar herhangi bir edebi metin yazmayan, sanıldığını tam aksine, ilk romanı olan Invisible Monsters (Görünmez Canavarlar) dır. Bu romanı yayıncılar tarafından içeriği nedeniyle kabul görmemiştir ancak Palahniuk yayıncılara olan bu öfkesi nedeniyle içeriği çok daha "yok edici" olan Dövüş Kulübü'nü yazmıştır ve bu romanı yayıncılar tarafından zevkle kitaplaştırılmıştır. Palahniuk, üniversite yıllarından sonra üç yıl boyunca Freightliner adlı bir şirkette montaj hattında, ardından tamirci olarak çalıştı. İlk yazdığı metinler taşıt modifikasyon prosedürleri ve kamyonların onarımı üzerinedir. Dövüş Kulübü'nün ortaya çıkmasında büyük etkisi bulunan bir olayıda bu yıllarda yaşar. Arkadaşlarıyla birlikte tatildedir. Bitişikteki kamp yerinde müzik rahatsız edici derecede açılır ve bu nedenle başlayan tartışma yerini kavgaya bırakır. Bu olayda yaralanan Chuck tatil'den döndüğünde iş yerinde kimse tarafından ilgi görmez çünkü kimse korkunç derecedeki yüzü hakkında bir şey sormaya, yorum yapmaya cesaret edemez. Bunun üzerine Chuck, eğer insanın yeterince kötü görünürse dilediği gibi hareket edebileceğini keşfeder. Bu olayın ardından devam ettiği bir edebiyat grubu bünyesinde yaptıkları çeşitli gösteri ve eylemler "Kargaşa Projesi"ni esinler. Kısa bir süre sonra aynı isimle bir kısa öykü yayımlar ve bu öykü,üç ay içinde Fight Club (Dövüş Kulübü) romanına dönüşür. Romanlarındaki tavır isyan gibi görünse de, aslında varoluşumuza özlem duymamıza neden olur. Yarattığımız değer yargıları, para, şöhret, saygınlık, güzellik gibi tüm önemli şeylerin anlamsız yalanlar olduğunu söyler.