Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
KERTENKELE RÜYASI
Aynı rüyanın tekrar tekrar görüldüğü çok nadirdir, dolayısıyla etkili bir hatırlama stratejisi olan tekrar, rüyalar açısından çok önemli değil. İnsanların hatırladıkları ender rüyaların "tekrar rüyaları" olması tesadüf değil belki de. Çoğu insan rüyalarıyla çok az ilgilenir: Uyanır uyanmaz bütün dikkatlerini günlük meselelere yöneltirler ve çok kısa bir süre sonra rüyayla ilgili hatırladıkları her şey silinip gider. Strümpell bir süreliğine rüya günlüğü tutanların daha çok rüya gördüğünü ve rüyalarını daha iyi hatırladıklarını saptamıştır. Bu olgu daha sonra birçok kez kanıtlanmıştır.
Pindar'ın Bir Gölgenin Rüyası'ndan, Calderon'un Hayat Rü- yadır'ına kadar, hayatın yitip gittiği görüşü, o zamanın tüm şairlerinin ruhlarının derinliklerinden yükselen feryatlar ko- partmıştır, ta ki Shakespeare'in Rüyaların Yapıldığı Madde- den Yapılmayız'ına dek. Bu sonuncusu İspanyol yazarın söy- leminden daha trajik bir sona mahkûm ediyor bizleri. Çünkü Calderon hayatımızı bir rüya olarak ilan ederken bizleri o rü- yayı görenler olarak değerlendirmez ancak İngiliz şair bizi de rüya olarak değerlendirir, rüya gören bir rüya
Sayfa 44 - Ketebe, Çev:Beyza FıratKitabı okudu
Reklam
Gerçi çocukluk gibi rüyaların rüyası görülmüyorsa, böylesi kâbusların da kâbusu görülmez diye düşünüyorum. Zaten anasını satayım, ben artık hep hep hep düşünüyorum. Ötesi yok, düşünce bazında yaşıyorum.
Sembolik rüya
Tevrat’ta Firavunun rüyası için Yusuf’un önerdiği açıklamadır. Yedi şişman ineği izleyerek yiyen yedi sıska inek: Bu, Mısır ülkesinde yedi yıllık bolluğu tüketecek olan yedi yıllık bir kıtlık kehanetinin sembolik bir ikâmesidir.
Sayfa 174Kitabı okudu
Bir rüyanın, gerçek duygularımızın neler olduğunu bize uyanıkken olandan daha net olarak gösterebileceği doğrudur. Başka türlü bastırılan sevgi, nefret, kuşku ya da üzüntü rüyalarda kısıtlamasız bir biçimde hissedilebilir. Ama rüyaların daha önemli bir özelliği, Freud’un da tanımladığı gibi bunların, arzu yerine getirici düşünme edimi tarafından yöneltilmesidir. Bu zorunlu olarak rüyaların bilinçli bir arzuya karşılık geldikleri, ya da bizim arzu edilir olarak değerlendirdiğimiz bir şeyi doğrudan doğruya sembolize ettikleri anlamına gelmez. “Arzu yerine getirici düşünme” açık içerikten çok anlam içinde bulunmaya elverişlidir. Başka bir deyişle rüyalar, çabalarımızın, ihtiyaçlarımızın eseri olurlar ve çoğu kez o anda bizi sıkan çatışmaların çözümüne yönelik girişimlere karşılık gelirler. Rüyalar bir gerçekler görüşü olmaktan çok bir coşkusal güçler oyunudur. Eğer iki çelişik ve güçlü çaba çatışırsa , bir kaygı rüyası baş gösterebilir. Dolayısıyla eğer bilinç düzeyinde hoşlandığımız ya da saygı duyduğumuz bir insanı rüyamızda iğrenç ya da aptal bir yaratık olarak görürsek, rüyanın ona yönelik gizli düşüncemizi açığa vurduğu sonucuna varmak yerine, bizim o insanı küçük görmeye iten bir ihtiyacı aramamız gerekir.
Sayfa 141 - Totem Yayınları
Gün olur, içinde yaşadığımız bu kalabalık yalnızlığı da bir rüyada görür müyüm, çok merak ediyorum Savaş. Gerçi çocukluk gibi rüyaların rüyası görülmüyorsa, böyle kâbusların da kâbusu görülmez diye düşünüyorum.
Reklam
Rüyaların Doğru Çıkması
«el-Kirmanî der ki: "Mü'minin rüyası kâfirin rüyasından, âlimin rüyası cahilin rüyasından, hâli mestûr olanın rüyası öyle olmayanın rüyasından, yaşlıların rüyası gençlerin rüyasından... daha doğrudur." [Halil b. Şahin, el-İşarât fî İlmi'l-İbarât, s. 647]»
Sayfa 38 - Guraba YayınlarıKitabı okudu
Rüyaların En Doğru Çıktığı Zamanlar
«Buhârî'nin rivayetine göre İbn Sîrîn şöyle demiştir: "Gündüzün rüyası, gecenin rüyası gibidir." [Buhârî, Tabir, 12] Ancak geceleyin görülen rüyaların en doğruları "Seher vakitlerinde görülen rüyalardır. Çünkü bu vakit, İlâhî nüzûlün, rahmetin ve mağfiretin yaklaşma zamanı, şeytanlarının da faaliyetlerinin durmaya yaklaştığı vakittir." Gündüz görülen rüyaların en doğru çıkanları ise kaylûle (kuşluk sonrası) vaktidir.»
Sayfa 30 - Guraba YayınlarıKitabı okudu
Rüyaların içinde ben var mıyım gerçekten Her uykunun bir rüyası yokken Nereye saklanmış olabilirim? Duvarlarımı kendi ellerimle örerken
Şu anda gördüğünüz ve işittiğiniz her şey bir rüyadır. Şu anda rüya görüyorsunuz. Beyniniz uyanıkken rüya görüyorsunuz. Rüya, zihnin ana fonksiyonudur. Zihin günde yirmi dört saat rüya görür. Beyin uyanıkken de uyurken de rüya görür. Aradaki fark: Beyin uyanık iken, her şeyi lineer (sıra sıra) olarak algıladığımız somut bir çerçeve vardır. Uykuya
Reklam
Rüya
Bir rüyanın rüyası kolay kolay görülmüyor. Gün olur, içinde yaşadığımız bu kalabalık yalnızlığı da bir rüyada görür müyüm, çok merak ediyorum. Gerçi çocukluk gibi rüyaların rüyası görülmüyorsa böylesi kâbusların da kâbusu görülmez diye düşünüyorum.
Sayfa 45 - YKY, Dün Gece Ansızın, DenizKitabı okudu
«Gün olur, içinde yaşadığımız bu kalabalık yalnızlığı da bir rüyada görür müyüm, çok merak ediyorum Savaş. Gerçi çocukluk gibi rüyaların rüyası görülmüyorsa, böylesi kâbusların da kâbusu görülmez diye düşünüyorum.»
Sayfa 45
Ey dost..
Ey Dost.. Ey can yaprakları... Gül yaprağı gibi titreyen, aşk sayfalarının elif, lam, mim hecelerine gömülen dostum... Unutma dostum... Ey dost unutma! Bu yapraklar masamdan dört dimensiyonlu, dörtlü zamanın birer nefesi, müşahidi olan masanın ayaklarının üstündeki bu sesli yapraklar, bu geceyi kollamış, sarmış, yıldızların, ayın sırlarını
Sayfa 13 - Yağmur Yayınevi - 1.Baskı - Ekim 2010Kitabı okuyacak
Aynı gece görülen rüyaların tamamı tek bir bütündür;
Yusuf Peygamber'in yorumladığı, firavunun Tevrat'ta anlattığı sığır ve mısır koçanı rüyası da aynı türden bir rüya. Bu rüya Josephus'ta (Yahudiliğin İlk Çağı, 2. cilt, 5. ve 6. bölüm). Tevrat'takinden daha ayrıntılı anlatılmıştır. Kral ilk rüyayı anlattıktan sonra şöyle der: "Bu ilk rüyadan sonra huzursuz bir şekilde uyandım. Gördüklerimin ne anlama gelebileceğini düşündüm, bir süre sonra tekrar uykuya dalmışım. Bu sefer beni daha çok ürküten ve kafamı karıştıran çok daha tuhaf bir rüya gördüm. "Rüyayı dinleyen Yusuf şöyle der: "Kralım, görünen o ki, iki tane sandığın rüyaların aslında aynı anlama gelmektedir."
Sayfa 362Kitabı okudu
"Ateş içinde kalmış güzel bir ev gördüm. Aynı gece gördüğüm bir rüyada dostlarım ve ben bir ziyafet masasındaydık. Gene Missisipi'deydik. Bir kız arkadaşım, evlenmeden önceki erkek arkadaşmla masada, herkesin gözü önünde sevişiyordu. Misafirlerin hepsi onu ayıpladılar." Frances bu rüyayı balayında görmüştü. Bu rüyayı yorumlarken Cayce alışıldık yöntemimin dışına çıktı. Normalde, transa geçtiğinde eşi ona rüyayı okur, sonra da yoruma geçerdi. Ama bu sefer eşinin sözünü kesti. Bunu ancak çok önemli ve acil durumlarda yapardı. Güzel evin yanışı güzel bir şeyin tahrip edilişini gösteriyordu. Sembol yuvadaki anlaşmazlığı ifade ediyordu, ateş öfke ateşiydi. Yeni gelinin rüyası yeni güzel ilişkinin öfke ve anlaşmaz lıkla bitebileceğini söylüy rdu. (Cayce ikazında haklıydı, gerçekten de evlilik sekiz yıl sonra bu şekilde sona erdi.)
77 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.