Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Venus Asleep 1944
İlk sergisini 1924'te açan Paul Delvaux, Brüksel Güzel Sanatlar Akademisi'nde sanat ve mimarlık eğitimi aldı. İlk dönem eserlerinde, Avrupa'da yaygın olan yeni-empresyonist akımının etkisinde kaldı. 1938'de, İtalya'da katıldığı bir sergide, sürrealizmden etkilendi; Salvador Dali ve Rene Magritte gibi sanatçıların tarzına yakınlaşmaya başladı. Delvaux, yaptığı büyük duvar resimleriyle kendinden söz ettirmeyi başardı. Brüksel ve Liege'de yaptığı bazı duvar resimlerinin boyu 1.5x2.5 metreyi buldu. Başarısı nedeniyle kendisine Brüksel Güzel Sanatlar Akademisi'nde kürsü verildi. Freud'dan etkilenen ressam en ünlü tablolarından 'Uyuyan Venüs'te, kabus gören Venüs'ü resmeder. Eserde, antik Roma mimarisi ve modern giyimli kadınlar dikkat çeker.
64 syf.
8/10 puan verdi
Kavramsal Sanat/Sözcük nesne kopukluğu
Michel Foucault'ın, 1928-29'da Sürrealizm, dadaizm, kübizm gibi sanat akımlarında eserler vermiş olan Ressam René Magritte tarafından yaratılan "İmgelerin İhaneti" tablo serisinden, "Ceci n’est pas une pipe. (Bu bir pipo değildir.)" eserini açıkladığı, sayfa sayısı az olan ancak anlatımı bir hayli ağır olan, sanatsal ve felsefi alanda okuyucuyu doyuma ulaştıran, algılarını zorlayan müthiş bir kitaptı. Okumaya daha önce başlayıp ağır bir anlatımı olduğu için yarıda bırakmıştım, yeni bitirdim fakat tekrar okumayı düşünüyorum. Sanatçının bu tabloda izleyiciyi düşünmeye ve sorgulamaya ittiği konu, pipo imgesi olan bir resmin, gerçekten bir pipo olmadığı paradoksudur. Bu eserlerde sanatçı dil ve görüntü arasındaki bağlantıyı bozmayı hedeflemiştir. Foucault, kitapta bu eseri, sanatta anlam arayışı ile birlikte detaylı şekilde yorumlamıştır. Sanat felsefesi ve kavramsal sanat konularıyla ilgiliyseniz okumanızı tavsiye ederim.
Bu Bir Pipo Değildir
Bu Bir Pipo DeğildirMichel Foucault · Yapı Kredi Yayınları · 20201,279 okunma
Reklam
René Magritte ünlü bir sürrealist ressam. Yaptığı resimlerin her ne kadar soyut olduğunu ve yoruma açık olduğunu görsek de bazı desen da figürlerin sık kullanımını anlamlandırmak mümkün. ya Resimlerinde ölümü ve yaşamı simgeleyen figürler vardır örneğin. Hayatın kırılganlığını anlatmanın yolunu neden böyle seçer ressam? On üç yaşında kendini nehre atarak intihar eden bir annenin çocuğudur. Annesi sudan çıkarıldığında ıslak yüzünün ve bedeninin üzerine örtülen örtüyü görür. Bu imgenin hayatı boyunca peşini bırakmadığını düşünmek yanlış olmaz. Ancak sadece bu da değil. Şunu da düşünmek gerekir. Magritte çocukluğunu depresyonu olan bir anne ile geçirmiştir. İki taraf için de kolay olmasa gerek. Annesinin son imgesi yüzü örtülü resimler yapmasının sebeplerinden biri olabilir. Bedendeki en dikkat çekici unsur yüzdür. Yüzü göstermemesi, tuvaldeki resmi göstermeyerek tuvalin arkasını resmetmesi gibi, başka bir deyişle resmi yapanın değil ama ona bakanın asıl yorumu getirebileceğini de resme eklemesi yine resmin anlamlarından sadece biri olabilir.
Sayfa 129
Ünlü sürrealist ressam René Magritte çocukken, annesi Sambre Nehri’ne atlayarak intihar eder. Annesinin daha sonra yüzünde bir örtü ile bulunması, Magritte’in hayatı boyunca bu imgenin etkisinden kurtulamamasına ve resimlerinde sıkça yüzü örtülü figürler kullanmasına neden olur.
Not to be Reproduced / Ressam Rene Magritte
* "Yalnızlığım öyle bir tablo çizer ki bu gece, Aynadaki yansımam bile bana sırtını döndü."
330 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Livaneli Polisiyesi
Zülfü Livaneli
Zülfü Livaneli
, sanırım Türkiye nin en çok okunan Türk yazarı olabilir. Bir diğeri de
Ahmet Ümit
Ahmet Ümit
sanırım. Halkın istediğini iyi bilen ve bundan ekmeğini iyi kazanan iki kalem. Tam adı Ömer Zülfü dür. Gürcü asıllıdır. Siyaset, film, dizi, müzisyen, yazar demek sanırım daha doğru. Birden fazla sektörde aynı derecede ünlü olan nadir insanlardandır Livaneli.
Kardeşimin Hikayesi
Kardeşimin HikayesiZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2019104,9bin okunma
Reklam
Ressam René Magritte
Kendine sanatçı denmesinden hoşlanmıyor ve resim aracılığıyla iletişimde bulunan bir düşünür olarak görülmesini tercih ediyordu.
Sayfa 8
330 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bu kitabı kısaca tanımlamak gerekirse: ''Beklenmedik son''
Yine bir solukta okunan bir Zülfü Livaneli romanı.. Yazarın her kitabı kendisine duyduğum hayranlığı günden güne arttırıyor. Kalemi bu denli sade olup aynı zamanda bu denli yoğun duygular ve hikayeler aktarabilmesi hayran kalınmayacak gibi değil.. Öncelikle kitabın kurgusunun ve anlatım dilinin muazzam olduğunu söylemek istiyorum. Livaneli
Kardeşimin Hikayesi
Kardeşimin HikayesiZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2019104,9bin okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
Gördüğün şey aslında gördüğün müdür?
Öncelikle
Michel Foucault
Michel Foucault
kimdir? Kimsin sen lan? Bu adam neyin nesi?
Felsefe Tarihi
Felsefe Tarihi
kitabını okumadan kimse felsefe yükünün altına girmesin. Hele ki bu kitap o kadar ince ve ağır ki eziliriz altında. Kendisi bir postyapısalcı, bir kalıba sığdırmak zor olsa da nihayetinde bir ifade kullanmamız gerekirse bunu söylemek doğrudur. Ağır bir
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
etkisi barındırıyor.
Bu Bir Pipo Değildir
Bu Bir Pipo DeğildirMichel Foucault · Yapı Kredi Yayınları · 20201,279 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Gördüğümüz, gördüğümüz müdür? Bu bir pipodur. Mudur¿ Bütün yazılarında olduğu gibi M. Foucault, bu kitapta yine bir şeyi "imge- sözcük- kelime- şey- nesne..." parçalara ayırarak, didik didik ediyor. Konu Gerçeküstücü ressam René Magritte' nin bir eserinden yola çıkıyor: 1926 tarihli 'Bu Bir Pipo Değildir.' "Bu" (yazı gibi ortaya konmuş bir piponun ve çizimlenmiş bir metnin kurduğu bu bütün), "bir pipo" (hem söyleme hem görüntüye dayanan ve kaligramın, sözsel ve görsel oyunun çift anlamlı varlığını ortaya çıkarmaya çalıştığı ve söyleme ve görüntüye dayanan bu karma varlık) "değildir" (onunla uzlaşamaz). Görünen ve okunan aynı şey, görüldüğünde susar, okunduğunda saklanır.
Bu Bir Pipo Değildir
Bu Bir Pipo DeğildirMichel Foucault · Yapı Kredi Yayınları · 20201,279 okunma
Reklam
En fazla intihal edilen sanatçılardan biri olan gerçeküstücü ressam Rene Magritte; özgün, esprili ve düşündürücü imgeleriyle, ömrü boyunca da ölümünden sonra da çok büyük bir övgüyle karşılandı. Örtülere sarılmış yüzler, Magritte'in resimlerinde sıkça görünür. Gerçekleşmeyen arzular da yaygın bir temadır.
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.