Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
... bir İspanyol atasözü der ki: "Çok yaşayan, çok da kötü şey yaşar."
Sayfa 221Kitabı okudu
Çünkü Tonyukuk, satırın ilerleyen bölümlerinde, sesi gür ve sözü çok kişilerin arasından seçeceği kağan adayını belirlemek üzere bir atasözü ile durumu açıklamaya çalışır: Toruk bukalı semiz bukalı ırakda böŋ<r>eser semiz buka toruk buka teyin bilmez ermiş "Zayıf boğa ile semiz boğa uzakta böğürse, semiz boğa mı zayıf boğa mı olduğu bilinmezmiş." Tonyukuk, kağan seçme işinin kendisine verilmesinin ardından sarf ettiği bu atasözünde bir şeyler anlatmak istemiş, ancak yazıt üzerinde çalışanlarca türlü biçimlerde anlaşılmıştır. Tonyukuk'un dediğine göre, çıkardıkları seslerle hayvanların semiz veya zayıf; güçlü ya da güçsüz olduğunu anlamak mümkün değildir. Yani Tonyukuk'un hedeflediği kağan tipi, çok konuşan veya sesi gür çıkan, her işin içinden çıkan bir tip yerine, akıllı ve kahraman bir hanedan üyesi olmak zorundadır.
Reklam
bir kızıldereli atasözü der ki:
“Her kötü deneyim diğer elinde bir dersle, hediye ile gelir.Ama biz acıya o kadar odaklanırız ki dersi de göremeyiz, hediyeyi de…”
Huylu huyundan vazgeçmez derler ..
"Kırklı yaşlarım için Elias Canetti'den atasözü şiddetinde bir aforizma var: "Adil kişi günde kırk kez değişir ama ikiyüzlü kişi kırk yıl hiç değişmez.."
Kuzeydoğu Asya'daki Chuckee insanlarının bir atasözü olan 'kadınlar doğaları gereği şamandır.' Sözü,kadınların kullanabildigi toprağa dayanan gücü yansıtır ve Aleut yaşlılarından Larry Merculieff, topluluğunda tüm şamanlar kadınlar tarafından eklenmiştir.'der.
Reklam
Son gülen iyi güler
Dünyaya geldiğinde sen ağladın, etraftakiler sevindi; sen dünyayı terk ederken herkes ağlasın ama bir sen gül. HiNT ATASÖZÜ
Meşhur bir atasözü vardır: “Yeni toplumlar, kendileriyle birlikte yeni şarkılar getirir.” Her gen gün insan nesilleri değişiyor, yenileniyor.
Seçkin bir Arap atasözü, "Köleyle şakalaşırsan, sana kıçını gösterir" der; Horatius'un, "Çalışarak elde ettiğin gururuna sahip çık" sözünü de küçümsememeliyiz.
Caesar, karayoluyla Suriye'ye hareket etti ve Tarsus'a gitmek için bir gemiye bindi. O yılın 2 Agustos'unda, Pontus'ta Zela yakınlarındaki bir savaşta, Pompeius taraftarı Bosporos kralı Pharnakes'i yendiğinde, aslında bir Yunan atasözü olan o ünlü sözünü Roma'ya gönderdi. Veni, vidi, vici ( Geldim, gördüm,yendim).
Reklam
Eski bir Yunan atasözü de öyle der anlamı aşağı yukarı şudur: Tanrıların bize verdiği bütün nimetlerin hiçbiri katıksız ve kusursuz değildir, onları bir dert pahasına satın alırız.
Sayfa 69
Bir çerkes atasözü der ki; Psem yipe nape
"Bir öfke anında sabır gösterirsen,yüz gün üzüntü çekmekten kurtulursun." -ÇİN ATASÖZÜ
Sayfa 28 - Boyner yayınları
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.