Mustafa Kemal Paşa ile Latife, salonda yalnız; yalnız ve ayakta, ağır ağır balkona doğru yürüyorlar; Gazi, konağa gelirken sivil giyinmişti; kendine mahsus, o şıklık içindedir; Latife, Avrupalı bir genç kız havası uyandırıyor, sade fakat etkileyici.
Sayfa 361Kitabı okudu
"Bütün bunlar anlatılmıştı Leyla'ya. O yalıda kendisi doğmadan önce yaşanan her şey belleğindeydi. Anneannesinin anlattıklarını defterlere geçirmiş, soluk aile fotoğraflarını saklamıştı. Zaten anneanneden başka olayları kendisine anatacak kimse de yoktu ortalıkta. Paşa Dede'sinin konuştuğu zamanlara yetişememiş, onu hep susan bir ihtiyar olarak görmüştü."
Reklam
Mahatma Gandhi, Bombay'da yaptığı basın toplantısında, şöyle dedi: "Haydi beni bir kere daha tutuklayınız, İngilizler! Tutuklamakla ve öldürmekle iş bitmiyor. Türkler, öldü sanılan ve cenaze töreni bile hazırlananların, içine konmak istedikleri tabutu, katillerin başına nasıl geçirileceğinin örneklerini vermektedir..."
Sayfa 318Kitabı okudu
Latife Hanım ile Mustafa Kemal’in sırrı: Kanlı yelpaze
Latife Hanım-Mustafa Kemal evliliğinin gergin anlarından biri... Sinirini yelpazesini avucuna vurarak gidermeye çalışan Latife Hanım, elini kanatır. Atatürk, tokat atmaya yeltenir. Fakat Latife Hanım kendini müdafaa için elini siper etmeye kalkınca kanlı parmaklar Atatürk’ün yüzüne isabet eder... Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatına giren bütün
Yeni Gün gazetesinin, başlığı şudur: "Mustafa Kemal Paşa'ya Müşirlik rütbesi ve Gazi unvanı verildi."
Sayfa 260Kitabı okudu
Harbin sonunda bir sürü çocuk yetim kalmıştı, hatta aralarında ailesiz kalanlar da vardı. Durumlarını iyileştirebilmek için pek fazla imkan da yoktu. İnkılab rejimleri gelecek nesle önem verir. Aslında 19. ve 20. yüzyıl dönemecindeki tüm Şark dünyası böyledir. İnkılabçılar çocuklarla ve kadınlarla çok alakadar olur.Bu yüzden Milli Egemenlik Bayramı’nı, Meclis çocuklara bağladı.Dünya tarihi ve kültürü içinde enteresan bir unsurdur, bize özgüdür ve yer etmiştir. Mustafa Kemal Paşa, TBMM’nin açılışından bir yıl sonra 23 Nisan 1921’de bugünün bayram olarak kutlanmasına karar verdi. 23 Nisan 1927’de ilk kez “Çocuk Bayramı” olarak da kutlanmaya başladı.
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.