Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Psikanalitik psikoterapinin varsayımlarından bir tanesi çocukluk acılarımızı tekrarlayıp durduğumuzdur. Freud buna "tekrarlama zorlantısı" adını vermiştir. Alkolik bir kişinin çocuğu bir alkolikle evlenir. Taciz edilen çocuk ya bunu tekrar eden biri ile evlenir ya da kendisi istismar eden bir yetişkin olur.
Sayfa 22
Ceyda Ayhan Gonca Serdar Batur…
Ceyda’nın geçmişle ilgili büyük alışverişini sona erdirmiştik ama daha başkaları da vardı. Ceyda ilerleyen seanslarda yine dirençlerine sığınabilirdi. Ona her ne kadar yolun sonu gibi gelse de yolumuz daha uzundu.
Sayfa 39
Reklam
5 vakit terapi <3
Halbuki namazda ruhun ve kalbin ve aklın büyük bir rahatı vardır. Hem cisme de o kadar ağır bir iş değildir. Hem namaz kılanın diğer mubah dünyevî amelleri, güzel bir niyet ile ibadet hükmünü alır. Bu surette bütün sermaye-i ömrünü, âhirete mal edebilir. Fâni ömrünü, bir cihette ibka eder.
Önemli olan, hissedilenlerin gerçek olduğunu anlamaktır. Duygular yalnızca zihinde oluşmaz, bedende de hissedilir ve onların gerçek olduğunu gösteren de budur. Fiziksel duyumlar algılarsınız ama bunların kökeni fiziksel değildir.
Sayfa 49 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
EFT Kumbarası
Tıklamaları başlattığınızda enerji akmaya başlar, bununla birlikte düşünceler, duygular, fikirler ve anılar da akar. Örneğin çocukluğunuzda doğum günü armağanı almadığınız bir doğum gününü anımsarsınız. Durup bu konu üzerinde kafa yormaya başlamak yerine onu ilerideki bir seansta ele almak üzere bir kâğıda yazıp kenara koyarak üzerinde çalıştığımız soruna, yani örümceklerden duyduğumuz korkuya dönmeliyiz. Bu şekilde yazıp EFT kâsesine (kutusuna, saksısına vs.) koyduğunuz kâğıtlardan ilerideki seanslar için seçme yapabilirsiniz. O anda üzerinde durmaya zamanınız ve olanağınız olmayan sorunlar için bu iyi bir yöntemdir. Daha sonra, zamanınız olduğunda aralarından birini seçip tıklamalarınızı başlatabilirsiniz. Eğer gerçek Şifa Bulma Olayı gerçekleşmeden dikkatiniz dağılırsa sorunun yazılı olduğu kâğıdı tekrar kaseye koyabilir ve seansı daha sonra tamamlayabilirsiniz. Çoğunlukla bazı uygulamaların başka sorunları da giderdiğine tanık olabilirsiniz. EFT kasenize sık sık göz atarsanız bir sorunun sorun olmaktan çıktığını fark edebilir ve o kâğıdı atabilirsiniz. EFT kasesinde tıklamaları gereken konuları biriktiren kişiler, çeşitli sorunlara bir arada göz atmanın ve onları belli bir bakış açısıyla incelemenin bunların belirtileri ve temel nedenleri arasındaki bağlantıları fark etmekte fayda sağladığını söylüyorlar. EFT kâsesinde birikenlere arada bir göz atıp güncelleme yapmak başlı başına çok ilginçtir ve kişisel gelişiminizin tamamen yeni bir yolda ilerlemesine yardımcı olabilir.
Sayfa 45 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
"Uyumamı falan istediğinde, yüzümü veya ellerimi takip etmek ya da ellerime kelimeler çizmek ve yazmak gibi şeyler yapardı; bunun gibi küçük, saçma sapan şeyler ama hepsi de duyularıma hitap eder ve beni her zaman pamuk gibi yapar, sakinleştirirdi. Kökeni bir bakıma buydu."
Reklam
Geştalt nəzəriyyəsi
İnsan üçün bir məsələ tam həll olunmayıbsa, o, həmişə həmin məsələyə qayıdacaq, həmişə düşüncəsini məşğul edəcəkdir. Bəzən bu yarımçıq qalmış geştalt insanın keçmişində baş vermiş hadisə və ya hisləri ilə əlaqəli olur. Düyün kimi şüuraltında özünə yer edir və insanın həyatına, hislərinə, davranışlarına təsir edir. Geştalt nəziriyyəsi deyir ki, natamam məsələ tamamlanmayana qədər insana rahatlıq yoxdur.
Sayfa 233Kitabı okudu
Terapistin Duyguları
Seminerlerde ve bireysel dene­ timlerde bana bazen "istenmeyen duygularla", örneğin hastanın zaman zaman terapistte uyandırabileceği kızgınlıkla nasıl başa çıkmak gerektiği sorulmuştur. Duyarlı bir terapist bu kızgınlığı doğal olarak duyacaktır. Soru şudur: Terapist hastayı tersler gibi görünmemek için kızgınlığını bastırmalı mıdır? Fakat hasta bu bastırılmış duyguyu hissedecek ve aklı karışacaktır. O halde tera­pist kızgınlığını açığa mı vurmalıdır? Bu durumda da hasta bun­dan dolayı korkuya kapılabilecektir.
Bence de :)
YEMEK YAPMAK TERAPİ YERİNE GEÇEBİLİR...
Sayfa 50 - Domingo
"Yıllarca süren terapi, bütün sorunun onda olduğunu görmeme yardımcı olmuştu. Onda bir sorun vardı. Bende değil. Asla bende değildi. Ve öğrendiğim en önemli şey ise bir kurban olmadığımdı. Ben hayatta kalandım."
Reklam
Kitapta beni şaşırtan bağımlılık ve bağımsızlıkla ilgili tersköşe oldu
... John Bowlbly yaşamımızı paylaşacak birine ihtiyaç duymamızın genetik yapımızdan kaynaklandığını ve kendimizi ne kadar sevdiğimiz ya da gerçeklerştirdiğimizle ilgisi olmadığını anlamıştı. Birine bağlıyken nasıl daha bağımsız olabiliriz ? Yetişkin bağlanmasının temelini tek bir cümleyle açıklamamız gerekseydi bu şu olurdu : Bağımsızlık ve mutluluğa giden yola çıkmak isterseniz öncelikle doğru insanı bulun ve bu yolculuğa onunla çıkın
Terapistlerin "büyümesi" hiçbir zaman sona ermez.
Terapistlerin "büyümesi" hiçbir zaman sona ermez. Onlar, hayatlarını hem kendileri hem de başkaları ile ilgili mümkün olduğu kadar çok şey öğrenmeye adamış kişilerdir. En iyi terapistler, bütünüyle insan olanlar ve hayatın mücadeleleri ile meşgul olanlardır. Kendi başarısızlıklarımız sayesinde, başkalarının mücadelelerine açık ve anlayışlı oluruz, kişisel zaferlerimiz sayesinde, hayat mücadelesi veren başkalarına ilham verebilme iyimserliğine ve cesaretine kavuşuruz.
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.