Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
" kaldırımlarında hüngür şakırt ağladım, artık kolay olmayacak burayı sevmek. sözün senet olma alışkanlığını çoktan bıraktığı bu mükemmel asırda; olsam olsam yumuşak, pespembe bir domates olabilirdim, benden karpuz olmam beklenemezdi; buna rağmen hak değildi rendelenişim. "
Sayfa 25 - İthaki Yayınları - 1. BasımKitabı okuyor
Özlemini duyduğumuz şey kimi zaman bir domates olur kimi zaman ise lise aşkımız. Oysa gerçekte birçok yaşlı insanın özlemini duyduğu yegâne şey geçmiş değil, kaybetmiş olduğu reseptörlerdir sadece.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Domates
Aztekler "tamatl" adını verdikleri bitkiyi yetiştiriyorlardı. Doma­tes, patlıcan ve patatesin de dahil olduğu ve zehirli bitkilerin de bu­lunduğu "Solanaceae" ailesindendir. İspanyolların kıtaya getirdikleri domatese bu nedenle İtalya'da önce "mala insana" (çıldırtıcı elma) adı verildi.
“REGL DÖNEMİ İÇİN FAYDALI BESİNLER Meyveler Bu dönemde potasyum ağırlıklı meyveleri yemenizde çok fayda var. Potasyum yönünden zengin besinler, sodyum ve su dengesini sağlayarak sizi rahatlatır. Özellikle kavun, muz, portakal, mandalina, greyfurt ve limon yüksek miktarda potasyum içeren meyvelerdendir. Sebzeler Vücuttaki şişliği atmak için bol bol sebze yiyin. Özellikle idrar söktürücü yönü yüksek olan sebzeler; soğan, kereviz, marul, domates, salatalık, maydanoz, tere, havuç ve dolmalık biberdir. Balıklar Omega3 yönünden zengin somon, uskumru, alabalık, ton balığı ve sardalye yemeğe özen gösterin. Kuruyemişler Vücutta su tutulmasını önlemek için, tuzsuz kuruyemişler tüketin. Ceviz, badem ve tuzsuz ay ve kabak çekirdeği gibi. Tahıllar Mercimek, bulgur, buğday tohumu, kahverengi pirinç faydalı tahıllar arasındadır. Bunların dışında bol miktarda su içmeye dikkat edin. Alkolden uzak durun çünkü bu dönemde alkol depresyona yol açabilir. Kafein tüketiminizi en aza indirerek, olası gerginliğinizi önleyebilir; bu dönemin en belirgin özelliklerinden olan sinirli ve depresif yapınızdan kurtulabilirsiniz.”
“Bunlar Yaşlılığı Durdurur: Kahvaltılık tahıl: Yulaf, kara buğday gevreği, buğday ya da pirinç gevreği. Süt ürünleri: Soya sütü, az yağlı süt, gravyer ve permesan peynirleri, yoğurt. Ekmek çeşitleri: Kara ekmek, tahıllı ekmek, arpa, yulaf ve çavdar ekmeği Sebze, baklagiller: Brokoli, lahana, havuç, ıspanak, bal kabağı,
Sol ve sol eksenli sanatçıların birçoğu bugünlere halk için mücadele ettiklerini söyleyerek geldiler, hâlâ da aynısını söylüyorlar fakat halkın mukaddes değerlerine duydukları kin ve bu değerlerle çatışmaları hiç bitmedi. Bunu da iktidar partisini bahane ederek yapıyorlar fakat şunu onların da İslamcıların da bilmesi gerekir ki hiçbir parti ve hiçbir parti lideri İslam dinini temsil etmiyor, edemez ve etmeyecek de. Bu toprağın Fadime'si sabah kalktığında su doldurmadan evvel namazını kılarken onlar Türkiye'ye ait olmayan ve kalpleri zihinleri ile asla bu toprağın evlatları olmadılar ve olamayacaklar.
Sayfa 128
Reklam
Altın klozetlere sıçan Arap ayıları uyuşturucudan ve viagradan ölmeye devam edecek; biz ise şimdi ve hep, bütün politik, ekonomik, askerî bok püsür kavramları bir kenara iterek; "Yaşasın Türkistan, Yaşasın Güzel Türkistan" diyeceğiz. Ne işe yarayacaksa artık, bunu diyeceğiz. Umulur ki bir gün devletimiz şanına layık bir biçimde yönetilir ve biz de lafla ve romantizmle değil icraatla mazlumların sesi olan bir ülke oluruz.
Sayfa 115
Ne seçiyorsun acaba? Pazardan domates mi:)
“Bir partnere bağlandığınızda, onun geçmişine, mücadele tarzına ve iletişim biçimine de bağlanırsınız. Akıllıca seçim yapın. Partner seçimi genel zihinsel sağlığınız üzerinde en büyük etkiye sahip seçimdir.”
Dünyada Sünni olarak kalabilmiş İslam'ı hakkıyla idrak edebilmiş, hayatına tatbik etmiş ve bu haliyle hâlâ dimdik ayakta duran bir Türkiye var. Eğer mevzumuz İslam ise, o vakit dönüp tarihe bakalım. Olaylar bu kadar girift de değil, eğer bu topraklarda yaşamak istiyorsak ittifak edeceğimiz ve müşterek olarak kutsal kabul edeceğimiz değerler var. Türkiye'nin sınırları, Türkçe, Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı. 82. plakanın derdinde değilim ama 81 plakadan bir tanesini vermem.
Sayfa 89
Bugün ağzınızı “Türk" ile başlayan bir cümle ile açtığınızda size gelecek tepki belli: Irkçı. Ama başka herhangi bir milletten yahut etnik kökenden bahsettiğinizde böyle bir durumla karşılaşma ihtimaliniz söz konusu olamaz. Derdimiz İslam ise ve Allah Rasûlü üstünlüğün takva ile olduğunu söylüyorsa İslam'a kimin daha çok hizmet ettiğini yarıştıralım bence. Bu sonucu net olarak ortaya çıkarmamıza sebep olabilir. Literatüre "İla-yı Kelimetullah" yani "Allah'ın adını yaymak" kavramını sokan Türklerden başkası değildi. Muhammed ismini saygısından Mehmed yapan başkası değildi. Kur'ân-ı Kerim'i ayağını havaya dikerek okuyan Arapları görmüşsünüzdür ama bir Türk'te asla bunu göremezsiniz. Binlerce örnek verilebilir bununla ilgili. Evet, bu örneklerin hepsi retorik gibi de gelebilir ama artık bunları söylemeden ve kabul ettirmeden bir yere varmamızın imkânı yok.
Sayfa 87
Reklam
Türküm ama ırkçı değilim" diye cümle kurmaya mecbur bırakılıyor olmak yeterince büyük bir lanet bize.
Sayfa 85
Ucuz sloganlar, bayağı söylemler ve çirkin üsluplu insanların arasındayız. Korkakların arasındayız. Tarih hiçbir devirde bu kadar korkağı bir arada barındırmamıştı. Söz söylemek ne zaman en kolaysa o zaman ortaya çıkıyorlar.
"Domates yetiştirir gibi çocuk yetiştiriyorlar, gübresini, suyunu ver yeter. İyi de bozulduğumuzda domateste olduğu gibi salçamızı yapamıyorlar. Yazık değil mi bu doğmaması gereken ama doğan çocuklara?"
Et endüstrisi dünya kaynaklarını hızlı tüketiyor, sürdürülebilir değil
Hayvansal yiyecekler verimsiz bir bitkisel protein kullanımını temsil ediyor, zira yaklaşık 500 gram et üretmek için bir hayvanın kilolarca ta­hıl ve yem tüketmesi gerekiyor. Örneğin, Cornell Üniversitesi'n­den David Pimentel ve Marcia Pimentel'e göre, 1 kilo biftek için 13 kilo tahıl ve 30 kilo yem; 1 kilo kuzu eti için 21 kilo tahıl ve 30 kilo yem; 1 kilo domuz eti için 5,9 kilo tahıl; 1 kilo hindi eti için 3,8 kilo tahıl; 1 kilo tavuk eti için 2,3 kilo tahıl ve 1 kilo yumurta için 11 kilo tahıl gerekiyor. ABD'deki besi hayvanları tüm ABD nüfusunun tükettiğinin yedi katı tahıl tüketiyor. Oysa besi hay­vanları için kullanılan tahıl, bitki bazlı bir beslenme uygulayan 840 milyon insanı besleyebilir. Pimentel'lerin çalışması, 1 kilo hayvansal proteinin, 1 kilo bit­kisel proteinden 100 kat fazla su gerektirdiğini gösteriyor. Başka bir çalışmaya göre 1 kilo biftek için 15.415 litre su gerekiyor; ko­yun ve kuzu eti için 10.412 litre; domuz eti için 5988 litre ve tavuk için 4325 litre, 1 kilo elma içinse 822 litre su gerekiyor; muz için 790 litre; lahana için 237 litre; domates için 214 litre; patates için 287 litre ve pirinç için de 2497 litre. 1 litre süt için gereken su miktarı ise 1000 ila 2000 litre arasında değişiyor.
Sayfa 23 - Metropolis Yayıncılık, 3.Baskı, Şubat 2021
Gözlerim evin duvarlarında ki yazılarda gezindi. "URAZ KAYALAR BURADAYDI." "DOMATESLER GÜZELDİ. 747 BUNU BEĞENDİ." "Nesiniz siz domates profesörü mü? - 889."
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.