Hercule Poirot #35

Orijinal Dil:
İngilizce

·272 syf.·
2020 25. kitabı
Agatha Christie'nin okuduğum kitaplarından farklı biraz. Ağır ilerleyen bir kurgu. Ayrıntılar mevcut. Karakter çalışması hissi uyandırıyor. Gizemli ve ilginç bir karakterin ilerisi için hazırlık çalışması gibi. . Konusu ise, gri hücrelerini iyi kullanan pos bıyıklı ailemizin dedektifi Hercule Poirot'a ismini vermeyen genç bir kadın gelir. Bir cinayet işlemiş olabileceğini söyler ve daha sonra ortadan kaybolur.  . Poirot farklı bir olayla karşı karşıya. Ortada cinayetin olabileceği dair hiçbir iz yok. Ayrıca bu hikâyemizde dedektifimizim yakın arkadaşı yazar Bayan Oliver eşlik ediyor. İlk defa karşıma çıktı ve ben çok sevdim. Yazarın zamane gençlerine fazlaca göndermesi var. Bunu da unutmamak gerek. . Yukarıda da belirttiğim gibi biraz ayrıntı var. O yüzden birazcık sıkılmış olabilirim. Ama sonunu çok beğendim ve yine olayı çözemedim. Sonuç olarak Esra in değimiyle Agatha Christie alışveriş listesi bile yazmış olsaydı biz olurduk.  Herkese mutlu pazarlar diliyorum.
Agatha Christie - Üçüncü Kız
2021 18. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2021 22:21
Agatha Christie “Üçüncü Kız” isimli eserinde Babası tarafından terk edilen annesi tarafından büyütülmüş Nora’nın babasının yeniden evlenip dönmesi ile değişen hayatının ekseninde alarak Nora’nın yaptığı şeyleri hatırlayamamasını, bir cinayet işleyip işlemediğini bilmemesini, başına gelenleri, kimlerin işin içinde olup olmadığı ve bunlar karşısında dedektifimiz Hercule Poirot’un olayı çözmeyi başarıp başaramayacağı üzerinde gidip gelirken kaleminin ustalığı ile bizi şaşırtırken, genç nesilleride eleştirmeyi ihmal etmemiştir. ** Alıntılar; “Bir işi en iyi şekilde yapar, ondan sonra da o konuya bir daha dönmezsin...” . “Fazla değişiklik yapılırsa, netice daima aynı olur.” . “İnsanlar başkalarının tecrübelerinden faydalanamazlar... Kendi kendilerine tecrübe edinmelidirler...” . “Yaşlılar belki fazla aktif olamazlar ama onların da işe yarayan bir sürü tecrübeleri vardır.” . “İnsanlar hiçbir zaman hatırladığımız gibi değildir. Yıllar geçtikçe hayalimizide süsler, onları istediğimiz şekle sokarız. Sonra da hepsini hep öyle hatınmadığımıza inanırız.” . “Nefret, yaratıcı bir his değildir.”. . “Kötülüğün ne olduğunu yakından tanıyan bir insan, hayatın bütün güçlüklerine karşı koyabilir.”
2017 19. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2017 20:42
Kitap, Norma adlı bir gencin bir sabah Hercule Poirot’a gelip, bir cinayet işlediğini söyleyip ortadan kaybolmasıyla başlıyor. Biz de Hercule Poirot ile birlikte kızın peşine düşüp ipuçlarını toplayarak cinayeti kimin işlediğini bulmaya çalışıyoruz. Ben Agatha Christie kitaplarını okurken hep yaptığım gibi bu kitabında da bir yandan kitabı okuyup bir yandan da kendimce olayı çözmeye çalıştım. Ve kitabın yarısında katilin kim olduğunu anladım. Ancak katilin cinayeti işleme sebebi benim düşündüğümden o kadar farklıydı ki şaşırmama engel olamadım ve Agatha Christie’nin zekâsına bir kez daha hayran kaldım. Keyifli okumalar dilerim.
2022 24. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2022 21:20
Agatha Christie'den okuduğum Üçüncü Kız, bir süre önce Tavus Kuşu Cinayeti ismi ile yayınlanıyormuş. Norma Restarick küçük yaşta babası tarafından terkedilen bir genç kız. Babası macera peşinde G. Afrika'ya gitmiştir. Norma ölümüne kadar annesi ile birlikte yaşar. Yıllar sonra babası yeni eşiyle birlikte geri döndüğünde zor günler geçirir. Babasının eşiyle anlaşamaz ve iki kız arkadaşı ile birlikte Londra'nın merkezinde bir apartman dairesinde yaşamaya başlar. (Birisi sanat ile ilgili, diğeri sekreterdir.) Bir gün cinayet işlediğini söyleyerek Hercule Poirot'nun kapısını çalar. Oldukça değişik bir ruh halini içerisinde olan bu bayan bir cinayet işlemiş olabileciğinden bahseder ama hiçbir ayrıntı vermeden anlatmaktan vazgeçer ve ortadan kaybolur. Dedektifimiz Poirot bu durumdan şüphelenir ve olaylar peşi sıra gelişir. Yakın arkadaşı ve cinayet romanı yazarı olan Ariadne Oliver ile işin iç yüzünü aydınlatmak için kolları sıvarlar. Son ana kadar katili asla tahmin edemeyeceğiniz harika bir polisiye. Heyecanı son sayfalara kadar hissettiriyor elinizden bırakmak istemiyorsunuz. Kitabın sonuna gelince de eeee yok artık diye bir kal gelebiliyor Zaten Agatha Christie'nin her kitabı mükemmel. Kendisi polisiye türünün Kraliçesi!! Polisiye türü okumak bana inanilmaz keyif ve mutluluk veriyor Gerçekten Çok seviyorummm. Bu kitabı da polisiye seven, sevmeyen veya polisiye okumaya yeni başlayan herkese şiddetle tavsiyemdir. Agatha'nın kalemiyle tanışmadıysanız çok şey kaçırıyorsunuz. Okuyun, okutun kitapla kalın.
2022 20. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2022 12:05
Agatha Christie ve yine şahane bir kitabı. Polisiye kitabiplarinda en beğendiğim yazarlardan biri olan Agatha'nın 3. Kitabını okuyuşum gerçekten çok güzel şekilde planlanarak yazılmış harikulade bir olaylar zinciri. İlk başta olaylar arasında ben de çok bir bağ kuramasam da sonradan daha fazla kanıt ve daha fazla olay üzerine bazı şeyler açıklığa kavuşmuştu. Ve sonu da hiç tahmin etmediğim gibi bitti aslında. Bir olayda hiç dikkat çekmeyen bir şey bile aslında seni sonuca götüren en önemli şey olabilir ve bir şeyi çok iyi bildiğini düşündüğün halde sonunda hiçbir şeyi bilmediğini de anlayabilirsin. Bazı sözler alaya alınıp hiç dikkat edilmese bile olayın iç yüzünü aslında sana gösteren şey odur. Bu yüzden çevremizde olup biten her şeye dikkat etmeliyiz diye düşünüyorum. Kitabı tabiki de tavsiye ediyorum ve gerçekten beğeneceğinizi düşünüyorum o yüzden okumalısınız.
Roman
2021 3. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2021 17:56
Agatha Christie hakkında yorum yapmak için yeterince tanıdığıma inanmasam da roman okumaya polisiye ile başlamış ve farklı cinayet romanları okumuş biri olarak daha iyisini beklerdim diyebilirim. Yaşanan olay ve işleniş bana gereksiz bir havada geldi. Belki de bu kitap için geçerli bir duruma takıldım, bilmiyorum. Sherlock Holmes tarzının benzeri olduğunu düşünüyorum. Benlik değil ancak severleri tercih edebilir. Yine de Agatha Christie bir şansı daha hak edecek kadar popüler!
2024 31. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2024 18:53
Daha önce yorum yaptığım tarzda bir kitapla karşılaştım maalesef son on sayfaya kadar gereksizce geçen diyaloglar ve son on sayfada ise cinayet çözülüyor sanırım yazarın kitaplarına ara verme zamanım geldi. Artık hikayeler beni cezbetmiyor
Üçüncü Kız: Norma
2025 8. kitabı
Sizlerle #agathachristie külliyatı arasında önemli bir yere sahip #üçüncükız romanını paylaşacağım. Yazarlık serüvenine kız kardeşinin "Neden anlattığın hikâyeleri yazmıyor musun?" sorusu üzerine başlayan Agatha neredeyse elli yakın hikâye yazmış ve kitaplarında iki önemli dedektif karakteri önplana çıkmakta; hiç evlenmemiş olan polisiye kurgulara meraklı Miss Marple ve herkesin beğeniyle okuduğu Hercule Poirot. Babacan tavırlı yaşlı dedektifin her ne kadar karşısındaki kişiden hoşlanmasa da kibar davranması takdire şayan. Gelelim hikâyeye; bir gün ansızın dedektifin ofisine aklı karışmış halde bir kız girer. Hızlı hızlı bir şeyler söyleyip daha dedektif konuşamadan aynı hızla ofisten çıkar ve ortadan kaybolur. Hemen polisiye yazarı olan arkadaşı Ariadne Oliver'a ulaşıp yardımını ister. Aralarında şöyle bir diyalog geçer. "Aile hakkında çok şey biliyorsunuz." "İnsan bazı şeyleri duyuyor. Bizim Lorrimerler çok gevezedir. Durmadan dostlarından söz ederler. İnsanın duymadığı dedikodu yok. Şu kızın adını hatırlayabilseydim. Bir şarkıyla ilgiliydi. Thore?.. benimle konuş Thora. Buna benzer bir şey. Böyle bir isim... Norma, Norma Restarick." Sonra durup dururken ekledi. "Üçüncü kız o." Ofise gelen kızın Norma oldugunu öğrenen Poirot çabucak kızın iki kadınla kaldığı daireye gelir. Ayrıca binada yakın zamanda başka bir kadın intihar etmiştir. Cinayetten şüphelenen yaşlı dedektif araştırmaları sonucu Norma'nın esrarlı bir erkek arkadaşı olduğunu öğrenir. Peki düğüm kim çözülüyor dersiniz? Cevabı sayfaların arasında. Bir hususu da eklemek istiyorum. Eğer ilk önce Sherlock Holmes'un hikâyelerini okuduysanız Agatha'nın kurguları daha basit gelecektir. Hele de günümüz polisiye romanlarıyla kıyaslarsanız beğenmeyebilirsiniz. Ama yazarın kitaplarını 1930lu yıllarda yazdığını
2022 106. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2022 00:00
Dikkat spoiler içerir. Bir gün Hercule Poirot'un evine bir genç kız gelir. Bir Cinayet işlemiş olması gerektiğini ve ne yapacağını bilmediğini söyler. Ancak Poirot'u yaşlı bularak geldiği gibi gider. Bu duruma üzülen Poirot Ariadne Oliver ile görüşür ve Oliver kıza Poirot'dan bahsettiğini söyler. Norma Restarick adındaki bu kız, üvey annesinden nefret eden, Claudia ve Frances Clay adındaki iki kızla beraber yaşayan bir kızdır. Ressam David Baker'dan hoşlanan bu kız kayıptır. Babası Andrew kızın annesini terk edip Afrika'ya gitmiş ve orada Mary ile tanışıp evlenmiştir. Çok parası olan ve başarılı iş adamı olarak İngiltere'ye geri dönmüştür. Dayısı Sir Roderick bazı gizli belgelere sahiptir ve yardımcısı Sonia'nın şüpheli hareketleri vardır. Norma'nın yaşadığı apartmanda Louise adında bir kadın ölmüştür. Sonradan bu kadının Andrew'in eski sevgilisi olduğu çıkar ortaya. Frances eve geldiğinde David Baker'ı ölü bulur. Elinde bıçak ile Norma oradadır. Polis gelir. Gerçekten Norma mı öldürmüştür? Yoksa işn içinde başka bir iş mi vardır? Mary Restarick neden gelmemiştir? David Andrew'in tablosunu neden yapmıştır? Bu cinayetlerin sebebi nedir? Katil veya katiller kimdir ve yakalanabilecek midir? Hercule Poirot, Oliver, Mr. Goby, Başmüfettiş Neele ile cinayetleri çözebilecek midir? Soluksuz okunan bir roman.
2026 7. kitabı
Poirot'un dedektifliğinde olan bir kitaptır. Dedektifin çözüm aşamaları düşünme şekli beni şaşırttığı için dedektif Poirot'un bulunduğu kitaplara öncelik veririm. Genç bir kızın kendisi hakkında şüpheleriyle Poirot'a başvurmasıyla başlayan hikaye gittikçe ilginçleşmektedir. Yazarın üslubu bu kitapta da akıcıdır. Kitabın gizem ögesini bozmak istemediğim için içeriği hakkında pek yorum yapmak doğru gelmiyor. Ama kitabın sonuna kadar Norma inanmak istediğim fakat inanamadığım bir kişi oldu. Kitap şiddetin yalnızca fiziksel değil aynı zamanda psikolojik de olduğunu göstermekle birlikte kötülüğün zihinsel istismarla doğabileceğini de göstermektedir. Bazen düşmanımız en yakınımızdan oluşur keza onlar zayıf noktamızı en iyi bilenlerdir.

Agatha ChristieYazar · 163 kitap
Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Kutsal kitaplar (Kuran ve İncil) ile Shakespeare'dan sonra en çok satan yazardır. Agatha Miller, İngiltere'nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890'da doğmuştur. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Archibald Christie ile evlenmiştir. 1928 yılında boşanan çiftin Rosalind adında bir kızları vardır. Yarım yüzyıla aşkın süren yazarlık hayatında, 79 roman ve kısa hikâyelerden oluşan kitap yazmıştır. Ayrıca 25 Kasım 1952'de Londra'da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı'nın da yer aldığı bir düzineden fazla oyuna imza atmıştır. Christie'nin 1920'de yayınlanan ilk kitabı "The Mysterious Affair Style (Ölüm Sessiz Geldi)", aynı zamanda meşhur kahramanı Belçikalı Dedektif Hercule Poirot'nun da yer aldığı ilk eseridir. Yazın dünyasının bilinen en ünlü karakterlerinden biri olan Hercule Poirot'yu yaratan Christie, bu kahramanını 33 romanı ve birçok kısa hikâyesinde kullanmıştır. Bir diğer kahramanı ise kadın karakter Miss Jane Marple'dır. Miss Marple'ı 1930 yılında yazdığı "The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)" adlı romanıyla okurlarına tanıtmıştır. Her iki kahramanın da serüvenleri televizyon dizisi veya film olmuştur. 1974'de Doğu Ekspresinde Cinayet, 1957'de "Witness for the Prosecution (Beklenmeyen ?ahit)", 1978'de Nil'de Ölüm en başarılı olan filmlerindendir. Agatha Christie ayrıca Mary Westmacott takma adıyla altı adet duygusal roman da yazmıştır. Aynı zamanda ikinci eşi Sir Max Mallowanile katıldığı arkeolojik kazılarla ilgili kitaplar da yazmıştır. 1971 yılında İngiltere'nin en yüksek onur unvanı olan "Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı" nişanını almıştır. Agatha Christie 12 Ocak 1976'da ölmüştür.