"Kafamda kentsel dönüşümler" ♪♫♪♫ ...diyebileceğimiz bir kitap olduğunu söyleyerek başlamak isterim. Bu kitap ile yazar bizleri, "İnsan Nedir?" sorusu üstüne felsefi tartışma platformuna davet ediyor. Kitap, biri yaşlı diğeri genç iki karakterin diyaloglarından oluşuyor. Genç olan öğrenmeye,sorgulamaya meraklı, gerektiğinde eleştirel konuşurken; yaşlı adam sinir bozucu sakinliği ve her söylenene ispatıyla açıklamalar getiriyor. Bazen de,sorularla genç adamı cevabı bulmaya yönlendiriyor.
İnsan nedir? Neye benzer?
Yazar insanı, bir çok parçadan oluşmuş makineye benzeterek başlıyor. Elbette; insanı, birbirinden farklı parçaların beden ve ruhta birleşerek birbirini tamamlamasıyla oluşmuş makineye benzetebiliriz. Kendi kendine çalışan makine var mıdır? İlla ki dışarıda bir müdahale gerekir çalışması için.. Yazar da burada, insanın sadece parçaların birleşmesiyle oluşmuş biyolojik bir varlık olmadığını; duygusal, sosyal, kültürel açılardan çevreyle şekillendiğini anlatıyor.
İnsan bedensel olarak fiziki organlara sahipken; ruh olarak da latifeler dediğimiz manevi organlara sahiptir. Bedensel olarak besinlere ihtiyacımız olduğu gibi, ruhumuzun da besinlere ihtiyacı vardır. Biz farkında olarak ya da olmayarak ruhumuzu besleriz. Ruhun iyilikle beslenmesi güzel yolları seçmeye sebep olurken; kötü beslenme ruhun kanserine yol açar ve kötü yolları seçmeye sebep olur. Bu anlamda bireyin tek başına bir şey üretemediğini söylüyor. Eylem ve düşüncelerini, mizacına ek olarak, çevreden öğrendikleriyle sentezlediğini anlatıyor. Eğer bu öğrenilenler eğitim ile yapılırsa, insanın olabileceği en iyi noktaya geleceğini söylüyor. Her bir temanın ayrıntısını, kitapta ispatlar ve örneklerle açıklıyor.
Sinir bozucu olsa da zaman zaman hak verdiğim diğer bir nokta; insanın