Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
120 syf.
7/10 puan verdi
Fikirlerini Özgürce dile getiren Filozoflarda Bugün "Schopenhauer"
Nıetzsche, bu eserinde Schopenhauer'ın genel bir portresini çiziyor onun ne kadar münzevi olduğundan ve kendini avutacak kafa dengi tek bir arkadaşı bile olmadığından En önemliside Cesur bir Filozof, öğretmen bir terbiye ustası olduğundan bahsediyor. ardından şu soruyu sormayı ihmal etmiyor tüm Filozoflara ya da filozofum diyenlere: Bir filozof uzun süredir Felsefeyle uğraştığına ve hiç kimseyi üzmediğine göre, başka ne büyük bir iş yapmış olabilir ki? Tıpkı Sokrates'in Ben Tanrı tarafından bu Devlete gönderilmiş bir at sineğiyim dediği gibi, Rahatsız eden ve harekete geçiren kişi olmalıdır filozof dediğin. öte yandan "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" düşüncesinde olan bir filozof hiçbir şey üretemez ve topluma ışık tutamaz. Nietzsche Bu düşüncede olan filozoflara şöyle bir hicivle alay ediyor:Onların Mezar taşında böyle yazmalı: "Kimseyi üzmedi" Schopenhauer' ın yalnızlığının belki de sebebi birilerine dalkavukluk yapmamış olması ve kendi düşüncesini hiçbir engele takılmadan, yalnızlığı göze alarak, birilerini memnun etme amacı gütmeden özgürce beyan etmiş olmasından kaynaklıdır. Ne mutlu böyle yalnız olanlara! Benim de Fikir ve düşünce dünyama katkısı olmuş bir isimdir Schopenhauer, öte yandan Nietzsche'nin zor dili üzerinden onu okumuş olmam daha da yakından tanıma fırsatı verdiğini söyleyebilirim.
Eğitici Olarak Schopenhauer
Eğitici Olarak SchopenhauerFriedrich Nietzsche · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2015956 okunma
ÜÇ KİTAP ÜÇ İNSAN
Nadirkitap.com'a bağlı sahaflar üzerinden kitap araştırırken gördüm Ulla Johansen’in "1950'li Yıllarda Türkiye'de Yörüklerin Yayla Hayatı" kitabını. 1927 doğumlu, Alman uyruklu Ulla Johansen, doktoradan sonra etnoloji alanında kariyer yapmaya karar verir. Türkiye’nin verdiği ve ancak üçüncü mevki tren biletine yetecek
Reklam
208 syf.
10/10 puan verdi
Kitapseverlerin Distopyası: Fahrenheit 451
“Bir kadının yanan bir evde kalmasına yol açtıklarına göre, kitaplarda bir şeyler olmalı...” Kitabın en güzel alıntılarından biridir bu. Uzun yıllardır bir bilimkurgu klasiği olan
Fahrenheit 451
Fahrenheit 451
, çok anlaşılır ve kolay okunan bir dide yazılmış. Benim çok sevdiğim kitap,okumayı çok sevenlerin kâbusu olacak bir dünya tasarımı: Kitap okumak yasak,
Fahrenheit 451
Fahrenheit 451Ray Bradbury · İthaki Yayınları · 202289,4bin okunma
Yarı kapalı gözlerle yukarı bakıyorsunuz. Yarı kapalı çünkü dikkatle bakıyorsunuz. Bir dal diğerlerinden daha uzun. Üzerindeki yaprakları saymak olanaksız. Bu yaptakların hem arasında hem çevresinde gördüğünüz mavi gökyüzü, kelimelerin harflerinin arasından görünen kağıdın beyazlığına benziyor. Gök fonunun önünde gördüğünüz yaprakların bu dağılımı hiç de gelişigüzele benzemiyor. Acaba bu yaprakların sıralanışı bir kitaptaki harflerin ve kelimelerin sıralanışı gibi açıklanabilir mi diye düşündüğünüzü fark ediyorsunuz. Sonra tıpkı iyi bir öğretmen gibi, karışık kafanızı yönlendiren bir imge keşfediyorsunuz. Her şey -diyorsunuz kendi kendinize- varolabilmek için bir hedefi tam ortasından vurmalı; on ikiyi ıskalayan hiçbir şey varolamıyor. Ama öğretmen sınıftan çıktıktan sonra, sözleri genellikle hayal kırıklığı yaratır. O yüzden orada öylece kalıp, başınızın üstündeki dalın nasıl olup da tüm baharı temsil edebileceğini anlamaya çalışıyorsunuz... Böyle düşünerek filozof olabilirsiniz, ama ressam olabileceğinizi sanmıyorum.
Soğuk/Sıcak Kelimeler -1
Doktor: Fransızca kökenlidir. Bu kelime, Latince kökenli bir terim olan “doctor” kelimesinden türetilmiştir. İşte detayları: Doctor: Latince’de “öğretmen” veya “hoca” anlamına gelir. Bu kelime, Latince “docere, doct-” fiilinden türetilmiştir ve “öğretmek” anlamına gelir. Fransızca’da bu kelime “docteur” şeklinde evrilmiştir1. “Doktor” kelimesi günümüzde genellikle tıp fakültesinden mezun olan ve hastaları tedavi eden kişileri tanımlamak için kullanılır. Ayrıca, üniversitede hocalık yapma yetkisine sahip olan akademisyenler için de bu terim kullanılır. Hekim: Ar ḥakīm حكيم [#ḥkm sf.] hikmet sahibi, bilge, filozof, tabip ~ Aram χakīm חכים a.a. < Aram #χkm חכמ bilme → hikmet Tarihte En Eski Kaynak [ ed. Borovkov, Orta Asya'da Bulunmuş Kuran Tefsirinin... (1300 yılından önce) ] Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir. Kelime Kökeni Arapça ḥkm kökünden gelen ḥakīm حكيم "hikmet sahibi, bilge, filozof, tabip" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen χakīm חכים sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice #χkm חכמ "bilme" kökünden türetilmiştir. Doktora değil hekime görünelim.
372 syf.
·
Puan vermedi
·
23 günde okudu
Platonun devleti. Daha ne denebilir.
Platon gerçekten çok çok farklı bir filozof okurken hayretler içinde kalmamak mümkün değil. Sokrates Platon Aristoteles öğretmen öğrenci ilişkisnde orta nokta bence. Mutlaka birkaç defa okunmalı.İyi okumalar
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,7bin okunma
Reklam
Bu Ben...
Alman filozof Friedrich Nietzsche bir gün şöyle dedi: "Bir işin iyi ya da kötü yanlarını düşünüp durmak boşunadır; zaman zaman yanılmak insanlık durumunun bir parçasıdır." Öğretmen yorumladı: "En küçük ayrıntılara kadar haklı olmayı bir onur sorunu yapan insanlar vardır. Bizler de çoğu zaman herhangi bir hata yapmaya katlanamayız. Böyle davranarak elimize geçen şey, ilerleme korkusundan başka bir şey değildir. Yanılgı korkusu, bizi vasatlık kalesine hapseden kapıdır. Onu yenmeyi başarırsak özgürlüğümüze doğru kesin bir adım atmış oluruz."
Sayfa 155Kitabı okudu
Filozof bakışına sahip olmak, öğretmen için bı zenginlik kaynağına sahip olmak demektir.
Sayfa 143Kitabı okudu
"Deha için çalışmak zorunda olmanın o ağır gerekliliğinden kurtulmak isteniyor ki yaratıcılığı mümkün kılınsın. Nasıl mı? Sen, öğretmen olmak istemeyecek kadar kibirlisin değil mi? Öğrenci kitlesinin hücumundan nefret ediyorsun? Öğretmenliğin ödevi hakkında küçümseyerek söz ediyorsun? Sonra da kalkmış, o kitleden düşmanca bir uzaklıkta, yalnız bir hayat sürmek istiyorsun, beni ve hayat tarzımı kopya ederek? Benim sırf filozof olarak yaşayabilmem için ancak uzun ve inatçı bir mücadeleden sonra nihayet ulaştığım şeyi sen bir sıçrayışta elde edeceğini mi sanıyorsun? Ve yalnızlığın senden öç alacağından korkmuyorsun? ”
Hasan-Âli Yücel adı anılınca akla ilk gelen O'nun 28 Aralık 1938'den 12 Ağustos 1946'ya kadar "yedi yıl, yedi ay ve yedi gün" süre ile yaptığı efsanevi Maarif Vekilliği, şimdiki terimlerle Milli Eğitim+Kültür Bakanlığıdır. Bu bakanlıktaki başarısı o derece baş döndürücüdür ki, bundan önceki ve sonraki yaşamında ve görevlerinde büyük bir insansever ve vatansever bakış açısından Mevlevi dervişi, felsefeci, filozof, san'atkar (musikişinas, şâir, yazar), bilim adamı (edebiyat tarihçisi, bilim tarihçisi, eğitim tarihçisi), eğitimci (öğretmen, müfettiş), devlet adamı ve gazeteci olarak yaptığı ve pek çok sıradan insan için cidden pek büyük başarılar olarak kayda geçecek faaliyetini hemen hemen tamamen gölgeler.
Sayfa 101 - 2. Bölüm: Doğa Bilimlerinin Işığında Eğitim Kuramı ve Türk AydınlanmasıKitabı okudu
Reklam
Hiçbir şeyim ve her şeyim: merhaba ben öğretmen!
Kendime hiçbir şey demiyordum. Bir öğretmenden fazlaydım. Ve eksiktim. Bir lise sınıfında sert bir çavuş, bir haham, ağlanacak bir omuz, bir disiplin aracı, bir şarkıcı, alt düzey bir bilim adamı, bir memur, bir hakem, bir palyaço, bir danışman, bir kılık kıyafet uzmanı, bir şef, bir özür makamı, bir filozof, bir işbirlikçi, bir step dansçısı, bir politikacı, bir terapist, bir aptal, bir trafik polisi, bir rahip, bir anne-baba-ağabey-abla-amca-dayı-hala-teyze, bir kitapçı, bir eleştirmen, bir psikiyatr, bir son çaresinizdir.
Sayfa 28 - Altın Kitaplar Yayınevi, çev. Pınar Öcal, 1. Basım, Şubat 2006Kitabı okudu
Hypatia
Hypatia İskenderiye’de bir öğretmen, bir eğitmen ve bir filozof olarak insanlara aklın güzelliklerini öğretiyordu. Onlara insanın istediği takdirde yaşamın nasıl da kolaylaşabileceğini anlatıyordu. Bunlar hangi çağda olursa olsun kendisine daima dinleyici toplayabilecek şeylerdi. Ve öyle de oldu, onu dinlemek için binlerce insan onun huzuruna akın etti. Hayatı tıkama noktasına getiren, insanları kendi kaderine terk etmesini öğreten, hiçbir şeyin insanın elinde olmadığını söyleyen geleneksel inançların aksine Hypatia, insanlara her şeyin bir çözümünün olduğunu ve bunun da insanların kendi ellerinde olduğunu söylüyordu.
Filozof Öğretmen
Yani filozof öğretmen sadece pencerenin camına bakmaz aynı zamanda camdan dışarıda bakar ya da aynı şekilde sadece camdan dışarı bakmaz cama da bakar..
Filozof Öğretmen
Örneğin, yağmurlu havalarda öğrencilerin morallerinin bozuk olduğunu ileri süren bir hipotezi sadece yağmurlu havada bir kaç kez yaptığı gözlemin sonucunda değil,güneşli havalarda da yaptığı gözlem sonucu keşfetmeye çalışır
439 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.