Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İnim Kül Tigin kergek boldı. Özüm saķındım. Körür közüm körmez teg, bilir biligim bilmez teg boldı. Özüm saķındım. Öd tengri yaşar. Kişi oġlı ķop ölgeli törümiş. Ança sakındım. Közde yaş kelser tıda köngülte sıġıt kelser yanduru saķındım. Ķatıġdı saķındım. İki şad ulayu ini yigünüm oġlanım beglerim budunum közi ķaşı yablaķ boldaçı tip saķındım. ------------------------------ Küçük kardeşim Kül Tigin vefat etti. Kendim düşünceye daldım. Görür gözüm görmez gibi, bilir aklım bilmez gibi oldu. Kendim düşünceye daldım. Zamanı Tanrı yaşar. İnsan oğlu hep ölmek için türemiş. Öyle düşünceye daldım. Gözden yaş gelse mani olarak, gönülden ağlamak gelse geri çevirerek düşünceye daldım. Müthiş düşünceye daldım. İki şadın ve küçük kardeş yeğenimin, oğlumun, beylerimin, milletimin gözü kaşı kötü olacak diyip düşünceye daldım.
Sayfa 58 - KÜL TİGİN ÂBİDESİ METİN Kuzey Yüzü - KÜL TİGİN ÂBİDESİ TERCÜME Kuzey Yüzü (sayfa 58, 59, 60, 61)Kitabı okudu
Kül ateşin koruyucusu, belki de koruyucu iyesi kabul ediliyordu. Külde saklanan, yeniden ateş yakmaya hazır halde saklanan korlara nisbetle, ailede son çocuğa "Kül" adının verildiği sanılmaktadır. "Kül Tigin" ve "Od Çipin" adlarının da son çocuk okdukları inancı ile ad olarak verildikleri ileri sürülmektedir.
Reklam
Orhun Yazıtlarında Türkçenin "Kö:k"leri
...Bilge Kağan Doğu Yüzü 21'de geçen kötürügme sözü, konumuz açısından dikkat çekicidir. "ögüm katunuğ kötürügüme Tengri il birig[me Tengri Türk budun atı küsi yok bolmazun tiyin özümün ol Tengri kağan olurtdı" (Annem kağanı yücelten Tanrı, onlara devlet veren Tanrı, Türk halkının adı sanı yok olmasın
Sayfa 120 - Post Kitap, Divan Edebiyatı Vakfı Keyfiyet Mahfili Türkçe Araştırmaları: 1, 1. Baskı, İstanbul 2020, TÜRKÇENİN KÖKLERİ
10 -Kül Tigin yok erser, kop ölteçi ertigiz. İnim Kül Tigin kergek boldı. Özüm sakındım. Körür közüm körmez teg, bilir biligim bilmez teg boldı. Özüm sakındım. Öd tengri yaşar. Kişi oğlı kop ölgeli törümiş.
Boğaziçi YayınlarıKitabı okudu
İlk cümlede ölen insanın Tanrı'ya gerek olduğu söylenmiş
İnim Kül Tigin kergek boldı. Özüm sakındım. Körür közüm körmez teg, bilir biligim bilmez teg boldı. Özüm sakındım. Öd tengri yaşar. Kişi oğlı kop ölgeli törümiş. Küçük kardeşim Kül Tigin vefat etti. Kendim düşünceye daldım.Görür gözüm görmez gibi, bilir aklım bilmez gibi oldu. Kendim düşünceye daldım. Zamanı Tanrı yaşar. İnsan oğlu hep ölmek için türemiş.
"Kartal, göklerin efendisidir ve her şeye hakimdir. Onunla birlikte aynı yöne bakmazsan Od sana yaklaşmaz. Ve Tigin Isparga göklerin gözüne büründü.
Reklam
Kartal, göklerin efendisidir ve her şeye hakimdir. Onunla birlikte aynı yöne bakmazsan Od sana yaklaşmaz. Ve Tigin Isparga göklerin gözüne büründü.
"Eski Türk törelerine göre, yuvanın simgesi ve ailenin sürekliliğinin güvencesi olan ateşin cinsiyetinin erkek olduğuna ve evin küçük oğlunun babasının evinde oturarak baba ocağını devam ettirdiğine inanılmaktadır. Bunun için de en küçük çocuklar 'Od Tigin' yani 'Ateş veya Ocak Beyi, Prensi' denir ve bunlar töreye göre, hükümdar olamazlardı; fakat babalarının mal ve serveti onlara düşerdi."
İnim Kül Tigin kergek boldı. Özüm saķındım. Körür közüm körmez teg, bilir bilingim bilmez teg boldı. Özüm sakındım. Öd tengri yaşar. Kişi oģlı ķop ölgeli törümiş.* *Küçük kardeşim Kül Tigin vefat etti. Kendim düşünceye daldım. Görür gözüm görmez gibi, bilir aklım bilmez gibi oldu. Kendim düşünceye daldım. Zamanı Tanrı yaşar. İnsan oğlu hep ölmek için türemiş.
Sayfa 58 - Boğaziçi YayınlarıKitabı okudu
"Öd tengri aysar kişi oglı köp ölgeli törümiş / Zamanı tanrı yaşar; insanoğlu ölmek için türemiş." Bunu, kardeşi Kül Tigin'in vefatı üzerine söylediğini biliyoruz...
Sayfa 27 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Öd tengri yaşar. Kişi oglı kop ölgeli törümiş. Zamanı Tanrı yaşar. İnsan oğlu hep ölmek için türemiş. Kül Tigin Anıtı
Sayfa 58 - Boğaziçi yayınları - 53.baskı
Uhri (2003), eski Türk törele­rinden örnek verir: "Eski Türk törelerine göre, yuvanın simgesi ve ailenin sürekli­liğinin güvencesi olan ateşin cinsiyetinin erkek olduğuna ve evin küçük oğlunun babasının evinde oturarak baba ocağını devam ettirdiğine inanılmaktadır. Bunun için de en küçük çocuklar 'Od­ Tigin' yani 'Ateş veya Ocak Beyi, Prensi' denir ve bunlar töreye göre, hükümdar olamazlardı; fakat babalarının mal ve serveti onlara düşerdi."
Öd Tengri aysar kişi ogli ölgeli törümiş Zamanı tanrı yaşar; insanoğlu ölmek için türemiş. Kardeşi Kül Tigin 'in vefatı üzerine Bilge Kağan 'ın söylediği...
Sayfa 27 - kronikKitabı okudu
Türklerde kutsal ocak kültü
Ocağın kutsal sayıldığı, saygı gösterildiği ve evle, soyla bağlantılı olduğu kültürlerden biri de Türk Kültürü ve Türk Mitolojisidir. Örneğin; Yakut Türklerine göre "aile ocağı", sönmemesi gereken "kutsal bir ateştir" ve bu ocağı koruyan bir kutsal ruh da vardır. Ocakta yanan Mas Ağacı (Meşe) da kutsal bir ağaçtır. Eski Türk törelerine göre yuvanın simgesi ve ailenin sürekliliğinin güvencesi olan ateşin cinsiyetinin erkek olduğuna ve evin küçük oğlunun babasının evinde oturarak baba ocağını devam ettirmesi gerektiğine inanılır." Bunun için de en küçük çocuklara "Od-Tigin", yani "Ateş veya ocak beyi, prensi" denir ve bunlar töreye göre, hükümdar olamazlar; fakat babalarının mal ve serveti onlara düşerdi." Ateşin eril niteliği bazı Türk boylarında Od-Tigin'in kaybolmamasına karşın, değişerek dişil bir nitelik haline gelmesiyle görülür. "Ateş Ana veya Kadın Ata" olarak adlandırılan bir rahibe tarafından ateşin korunduğuna dair 1594 yılından itibaren bazı kayıtlara da rastlanılmıştır.
Sayfa 33 - Sakin Kitap
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.