Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Çaycısından bakanına, oradan en yukarılara kadar herkesin payını aldığı adil bir düzen kurmuşlardı adamlar. Yemeyenler bir tek solcu sendikacılardı, ama onlar da bol bol sürgün, soruşturma, mitinglerde polis dayağı falan yiyorlardı. Yemeyen yoktu yani. Herkes meşrebine göre.
Sayfa 137Kitabı okudu
Onuncu Köy
Topladım valizi, sordum adresi Bilen var mı, onuncu köy neresi? Gitsem satın alsam, kaça metresi Bilen var mı, onuncu köy neresi? İnsan bu sürüde kaybolur yiter İnsanlar tanıdım insandan beter Burası son köydür, kaldığım yeter
Reklam
Hepsi pekala! Fakat bir aynadan yansıyan şafak gibi o ruhunu gösteren parlak gözleri nasıl unutmalı! Sevinçli bir sabaha benzeyen tebessümünü, saadet gecesinde doğmuş bir çift yıldız olan o gözlerini kaybettikten sonra doğuşlarda, yıldızlarda bir letafet, bir lezzet hayal edemiyordu. Kendisine onsuz yer, gök, bütün kâinat boş, manasız ve hatta ışıksız görünüyordu. Mademki o güzellik alemiden, kendi dünyasından, havasından sürgün edilmişti, artık hayata devam etmeye bir lüzum görmüyordu. Yüce sanatının modeli de kaybolmuştu. Zira o gözlerin ilham ettiği bitip tükenmez sevda sırlarını bundan sonra kendine kim söyleyecek? O tebessümde gizlenen sonsuzluk manasını nereden anlayacak? Yaradılış güzelliklerinin en parlak sayfası olarak gördüğü o yüzün renklerini, hatlarındaki mükemmelliği başka ne tarafta bulacak?
Bi rêzdarî û qedirbilindî bi bîr tinim
Bedîrxan Celadet Alî (1893-1951) Dilbilimci,şair,siyasetçi. Bugün Türkiye Kürtleri tarafından kullanılan Latin harfleri temelli Kürt alfabesinin hazırlayıcısı. Celadet Ali Bedîrxan, Emîn alî Bedîrxan'in ikinci büyük oğlu olarak İstanbul'da doğdu. İstanbul üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gören Celadet Alî, eğitimini Almanya da tamamladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusu saflarında Kafkasya Cephesi'nde Ruslara karşı savaştı. Osmanlı imparatorluğu'nun dağılmasndan sonra Kürtlerin bağımsızlığı için çalıştı. Kemalist kadroya karşı olan ve mahkum edilen Celadet Alî 1922 veya 1923 yılı başlarında ailesi ile birlikte Mısır'a gitti. Mısır'a göçünce Celadet ve kardeşi Kamuran eğitimlerini tamamlamak için Almayaya gittiler. 5 Eylül 1927 Beyrut' ta çoğu Türkiye'den sürgün edilmiş, ayrılmak zorunda kalmış, Kürt aydınları ile birlikte "Xoybûn" Cemiyeti' ni kurdu ve ilk başkanı seçildi. Bundan sonra kendisini Kürt dili ve kültürü ile ilgili çalışmalarına veren Celadet Bedîrxan, Lâtin alfabesini Kürtçeye uyarladı. Yayınları ile Kürt dili ve edebiyatına yaptığı katkılar yakın dönem Kürt kültürel uyanışında öncü rol oynadı. Celadet Alî Bedîrxan 1951 yılında Şam da hayatını kaybetti. Ölümünden sonra eşi Ruşen hanım milliyetçi faaliyetlerine devam etti.
203 syf.
8/10 puan verdi
Romanın kahramanı Sami Baran, On iki Mart döneminde yaşanan trajik bir olay sonucu İsveç’e gider ve bu ülkeden siyasi sığınma talep eder. Kendisi gibi mülteci olan bir arkadaş, Sami’nin hikâyesini romana çevirir. Sami, romanın yayımlanmadan önce okunması şartıyla buna izin verir. Kitabı okuduktan sonra, bazı eksiklikleri gidermek için her bölümün sonuna notlar ekliyor. Kitap, bir bölümü yazar tarafından, geri kalanı Sami tarafından eklenmiş olmak üzere iki anlatıcı olarak yayımlanmıştır. Siyasetle ilgilenmeyen basit bir adam olan Sami Baran’ın başına gelen trajik olay, nişanlısı Filiz’in öldürülmesidir. Nişanlısıyla evlerine perde almaktan bahseden Fliz, “dur” ihtarını duymadıkları için kendilerine ateş edildiğinde ölür. Olayın ardından yapılan sorgularda işkence gören ve sevgilisinin militan olduğunu söylemeye zorlanan Sami, sonunda ülkesini terk eder ve siyasi mülteci olarak Stockholm’e yerleşir. Türkiye’den ve farklı coğrafyalardan gelen mülteciler arasında yaşıyor. Romanda tüm kahramanların siyasi geçmişleri ayrı ayrı anlatılır. Bir ülkeye yabancı kabul edemeyecekleri gösterilmiş; sürgün psikolojisi yansıtılır.
Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm
Bir Kedi, Bir Adam, Bir ÖlümZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 202123,7bin okunma
Evrene sürgün! Ve yine de özgürlüğü yakalayabilmiş değilsin! Ölüyorsun ve do­layısıyla özgürlüğünü yaşayamıyorsun! Ve gerçekte varoluşun büyük birliğinden de kopabilmiş değilsin!
Reklam
318 syf.
·
Puan vermedi
Yaşar Kemal bir hafıza. Olaylar kronolojisinin hafızası değil; acının, var olan toplumsal ve kültürel alışverişinin hafızası. Varoluş çığlıkları atan insanların bilinçaltı. Olaylara bakarız. Tarihsel olaylara; Mübadele, Sarıkamış, Çanakkale savaşı, Ezidi soykırımı, Ermeni olayları, ... Bunları ne savaşı başlatanı anlatarak ne de
Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana
Fırat Suyu Kan Akıyor BaksanaYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20206,5bin okunma
Ben canımdan sürgün yedim Yıllar yılı gülmez gönül.
Yahudiler Babil’e sürgün edilmiştir ve bu sürgünden sonra Mezopotamya mitolojileri Tevrat’a girmiştir . Bu nedenle Babil sürgünü ve dönüşten sonraki gelişmeler, bütün dünyanın en önemli dini olaylarıdır . Hatta bana göre en başta gelenleridir..
Sayfa 119Kitabı okudu
“Mademki sürgün damgasını yemişsin, artık her türlü ahlaksızlığı yapabilirsin; artık ayıp falan kalmamıştır.”
Reklam
Kısacası, bir şeyi yapmamızın veya yapmamamızın sebebi ölüm, sürgün veya acı değildir; kendi fikirlerimiz ve isteklerimizdir.
536 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Nar Ağacı| İki yaralı kalbin aynı yolda birleştiği bir hikaye… Trabzon’dan Tebrize , Batum’a hatta Batum’dan İstanbul’a uzanan bağlar… Balkan savaşı sırasında başlayıp Birinci Dünya savaşında geçen roman, Tebrizli Setterhan ve Trabzonlu Zehra’nın çektiği sıkıntıları masalsı bir üslupla önümüze seriyor. Tebrizli bir halı tüccarı olan Setterhan, yaşadığı sıkıntılar sebebiyle memleketini terkeder ve gurbete gider. Nitekim ne kadar kaçarsa kaçsın yolu nasibine çıkacaktır, Trabzona… Öte yandan Trabzon’da ailesinin gölgesinde mutlu bir hayat süren Zehra, savaşın başlamasıyla sürgün edilecektir… Nasipte varsa yolları kesişecektir elbet.. Tebriz’den Trabzon’a uzanan, savaşın acılarını içinde barındıran bu sürükleyici hikaye herkesi etkisi altına alacak…
Nar Ağacı
Nar AğacıNazan Bekiroğlu · Timaş Yayınları · 202127,2bin okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.