Okuduğum 15. Tess Gerritsen kitabı. Yazımı, kurgusu, akışı çok başarılı olmuş.
Yazar bu kitapta Cerrah ile başlayan Rizolli&Isles serisinden bambaşka bir hikayeyle karşımıza çıkıyor. Denizaltı yaşam ve uzay yaşamı üzerine bilimsel verilerin detaylı, güzel ve akıcı verildiği bu kitapta NASA tarafından yürütülen çalışmalara yer verilmektedir.
NASA’nın uzay çalışmalarını ve bilimsel deneyleri yürüttüğü ISS de bilinmeyen bir hastalık ortaya çıkar. Deney hayvanlarında görülen bu hastalık astronotlara bulaşmış ve onları öldürmektedir. Fakat bir çözüm bulunamamaktadır. Derken işin içine Beyaz Saray ve ABD ordusu da katılmıştır. Biyolojik bir silahın tehditinden bahsedilmektedir. Silah insan yapımı mı olduğu yoksa uzayda başka yaşam formları mı var? sorusunu sordurmaktadır.
Son sayfasına kadar keyifle okuyacağınız çok güzel bir kitap.
YörüngeTess Gerritsen · Doğan Kitap · 20213,372 okunma
Yine Ekin' imin( Ekin Yılmaz) tavsiyesi üzerine okuduğum bir kitap ve yine harika. İnanılmaz bir zeka ürünü, çok iyi bir araştırma sonrası yazıldığı çok belli. Daha çabuk okunup bitirilebilecek bir kitap aslında ama şuan bir Türk astronotumuzun uzaya gideceğini bildiğim için fazla etkiledi beni bu kitap. Kesinlikle okunmali YörüngeTess Gerritsen
“Telefon ikinci çalışta açıldı. ‘Ben Profitt.’
‘DNA’yı analiz ettik’ dedi Roman.
‘Sonuç?’
‘Durum düşündüğümüzden de kötü.’”
Tess Gerritsen kitapları jokerdir. Hiçbir zaman kötü çıkmaz. İlk 100 sayfada eyvah bu kitap bu kez olmamış, tipik uzay mekiği muhabbetleri desem de sonraki 250 sayfayı heyecan içinde okudum. Yazarın başarılı bir doktor olması kitaplarındaki tıbbi konularda tutarlı bir bütünlük sağlıyor. Buna ek olarak bu kitap için NASA çalışanlarından yardım alan yazar bizleri muazzam bir kurguyla baş başa bırakmış.
Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilen deneylerde tek hücreli bir organizma olan arkaeon kültürünün kontrolden çıkması sonucu önce farelerde sonra astronotlarda ortaya çıkan salgın bir hastalık faciaya dönüşüyor. Ordunun duruma mühadele etmesi ile karantina merkezi haline getirilen uzay istasyonu dizginlerin artık NASA’da olmadığını gösteriyordu.
İnsanlık, böylesi bir biyolojik tehlike karşısında ne yapabilirdi?
İyi ki o ilk sayfalarda bırakmamışım zira okuduğum en iyi Tess Gerritsen kitapları arasında yerini aldı
YörüngeTess Gerritsen · Doğan Kitap · 20213,372 okunma
Cânım Tess Gerritsen yine merak duygusunu son ana kadar diri tutmayı başarmış. Bilimle gerilimi bu kadar akıcı bir şekilde harmanlayabilmesi gerçekten her okuduğum kitabında ayrı etkiliyor. Bölümler hızla ilerliyor, “bir bölüm daha” hissi sürekli canlı.
Ama… final kısmı benim için bu güçlü kurgunun gerisinde kaldı. Daha gerçekçi, daha ayakları yere basan bir son beklerken biraz fazla zorlanmış gibi geldi. Yine de yarattığı atmosfer, temposu ve gerilimiyle okunmayı fazlasıyla hak eden bir kitap. (8.5/10)
YörüngeTess Gerritsen · Doğan Kitap · 20213,372 okunma
Siz tehditlerin yalnızca yeryüzünde olduğunu mu sanıyorsunuz?
ISS, yine hep olduğu gibi yörüngesinde hızla yol alıyordur. Mürettebat ise çeşitli ülkelerden gelen astronotlardan oluşuyordur. Hepsi
Kitap 2024 yılında okuyup bitirdiğim ilk kitaptı. Kitabın kurgusu basit ve akıcıydı. Kitabın akıcılığında ki sebeplerden birisi de dilimize çeviren dost körpe olsa gerek. Dost Körpe
Kitapta bir araya gelen konular bir bütünlük içinde ilerliyor ve yazıldığı döneme göre günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelere ufakta olsa ayak uydurabildiğini bizlere hissettiriyor.
Gerritsen’ın bir cerrahını okurken olayın bu kadar içine çekildim bir de bu kitabını. Yazılanları yaşattı diyebilirim. Tıp, uzay, gerilim korku hiç azalmadı. Bu türü sevenlere şiddetle tavsiye ederim.
YörüngeTess Gerritsen · Doğan Kitap · 20213,372 okunma
Gerritsen okurken Rizzoli ya da Isles okumayınca kendimi çok garip hissetsem de yine keyifle okuduğum bir kitap oldu. Kitap 1999 yılında yazılmış buna çok şaşırdım daha güncel bir kitap olduğunu düşünmüştüm ama değilmiş. Bana 'Life,' filmini hatırlattı çok alakaları olmasa da bir yere kadar benzerlikleri vardı elbette. Bu kitap diğer Gerritsen kitaplarından farklı olarak benim sanırım en az sevdiğim kitabı olabilir. Karakter fazlalığından ve çok komplike bir konu olmasından kaynaklı (hem uzay, hem roketler hem de biyoloji) çok çok karmaşık bir kitapmış gibi hissettim. Bir yerde hatta nereye kadar konuyla ilgili şeyleri okuyup duracağız kitaba ne zaman başlayacağız dediğimi hatırlıyorum. Konuda ziyade daha çok uzayla, astronotlukla ilgili bilgilerin yoğunluğundan biraz sıkıcı gelebilir. Ben asıl konunun daha uzun ve detaylı olmasını isterdim böylelikle daha korkunç ve gerilimli olabilirdi ama olsun yine de keyifle okuduğum bir kitap oldu tabii ki tavsiye ederim özellikle bu tarz konulara ilginiz varsa keyifle okuyacağınız bir kitap olacaktır. Kitapla kalınız.
YörüngeTess Gerritsen · Doğan Kitap · 20213,372 okunma
Tess Gerritsen’i zaten severek okuyan biri olarak Yörünge beni genel anlamda memnun etti.
Yazarın kalemine yabancı değilim ama bu kitapta alıştığım Gerritsen tarzından biraz daha farklı bir yol izlediğini söyleyebilirim. Bu kez gerilimden ziyade bilimkurguya daha yakın bir anlatım vardı.
Kitapta hem denizaltı hem de uzay bilimi gibi iki farklı alanın işlenmesi dikkat çekiciydi. Özellikle bilimsel detaylar merak uyandırıcıydı.
Normalde daha yoğun gerilim sahneleri olan kitaplarını tercih etsem de, bu haliyle de iyi bir okuma deneyimi sunduğunu düşünüyorum. Gerilim biraz daha baskın olsaydı benim için çok daha etkileyici olabilirdi ama yine de keyifle okunan, temposu düşmeyen bir romandı.
Kısacası, klasik Gerritsen gerilimini arayanlar için biraz farklı bir tat olsa da, bilim ve gerilimin harmanlandığı, merak uyandıran bir kitap olarak Yörünge okunmayı hak ediyor.
YörüngeTess Gerritsen · Doğan Kitap · 20213,372 okunma
Hemen incelememin başında söylüyorum okuyun, okutturun. Kitap bitti ve hâlâ kalbim güm güm atıyor. Son sayfalarda o kadar heyecanlı bir hâle geldi ki elimden bırakamadım.
Yörünge, yalnızca bir
Cerrah, Günahkar, Diriliş, Siliniş, İkiz Bedenler, Hasat ve daha birçok polisiye-gerilim türündeki kitaplarıyla ülkemizde ve dünya çapında hatrı sayılır bir okuyucu ve hayran kitlesi edinmiş Çin asıllı Amerikalı yazar Tess Gerritsen, 12 Haziran 1953 yılında doğdu.
Küçük yaşlarda polisiye türündeki kitaplara ilgi duymaya başladı. Gerritsen’ın bu ilgisi zamanla kendi polisiye öykülerini yazma isteğine dönüştü. Lakin yazarın ailesi Tess’i yazarlıktan uzak tutmaya çalışıyordu, onlara göre yazarlık uzun vadede iyi gelir getirmiyordu ve Tess tıp okumalıydı. Öyle de oldu ve Tess Gerritsen tıp öğrenimi gördü. Stanford Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden mezun oldu ve daha sonra California Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne gitti ve ardından Honolulu’da hekim olarak iş hayatına atıldı.
Ne var ki Tess Gerritsen, hekim kimliğine rağmen yazmaya olan tutkusunu yitirmedi ve romantik gerilim türünde çeşitli öyküler yazdı. Bu öykülerden biriyle bir ödül bile kazandı.
Bunun ardından Tess, ilk romanlarını yazmaya koyuldu. Başlangıçta romantik gerilim türünde eserler veren yazar, yazarlığını mesleğiyle birleştirmeye karar verdi ve tıbbi gerilim türünde kitaplar yazmaya başladı. Yazarın bu türdeki ilk romanı 1995 yılında yayımlanan Hasat adlı romanıydı ve roman kısa zamanda çok satanlar listelerine yerleşerek büyük bir başarı kazandı. İlk Tess Gerritsen eseri Hasat, gerçek bir olaydan esinlenmişti ve romanda Moskova’da gerçekleşen bir kayıp çocuk vakası ele alınıyordu. Roman, New York Times Çok Satanlar Listesi’nin bir parçası olmuştu.
Tess Gerritsen Hasat’ın ardından eleştirmenlerce de övgüyle bahsedilen Rizzoli & Isles Serisi’ni yazdı. Tıbbi gerilim türündeki bu serinin ilk romanı ülkemizde de çok sevilen Cerrah’tı. 2001 yılında yayımlanan Cerrah, Jane Rizzoli adında bir cinayet dedektifinin ve ortağı Thomas Moore’un kurbanlarına işkence ettikten sonra onları katleden bir seri katili yakalama uğraşlarını anlatmaktaydı. Kitabın zekice kurgusu, yazarın tıp bilgisinin getirdiği gerçekçi tıbbi tasvirler, insan psikolojisinin başarılı aktarımı, yazarın son derece akıcı ve heyecan uyandırıcı kalemiyle birleşmesiyle kitabı alanında üst seviyeye taşıyordu.
Cerrah’ın devamı niteliğindeki Çırak romanında Rizzoli’nin ortağı Thomas Moore’un yerini tıp alanında uzman olan Dr. Maura Isle aldı. Kadın baş karakterler Rizzoli ve Isles, güçlü ve etkileyici kişilikleriyle yazarın çift kariyerini de sembolize etmektedir. Dedektif Rizzoli, yazarın polisiyeye olan tutkusunun bir sembolüyken Dr. Isles ise yazarın tıbbi kimliğinin bir imgesidir. Seri, Tess Gerritsen eserleri arasında televizyon dizisine uyarlanan tek eserdir.
Özellikle ülkemizde giderek artan bir hayran kitlesine sahip olan Tess Gerritsen, Stephen King’in memleketi Maine’de yaşamaktadır ve heyecan yaratan eserlerini yazmaya devam etmektedir.