Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Her durumu kontrol edemediğimizi, her savaşı kazanamadığımızı fark ettiğimizde tevekkül ve teslimiyet sökün eder. Dalganın aktığı yönde akmak. Kader atının dizginlerin elimizde olmadığını bilmek. 'Niçin oldu?' diye sormak yerine, 'Ne oldu ve bu bana ne öğretiyor? 'demek. Ben bilmiyorum, ben bilme makamına değilim artık, Allah biliyor. Bildiğimizi sandığımız zamanlar bir yanılsamadan ibaretti. Hiçbir zaman tam olarak bilmedik ve bilemeyeceğiz."
Sayfa 114Kitabı okudu
İnsan zaîftir, belaları çok. Fakirdir, ihtiyacı pek ziyade. Âcizdir, hayat yükü pek ağır. Eğer Kadîr-i Zülcelal'e dayanıp tevekkül etmezse ve itimad edip teslim olmazsa, vicdanı daim azab içinde kalır. Semeresiz meşakkatler, elemler, teessüfler onu boğar. Ya sarhoş veya canavar eder. İman ve Küfür Müvazeneleri - 32
Reklam
Tedbir ve Tevekkül
Kaderimizde varsa bir imtihan yaşayacağız. O hällde tedbir almamalı mıyız? Tedbir kaderi engeller mi? Tedbir bizim yaşayacağımız imtihanın önüne geçer mi? Tevekkil ve tedbir aranndaki ilişki nedir? Tedbir, kaderin önüne geçmez. Bizim için takdir edilenleri yaşarız, tedbir almakla sorumluyuz. Allahu Teala bize "Niçin böyle bir olay yaşadınız?" diye sormayacak. Deprem örneği üzerinden anlamaya çalışalım. Bir kimse bir devlet dairesinde depreme yakalansa ve vefat etse Allah'ın huzuruna çılığında enkaz altında kaldığı için sorumlu olmaz. Çünkü o binayı kendisi yapmadı. Ama aynı kimse gereken kontrolleri yaptırmadan bir ev satın alsa ve depremde o evin enkazının altında kalsa ihmali nispetinde sorumludur. Depremi engelleyemeyiz ama tedbirimizi almaktan sorumluyuz. Üzerimize düşenden sorumluyuz, sonuçtan değil. Çocuk eğitimi konusunu da buna uyarlayabiliriz. Diyorlar ki: "Çocuğumu on yaşına kadar her yaz camiye gönderdim. Ben elimden geleni yaptım." On yaşına kadar yaz kurslarına göndermekle çocuğumuza karşı annelik, babalık görevimizi dini anlamda yapmış olur muyuz? Çocuk eğitimi deprem konusunda olduğu kadar müşahhas bir örnek değil elbette. Depremde uyulması gereken yönetmelikler var. Binanın o Yönetmeliğe uygun olup olmadığını kontrol edip gerekli tedbirleri almak gerekiyor. Bu çok somut bir şekilde ölçülebi liyor. Ama çocuk yetiştirmenin somut bir ölçüsü yok. Yeterli anne babalığın ölçüsü nedir?
إِنْ أُرِيدُ إِلَّا الْإِصْلَاحَ مَا اسْتَطَعْتُ وَمَا تَوْفِيقِي إِلَّا بِاللَّهِ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَإِلَيْهِ أُنِيبُ" "Benim istediğim, gücüm oranında yalnızca ıslah etmektir. Benim başarım ancak Allah iledir; O'na tevekkül ettim ve O'na içten yönelip-dönerim."
"Cihan dolu belâ başında varken ne bağırırsın küçük bir belâdan, gel tevekkül kıl! Tevekkül ile belâ yüzüne gül, tá o da gülsün. O güldükçe eder tebeddül."
İnsan varlıktaki bütün akışı kontrol edemez. Kendi haya­tındaki bütün akışı da kontrol edemez. Zaten anksiyete bo­zukluklarının, endişe bozukluklarının şaha kalkmasındaki sebeplerden biri budur; modern insan her şeyi kontrol ede­bileceğini zannediyor. Hastalıklarımızı kontrol edebileceği­ mizi zannediyoruz, insan ilişkilerini kontrol edebileceğimizi hatta evliliğimizi kontrol edebileceğimizi zannediyoruz. Ha­yır! Bazen bizim dışımızda bir sürü şey olur biter ve hayat kendi mecrasında akar gider. Direnemediğimiz yerde ve bi­zim gücümüzün bir şeyleri değiştiremediği noktada hayatın , o geniş akışına teslim olmayı, tevekkül etmeyi de bilmemiz lazım.
Reklam
illa da bir ölümün yasını tutanlara da değil
Yas tutanlarla ilgilenmekten hoşlanan insanlar vardır. Fırsattan yararlanarak onlara öğütler verirler, onlardan tevekkül içerisinde olmalarını, metanet göstermelerini isteyerek hoşça vakit geçirirler.
Sayfa 21 - Jaguar | 3. Baskı Eylül 2021 İstanbulKitabı okudu
- Hayat da böyledir, Mefharet, hayat da böyledir. Çaresizlik ve tehlike anları vardır ki, o zaman çırpınmaya ve haykırmaya gelmez. Batar insan ve boğulur. Marifet o anları geçirmektir. Sonrası gittikçe kolaylaşır. Kadere teslim olmak lâzımdır o anlarda. Menfi, miskin, âciz bir tevekkül değildir bu. Anlıyor musun? İsyanın tekniğidir. Yani sabırdır. Müspet, enerjik, hedefli, iyimser bir sabır. Dikkat et sözüme. Bu dünyada ölümden başka hemen her şeyin bir çaresi vardır.
"Tevekkül olunuz. Zamanı bekleyiniz. Gelecek olan hayır ile gelsin. Allah 'a boyun eğiniz. "
Daha yirmi bir yaşımda beni hayata küstürüp bütün gençlik arzularına karşı hakiki bir tevekkül ve feraget getiren o sürekli hayal kırıklıkları,en vefalı ve en dürüst görünen erkeklerin hayatıma verdikleri macera,beni vesveseli,evhamlı,karamsar yaptı.
Reklam
Çaresizlik ve tehlike ânları vardır ki, o zaman çırpınmaya ve haykırmaya gelmez. Batar insan ve boğulur. Marifet o ânları geçirmektir. Sonrası gittikçe kolaylaşır. Kadere teslim olmak lazımdır o ânlarda. Menfi, miskin, âciz bir tevekkül değildir bu. Anlıyor musun? İsyanın tekniğidir. Yani sabırdır. Müspet, enerjik, hedefli, iyimser bir sabır.
Sayfa 101 - Samim & MefharetKitabı okuyor
“Ümitsiz hastalıkların, mukadder felaketlerin son bir ilacı vardır: Tahammül ve tevekkül. Elemlerde bir gizli şefkat var gibidir. Şikayet etmeyenlere, kendilerini güler yüzle karşılayanlara karşı daha az zalim olurlar.”
Insan, ne kadar acı olursa olsun bir mecburiyeti kabul ettikten sonra içine sükûn ve tevekkül geliyor.
Sayfa 451Kitabı okudu
Sabır (En çok sevdiğim şiir)
Sabrın sonu selâmet, Sabır hayra alâmet. Bela sana kahretsin; Sen belâya selâm et! Felâh mı,onda felah, Silah mı,onda silâh.
Cehalet mazeret değildir. İlm-i hal:
Enes b. Malik [radıyallahu 'anh], Resûlullah'ın [sallallahu 'aleyhi ve sellem] şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ وَمُسْلِمَةٍ "İlmi talep etmek her Müslüman erkek ve kadına farzdır."1 Talîmü'l-Müteallim adlı eserde şöyle geçmiştir. Müslüman hangi halde bulunursa
Sayfa 69
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.