Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Fizik fizikliğini yapacak, Yunan -Roma paganizminden Pavlus Hıristiyanlığına, Pavlus Hıristiyanlığından, Auguste Comte (1798-1857) pozitivizmine; Auguste Comte pozitivizmden, fuzzy düşünceye savrulan dünya, 21. yüzyılda bambaşka bir anlayışa evrilecek.
Auguste Comte
Temel öğretiyi değiştirmek ya da yenilemek gerektiğinde, dönüşümün yaşandığı süreçte yiten kuşaklar, bu değişime özünden yabancı kalır ve çoğu kez doğrudan düşman olurlar.
Sayfa 154Kitabı okudu
Reklam
August Comte
Birbirinin ardınca Aziz Pavlus ve Muhammed tarafından tesis edilen iki geçici sentez, eşdeğer bir varış noktası sunarlar bize;benzer bir biçimde sonlansalar da, farklı yollardan büyük _Varlik'ın en iyi organlarında lâyikiyla öngörülen nihaî dinin gelişine katkıda bulunmaya yazgılıdırlar...
Geçen yüzyılın sosyologları arasında Tocqueville -zira bu sıfatı Auguste Comte kadar hak ediyor- üç yönlü bir özgünlük sergilemektedir. Modern toplumu Auguste Comte'un yaptığı gibi sanayi ile değil, Marx'ın yaptığı gibi kapitalizm ile de değil, ama koşulların eşitliği ile, yani terimin toplumsal anlamıyla, demokrasi ile tanımlar.
Kesit Yayıncılık 1995 Sayfa: 25
Auguste Comte ve Herbert Spencer felsefelerine karşı dirsek çevirmiş, bu sîstemci ve soyut "soyoloji"lere karşî olumsuz tutum almıştır.
En Etkin 100 Filozof
1. Thales 2. Anaksimandros 3. Pisagor 4. Ksenophanes 5. Heraklitos 6. Parmenides 7. Anaksagoras 8. Empedokles
Sayfa 5
Reklam
İnsanın öyküsü tersi bir ilkeye tabidir: ölüleri yaşatmak. Sapiens türünün ortaya çıkış sonrası insanin tüm evrimi kültürün ürünüdür,yani ölülerin ardında bıraktıkları mirasin bir birikimidir. Kültür insan türüyle birlikte gelişim gösteren kişinin şimdiki hayatini yoklukla, geçmişle inşa etme kapasitesidir. Teknik, sanat inançlar, fikirler, kurumlar, konuştuğumuz dil, tüm bunlar ölülerden gelir ve bu nedenle var oluruz. Alain, Auguste Comte'ta " ölülerin yasayanlara hükmettiği " fikrini bulmuştur. "Öluler düşünür, konuşur ve hareket ederler; tavsiyede bulunabilir, isteyebilir, onaylayabilir ve kınayabilirler; tüm bunlar doğrudur ama onlara kulak verilmesi gerekir. Ölülerin hepsi icimizdedir; içimizde oldukça canlılardır.
Sayfa 42 - Fol Kitap
Kahramanlar ve Azizler
Felsefe tarihinde karşımıza çıkan soylu kişilikleri kahramanlar ve azizler diye ikiye ayırabiliriz. Modern zamanların kahramanları Giordano Bruno, Fichte, hatta bir ölçüde Comte'tu; azizleriyse Spinoza, Berkeley ve Kant'tı. Gladstone'un 'rasyonalizmin azizi' dediği, Auguste Laugel'in ise "O içten biri değildi, içtenliğin kendisiydi" diye övdüğü John Stuart Mill'i de azizler arasına gönül rahatlığıyla ekleyebiliriz.
Sayfa 138
Bilim manyak bir şey…
1844 yılında filozof Auguste Comte sonsuza dek gizli kalacak bilgiye ilişkin bir örnek ararken yıldızların ve gezegenlerin yapısını gösterdi. Fiziksel olarak yıldızlara ve gezegenlere hiçbir zaman gidilemeyeceğini ve bunların yapısına ilişkin örneklerin de elimize geçemeyeceğini düşünen Auguste Comte, bunların yapısı hakkındaki bilgilerden sonsuza
Sayfa 118 - Dördüncü Bölüm - Cennet ve CehennemKitabı okuyor
Auguste Comte ve Sosyoloji
Comte, Fransız devriminden hemen sonra doğdu. O'nun sosyolojisi, yaşadığı dönemin bir yorumudur. ...Birçok yazar, O'nu sosyolojinin (en azından Fransız sosyolojisinin) kurucusu olarak görür. ... Comte, sosyolojiyi "pozitif bir bilim" ve "toplum mühendisliği" olarak tasarlamıştır. Bu yeni bilimin temel amacı topluma hizmettir. ...Sosyolojiyi "sosyal statik" ve "sosyal dinamik" şeklinde ikiye ayırır. Sosyal statik, her toplumdaki göreli istikrarlı ilişkiler ile sosyal yapı üzerinde odaklanır. Sosyal dinamik ise, insanlığın bir aşamadan diğerine geçmesini, yani toplumdaki değişimi ifade eder. (15) Comte, evrimci bir düşünürdür. Tarihi bir ilerleme süreci olarak görür ve dolayısıyla iyimserdir. (15) Bkz. Freyer, H., Age, s.51-52; Bruhl, L.L., Auguste Comte: Felsefesi ve Sosyolojisi, İÜİF Yay. İstanbul, 1970, s. 185-204.
Sayfa 30 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Reklam
Sosyoloji... ...isim babası... ...Auguste Comte'tur.
Sayfa -26 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
henüz sekiz yaşımdayken lüxemburg parkına oynamaya giderdim. bir adam vardı. gelip auguste-comte sokağı boyunca uzanan parmaklığın karşısındaki kulübenin içine otururdu. bizi korkutan bu adamın ne sefil hali ne de boynunda çıkmış olan ve yakasına değen urdu. bizi korkutan onun yalnızlığı idi.
En popüler yazarlardan biri Anglo-Amerikan bilim adamı ve felsefeci John William Draper'di (1811 - 1882). Din ile bilim arasındaki çatışmanın tarihini anlatan kitabı 1872 'de Birleşik Devletler'de basılmış, 1895'te ise İstanbul'da Türkçe çevirisi yayınlanmıştı. Bir diğer çok sevilen Avrupalı materyalist Friedrich Karl Christian Ludwig Büchner'di ( 1824-1899). O ve özellikle Auguste Comte, Jön Türklerin ve diğer Müslüman halklardaki taklitçilerin siyasi düşüncesini çok etkilemişti.
İnsanlık geçmişin, geleceğin ve bugünün insanlarından oluşur ama ölüler canlılardan daha değerlidir! Auguste Comte
468 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Toplumsal Olgu ve Bireyin Davranışları Üzerindeki Etkileri..
Émile Durkheim, 15 Nisan 1858'de Fransa'nın Epinal şehrinde doğdu. Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası, bir okul müdürüydü ve Durkheim'i erken yaşta eğitimine büyük önem verdi. Durkheim, Paris'teki École Normale Supérieure'de (ENS) eğitim aldı ve burada felsefe okudu. Bu dönemde Auguste Comte'un
İntihar
İntiharEmile Durkheim · Pozitif Yayınları · 2013750 okunma
795 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.