Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yoksulluk ve Kadın

Duygu Alptekin

Yoksulluk ve Kadın Gönderileri

Yoksulluk ve Kadın kitaplarını, Yoksulluk ve Kadın sözleri ve alıntılarını, Yoksulluk ve Kadın yazarlarını, Yoksulluk ve Kadın yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
416 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Yoksulluk ve Kadın
16 Bölümden oluşan 24 Akademisyen Yazarın Dünyada ve Ülkemizde ki, Kadın yoksulluğu Sosyolojik ve Siyasal Kültürel Toplumsal ve ailevi nedenlerle yaşadığı yoksunluk ve Yoksulluk üzerine oldukça detaylı bilimsel verileri ve istatikleri taplolar halinde okurun bilgisine sunan güzel bir çalışma.
Yoksulluk ve Kadın
Yoksulluk ve KadınDuygu Alptekin · Ayrıntı Yayınları​ · 20149 okunma
Reklam
Modernleşmenin ve kalkınmanın nimetlerinden önce erkek­lerin yararlandığı ve kadınların ise erkeklerin boşalttığı alanlara girebildiği anlaşılmıştır.
Sayfa 400 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
Artık yoksulluk yalnızca dar anlamıyla ya da mutlak yoksulluk tanımından ziyade göreli yoksulluk üzerinden tartışılmaktadır. Göreli yoksulluk yalnızca bireyin içinde yaşadığı ortalama refah düzeyinin altında kalması değil, ülkedeki zenginliğin ya da gelirin içinden yeterince pay ala­mamasıdır (Ensari, 2010: 9).
Sayfa 398 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
Türkiye'de yoksullukla mücadeleye yönelik üretilen politi­kalar,
Türkiye'de yoksullukla mücadeleye yönelik üretilen politi­kalar, yoksul kesimin profilini ve kadınların konumunu dikkate almadığından istenilen başarıya ulaşamamıştır. Kadın yoksullu­ğuna etkin çözümler bulabilmek için farklı yoksulluk deneyim­lerine, gelir düzeylerine, yapabilirliklere, kültür ve etnik köken­lere sahip kadınlar için farklı politika önerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir.
Sayfa 357 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
2004 İnsani Kalkınma Raporuna göre, kalkınmanın temel amacı insan özgürlüklerini genişletmektir. Gelişme süreci, insanların tam ve yaratıcı bir hayat yaşama seçimlerinin genişlemesi yoluyla kapasitelerini/yeteneklerini geliştirebilmesidir. Ve insanlar bu kalkınmanın hem yararlanıcıları hem de sürece ve değişime katkı sağlayıcılar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu süreç adil olarak tüm insanların yararına olmalı ve her birinin katılımı ile gerçekleştirilmelidir (UNDP, 2004a: 127).
Sayfa 306 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
Reklam
Dünya kadınları için eşitlik ve özgürlüğe giden yol,
Çünkü dünya kadınları için eşitlik ve özgürlüğe giden yol, kamusal kaynakların özel sektöre, çokuluslu şirketlere vb değil, sırtındaki yükü hafifletecek tarzda kadınlara tahsis edilmesin­den geçmektedir. Kadınların kurtuluşu süreci, (onunla bitmese de) bir sosyal bütçeyle başlar: eğitimlerine, vasıflandırılmalarına, lıer kademesine ücretsiz olarak erişebilecekleri sağlık hizmetle­rine, insanca bir yaşam sürdürmelerini sağlayacak bir iş bulma­larına, ev işi, çocukların bakımı gibi yüklerin toplum tarafından paylaşılmasına, onların eşit ve özgür varlıklar olduklarına dair toplumsal bir bilinç geliştirmeyi sağlayacak bir kitle iletişimine, imsel sömürünün önlenmesine, kadınların her düzlemde karar alma mekanizmalarına tam ve eşit katılımlarının sağlanmasına, yaşam alanlarının onlar için sağlıklı ve güvenli mekânlar olarak düzenlenmesine... yönelik bir sosyal bütçe. BM, IMF ve DB'nin "patronları" dünya kadınlarına bu bütçe­nin tahsis edilmesine ne kadar sıcak bakar, dersiniz?
Sayfa 287 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
BMÖ, DB ve IMF'nin son yıllarda "kadınları yoksulluktan kurtarma" konusunda yüz binlerce sayfalık belge yayımlamış ol­maları, binlerce rapor hazırlamaları, toplantı üzerine toplantı dü­zenlemeleri, yoksul ülkelerde kendileriyle paralel hareket eden bir STÖ'ler alanı yaratmaları, mikro kredi dağıtmaları, okuryazarlık kampanyaları düzenlemeleri vb bu çıplak gerçekleri örtmeye yet­miyor. Ne denli güzellenirse güzellensin, neoliberalizm kadınla­rın (gerçek) eşitliği ile taban tabana zıttır; neoliberal politikalar sürdürüldükçe bırakın kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasını, ka­dın yoksulluğunun önüne geçilmesi, mümkün değildir.
Sayfa 287 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
kadınların yaşam koşulu...
Madenlerin, akarsuların, ormanların DB ve IMF basıncıyla işletmeye açılmasına yönelik politikalar, yeryüzünde yüz binlerce kişiyi toprağından etmekte, bu durum en fazla ka­dınları vurmaktadır. Ve nihayet, yoksulluk ve çokuluslu şirketlerin doğal kaynak­lara, toprağa, madenlere, ormanlara vb yönelen yağması ve çev­renin tahribatı sonucu oluşan kıtlıklar, kitlesel göçler etnik çatış­maları körüklemekte, bu ise kadınların yaşam koşulunu daha da dayanılmaz kılmaktadır...
Sayfa 287 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
Bu zamana kadar devlet tarafından, gerek tarım ve hayvancılı­ğın geliştirilmesi gerek geri kalmış bölgelerin kalkındırılarak bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesi için birçok çalışma yapılmış, projeler ortaya konulmuştur. Bunlar bugün de artarak devam etmektedir. Ancak buradaki en büyük sorun kırsal alan­ların sorunlarının çözümünün ülkenin kalkınmasında yaratacağı etkinin yeterince anlaşılamamış ve bu nedenle de kırsal alan pro­jelerine gerekli ilgi ve desteğin sağlanamamış olmasındadır. Şu­nun anlaşılması ve içselleştirilmesi gerekmektedir ki yoksulluğun çözümü büyük oranda kırsal alan sorunlarının çözümünden geç­mektedir. Türkiye gibi ülkelerde tarım sektörü en fazla istihdam sağlayan alanlardan biridir (Öztürk, 2008).
Sayfa 218 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
Reklam
Yoksullukla mücadelede tarım ve hayvancılık kadar, tarım ürünlerine ve bölge potansiyeline uygun sanayinin geliştirilmesi de büyük önem taşımaktadır.
Sayfa 218 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
Kamusal desteklerin yetersizliği,
Kırsal yoksulluğun, tarımsal yön­temlerin ve araç-gereçlerin gelişmesine karşın yıllar geçtikçe azaltılamamasının altında, başka etkenler de aranabilir. Sözgelimi; kamusal desteklerin yetersizliği, çiftçilerin yeterince devlet tara­fından sahiplenilmemesi, eğitimsizlik ve bilinçlendirme çalışma­larının yetersizliği, doğrudan üreticilerden tüketiciye erişim ola­naklarının sınırlı olması, toprak analizlerinin yapılamamış olması ve hepsinden de önemlisi; hangi ürünlerin ne zaman, nerede, ne kadar üretilmesi gerektiği konusunda gerçekçi bir planlama ve uygulamanın yapılmamış olmasıdır (Akder, 2000).
Sayfa 217 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
Ülkede ki, Yüksek Enfelasyonun Sebebi...
Tarımsal üretim gerek kırsal alanda gerek kentsel alanda ve ulusal düzeyde yoksulluğun azaltılması için farklı düzeylerde katkı sağlayabilir. Bu katkılardan birincisi, tarımsal üretimin ve verimliliğin artması ile gıda fiyatlarının azalacağı düşüncesidir. İkincisi, kırsal alanda yatırımın yapılması ve tarımın desteklen­mesinin istihdam yaratacağı düşüncesidir. Üçüncü olarak, gerçek ücretlerin artmasını sağlamasıdır. Son olarak da, tarım gelirinin artacağı beklentisi sayılabilir
Sayfa 216 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
Kırsal yoksulluk, yoksulların geleceğe bakışları...
Kırsal yoksulluk, yoksulların geleceğe bakışları veya yoksul­luğa buldukları çareler bakımından kentsel yoksulluktan farklı­dır. Kentteki kişi yoksulluk çıkmazına girdiğinde aslında önünde çok fazla seçenek yoktur. Bunlar geçimlerini sağlayacak gelirden mahrum olduklarında sosyal yardım ağlarına bağlanabilir ya da hukuki olmayan yollara sapabilir. Ancak kırsal alandaki yoksu­lun bir alternatifi daha vardır: iş bulacağı ve geçimini sağlayacağı büyük şehirlere göç etmek. İşte bu noktada yoksulluk daha farklı sorunların oluşmasına yol açmakta ve bazen de çözülmesi zor sosyal çatışmalara neden olmaktadır.
Sayfa 214 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
Tarım stratejik öneme sahip bir sektördür.
Gelir getirici bir aktivite olmasının yanı sıra tarım sektörünün insanın temel yaşam ihtiyacı olan gıdanın üretimini sağlaması bu sektörün sosyal yönünü de ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle her ülke az ya da çok tarımsal faaliyetleri desteklemekte ve bu sektörde yaşayan ailelerin temel sorunlarını çözmeyi kırsal kal­kınma faaliyetleri içinde birincil hedefe koymaktadır. Bu sorunla­rın başında da kırsal yoksulluğun giderilmesi gelmektedir.
Sayfa 214 - Ayrıntı Yayınları / Birinci Basım: İstanbul, 2014Kitabı okudu
81 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.