Tesadüf- Hüseyin Rahmi Gürpınar
2024 5. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2024 12:57
Roman; büyücü Nefise, okuma yazması olmayan herkesin söylediklerine inanan saf Gülsüm, Mail Bey, Mail Beynin karısı Sahibe ve Mail Bey'in metresi Şöhret arasında geçmektedir. İlk defa 1898'de yayınlanan roman büyücü, cinci, hoca gibi hileyle insanları dolandıran kişilerden medet ummanın zararlarına değiniyor. Bu açıdan baktığımızda hala bu gibi kişilerden yardım bekleyen bazı kimseler bulunduğu için günümüzde de güncelliğini koruyor. Kurgu döneminde yazılan romanlarla benzerlik taşımaktadır. Olayların hızlı gelişmesi, karakterlerin birbirleriyle ilişkili olması bu benzerliklerdendir. Mail Bey'in eşi ve metresi arasındaki olaylar aracılığıyla açık bir ahlaki yönlendirme bulunmaktadır.
Edebiyat & Roman
TesadüfHüseyin Rahmi Gürpınar · Türk Dil Kurumu Yayınları · 2022255 okunma
Her güzel yüzün ardında bir güzel kalp yoktur
2025 113. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2025 10:16
"Tesadüf" gibi görünen olaylar aslında bireyin tercihleri, zaafları ve basiretsizlikleriyle ilgilidir. Hüseyin Rahmi, karakterler aracılığıyla, “kendi yaptığımız hataları kadere mal
2024 4. kitabı
Başroldeki Mail beyefendiye kitabın son sayfasına kadar söve söve nihayet bitirdim kitabı. Olay örgüsü o kadar ustalıkla anlatılmış ki ne kadar karışık olursa olsun kafamda karakter ve olay örgüsü çok net oluştu. Hüseyin Rahmi Gürpınarın kitaplarını çok beğenerek ve severek okuyorum bu kitabı da yazarı için almıştım. Okuması çok keyifli ve akıcı fakat dediğim gibi baş karaktere fena kuruldum vicdansızlık ve akılsızlığın bir karakterde toplanması gibi bir durumdu. Hala etkisinden çıkamadım
Aşk için yuva bozmak
2021 36. kitabı
Gürpınar eserlerinde genellikle döneme ışık tutmaya çalışıyor. Yaşadığı dönemin sıkıntılarını dile getirmiş. Büyücüler, falcılar, yuva bozan kadınlar, arkadan bıçaklayan arkadaşlar ve tabiki ahlaki tabular. Yazarlık tekniği olarak eksik olduğu söylenir. Bu eserde de öyle olduğu seziliyor. Tabi bunlar tecrübesiz zamanların eserleri olduğu için normal. Diğer yazarlara nazaran Gürpınar Baba-Anne ve Evlat ilişkilerine çok değinmiyor. Bunda da kimsesiz büyümenin etkili olduğu aşikar...
Tesadüf ve İrade
2019 34. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2019 01:07
Hüseyin Rahmi Gürpınar ilginç kitap isimleriyle 1887 yılında çıkardığı Şık'tan bu yana dikkatimizi çeken, tuhaf mı tuhaf bir öykü ve roman yazarıdır. Annesi o daha 3 yaşındayken gerçek yurdumuza
TesadüfHüseyin Rahmi Gürpınar · Papersense Yayınları · 2015255 okunma
2020 14. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2020 20:51
Huseyin Rahmi Ahmed mithat efendi ayni Roman tarzi yazarlar by Romanda kişi konuşmaları o kadar gūzel yansitilmiş ki hayran hayran konuşulanları sesli okumak o sesleri dışardan duymak istiyorsunuz basit ama gūzel iyi okumalar
TesadüfHüseyin Rahmi Gürpınar · Karbon Kitaplar · 2019255 okunma
2021 6. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2021 21:56
- Öncelikle, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın kalemine hayran kaldım. Ve diğer tüm kitapları bir an önce almak için sabırsızlanıyorum. #Tesadüf kitabına gelince tanımı olmayan bir şevkle okudum kitabı. Ara verdiğim zamanlarda aklımın takılı kaldığı bir kitaptı. Benim bir süre daha etkisinde kalacağım, bizlere aktarmak istediği mesele ise şuydu zannımca; İnsan, derin muhabbetle kendisini seveni, ömrü dahilinde ömrünü vereni, varsayalım ki gönlü yok bu mukaddes mevkisinde sevilenin, en azından konuşmak istemese de güzellikle dinlemeli ve eklenmelidir ki insana hürmetle, teslimiyetle varan birisinden kötülük ihmali dahi düşünülmemelidir. Zaman geçer, anlamlar değişir, insanlar eksilir, özlenecek insanlardır bunlar...bu kez yüreğinin varmak için çırpındığı anlarda bir taş kenarında ağlamakla yetinirsin...çünkü artık anlamların mukayese edilmeyeceği değerleri bulamazsın. Evvelinde anlık duygular sonrasında sahih duygular saklı kaldığı mecralardan, kimsesiz kaldığın bir zamanda sarmaşık gibi dolanırlar sana...ama ne yazık ki... o gülüşü bir hatıra, muhabbeti desen, zindan olmuş sana. Sağına dönsen de soluna dönsen de artık ne fayda. - Güzellikle, muhabbetle kalın okurlar.
TesadüfHüseyin Rahmi Gürpınar · Maviçatı Yayınları · 2017255 okunma
2026 2. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2026 14:25
Bir solukta olmasa da kolayca okunup bitirilebilecek bir eserken teknik aksaklıklar( nişanlanma sürecim) sebebiyle bir hali geç bitirdiğim bir kitap oldu. Fakat çok sevdim. İlk 20-30 sayfası pek sarmasa da devamı harikaydı. Türk edebiyatı okumayı çok seviyorum. Bu kitapları okurken Kendimi o zamanın sokaklarında , o zamanın kıyafetleri ile o insanlar arasında geziyormuş gibi hissediyorum. Zaman makinesinde yolculuk yapmak gibi... sonra görüyorum ki üstünden asırlar geçmesine rağmen insan her çağda aynı. Karısını aldatan Mailler her çağda var. Kendini ona mecbur hissedip susan sahibeler, ahlaksız Şöhretler ve insanların cahillikleri üzerinden para kazanan Nefiseler... Sonunu merakla ve heyecanla takip ettiğim bir kitap oldu. Tıpkı diğer Hüseyin Rahmi eserleri gibi bu da harikaydı.
TesadüfHüseyin Rahmi Gürpınar · Kapra Yayıncılık · 2021255 okunma
2026 16. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 21:17
İlk kez yazarın diğerlerine nazaran çok ağır ilerleyen bir kitabına rastladım. Her zamanki gibi hızlıca olaya girmeyip çok yavaş anlatmış,karakterlerin analizini ayrıntılı yapmış. Yine de kendine has tarzıyla, özgünlüğüyle okunabilecek bir kitap.
TesadüfHüseyin Rahmi Gürpınar · Kapra Yayıncılık · 2021255 okunma
2020 16. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2020 06:27
Gurpinar eserleri su gibidir, yormaz ama akar. Bu kitapta boyle. Bir insanin nasil bagimli oldugu, hatasini gorerek bile isteye yapmaya devam ettigi ve sonucunda cok buyuk yeise dusmesini anlatir Gurpinar karakteri Mail ile. Hepimizin yok mu benzer duygulanimlari? Bazen ders cikarip dusunmek, sonuclari hesaplamak gereklidir.
TesadüfHüseyin Rahmi Gürpınar · Atlas Kitabevi · 1973255 okunma

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...