Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Enbiya:47 AYNISI
Zoroasterciler "taracük-i zart-i zarin" yani "sarı altın terazi"den bahsederler. Bu terazide günah ve sevapların birbirine karşı ağırlığı ölçülür. Yani bu teorik terazinin bir kafesine günahlar, bir kefesine sevaplar konur ve dengeye bakılır. Eğer iyilik bir kıl payı ağır basarsa kişi cennete, aksi olursa cehenneme gider.
Biz altın tartacak terazi ile kömür tartıyoruz ; ameliyat yapılacak neşter ile odun kesmeye kalkıyoruz. Verilen kabiliyeti de köreltiyoruz..
Reklam
Adamın biri bir kuyumcuya gitti: “Bana terazi verir misin altın tartacağım.” dedi. Kuyumcu: “Bende kalbur yok, sana kalbur veremem.” dedi. Adam: “Benimle alay mı ediyorsun, ben kalbur değil, teraziistiyorum.” dedi. Kuyumcu bu sefer de “Bende süpürge yok, ben sana süpürge veremem.” dedi. Adam iyice şaşırdı: “Yahu ne süpürgesi, ben senden terazi istiyorum.” dedi. Bunun üzerine kuyumcu: “Babacığım sen yaşlı bir adamsın, altın tozunu teraziyle tartmaya çalışırken ellerin titreyecek altını dökeceksin, döktüğün altınları toplamak için gelip benden süpürge isteyeceksin. Onun için ben, en son isteyeceğin şeyi tahmin edip sana bende kalbur yok dedim.” dedi.
c.: III, b.: 1624–1633
Gökyüzünün tam ortasına gelince gün bir altın terazi kurdu baba tanrı, bir kefeye Troyalıların kara ölümünü koydu, bir kefeye Akhalarin kara ölümünü. Ortasından tuttu kaldırdı teraziyi, ağır bastı Akhalarn ölüm günü İndi Akhaların kara kaderi at besleyen toprağa, engin göğe kalkti Troyalılarn kaderi, Zeus yıldırımlar gürletti ida Dağı’ndan, bir ışık saldi Akhalarin ordusuna, görünce isigi sarsıldı Akhalar, kapladı hepsini sarı yeşil bir korku.
Sayfa 159
Gökyüzünün tam ortasına gelince gün bir altın terazi kurdu baba tanrı, bir kefeye Troyalıların kara ölümünü koydu,bir kefeye Akhaların kara ölümünü. Ortasından tuttu kaldırdı teraziyi, ağır bastı Akhaların ölüm günü indi Akhaların kara kaderi at besleyen kara toprağa, engin göğe kalktı Troyalıların kaderi
"Akıl sağlam bir terazidir. Onun karar ve hükümleri kesindir. Bu kararlarda hiçbir yalan yoktur. Ama buna rağmen siz bu terazide Allah'a ait meseleleri, âhiretle ilgili meseleleri, peygamberlik gerçeklerini, Allah'ın sıfatlarının asıl niceliklerini, akıl ötesi bütün işleri ve gerçekleri ölçemezsiniz. Bu boş bir uğraş olur. Bir adamın altın tartmakta kullanılan hassas bir terazi görüp bu teraziyle dağları tartma arzusuna kapılmasına benzer ki, bu imkânsızdır. Terazinin sağlamlığına bir şey denilemez ama onun gücünün bir sınırı vardır. Aynı şekilde aklın "bilme, bulma, anlama" gücünün de bir sınırı vardır; onun dışına adım atamaz. O, Allah'ı ve Allah'ın sıfatlarını olduğu gibi bilemez."
Sayfa 233 - Kayıhan Yayınları | İbni HaldunKitabı okudu
Reklam
Neşe ve Keder Neşeniz maskelenmemiş kederinizdir. Ve içinizden kahkahanızın yükseldiği kuyunun ta kendisidir çoğu zaman göz yaşlarınızla doldurulmuş olan. Ve başka nasıl olabilir ki? Keder, varlığınızı ne kadar derin deşerse o kadar çok neşe sarmalarsınız.
Koptu bir uğultu, bir kıyamet, iniltiler, çığlıklar çıktı ta göklere, toprak oldu kan ırmağı. Şafak sürdü, kutsal gün kapladı yeryüzünü iki yandan kargılar vurdu hedefe, iki yandan erler düştü. Gökyüzünün tam ortasına gelince gün bir altın terazi kurdu baba tanrı.
Sayfa 208Kitabı okudu
Terazi Gölü
Deniz seni bilmedi sen de denizden geçmeyi ne sevmenin ustası oldun ne de huysuzu durgun göllerin Bak dur şimdi içine ne deniz var ne de altın göldesin artık kıyısındasın belki de kuyusundasın kendinin!
Psikolojide de bazı deyimler klasik mitolojiden kaynaklanır. Örneğin, aşırı kendini beğenmişlik şeklinde ortaya çıkan kişilik bozukluğu için kullanılan narsisizm, "Akhilleus, Agamemnon ve Diğer Önemli Kahramanlar" bölümündeki Narcissus'tan gelmek­tedir. Psikanaliz insanların iki yaklaşımı olduğunu ortaya koyar, bunlardan biri
Reklam
Dedi ki, dosdoğru ölçü nedir? Dedim ki, dosdoğru ölçü, Allah'ın, kitabında indirdiği beş ölçüdür. Peygamberlerine emrettiği ölçüler de bunlardır. Kim Allah'ın resullerinden öğrenir ve Allah'ın ölçüsüyle ölçerse doğru yolu bulur. Kim de bunu bırakıp bireysel görüş ve akıl yürütme yolunu seçerse, yoldan sapar. Dedi ki,
Sayfa 26 - Rahman, 1-9. | Hadid, 25.Kitabı okudu
Psikiyatrist ya da psikologlar altın tartar gibi dikkatle, özenle, titizlikle tutmalıdırlar ellerindeki teraziyi. Kolay mı, o terazi altından çok daha değerli bir varlığı, insanı tartacak. O terazi terapistin elinde de olsa, kendini tartacak olan her zaman insanın kendisidir.
Sayfa 22 - Doğan KitapKitabı okudu
Arpa Terazi de altınla arkadaş olur.Bununla arpanın altın gibi değerlenecegini sanma.
“Terazi ağır olanı hafif olanından ayırt etse bile tartılanın demir mi altın mı olduğunu belirleyemez.” Tevhîdî
183 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.