Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Sonsuzmuş gibi görünen gençliğim çoktan bitmişti; sonsuzmuş gibi görünen bir yaşam da biterken bir düşten ötekine harcadığım hep zamandı. Sıkı sıkı yapışabileceğim, bağlanabileceğim bir şeyler aramıştım sürekli. Yaşamı yaşamaya değer kılacak bir inanç, bir düşünce, bir insan olmalıydı bir yerlerde. Bir sokaktan diğerine, bir kitaptan ötekine, bir bakıştan bir başka bakışa hep bu acınası, saf, tehlikeli inançla koştum durdum. Dünyayı adım adım kat ettim, gözüme ilişen her deliğe, çukura, kovuğa ellerimi uzatıp karış karış aradım. Avuçlarımda bulduğum hep boşluktu, kader çizgilerimin arasındaki boşluk. Yaşamı bütünüyle ıskaladım. Mutsuzluğumun hiçbir ödülü, değeri, avuntusu olmadı. Yalnızlığımla yaşamayı hiç öğrenemedim."
Sayfa 119
Kemerini bağlıyorsun. Uçak yere inmekte. Uçmak, yolculuğun tersidir: mekanın süreksizliğini açarsın, yok olursun, kendi de zaman içinde bir tür boşluk olan bir süreç için hiçbiryerde olmamayı kabul edersin; sonra yok olduğun yer ve zamanla ilgisi olmayan bir yer ve anda ortaya çıkarsın. Bu arada ne yaparsın? Senin dünyadan, dünyanın senden kopukluğunu nasıl değerlendirirsin? Okursun; bir havaalanından ötekine gözünü kitaptan ayırmasın, Çünkü sayfanın ötesinde boşluk, uçuş molası mekanlarının, seni barındıran ve besleyen madeni rahmin, her daim farklı, ama her daim aynı olan yolcu kalabalığının sıradanlığı vardır.
Sayfa 204Kitabı okudu
Reklam
Tek tek dururken onlar Öbürü henüz yanına gelmemiş olanı çağırıyor: O ikisi yan yana, alt alta geldiklerinde Dünya böylece daha geniş oluyor. Biri ötekine ateş sunuyor ve eski kitaptan çıkıp başka bir anlam oldukları gibi oluşlarını da beraberlerinde taşıyarak çoook eski bir kitapta, ısınsın diye masalı tetikliyor ama yine de olduklarının ötesine taşan bir başka masal oluyor.
Sayfa 18 - Metis, 11.Basım, 2020Kitabı okudu
Gençler aceleci, heyecanlıydılar; sık sık, arıların çiçekten çiçeğe uçtuğu gibi, bir kitaptan ötekine daha hızlı geçmeye başlamışlardı.
"Ve sen, bulunmayı hiç istemeyen kadın. Hangi kitabın içindesin ki okumakla yoluma çıkmıyorsun. Yoksa hiç durmadan bir kitaptan ötekine mi geçiyorsun? Saklı olduğun kitaplarda birlikte büyüyemez miyiz? Yok mudur iki kelime edebileceğimiz bir boşluk? Elbet bir satır arası vardır sıkışıp yaşayacak kadar. Şairler her kitaplarında bizim gibi sevenlere boş sayfalar bırakırlar. Oraya yazarız birbirimizi? İnsanlardan uzak ne için geldiysek bu dünyaya, Onun için yaşamak duasıyla bir ömür yazarız artık hayatın müsaade ettiği satır sayısı kadar. Allahım dünya için değil, Senin için yaşayan bir kelime gönder de tamamlansın şu cümle. Seni Allah için seviyorum...
Sayfa 39 - Hayy KitapKitabı okudu
232 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
youtu.be/-ksTpJjzG7c Oruç Aruoba İncelemeleri: 1. Zilif: youtu.be/Jy1PqauXiRg 2. Yürüme: youtu.be/F1VMEa-71_U 3. Ol / An: youtu.be/CEtr2tAHskw 4. Hani: youtu.be/Gmrm8NoNrxI
İle
İleOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20183,363 okunma
Reklam
"Büyü böylece büyü oluyor"
Tek tek dururken onlar Öbürü henüz yanına gelmemiş olanı çağırıyor: O ikisi yan yana, alt alta geldiklerinde Dünya böylece daha geniş oluyor. Biri ötekine ateş sunuyor ve eski kitaptan çıkıp başka bir anlam oldukları gibi oluşlarını da beraberlerinde taşıyarak çoook eski bir kitapta, ısınsın diye masalı tetikliyor ama yine de olduklarının ötesine taşan bir başka masal oluyor.
Sıkı sıkı yapışabileceğim, bağlanabileceğim bir şeyler aramıştım sürekli. Yaşamı yaşamaya değer kalacak bir inanç, bir düşünce, bir insan olmalıydı bir yerlerde. Bir sokaktan diğerine, bir kitaptan ötekine, bir bakıştan bir başka bakışı hep bu acınası, saf, tehlikeli inançla koştum durdum.
Sayfa 125 - Everest YayınlarıKitabı okudu
Hellen Monarşisi
Bu ismi taşıyan, iki yüz sayfalık bir kitap kadar uzun olan ve 1806 yılında İtalya’da yayımlanıp Yunanistan’da da dağıtılan risalenin dile getirdikleri, demokratik yada cumhuriyetçi görüşün tipik bir örneği sayılabilir. Yazarı belli değildir; “anonim bir Hellen” diye tanıtır yazar kendini. “Nomarşi” sözcüğü yazar tarafından türetilmiştir: “nomos”,
Nerdesin?
Ve sen, bulunmayı hiç istemeyen kadın... Hangi kitabın içindesin ki okumakla yoluma çıkmıyorsun? Yoksa hiç durmadan bir kitaptan ötekine mi geçiyorsun? Saklandığın satır aralarında birlikte büyüyemez miyiz? Yok mudur iki kelime edebileceğimiz bir boşluk? Elbet bir satır arası vardır sıkışıp yaşayacak kadar...
Sayfa 39 - Hayy KitapKitabı okudu
Reklam
Ve sen bulunmayı hiç istemeyen kadın hangi kitabın içindesinki okumakla yoluma çıkmıyorsun!!!!yoksa hiç durmadan bir kitaptan ötekine mi geçiyorsun saklandığın satır aralarında birlikte büyüyemeyiz mi?????
Çamaşırdan daha sık , biten kitapları yenileriyle değiştirirdik. Bir kitaptan ötekine geçerek kâğıtları kemiren kitap kurtlarına dönmüştük. Kemirecek ekmeğimiz olmadığı hâlde. Hayat bizi ne kadar sınırlı,dar ve mahrumiyet dolu bir alana sıkıştırmışsa, kitaplar sınırsız,engin ve çoğaltan bir hayal gücüne açardı.
Kimdir yazar? Sessizlik'ten Söz'ü nasıl çekip çıkartır? Kişi-dışı bir söze, kendisinden taşan, kopup giden kişi-ötesi bir yazıya nasıl davranır? Denilebilir ki, Blanchot, yorulmak nedir bilmez biçimde, bir metinden ötekine, bir kitaptan bir başka kitaba aynı soruların pençesinde kalmış, kalmak istemiştir. Yazar'ın boşluktan, sessizlikten Anlam'ı çekip çıkarma deneyimi: Rilke'de, Kafka'da, Beckett'te, Duras'ta, en çok da Mallarmé'de biçimlenen bir arı yalnızlık'tır deşifre etme çabasına girdiği.
Sayfa 11 - Enis BaturKitabı okudu
Hangi liman büyük bir kütüphaneden daha güvenli bir biçimde açar sana kollarını? Bir kitaptan ötekine geçerek yaptığın dünya turundan sonra döndüğün ve yola çıkmış olduğun kentinde elbette böyle bir kütüphane var.
Sayfa 243Kitabı okudu
285 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.