Böyle bir yaşam ancak ütopya olabilir
2021 40. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2021 22:51
Biz modern insanlar Thoreau’nun yaşam tarzına rağmen neden intihar etmediğine şaşırdığı kişileriz. Günde en az 4 saatini yürüyerek geçiren biri olarak Yürümek onun için bir yaşam biçimi. “Yeterince
Felsefe
2025 3. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2025 00:36
Yürümeyi çok seven biri olarak bu kitabın yürüyüş üzerine derin bir felsefe sunacağını düşünmüştüm. Fakat kitapta bahsedilen yürüyüş daha çok doğayla bağdaştırılmış ve bence oldukça yüzeysel işlenmiş. Sayfa sayısı az olmasına rağmen bitirmekte zorlandım, hatta bazı bölümleri sadece tamamlamak için okuyorum gibi hissettim. Elbette kitabı beğenenler de olmuş, ancak benim için beklentimi karşılayan bir okuma deneyimi değildi.
2020 26. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2020 13:08
Herkese merhaba bu incelememi bu kitap için yapmayı uygun gördüm çünkü az sayıda okunmuş bu uygulamada. Öncelikle okunup okunmama konusunda kararsız kalacak bir durumu yok kitabın zaten 88 sayfa bir şey bu yüzden o riski rahatça alabilirsiniz. Kitapta “Yürümek”, “Bir Kış Yürüyüşü” ve “Gece ve Ayışığı” adlı 3 deneme var ve düşüncelerini akıcı bir şekilde dile getirmiş. Onca yıl öncesinden yazıldığı halde bazı düşünceleri geçerliliğini koruduğu için şahsen üzüldüm bir adım yol kat edemediğimiz için. Yazarla bir yürüyüşe çıkıyorsunuz ve bizzat sizinle konuşuyor yol boyunca ve çok güzel ayrıntılara değiniyor böylece de sizi kendine çekiyor kitap. Yazar gördüklerini anlatırken aklıma ünlü ressam Bob Ross geldi bazı betimlemeleri onun resim yaparkenki konuşmalarını anımsattı. (Özellikle ikinci denemede) Düşüncelerini anlatırken yaptığı alıntılar, verdiği ilginç bilgiler ve gerek kendi yazdığı gerek başka yazarlardan paylaştığı şiirler çok hoşuma gitti. Malum koronadan dolayı madem dışarı çıkamıyoruz bu kitapla beraber güzel bir doğa yürüyüşüne çıkabiliriz. Burada “Doğaya sahip çıkalım, koruyup kollayalım.”diye nutuklar atmayacağım ve öyle düz bir şekilde anlatmaktansa sanatla beraber yazarın yapmış olduğu gibi anlatmanın çok daha etkili olacağını düşünüyorum o yüzden yazara ayrıca saygı duydum. Zaten yazardan için ilk çevreci aktivist diye bahsediliyor. Fazla uzatmadan sözlerimi bitireyim herkese kitabı herkese öneririm, keyifli okumalar dilerim. :)
Kültür-Sanat
2024 163. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2024 17:38
YÜRÜMEK-HENRY DAVID THOREAU,87 sayfa, Kitap üç bölümden oluşmaktadır; “Yürümek”,”Bir Kış Yürüyüşü”,”Gece ve Ay Işığı” yazarın “Gezintiler” adlı deneme derlemesinden alınmıştır. Yazara göre yürümek fiziksek bir eylemden çok soylu bir sanat,kişinin iç dünyasında gerçekleştirdiği yabanıl bir gezintidir.İnsanın özünde yabanıl olduğunu ve ne yaparsa yapsın doğaya,yürümeye ihtiyacı vardır demektedir. İnsan yaşadığı dünyada doğadan o kadar çok kopmuştur ki yürümek gibi çok basit görünen bir aktivite bile büyük bir keyif verecektir.Yazar kendi deneyimlerinden yola çıkarak yaptığı uzun yürüyüşleri bol betimlemeler ve hatta yazdığı şiirlerle anlatır. Kitaptan bazı alıntılar: ‍”Yürüyüşçü olunmaz,yürüyüşçü doğulur.” ”Kışın daha içedönük bir yaşam süreriz. Kalplerimiz, pencereleri ve kapıları yarısına kadar kara gömülü olsa da, bacasından keyifli bir duman tüten kır evleri kadar sıcak ve şendir. ”Doğa öyle engin ve evrensel bir karaktere sahip ki, gördüklerimiz onun yüz hatlarının bir çizgisi bile etmez.'' ”Seyredilmeye değer bu doğal manzara krallıkların fethi kadar önemlidir.'' ”…karanlığın sükuneti ve dinginliği içinde, düşüncelerin yüksek ahengini kavramaya daha yatkın olabiliriz.'' ”Tabiatın bir sahibi yok ve dolayısıyla yürüyüşçü de göreli özgürlüğün tadını çıkarabilir.”
YürümekHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20204,536 okunma
Bir insanın hayatında kaç tane sisli gün olduğunun hiç mi önemi yoktur?
2021 29. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2021 12:57
Merhaba... Can Yayınları'nın Kısa Klasikler dizisinin 7. kitabı olan Henry David Thoreau'nun Yürümek adlı kitabını bitirdim. Kitap "Yürümek", "Bir Kış Yürüyüşü" ve "Gece ve
Felsefe
YürümekHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20204,536 okunma
Bazen insanın ihtiyacı olan şey daha fazlası değil, daha azıdır.
2026 7. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 16:45
Bu kitap da tam olarak bu düşüncenin etrafında şekilleniyor. Yazar, daha yavaş, daha sade ve daha özgür yaşamanın mümkün olduğunu yalnızca söylemekle kalmıyor; bunu hayatına da yerleştirmiş biri olarak anlatıyor. Doğada yürümeyi bir alışkanlık değil, bir özgürleşme biçimi olarak ele alması kitabın merkezinde duruyor. Yürümek onun için şehirden kaçmak değil, kalabalıktan uzaklaştıkça kendine yaklaşmanın bir yolu. Gürültü azaldıkça düşünceler berraklaşıyor, insan kendi sesiyle baş başa kalabiliyor. Metin kısa ama felsefi yönü güçlü. Ağır kavramlara boğmadan, okuru yormadan düşündürüyor. En fazla iki saatte okunabilecek, çerezlik denebilecek bir kitap; fakat etkisi okuma süresinden çok daha uzun. Bazı cümleler bitince insanın aklında kalıyor, hatta gündelik hayata sızıyor. Bu deneme bana unuttuğum bazı duyguları ve düşünceleri tekrardan hatırlattı. Daha azla yaşamak bir eksiklik değil, bazen gerçek bir özgürlük hâli. Ve insan, şehirden ve kalabalıktan uzaklaştıkça yalnızlaşmıyor; aksine kendine biraz daha yaklaşıyor.
YürümekHenry David Thoreau · Zeplin Kitap · 20194,536 okunma
2022 15. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2022 14:31
Sivil İtaatsizlik'in yazarindan, doganın vahşi cazibesine bir yürüyüş. Söyledikleri, insanı toplumun bir üyesinden çok Doğa'nın bir sakini veya unsuru olarak kabul etmekle ilgili. Thoreau'nun bu makalesinde; öğleden sonra yapılan uzun yürüyüşlerin keyif ve ihtiyaçlarını, arazilerde ve ormanda zaman geçirmenin ruhu nasil yatıştırdığını, doğanın yürüyüşlerde bize nasıl yol gösterdiğini ele alıyor. O yüremeyi bir sanat olarak niteleyip, bu sanatın yani yürüyüş yapmanın ne anlama geldiğini gercekten anlayacak çok az insanin olduğunu vurguluyor. Onun gözunde hicbir iş yapmadan, surekli evinde oturan insanlar başıboşların en büyüğüdür. Ona gore çıkılan her yürüyüş, içimizdeki bir keşişin kutsal topraklara seferidir. Yürumeye ve doğaya farkli bir gozle bakmak isteyenlerin baş ucu kitabı.
YürümekHenry David Thoreau · Karbon Kitaplar · 20204,536 okunma
2021 29. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2021 00:58
Yürümekle alakalı olduğunu düşünerek başlayıp beklediğim sonuçla karşılaşmadığım kitap. Yazarın düşüncelerini bazı noktalarda çok beğensem de biraz dağınık ilerlemiş ve genel olarak mekan betimlemeleri okuyoruz. Tavsiye edeceğim bir kitap olmadı.
2025 2. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2025 17:40
Kitabın bende özümsenecek en vurucu alıntısıyla başlamak istiyorum “İşte geniş gövdeli, vahşi ve yüce Doğa anamız tüm ihtişamıyla yavrularını büyüleyen bir leopar gibi öylece uzanıyor; ve bizler onun sütünden çok erken kesilip toplumun ellerine bırakılıyoruz, bir İngiliz soyluluğundan ve hantal bir ilerlemeye yazgılı bir medeniyetten fazlasını elde edemeden çoğaldıkça çoğalan ve insanların birbiriyle etkileşmesinden ibaret olan o kültüre teslim ediliyoruz.” Yazarla tanışma kitabım olur kendisi ve ne kadar naturalist birisi olduğunu okudukça daha iyi anlıyorsunuz. Yürümek onun için bir yerden bir yere ulaşmak için kullanılan bir araç değil adeta bir sanat dalı . Ve bu eylemi en çok doğada hatta tabiri caizse yabanıl doğada gerçekleştirmek gerektiğini düşünüyor. Her gün sıradan bir eylemimiz olan yürümeyi en ince detaylarına kadar irdeleyen ve sizi ormanın derinliklerinde yürüyüşe çıkarmaya motive eden bu kitabın benim kütüphanemde ayrı bir yeri olacak.
YürümekHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20204,536 okunma
Uzun ince bir yolda mıyım?
2026 14. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2026 23:07
Henry David ThoreauHenry David Thoreau bundan aylar önce okuduğum Yürümenin FelsefesiYürümenin Felsefesi kitabında adı geçen çok güzel düşüncelerine yer verilen bir yazardı o zamandan listeme eklemiştim YürümekYürümek kitabını ama onu araştırdıktan sonra daha derin
Felsefe-Düşünce

Henry David ThoreauYazar · 21 kitap
Henry David Thoreau (12 Temmuz 1817 - 6 Mayıs 1862), Amerikalı harita mühendisi, yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist. 1817 yılında Massachusetts eyaletine bağlı Concord'da doğdu. Harvard Üniversitesi'nden 1837 yılında mezun oldu. Hiçbir zaman geleneksel bir öğrenci olmamıştı, okul yıllarında transandantalizme ve Ralph Waldo Emerson'a olan ilgisi başladı. Harvard'dan mezun olunca bir süre babasının dükkânında çalıştı, daha sonra bir okulda öğretmenlik yaptı. Düşüncesel anlamda fazlasıyla etkisinde kaldığı ve ömür boyu dostu olacak Emerson 1841'de onu evine davet etti ve Thoreau 1843'e kadar sık aralıklarla Emerson'da kaldı. Emerson'ın asistanı gibiydi, The Dial isimli transendentalist dergiye şiir ve nesirleri ile katkıda bulundu. 1845 yılında Concord şehrinin dışında bulunan Walden Gölü kıyısında, Emerson'a ait olan bir arazinin üstüne bir kulübe inşa etti. Burada geçirdiği iki yılın meyvesi olarak "Walden" kitabını yazdı. Walden gölünün kıyısında geçirdiği doğayla bütünleşik ama yalnız iki yılın bir diğer meyvesi de, 1849'da yayınlanan, "A Week on the Concord and the Merrimack Rivers" (Concord ve Merrimack Irmakları Üzerinde Bir Hafta) idi. Thoreau'nun sağlığında yayımlayabildiği sadece bu iki kitabı vardır. Diğer eserleri ve günlükleri ölümünden sonra yayınlanmıştır. 1854'te yayınladığı başyapıtı "Walden" Amerika'nın en önemli entelektüel akımlarından biri olan New England Transandantalizmi için bir örnek eserdir. Eserde yer alan çevre konusundaki düşünceler ise modern çevreciliğin ve çevre korumanın en önemli satırlarıdır diyebiliriz. Amerikan düşünce tarihi, transendentalizm ve naturalizmde bıraktığı izler ne kadar önemliyse, "Sivil İtaatsizlik" (Civil Disobedience, 1849) isimli makalesi de siyasi tarihe bıraktığı iz de o kadar önemlidir. Meksika savaşı yüzünden, ki ona göre bu savaş sadece köleliği geliştirmek içindi, ödemeyi reddettiği vergi sonucu hapiste geçirdiği bir gece, onun "Sivil İtaatsizlik" isimli makalesini yazmasına neden olmuştur. Daha sonraları Gandi'nin en büyük ilham kaynağı olacak bu makale Thoreau'nun belki de en ünlü eseridir. Gandi'nin dışında Tolstoy ve Martin Luther King gibi önemli isimler de Thoreau'nun düşüncelerinden ve eserlerinden ilham almışlardır. Thoreau, 1862'de, birkaç küçük gezi ve Harvard'daki öğrencilik dönemi dışında hiç ayrılmadığı Concord şehrinde, geçirdiği tüberküloz yüzünden ölmüştür. Bütün eserleri 20 cilt halinde 1906'da basılmıştır.