Vatan Yahut Silistre

Namık Kemal

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
10/10 puan verdi
Türk milliyetçiliğinin ilham kaynağı
Yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarını Türk fikir hayatına ve edebiyatına sokan kişi olmak ne büyük şeref. Ayakta alkışlanası, ne büyük onur. Ki yaşadığı dönem gözönünde bulundurulunca. Şuan bile düşününce ne zor birşeyi başarmış. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bile ne derece etkilendiği şu sözleri ile anlaşılabilir; "Benim bedenimin babası Ali Rıza Efendi, duygularımın babası Namık Kemal, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp'tir der." Namık Kemal’in ilk tiyatro yapıtı olan eser, Türk edebiyatı'nda romantik tiyatronun ilk örneklerindendir. Eserin ilk sahnelenmesinden sonra izleyicilerin heyecana gelerek başlattıkları gösteri ve olaylar; yazarın tutuklanarak Mağusa'ya sürülmesine sebep olmuştur. Eserin gerçek adı “Vatan”dır. Eser yayınlandıktan sonra uygulanan yasaklar ve sansür nedeniyle “Silistre” adı ile oynanmış ve yayınlanmıştır. Daha sonra da “Vatan yahut Silistre” adı ile yaygınlaşmış ve bu isimle kabul görmüştür. Kısacık okurken tiyatroyu gözünüzde canlandırarak okuyacaksınız. Kitabın maneviyatını, taşıdığı ruhu hissettikten sonra okumamak elde değil. Okuyunuz okutunuz bu ruhu yaşatınız efenim. " Yara erlerin tenine madalyadır. Ölüm ise askerin son rütbesidir Altıda bir, üste birdir yerin Arş Yiğitler vatan imdadına! " ( youtu.be/5ZBpbbn_Ang) Bu sahne kitabı okumak için bir sebep daha.)
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Koridor Yayıncılık · 202021,7bin okunma
Reklam
80 syf.
6/10 puan verdi
·
33 günde okudu
VATAN YAHUT SİLİSTRE - Dikkat spoiler içerebilir!
Atatürk'ün bedenimin babası Ali Rıza efendi fakat hislerimin babası Namık Kemal dir diye onurlandırdığı Türkiye'deki milliyetçiliğin öncü ismi yazarin bu tiyatrosunda vatan aşkı ile bedeni aşk arasında gidip gidip geliyorsunuz ve nihayet vatan aşkı galip geliyor. Sevdiğinin ardidrdan erkek kılığına gidip cepheye giden bir kadının hikayesi bırakın okumayı izlemeyi düşünürken bile insanı etkiliyor. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202421,7bin okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Vatanını sevmeyen Allah'ını da sevmez
Dikkat spoiler içerebilir!
Namık Kemal
Namık Kemal
'in tiyatro oyunu türünde yazmış olduğu
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut Silistre
kitabı adındanda anlaşıldığı üzere vatan sevgisini konu alıyor. Yayımlandığı dönemde Namık Kemal'in sürgüne gönderilme nedeni olan bu kitap, yazarın oynandığını gördüğü tek piyesi olması ile de önemli bir yere sahip. Kitap; Osmanlı devletinde, Kırım savaşının yaşandığı yıllarda geçiyor. Ana karakterler; Zekiye Hanım, İslam Bey, Sıtkı Bey'di. (Ana karakter olarak görmesemde Abdullah Çavuş en sevdiğim karakter oldu -> o bizim ayağımıza gelse kıyamet mi kopar?). İslam Bey; vatan sevgisini her şeyden üstün tutan, bu yolda şehit olmaya razı ve vatanı kadar Zekiyeyi'de seven genç bir adam. (Vatanını sevmeyen adamdan nasıl aşk beklersin?). Zekiye; İslam Bey'e ilk görüşen beri aşık kimi kimsesi kalmamış genç bir hanım. İslam Bey vatanını savunmak için Zekiyeyi bırakıp cepheye gitmek durumunda kalınca. Zekiye İslam Bey'in bir sözünden etkilenir (Beni seven arkamdan ayrılmaz). Erkek kılığına giren Zekiye, İslam Bey'in peşine takılıp Silistre'yi savunmaya (Tuna boyuna) gider... İslam Bey ve Zekiye'yi cephede yenilmesi gereken düşmanlar ve kayıp bir baba beklemektedir. Aşk ve vatan sevgisinin bir arada olduğu, 4 perdelik bu kısa tiyatroyu merak edenler kitabı okuyabilir. Vatanını seven herkesi Allah vatana bağışlasın. Herkese keyifli okumlar. :) --- Bilir misin, bence vatan imanla beraberdir. Vatanını sevmeyen Allah'ını da sevmez.
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202421,7bin okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.