Reklam dünyasının cinselliği, yok bir cinselliktir. Barthes’ın göremediği şey ve yanıldığı nokta budur. Onun ‘reklam kültürü erotik bir kültürdür’ saptaması artık geçerli değil. Tersine, reklamlar, erotizmi ortadan kaldıran bir süreci oluşturuyor. Çünkü, bir yanılsamadır o dünyadaki cinsellik. Gerçeklikten uzaklaşmıştır ve yapaydır. O nedenle de asla rahatsız etmez. Cilalı olduğu için gerçek cinselliğin doğallıkla içerdiği şiddetten ve kabalıktan nasiplenmemiştir. Dolayısıyla da, reklamlardaki bedenler ucuz bir tüketimciliğin aletidir. O nedenle, yirminci yüzyılın en büyük görsellik gerçeği bedenin bir tüketim nesnesine dönüşmesine ve kendi gerçekliğini yitirmesine hizmet etmiştir. Böylece cinsellik bütünüyle görselleşip hayatlarımızdan çıkmıştır.
Günümüzde insanlar, alışveriş edecekleri mekanlara sadece maddi ihtiyaçlarını karşılamak için değil, alışveriş merkezleri bir hayat tarzının merkezi olduğu için, alışveriş merkezleri bir hayat tarzı inşa ettiği için ve hatta bireyi psikolojik açıdan rahatlatan bir inanç merkezine dönüştüğü için gitmektedirler.Hatta geleneksel dinlerin ritüelleri ile tüketici ve alışveriş merkezi arasındaki ilişkilerde tesadüfi olmayan benzerlikler vardır.Bir dinin inanmışı ile hac nesnesi arasındaki ilişki bu benzerliklerden en göze çarpanıdır; tavaf etmek,el sürmek, karşısında durup bakınmak gibi.Bu benzerlikler arasında haftalık ibadet ritüelini de eklemek gerekir.Bireyler hafta da bir kez olsun alışveriş merkezine gitmeden rahatlayamamakta, arınamamaktadır.Bu günün dünyasında AVM'ler birer tapınak, tüketim kültürü de bir dindir; üstelik insanların tüm hayatlarını etkileyen, yönlendiren son derece kapsamlı ve derinlikli bir din.Bu tüketim dininde pazarın güzelliği ve çekiciliği ahlaki ve geleneksel dini değerlerle irtibatsızdır.Her şey bireylerin ona talep göstermeleri doğrultusunda bir fiyata sahiptir; çünkü her şey sonuçta tüketilmeye aday bir metadır.Bu pazarda her şey pazarlanır ve her şey tüketilir; insanın onuru, bedeni, dini değerleri, tarihi değerleri, geleneksel kutsalları,Allah, peygamber, Kabe,hac,umre, sahabe,....ama her şey.
Sayfa 48·Kitabı okuyor
Reklam
Çağımızın 'hız' ve tehlikeli bir 'trend' halini alan tüketim kültürü kulvarında, kendini koşar vaziyette bulan 'modern insan'; bugün seçim şansını ve belki de hürriyetini kaybetmiş bir biçimde büyük bir hızla ilerlemektedir.
İnsanlık Nereye Gidiyor? ‘Vicdanın ve Merhametin Sessiz Çöküşü’
Tüketim Kültürü ve Hayatımız
"Gereksiz ihtiyaçlardan oluşan bir dağ icat ettik. Sürekli yenisini almak için alışveriş yapıyor, eskisini atıyoruz. Oysa bu, hayatımızı boşa harcamaktır." José Mujica Uruguay Eski Devlet Başkanı
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.