Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Machiavelli'nin ifade ettiği gibi, “İnsanlar yeniliği öyle çok arzular ki iyi durumda olanlar bile bir değişiklik olmasını en kötü durumdakiler kadar çok ister.”
Sayfa 252 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
İnsanlar yeniliği öyle çok arzular ki iyi durumda olanlar bile bir değişiklik olmasını en kötü durumdakiler kadar çok ister.
Sayfa 253 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
Reklam
... bastırılan arzular öylece yok olmaz, iltihaplanırlardı. Suçluluğu, utancı ve en kötü ihtimalle de sapkınlığı ortaya çıkarırlardı.
Sayfa 87 - Peder Tyler BellKitabı okuyor
Bu bir sınav biçimidir. Tesellisi hep ertelenen bir sınav….
Küllenmiş her düşüncenin her duygunun içinde iyi yahut kötü,acı yahut tatlı,neşeli yahut hüzünlü elbette bir kor sıcaklığı vardır ki,eşelendikçe sıcaklığı ortaya çıkar. Bazen ısıtır bu alev,bazen yakar.Olumlu ya da olumsuz bütün hayaller,bütün idealler ve bütün arzular sonuca ulaşmadıkça,hedefini bulmadıkça elbette kül içinde saklanan kor gibi sıcak bekler. Küçük bir esinti,azıcık bir savrulma… Bir hatırlama…Küçük bir dokunuş…Hele içinizi bir yoklayın…
Insan ırkının benzerliği, doğru davranışlarda olduğu kadar yanlış davranışlarda da göze çarpar. Tüm insanlar hazzın tuzağına düşürülür, haz kötü davranışlara çeken bir cazibe olsa da yine de doğal iyilikle benzerlik gösterir, çünkü geçici mutluluğuyla keyif verir. Bu nedenle zihinsel bir hatadan ötürü yararlı bir şey olarak benimsenir, benzer bir cehaletten ötürü doğanın bozulması olarak görülen ölümden kaçınırken, bizi icine doğduğumuz durumda tuttuğu için yaşamın peşinden koşulur ve acı hem kendi yakıcılığı yüzünden hem de doğamızım yıkımı ondan kaynaklanıyor gibi göründüğünden, haz en büyük kötülüklerden biri olarak kabul edilir. Onur ve saygınlık arasındaki benzerlik nedeniyle, onurlandırılanlar mutlu, saygın olmayanlarsa sefil görünür. Kaygı, mutluluk, arzular ve korkular herkesin zihninden eşit derecede geçer ve farklı insanların farklı inançları olması, köpeklere ve kedilere tapan insanları etkileyen hurafenin diğer ırkları etkileyenle aynı olmadığı anlamına gelmez. Dostluğu, cömertliği, minnettar bir aklı ve yapılan iyilikleri unutmayanı kim sevmez? Hangi millet kibirli, kötülük yapan, zalim veya nankör insanları hor görmez ve onlardan nefret etmez? Bütün bunlardan, tüm insan ırkının birbirine bağlı olduğu anlaşılabilir ve ortaya çıkan nihai sonuç, doğru yaşam tarzının anlaşılmasının, tüm insanları daha iyi insanlar yapacak olmasıdır.
Dialog
Dialog Nasıl net gözlem yapa biliriz? Olanları bir birinden nasıl ayıra biliriz? Doğru,yanlış nasıl kolay anlarız? Nasıl nura ulaşıb yalnışdan arınırız? Derler insan çözülmez kutu bağlı. Açılmaz bu kutunun hiç bir zaman sırları.
Reklam
Şehvet, hırs, açgözlülük ve öfke şeklindeki arzular, bedenî isteklerin ve ihtiyaçların tatmini için taleplerde bulunurlar. Bu arzulara kapılma, insanı kötü eylemlere sürüklerken, bunlara direnme erdemli şeyleri peşinden getirir. Philo'ya göre üst akla sahip kişiler, bedeni arzulara karşı koyup bunlara direnirken, zayıf karakterli kişiler bu taleplere karşı koyamazlar.
"Sözkonusu iyi huylular ve kötü huylular olduğunda durum iyi veya kötü meselesi değildir. İyi huylular insanların onlara sunduğu deneyimlere arzular. Sevmek. Hissetmek. Nefret etmek. Seçimin gücü ve sonuçları. Lüks. Varlık. Yokluk. Açlık. Hepsini istiyorlar. Kötü huylularsa eski yöntemleri istiyorum. Yalnızlık. Doğaya bağlanmak. İçgüdü."
“İnsanlar yeniliği öyle çok arzular ki iyi durumda olanlar bile bir değişiklik olmasını en kötü durumdakiler kadar çok ister.”
Sayfa 253 - PegasusKitabı okudu
“Öte yandan bastırılan arzular öylece yok olmaz, iltihaplanırlardı. Suçluluğu, utancı ve en kötü ihtimalle de sapkınlığı ortaya çıkarırlardı.”
Sayfa 87
Reklam
Çok yemenin zararlı sonuçları, yeterli miktarda yememenin zararından daha az ve Erken yaşta perhize sokmak veya çocukluk evresinde delice bir eğitime tabii tutmak daha sonra dehşetli ve delice yemek yeme veya davranışlara yönelmenin sebebidir. Örneğin manastırlardaki rahibelerin şiddetli perhiz sonrasında aniden şeytanca kötü davranışlara yönelmesi ve bastırılması imkânsız arzular yaşaması bundandır.
Öte yandan bastırılan arzular öylece yok olmaz iltihaplanırlardı. Suçluluğu, utancı ve en kötü ihtimalle de sapkınlığı ortaya çıkarırlardı.
Sayfa 87 - PukkaKitabı okudu
"İnsan için en büyük talihsizlik, kanaatkarlığı bilmemektir; en kötü felaket, elde etme arzusudur ve bilgeler, arzusuzluğu arzular."
144 syf.
·
Puan vermedi
karamsar bir yol gösterici
Schopenhauer kitaplarını afilli aforizmaları bulup çıkarmak için okuyor birçok kişi. Eminim ki onu okuyan çoğu kişi felsefesinden habersiz. Bu yüzden ‘karamsar felsefeci’ olarak anılıyor. Oysa karamsarlığının içindeki güzelliği görebilmek ve kitaplarını doğru yorumlamak için onun felsefe sistemini bilmek gerekir. Ben de biraz bu felsefe sistemini
Hayatın Anlamı
Hayatın AnlamıArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 20102,876 okunma
Bugün denk geldiğimden ve yaşadığımdan çıkardığım dersi anlatayım. Sabah kalkıyoruz kahvaltımızı yapıyoruz öğlen oluyor evde, işte yada herhangi bir yerde öğlen yemeği yiyoruz sonra akşam oluyor yine aynı. Bu arada çeşitli isteklerimiz, arzularımız, hayallerimiz, amaçlarımız veya kavuşmamız oluyor ama yarına yine plan yapıyoruz. Anladım ki biz yarını planlarken aslında doyamuyoruz. Dünyalık telaşlar, ihtiyaçlar, arzular, aşklar vs.ler her gün biraz daha artıyor. Kendimizi kandırmayalım biz doyamuyoruz. Doyacağımız tek yer öteki taraf ve inşallah kötü doymayız. Âmin
999 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.