Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İstanbul Belediye Başkanının unvanı 'Şehremini' idi ve padişahın mutemedi sayıldığı için hükümet tarafından atanıyordu. Diğer belediye başkanları ise seçimle iş başına geliyordu.
Yüzellilikler listesi
Türkiye'den sürgün edilen İtilaf Devletlerinin işbirlikçileri Yüzellilikler, Türk Kurtuluş Savaşı sonrası düşman iş birlikçisi olarak görülen ve Türkiye'den sürgün edilen, hepsi üst düzey makamlarda yer alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen isimdir. Sevr Antlaşması'nı imzalamak üzere Paris Barış Konferansı'na giden
Reklam
324 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
KAPLANIN SIRTINDA BİR SULTAN
Dört yılı aşkın bir çalışmanın ürünü olan roman ilginç bir şekilde Abdülhamid hakkında en az bilgiye sahip olduğumuz dönemi, Selanik yıllarını ele alıyor. Muazzam bir güce hükmederken, Şeyhülislam’dan alınan fetva ile bir gece de her şeyini kaybeden, ailesi ile birlikte bomboş bir köşkte tecrit hayatına mahkûm edilen, gazete okumasına dahi imkân
Kaplanın Sırtında
Kaplanın SırtındaZülfü Livaneli · İnkılap Yayınevi · 20229,8bin okunma
İstanbul-Sadri Alışık
Bu benim dünyaya ilk gelişim, Yıkarak saltanatını koca fatih’in. Kundakla kefen arasında bir gün, İstanbul, istanbul deyişim. Merhaba kızkulesi, merhaba eyüp sultan, Kanlıca, şehremini merhaba…
144 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
az zamanda çok ve büyük işler yapanlardan biri; operatör emin erkul bey.
okumuş olduğum
Milli Mücadele Ve Cumhuriyet Devrine Ait Hatıralar Operatör Emin Erkul
Milli Mücadele Ve Cumhuriyet Devrine Ait Hatıralar Operatör Emin Erkul
adlı kitap osmanlının son dönemine, milli mücadele, kurtuluş savaşı ve cumhuriyet dönemlerine tanıklık eden doktor ve siyasetçi emin erkulun 15 nisan-21 mayıs 1955 tarihleri arasında vakit gazetesinde 37 bölüm halinde yayımlanan anılarından oluşmaktadır. operatör emin erkul yayımlamış olduğu bu anılarında cumhuriyetin ilk
Milli Mücadele Ve Cumhuriyet Devrine Ait Hatıralar Operatör Emin Erkul
Milli Mücadele Ve Cumhuriyet Devrine Ait Hatıralar Operatör Emin ErkulUmut Dere · Yeditepe Yayınları · 20201 okunma
En ilginç sözü ise İstanbul Şehremini Ömer Faiz Efendi söylemiş, Şeyhülislam’a dönerek “Efendim, İslam’ı bile Avrupalılardan almalıyız,” deyivermiş, sonra da durumu şöyle açıklamıştı: “Adamlar bize öğretilmiş olan düzgün İslam’a uygun davranıyorlar, bizse bozulduk. İslam’ı tekrar, en baştan başlayarak onlardan öğrenmemiz lazım.”
Sayfa 288 - İnkılâp KitabeviKitabı okudu
Reklam
19 Ekim'de Refet Paşa İstanbul toprağına bir Fatih gibi ayak bastı. Haydarpaşa önlerinde Gülnihal vapurundan, bir motorbotla Kabataş'a çıkan Paşayı İstanbul Türkleri emsalsiz denecek gösterilerle karşıladılar. Gerçi İngilizler o gün jandarma nizamındaki birliğin karaya çıkmasını engellemişlerdi. Ama gece mesele halledilerek ertesi gün,
Sayfa 57 - Remzi kitabeviKitabı okudu
Gül Bahçesi
Hiç belli olmaz; nasıl Dolmabahçe Sarayı ile Yıldız Sarayı bahçelerine vizyon sahipleri tarafından birer otel konduruldu ise; Gülhane bahçesi ortasına da tıpkı Gökkafes gibi bir bina çökertilebilir. Hiç belli olmaz. Oysa burası bilindiği gibi Topkapı Sarayı'nın dışında ama sarayın Gülbahçesi idi. "Gülhane" adı oradan geliyor. Şehremini Cemil Paşa (Topuzlu) döneminde (1912-14), (1919-20) Paşa'nın Avrupaî park tutkusu sebebi ile parka dönüştürüldü. Şehrin tek-tük kalmış yeşil alanlarından biri olan Gülhane Parkı'nda son yıllarda "Gülhane Şenliği" adı altında, yaz aylarında sürekli olarak konserler veriliyor ve park bir panayır yerine dönüşüyor. Yüzbinlerce kişi aylarca bu bahçeyi çiğneyip duruyor.
Sayfa 166Kitabı okudu
En ilginç sözü ise İstanbul Şehremini Ömer Faiz Efendi söylemiş, Şeyhülislama dönerek “Efendim, İslamı bile Avrupalılardan almalıyız,” deyivermiş, sonra da durumu şöyle açıklamıştı: “Adamlar bize öğretilmiş olan düzgün İslama uygun davranıyorlar, bizse bozulduk. İslamı tekrar, en baştan başlayarak onlardan öğrenmemiz lazım.”
Sayfa 289 - İnkılapKitabı okudu
Sofular'daki umumhanesini hükumet kapatmıştı, Çilli Mahmut: " Şeriat elden gitti" diye bağırıyordu. Şehremini yapmamışlardı, Hidayet " Hürriyet yok" diye bağırıyordu. Layihasını okumamışlardı, Mısırlı Prens Hasan: " Bu memlekete istiklal ne kadar uzak" diye tepiniyordu. Sivas'a yine vali olamamıştı, Hacı Hulusi Paşa: " Çocuklar elinde kaldık" diye inliyordu.
Sayfa 338Kitabı okudu
144 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.