Şiirler 1948

Çınar Yayınları
Sıralamalar

2019 30. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2019 04:27
"Yaşadıkça", Rıfat Ilgaz'ın "Yarenlik" ve "Sınıf" şiir kitaplarından sonra, 1945-1948 yılları arasında yazdığı şiirlerinden oluşuyor. İkinci Dünya Savaşı'nın toplumumuzda yarattığı sıkıntıların devam ettiği bu dönemde Rıfat Ilgaz, kendi başından geçen, aynı zamanda toplumu da ifade eden olayları, gözlemlerini ve düşüncelerini gerçekçi, eleştirel, ironik ve daha evvelki şiirlerine kıyasla bir miktar da politik bir üslupla anlatıyor. O dönemde bu eser ve yine 1948 yılında basılmış Sabahattin Ali'nin "Sırça Köşk" eseri Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanıp birlikte toplatılmış. "Yaşadıkça"da yer alan şiirler dört farklı bölüme ayrılıyor. Birinci bölümde mahalleden, toplum içerisinden tanıdığımız insanların anlatıldığı şiirler yer alıyor. İkinci bölümde Rıfat Ilgaz'ın uzun yıllar süren hastalığından dolayı epeyce vakit geçirdiği hastaneden şiirler bulunuyor. Üçüncü bölümde çocuklara daha iyi bir dünya bırakamamanın sıkıntısı, daha yaşanılır bir dünya kurmanın arzusuyla yazılmış şiirler bulunuyor. Dördüncü bölümde ise hapishane yaşantısını anlatan şiirleri var. Şiirlerinde genel olarak yaşama tutkusu, gelecek umudu, yaşamla mücadele var. Rıfat Ilgaz sanki "Yaşadıkça" bu tutkudan, umuttan ve mücadeleden vazgeçmeyeceğim ve bunları yazmaya devam edeceğim der gibi. İyi okumalar...
Şiir
2022 6. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2022 00:17
İçerisinde 1950 yıllarındaki toplumsal sorunları, ağalık eleştirilerini, çocuk işçilerini ve benzeri sorunları ele alan şiirler mevcuttu. Şiirler güzeldi ama pek bana hitap eden tarzda değildi. Bu tarz konuları seven kişiler sevebilir, keyifli okumalar.
2025 30. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2025 22:26
Keşke Rıfat Ilgaz hiç şiir işine girmeseymiş de bu şekilde bir şiir kitabı oluşmasaymış dedirtecek cinsten bir kitap. Herkese bol istifadeli okumalar dilerim...
Şiir
Puan vermedi·80 syf.·
2022 644. kitabı
Rıfat Ilgaz'dan okuduğum ilk şiir kitabıydı Yaşadıkça. Şiirler 1948. Zamanının toplumsal sorunlarını yansıtan yazar toplumsal-gerçekçi tarzda yazdığı şiirlerde mizahi bir üslup da kullanmış. Öykü ve romanları da mevcut olan Rıfat Ilgaz'ın en bilinen eseri ise 1957 yılında yazdığı Hababam Sınıfı 'dır.
2021 22. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2021 01:36
Göremedik sıkıntısız yaşandığını , Rahatın şiirini yazamadık. Bizimde bir çift sözümüz vardı Nar çiçeği, gül dalı üstüne, Dudakların'ıızda kaldı , "Çağının gerçekleri, sorunları içinde tarihsel görevinin bilincine . varması gereken bir şairin eylemi söz konusudur bugün. Şairin, tek başına duyduğunu düşündüğünü, gerçekleri saptayıp yansıtması, önemini yitirmiştir . Topluma yeni biçimler vermekte olan işçi sınıfının değiştirİcİ bir bireyi olarak yaşama yeni bir anlam katması, geleceğe güvenini açığa vurması, iyimser bir duyarlık içinde çağının yeni gerçeklerini belirtmesi görevi başlamıştır şairin. Bu görevin dışında kalmış olan şair, sanatının çekiciliğini, coşturuculuğunu, atılırnlara götürücü, hız verici niteliğini yitirmiş demektir. Sanatla halk arasındaki uyumu yeniden kurma görevi sömürü düzeni hızını artırdığı süiece kaçınılmaz bir eylem olmalıdır. Her yeni çağ aşağıdan yukarıya doğru itilerle oluşup geli­şirken, toplumla içli dışlı olması gereken şair de gerçekçili­ğin yeni biçimlerini yaratmaya itilmektedir . Şair toplumu değiştirme, oluşturma çabası içinde kendisini de değiştirip oluşturacaktır. Bu gerçeği Brecht ' le birlikte yineleyebiliriz: ' Her yeni çağ gerçekçiliğin yeni bir biçimini ortaya koymak zorundadır.' Rıfat llgaz Militan, Haziran 1976
Ah Yalan Dünya
Yaşadıkça
2021 25. kitabı
Rıfat Ilgaz “yaşadıkça” isimli şiir kitabı. 1940 yılının Türkiye’sinde yaşadıklarının olduğu şiir kitabı. Toplumun içerinde yaşadığını tüm yalınlığı ile anlatan bir şair. Toplumdan kopmadan memleketin içinde bulunduğu durumuda tüm çıplaklığı ile şiirlerine aksetmiştir.

Rıfat IlgazYazar · 67 kitap
1911 yılında Kastamonu’nun Cide ilçesinde doğdu. 7 Temmuz 1993 tarihinde öldü.Rıfat Ilgaz 1940’ların toplumcu-gerçekçi şairlerindendir. 1911 yılında Cide’de doğdu. Şiir yazmaya ortaokul öğrencilik yıllarında başladı. İlk şiiri 27 Temmuz 1927 ‘de, günlük Nazikter gazetesinde yayınlandı. Ayrıca; Açıkgöz(Kastamonu), Güzel İnebolu ve Güzel Tosya gazetelerinde şiirleri ve yazıları yayınlanmaya başladı. Lise yıllarında babasının ölümü sebebiyle buradan ayrıldı. Yatılı olarak Kastamonu Muallim Mektebi’nde öğrenim gördü. 1930 yılında mezun oldu. Altı yıl süreyle Gerede, Akçakoca, Hendek ile Düzce arasında Gümüşova’da ilkokul öğretmenliği yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünü 1938 ‘de bitirdi ve Adapazarı Ortaokulu Türkçe Öğretmenliğine atandı. 1939’da İstanbul Karagümrük Ortaokulu’nda Türkçe Öğretmenliğine başlayan Ilgaz’ın, yazı ve şiirleri dergilerde yayınlanmaya başladı. 1940 ‘da Çığır, Oluş, Ulus, Güneş, Yücel, Varlık, Hamle ve Yeni İnsanlık dergilerinde şiirleri çıktı ve aynı yıl Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girdi. Ömer Faruk Toprak ile 9 Eylül 1942’de Yürüyüş Dergisi’ni çıkardılar. Bu dergide Orhan Kemal, Sait Faik, Cahit Irgat, A.Kadir, Nazım Hikmet (İbrahim Sabri) ile birlikte çalıştılar. 1943’te ilk kitabı "Yarenlik"i yayınladı. Şiirleri olağanüstü bir ilgi gördü. Ocak 1944’de "Sınıf" adlı şiir kitabı çıktı. Sıkıyönetim kararı ile toplatıldı. 1945’te Gün Dergisi çıktı. Bu dergide yazıları yayınlandı. Aziz Nesin’in Cumartesi Dergisine ortak oldu. Seçici kurulda çalıştı. 1946’da Esat Adil, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin ile birlikte Gerçek Gazetesini çıkardılar. 1946 Ekim ayında Yığın Dergisi’ni Esat Adil ve Adil Yağcı ile birlikte çıkardılar. Öğretmenliğe yeniden döndükten sonra Boğazlayan-Yozgat’a tayini çıktı. Hastalığı nedeniyle Validebağ Sanatoryumunda yattı. Şubat 1947’de Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Mim Uykusuz’un çıkardığı Marko Paşa kadrosuna girdi. Sık sık kapatılan bu derginin daha sonraları sorumlu müdürlüğünü üstlendi. Malum Paşa, Merhum Paşa, Hür Marko Paşa gibi dergilerin adı sık sık değişiyordu. 1950’li yıllarda Ilgaz, gazetecilik yapmaya başladı. Sakıncalı olduğundan gazeteler ve dergiler imzalarına pek yer vermediler. 1952-1960’da Tan Gazetesi’nde dizgici-musahhih ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Turhan ve İlhan Selçuk’un çıkardığı Dolmuş Dergisi’ne "Stepne" takma adıyla yazılar yazdı. Hababam Sınıfı, Pijamalar(Bizim Koğuş), Don Kişot İstanbul’da bu dergide dizi olarak yayınlandı. Hababam Sınıfı’nı da isminin sakıncalı olması nedeniyle "Stepne" (Yedek Lastik) takma adıyla yazdı. Ocak 1953’te Devam adlı şiir kitabını çıkardı ve bu kitap da toplatıldı. Rıfat Ilgaz Demokrat İzmir, Akbaba, Vatan, Yeni Gün, Yeni Ulus gibi yayın organlarında ve kimi edebiyat dergilerinde yazı yazdı. Sınıf Yayınları’nı kurdu ve kendi kitaplarını yayınlayabildi. 1970’te Basın Şeref Kartı’nı aldı. 1974’te emekli oldu. Doğum yeri olan Cide’ye yerleşti. 12 Eylül 1980 döneminde gözaltına alındı. 70 yaşında gerekçesiz sorguya çekildi ve gözaltında kaldı. Tutukluluğu sona erince İstanbul’da oğlu Aydın Ilgaz ile birlikte ölümüne kadar yaşadı. Bu olaylar "Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra" adlı kitabında anlatılır. Onu hepimiz Hababam Sınıfı’nın yazarı olarak bildik. Altmış kitabı olmasına rağmen onun şairliğini, romancılığını ve öykü yazarlığını unutmamamız gerekir. Rıfat Ilgaz 7 Temmuz 1993 günü öldü.